ahlskog leather

ahlskog-leather-outilespyy-2.jpg_effected-001

Rakastan nahkaa ja vaatekaappiini onkin pesiytynyt vuosien varrella kaikenlaisia nahkavaatteita, second handinä suurin osa. Pidän nahasta, koska sitä ei tarvitse pestä, eikä juurikaan varoa. Ja denimin lailla se vaan paranee vanhetessaan. Kun aloin aikanani tutustumaan eri eko- ja kierrätysmateriaaleihin ja siihen mitä kaikkia voin niistä käyttää asiakastöissäni, törmäsin poronnahkaan. gTien Jenni Ahtiainen itseasiassa esitteli sen minulle muutama vuosi sitten, kun ihmettelin mistä hän oli onnistunut löytämään niin ihanantuntuista nahkaa. Jenni oli tilannut nahkansa Ahlskogilta. Pyysin tuotteista/nahoista lisäselvityksiä, koska halusin varmistua tuotteen laadusta. Selvisi, että poronnahka on eettistä nahkaa. Eläin elää vapaana luonnossa lähes koko elämänsä ja syö sen luonnollista ravintoa. Se lopetetaan sähköshokilla, ilman pitkiä karjakuletuksia. Porosta käytetään lähes kaikki, liha, nahka, turkki ja luut. Se on siis eettistä nahkaa ja kaikinpuolin parempi tuote kuin lihateollisuuden sivutuotteena syntyvä nahka. Poronnahka on uskomattoman ohutta ja pehmeää ja laskeutuu ja liikkuu kuin silkki. Haluan jonain päivänä tehdä siitä iltapuvun ja suosittelenkin sitä aina tilaustyöasiakkailleni, jos tietynväristä kierrätysnahkaa ei ole saatavana materiaaliksi tarpeeksi paljon. Se on pohjoismainen erikoisuus ja luksusmateriaali. Poronnahka ei kuitenkaan ole varsinaisesti ekologinen tuote, sillä parkitsemisprosessin aineet eivät ole luontoystävällisiä. Ahlskog on onneksi suomalainen firma, joten he noudattavat maamme ympäristömääräyksiä ja kierrättävät ja käsittelevät asianmukaisesti kaikki prosessissa syntyneet jätevedet. Tämän takia on mielestäni hyvin tärkeää, että vaatteittemme ja asusteittemme valmistus pysyisi Suomessa, koska täällä valvotaan, että ympäristölakeja noudatetaan.

ahlskog-leather-outilespyy-9.jpg_effected-002

ahlskog-leather-outilespyy-5.jpg_effected

Ahlskog on perheyritys ja nahkatehdas Kruunupyyssä pohjanmaalla. Se on ollut toiminnassa 50-luvulta lähien. Veikkasin, että heiltä on tilattu paljon nahkoja 80-luvun kulta-aikoina mm. Friitalalle, kun Suomessa oli vielä paljon nahkavaateteollisuutta. Yllätyin kovasti kun pääsin paikan päälle ja nykyään tehdasta pyöretään noin kymmenellä hengellä ja suurin osa työvaiheista tehdää edelleen käsityönä. Laadusta kertoo se, että Ahlskog myy luksusnahkoja kotimaan huippunimille ja aina Italiaan isoille muotitaloille, kuten Armani, asti.

Minua kiinnostaa aina eniten 2. laatu materiaaleissa. Ei haittaa vaikka materiaalissa olisi pintakolhuja ja osumia, koska minusta ne vain lisäävät materiaalin luonnetta. Keskustelimme mm. siitä miten hullua se on kun asiakkaat ensin tilaavat virheettömiä nahkoja ja sitten ne käsitellään kuluneitten näköisiksi. Tämä on juurikin se syy, miksi mielestäni vaate-ja asustesuunnittelijat pitäisi kouluttaa uudelleen materiaalilähtöisimmiksi. Että katsottaisiin ensin, miten ja millä tavalla kulunutta ja reikäistä se aidoissa olosuhteissa kulunut nahka on ja suunnitellaan sitten tuote siitä, tarkoituksenmukaisesti, ilman tarpeettomia käsittelyjä. Poro asuu ja kulkee luonnossa, joten sen iho on täynnä kolhuja ja ruhjeita. Niitä voi onneksi peittää ja naamioida päälystämällä nahan metallinhohdolla tai kuvioinnilla tai painamalla siihen 3D pinnan. Tehtaan nahkaprässi onkin vanha kuin taivas, mutta osaa edelleen tehdä luotettavasti nahkakuviointia käärmeennahkajäljitelmästä krokotiiliin. Jos sinua kiinnostaa tehdä tuotteita poronnahasta, suosittelen lämpimästi kyselemään 2. laadun perään.

Poro on parasta. Niin sanotaan mainoksessakin.

Lisää luettavaa:
Laatunahan tunnistaminen / Keikari.com

TÄMÄ SPONSOROITU POSTAUS. Ahlskog maksoi lentolippuni tutustumiskäynnille tehtaalle.

ahlskog-leather-outilespyy-8.jpg_effected-002

ahlskog-leather-outilespyy-1.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-4.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-10.jpg_effected-002

ahlskog-leather-outilespyy-7.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-11.jpg_effected-002

ahlskog-leather-outilespyy-3.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-12.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-6.jpg_effected

ahlskog-leather-outilespyy-13.jpg_effected-002

ahlskog-leather-outilespyy-17.jpg_effected

ahlskog-leather-outilespyy-14.jpg_effected

ahlskog-leather-outilespyy-15.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-16.jpg_effected

ahlskog-leather-outilespyy-18.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-19.jpg_effected-001

ahlskog-leather-outilespyy-20.jpg_effected-001

Share


2 responses to “ahlskog leather”

  1. Kiitos Outi jälleen hyvästä ja tärkeästä postauksesta. Hienoa kun nostat esille kotimaista tuotantoa ja ekologisuutta. Poroa on hyvä käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti, koska se on pohjoisen elinkeino. Itselläni ei ole poron nahkasta tehtyjä tuotteita, mutta kiinnostava materiaali se on. Pidän erittäin paljon siitä, että otat kantaa kulutukseen, kotimaiseen tuotantoon ja laatuun. Arvostan näkemyksiäsi, olen kotoisin – ja kotipaikkani on edelleenkin – kaupungista, jossa on ollut vahva vaatetusteollisuus ja suunnittelijakoulutus; siksi myös nämä asiat kiinnostavat.

  2. Emma Wilde says:

    Poronnahka on upea materiaali! Olin kuullut Alhlskogista ennekin, vaatetusmuotoilua kun opiskelen, mutta oli hienoa nähdä heidän nahkojaan ja lukea tehtaasta enemmän :)

    http://www.thewildethings.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *