Asiakkaan mitat näkyviin vaatteiden nettikauppoihin

Sääli, kun vaatemerkkien nettikaupoissa ei ole asiakkaan mittoja näkyvillä. Jälleen kerran jäi tekemättä n. 120€ arvoinen ostos, tällä kertaa kotimaiselta vaatemerkiltä, koska ko. brändin nettikaupassa ei ollut brändin käyttämää asiakkaan mittataulukkoa näkyvillä. Ei nettikaupan tuotetiedoissa, tai missään yrityksen nettisivuilla. Tuotteesta oli mainittuna vain muutama vaatteen mitta, mutta ne eivät minusta riitä tilauksen tekemiseksi.

Tänä päivänä yli puolet vaatteiden nettikaupasta tehdään onlinessa, ja niistä suurin osa kännykällä. Suomalaiset tekivät vaateostoksia netistä 580 miljoonalla eurolla vuonna 2017. Luulisi siis, että vaatteita myyvät nettikaupat olisivat panostaneet sivuston informatiivisuuteen extra-paljon, koska kukapa haluaisi menettää ainuttakaan kauppaa. Silti aika monelta vaatemerkiltä jää olennaisia tuotetietoja pois. Alan ammattilaisena ymmärrän kotimaisten vaatemerkkien kokemia haasteita, mutta yksi syy sille miksi kuluttaja ostaa vaatteensa ulkomaisilta isoilta nettikaupoilta ja -ketjuilta on juurikin tämä. Niissä koot ja mitat on aina merkitty hyvin, joka vaatteen tuotesivulle.

Myönnän, että kirjoitan tätä postausta turhautuneena. Tämä aihe on vaivannut minua jo vuosia, ja olen siitä kursseillani puhunut vaatetusalan yrittäjille osana vastuullista ja kannattavaa liiketoimintaa, mutta osa yrittäjistä tuntuu mieltävän mittojen ilmoittamisen myyntiä lisäämättömänä lisäduunina. Harmittaa, kun niin pientä asiaa ei haluta korjata, vaikka tieto on olemassa.

Jos mitään mittatietoja on saatavilla nettikaupassa, ne ovat yleensä itse vaatteen mittoja, ja nekin on usein ilmoitettu vain mallikappalekoossa, eli S tai M koolle ja ns. “puolikkaina” eli kainalo-kainalo tyyppisinä mittoina. Oletuksena on, että asiakas vertaisi näitä olemassa oleviin vaatteisiinsa, kun ne on laitettu auki lattialle tai sängylle. Mutta en ymmärrä, miten tämän pitäisi auttaa oikean koon löytymisessä, sillä kahden satunaisen vaatteen puolikkaiden mittojen vertaileminen on erittäin epätarkkaa, sillä en voi tietää niiden väljyyksiä tai mistä kohtaa tarkalleen mitta pitäisi ottaa. Joissakin vaatteissa kun on kädentien korkeudessa ja istumakorkeudessa huomattavia eroja. Isompia kokoja ostava asiakas joutuu vielä lisäksi vain arvailemaan mahtuuko vaate ollenkaan hänen päälleen, sillä mallikappaleen vertailumitat tai mallin pituus ja käyttämä vaatekoko (yleensä S) antaa huonosti suuntaa. Tämän takia ostos jää todella usein tekemättä.

Vaatteen mitat ovat kivaa lisätietoa, mutta eniten kaipaisin brändin omaa asiakkaiden mittataulukkoa näkyville kaikkialle. Parastahan nimittäin siinä on se, että se on sama kaikille sen asiakasryhmän vaatteille, mikä helpottaisi mielestäni nettikauppiasta aikalailla työmäärän puolesta. Taulukko kannattaa nimetä “asiakkaan mitat”, eikä pelkästään “mitat” jotta ostaja ymmärtää verrata mittoja omaan kehoonsa, eikä olemassa oleviin vaatteisiinsa. Toki taulukoissa pitää eritellä naiset, lapset, vauvat ja miehet, jos merkki valmistaa vaatteita useille eri asiakasryhmille.

Asiakkaan mittojen lisäksi vaatteesta voisi toki olla tarkentavia mittoja näkyvillä, kuten esim. tunikoista olka-helma-mitta on tärkeä, sillä miten muuten tarkistat mihin asti helma ulottuu. Housuista tärkeitä mittoja ovat ulkolahkeen ja sisälahkeen pituus ja istumakorkeus. Istuvissa ja vajaamittaisissa housuissa lahkeensuun ympärys on tärkeä, koska muuten et pysty tarkistamaan onko se sopiva pohkeelle. Paidoista ja muista hihallisista vaatteista tärkeä mitta on hihanympärys hauiksen kohdalla ja helman korkeus rinnan päältä mitattuna (olka-helma) ja helman leveys helmassa.

Minusta olemassa olevan vaatteen mittojen vertaaminen nettikaupan vaatteen mittoihin ei toimi, koska ei ole kuluttajan tehtävä lähteä arvioimaan sopivia liikkumaväljyyksiä. Se on suunnittelijan ja kaavoittajan tehtävä. Ilman asiakkaan mittoja kuluttaja tilaa huomattavasti todennäköisemmin liian pienen koon ja se taas lisää reklamaation riskiä, kun vaate sitten hajoaa jossain vaiheessa kieryttään tai piilovetoketjut poksahtelevat.  Esimerkiksi paidoissa usein ilmoitettu kainalo-kainalo-mitta on mielestäni aivan turha, sillä se vaatii jo väljyyksien ymmärtämistä, mikä on minusta liikaa vaadittu kuluttajalta.

Joskus nettikaupassa ei ole edes ilmoitettu vaatteen mittoja, vaan näkyvillä on ainoastaan vaatteiden kirjainkoot ja niitä vastaavat numerokoot. Kirjain- ja numerokoot ovat aina täysin suuntaa-antavia, ja ne vaihtelevat paljon eri vaatemerkkien välillä, vaikka EU on tehnyt niistäkin omat suosituksensa. Ymmärrän, että vaatemerkki haluaa itse määritellä omat numeronsa, sillä ne vaikuttavat asiakkaan mielikuviin ja näin myyntiin. Mutta silti pelkkä kirjain ja numerokokojen vertailutaulukko on sellaisenaan mielestäni aivan turha ja aiheuttaa paljon turhia palautuksia ja asiakastyytymättömyyttä. Jopa myynnin menetystä.

Olen lisännyt tähän postaukseen useita esimerkkejä mittataulukoista, jotka on tehty hyvin, tai joissa on suurin osa tarvittavista tiedoista. Parasta olisi, jos brändin nettisivuilla olisi oma sivunsa mitoille ja vaatekoille. Sen otsikko on yleensä “size guide” eli “koko-opas”. Tällä sivustolla avataan lyhyen tekstin ja taulukoiden muodossa brändin käyttämää mitoitusta. Nettikaupan jokaisesta tuotteesta pitäisi olla linkki tälle sivustolle (linkin nimi on myös “koko-opas / size guide”) tai asiakkaan kokotaulukon pitäisi tulla näkyviin klikatessa vaatteen lisätietoja. Lisätiedoissa on yleensä on eritelty mm. materiaalikoostumus (%), tuotteen valmistusmaa, vaatteen pesuohje ja asiakkaan mitat.

Jos brändi ilmoittaisi aina asiakkaan mitat, kuluttaja joutuisi mittaamaan itsensä vain pari kertaa vuodessa ja niillä samoilla mitoilla pystyykin sitten asioimaan kaikissa nettikaupoissa ja kivijalkaliikkeissä brändin mitoituksesta huolimatta. Tällöin eri merkkien kokomerkintöjen eroilla ei olisi mitään väliä, vaan oma koko löytyisi aina.

VAATTEESSA KUULUU OLLA VÄLJYYKSIÄ, MUTTA NIIDEN ARVIOIMINEN EI OLE KULUTTAJAN HOMMA.

Kurvikkaat asiakkaat haluavat myös selvittää etukäteen, riittääkö edes ko. vaatemerkin kokovalikoima hänelle. Jos vaatemerkki tarjoaa kokoja vain alle 100cm lantiolle (koko 40) he missaavat siinä n. 50% suomalaisista naisista. Jos vaatemerkin koot ovat vain alle 110cm lantiolle (vaatekoko 44), missataan n. 35% suomalaisista naisista ja aika merkittävän osan maksukykyisistä aikuisista. Kirjoitin tästä kesällä 2018.

Jos vaatemerkki ei halua tai voi palvella yli 110cm lantion omaavia suomalaisia naisia, ymmärrän, että se ei kaikille merkeille ole mahdollista. Mutta haluaisin selvittää asian ennen tilaamista, sillä itsetuntoni saa jälleen aikamoisen kolauksen, kun kotona sovittaessa vaate kinnaa pahasti ja tunnen itseni epäkelvoksi ja läskiksi. Otan myös palautuksista aiheutuvan vaivan ja kustannukset (palautukset maksavat pienyrittäjälle paljon) ja toiveikkuuteni aiheuttaman turhan hiilijalanjäljen henkilökohtaisesti. En itse enää suostu ostamaan vaatetta jonkun hypoteettisen kirjainkoon mukaan vaikka sen saisikin palauttaa veloituksetta. Tästä vehtaamisesta taas seuraa useiden kuukausien nettikauppaboikotti, eli en lannistumisen takia edes käy niissä katselemassa tuotteita.

Ja kaikki tämä turha mielipaha ja logistiikka voitaisiin välttää merkitsemällä ne asiakkaan mitat näkyviin. Tottakai ne saa varmasti asiakaspalvelusta pyydettäessä, mutta eikö ole hassua, että tällaista perustietoa joutuisi aina erikseen kysymään? Sehän vasta yrittäjää rasittaisikin.

Lasten vaatteet ovat ainoa tuoteryhmä, missä tekisin mahdollisesti poikkeuksen. Niissä itse vaatteen mitat voivat toimia paremmin nettikaupan tuotetiedoissa, mutta silti asiakkaan (lapsen / vauvan) mitat voisi laittaa naisten ja miesten mittojen kanssa firman nettisivuille, koska nämä tiedot on brändillä aina kuitenkin olemassa. Jokaisella vaatemerkillä on oma mittataulukko tuotantoa ja kaavan sarjontaa varten, sillä ilman niitä brändin eri vaatteita ei voisi valmistaa samalla logiikalla. Siksi en ymmärrä, miksi tätä tietoa pantataan.

Olen huomannut, että myös kivijalkaliikkeiden myyjät ovat brändien mitoista aivan autuaan tietämättömiä. En ole kertaakaan (viimeisen 20 vuoden aikana) saanut vaateliikkeen myyjältä vastasta siihen mitä kokoa minun pitäisi heiltä sovittaa, jos lantioni on sen ja tämän kokoinen. Vastauksena kehoitetaan sovittamaan useaa kokoa, ja näin oikean koon ja väljyyden löytyminen on taas asiakkaan vastuulla. Vaateliikeille on siis ihan ok, että menen sovittelemaan liian pieniä kokoja ja lähden sovituskopista musertuneena. Mittojen löytyminen parantaisi sovituskoppikokemusta ja lyhentäisi sovitusjonoa. Vaateliikkeillä ei edes kuulemma löydy brändin käyttämää mittataulukkoa kassalta, vaikka siellä sen viimeistään pitäisi olla. Jos olisin vaateliikkeen myymäläpäällikkö, pitäisin huolen siitä, että myyjäni tietäisivät myymiemme vaatteiden koot ja vastaavat asiakkaan mitat. En todellakaan oleta, että vaateliikkeen myyjät ovat enää tekstiilialan asioissa ammattitaitoisia (mm. kuitutietous ja vaatehuolto), mutta tämä asia haittaa minusta jo myyntiä aika pahasti.

MISTÄ MITTAAT ITSESI?

Vaatteiden nettiostamisen kannalta sinun pitää tietää kolme mittaa itsestäsi: rinnan ympärys (RY), vyötärön ympärys (VY) ja lantion ympärys (LY). Rinnan ympärys mitataan rinnan korkeimman kohdan korkeudelta. Vyötärön ympärys on taas vartalon kapein kohta ja sen korkeus vaihtelee per henkilö. Tämä on ihan normaalia. Yleensä se sijaitsee n. 5cm navan yläpuolella. Lantion ympärys on kehon levein kohta ja sen korkeus vaihtelee myös paljon henkilöittäin. Hilaa mittanauhaa ylälantiolta alemmas ja katso missä kohtaa se tipahtaa. Tästä kohdasta mitataan lantion ympärys. Olen kirjoittanut omat mittani paperille ja ne kulkevat minulla kalenterin välissä. Myös kännykässä on kuva mitoista muistutuksena.

MITÄ VARTALOTYYPPIÄ OLEN?

Koon valintaa määrittävät ja nettiostamisen kannalta tärkeimmät mitat vaihtelevat vartalotyypin mukaan. Asiakkaan kuuluu ostaa vaate “sen isomman mitan” mukaan, koska kaikkea muuta voi yleensä kiristää, säätää tai se voi jäädä väljäksi. Rintava valitsee sopivan kokonsa siis RY:n mukaan ja lanteikas riittävän LY:n mukaan.

Jos siis olet rintava henkilö eli Y-vartalo, katsot mihin kokoon rinnanympäryksesi osuu vaatemerkin mittataulukossa ja tilaat sen koon. Lanteikas A-vartalo taas tarkistaa vastaavasti mihin kokoon hänen lantionsa mahtuu. Vyötärön ympärys ei ole A- ja Y- vartalotyypeille asiakkaan mittataulukkoa tarkastellessa tärkeä mitta. Suora vartalotyyppi eli H-vartalotyyppi ja tiimalasi-vartalo eli X-vartalotyyppi katsovat molemmat mitat, mihin kokoon ne osuvat asiakkaan mittataulukossa. Ne ovat todennäköisesti kuitenkin suurinpiirtein samat koska näillä kahdella vartalotyypillä RY- ja LY-mitta ovat about samoissa. O-vartalotyyppi eli pyöreä omppuvartalo valitsee ensisijaisesti kokonsa vaatemerkin mittataulukosta vyötärön ympäryksen mukaan, sillä se on hänen merkittävin mittansa. Lantion- ja rinnanympärystä voi käyttää tarkistusmittana.

Kuinka usein olet tilannut vaatteesta kaksi kokoa sen takia, koska mittoja ei ole näkyvillä? Ja kuinka usein olet unohtanut palauttaa sen toisen, tai jopa molemmat? Väärien kokojen tilaaminen aiheuttaa mielipahaa, hiilijalanjälkeä ja nakertaa asiakkaiden itsetuntoa.

Tässä palaute, jonka toivoisin, että lähetät seuraavan kerran nettikauppaan, josta et ostanut mitään asiakkaan mittojen puuttumisen takia. Minusta palautteen antaminen on tärkeää, koska vaatemerkit eivät muuta toimintatapojaan, elleivät he osaa kohdistaa parannustoimia oikeisiin paikkoihin. Pienmerkkien ei todellakaan tarvitse kuvauttaa kaikkia vaatteita XL-mallien päällä, mutta ns. flättikuvat eli vaate henkarilla tai levitettyvä tasolle, jokaisesta nettikaupasta pitäisi löytyä.

Tässä palautekirje nettikaupoille:

Hei. Huomasin, ettei teillä ole asiakkaan mittoja näkyvillä tai ilmoitettuna nettikaupassanne. Voisitteko lisätä nettisivuillenne taulukon merkin käyttämistä asiakkaan perusmitoista? Se säästäisi minulta aikaa, kun yritän miettiä minkä koon teiltä tilaisin, tai että löytyykö teiltä minulle kokoja ollenkaan. Omat mittani tiedän. Vaatteen mitat ovat minusta taas täysin suuntaa-antavia, ja lähinnä tarkistusmittoja, sillä minun on asiakkaana hieman vaikea arvioida mitä väljyyksiä olette vaatteisiinne tarkoittaneet liikkumisen ja tyylin puolesta. Asiakkaan mittataulukossa yleensä ilmoitetaan ainakin RY, VY ja LY per numerokoko ja mitä kirjainkokoa ne vastaavat. Teillä pitäisi tämä mittataulukko olla olemassa, sillä se tarvitaan tuotantoon. Tällä kertaa jäi ostos tekemättä, mutta toivottavasti saisitte tämän korjattua mahdollisimman pian. Kiitos!

Hyvää viikkoa kaikille!

Share


2 responses to “Asiakkaan mitat näkyviin vaatteiden nettikauppoihin”

  1. […] että nettikaupassanne on nimenomaan asiakkaan kokotaulukko näkyvissä. Moni merkki ilmoittaa kyllä tuotteen fyysisiä mittoja, mutta niiden kanssa asiakas joutuu aina […]

  2. […] Elastaania Very Nicen farkuissa on, joten moni varmaan teistä ihmettelee miksi niitä suosittelen, vaikka olen elastaanista aiemmin kirjoittanut negatiiviseena asiana. Huomattavaa elastaanin käytössä on sen käyttökohde, mihin tarkoitukseen vaate on tehty, sen suunnitellut väljyydet, materiaalin paksuus ja henkilön koko. Vielä muutama vuosi sitten olin itse kokoa 40/42, ja pärjäsin oikein mukavasti elastaanittomilla vintagefarkuilla, joita minulla oli useita eri kokoja. Mutta kun mittariin napsahti vaatekokona 46 ja lantiota 116 cm, niin ei elastaanittomuus enää riittänyt väljyyksien hävitessä. Sen kokoisia vintagefarkkujahan naisille ei mistään löydy. Monilla vaatemerkeilläkin koot päättyvät 42:een tai viimeistään 44:een, joten uusien isompien ja väljempien vaatteiden löytyminen ei ollutkaan niin helposti tehty. Ainakaan vastuullisesti. Näkisin, että tässä on markkinarakoa. Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin tänne ja tänne. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *