chanel feminism

Chanel SS15 feminism 1

Chanel on aiheuttanut aikamoisen somemyrskyn lavastamalla SS15 näytökseensä feministimarssin. Lagerfeld on hyvä showmies ja tajuaa kyllä lehtiotsikoitten päälle, mutta tämä on sarjassa nitä aiheita mitkä eivät aina mene ihan purematta läpi massaan. Niin kuin ei pitäisikään. Muotia ei mielestäni pidä ottaa vakavasti. Mielestäni se on parhaimmillaan taidemuoto, mutta siitä voi tehdä myös parodiaa. Toisaalta on ihanaa nähdä kun näin vakava muotitalo ja merkki koettaa tulla ulos raameistaan, mutta aina se ei ihan onnistu.

“Feminismi on aate, joka pyrkii parantamaan naisten yhteiskunnallista asemaa ja muuttamaan sukupuolirooleja merkittävästi. Sen mukaan naisille ja miehille tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet. Ensimmäinen suomalainen naisjärjestö perustettiin 1884. Feministiliikkeet syntyivät monissa maissa 1960-luvulla.” Wikipedia

Suomessa feminismillä on ollut jo pitkät juuret, mutta Amerikassa asiaan herättiin vasta 60-luvulla kun hipit ja naisliike alkoi vaatia naisille samanlaisia yhteiskunnallisia mahdollisuuksia. 50-luvulla naisihanne oli vielä pullantuoksuinen ja korsettia käyttävä kotirouva ja äiti, jonka kuului asettaa lapset ja perhe etusijalle. 60-luvun ihannenaisesta tuli feminismin myötä työssäkäyvä äiti, jolle uraan keskittyminen oli ok. Näin lyhykäisyydessään. Feminismin rooli yhteiskunnassa ei siis todellakaan ole ollut miestä alistava vaan se tähtää sukupuolten tasa-arvoon. Toisen sukupuolen väheksyminen ja alentaminen on sovinismia. Nainen voi siis yhtä lailla olla sovinisti tai mies feministi.

Chanelin luoma naiskuva ei aina ole ollut sieltä ihan tasa-arvoisimmasta päästä (niin kuin ei monen muunkaan muotitalon) ja Lagerfeld on itse jäänyt usein kiinni siitä ettei suostu työskentelemään tietyn koon ylittävien naishenkilöitten kanssa. Juuri näistä syistä on huvittavaa, että Karl valitsi juuri feminismin näytöksensä loppushowksi. Minua lähinnä hihitytti. Kyltteihin kirjoitetut “Ladies first” on nimittäin sovinistisesti sanottu. Sehän viittaa siihen, että naiset ovat tärkeämpiä eli heidän pitää olla ensin. (tähän kieltä näyttävä hymiö). Lisäksi slogan “Feminist but feminine” aiheutti somessa kommenttimyrskyn kun tasa-arvoa kannattavat eivät ihan tajunneet miksi se naisellisuus on niin pirun tärkeää, että sitä pitää noin korostaa. Että miksei se riitä, että mä olen vaan mä?

Itse mallisto oli monipuolinen ja pidin erityisesti asusteista. Laukuissa oli taas edellisen malliston lailla käsin kirjoitettuja sloganeja ja ne näyttivät itsetehdyiltä ja kustomoiduilta. Chanelketjusta tehty metallinen ostoskori oli erityisesti mieleeni. Tekisi mieli kokeilla tehdä sellainen itselleni..

———————————-

Dear Karl. Yes, I do get that fashion is sometimes parody and wants to imitate and celebrate certain aspects of real life. But portraying a feminist demonstration on catwalk and having models hold up signs like “Ladies first” or “Feminist but feminine” is actually quite sovinist. I did love the bags though. Like in the last season they had a DIY-look which is always up my alley in high fashion.

Kuvat / Photos: Dazed & Confused, Fashion Editor At Large

Chanel-SS15-feminism-11

Chanel SS15 feminism 3

Chanel-SS15-feminism-6

Chanel SS15 feminism 4

Chanel SS15 feminism 2

Chanel-SS15-feminism-10

Chanel-SS15-feminism-9

Chanel-SS15-feminism-8

Chanel-SS15-feminism-7

Chanel-SS15-feminism-5

 

 

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *