nespresso trashion fashion

Nespresso-trashion-outilespyy-1-8-cover

Postaus on tehty yhteistyössä Nespresson ja Suomen Blogimedian kanssa.

Nespresso on mielestäni kahvimerkkien Vivienne Westwood. Tyylikäs, laadukas ja he ymmärtävät vihreitten arvojen päälle. Siksi olin kovin ilahtunut parisen kuukautta sitten kun he ottivat yhteyttä ja pyysivät mukaan tekemään Linnan juhliin mekkoa – alumiinisista kahvikapseleista. Projetkin nimeksi tuli Nespresso Trashion.

Tyylini on valmistaa uniikkivaatteita niin, ettei sen alkuperäistä materiaalia näe heti. Nespresson kahvikapselit ovat muodoltaan aika tunnistettavia, eivätkä todellakaan vaatteenvalmistukseen sellaisenaa soveltuvia. Materiaali on alumiinia ja kapselin muoto kartiomainen. Olisihan niistä voinut tehdä jonkun taidevaatteen joka soveltuisi vain näyttelyyn tai nuken päällä esiteltäväksi, mutta tilaus oli, että pitäisi tehdä ihan oikea, käytettävä iltapuku. Siis sellainen, jossa voi liikkua, istua, tanssia ja öhöm.. esimerkiksi käydä vessassa. Lisäksi Linnan juhlissa on tiukka pukuetiketti, jota on noudatettava. Oikeilla vaatteilla on aika erilaiset vaatimukset kuin taideprojekteilla. Mutta tämä onkin juuri erikoisosaamistani. Tiedän miten tehdä erikoismateriaalista toimiva ja mukava vaate. Selasin pari iltaa pinterestiä ja oli aika nopeasti selvää, että ko. kapseleista askarrellaan lähinnä vain koruja ja muuta pikkusälää. Tai sitten niitä taidemekkoja joilla on kävelty vain kierrätysmuotinäytöksissä tai esitelty nuken päällä näyttelyssä. En löytänyt netistä ainuttakaan mekkoa joka olisi ollut oikeassa käytössä.

Nespresso-trashion-outilespyy-1-2.jpg_effected

Minusta tuntuu ettei alussa kenelläkään muulla ollut käsitystä siitä miten älytön homma tästä olisi tulossa. Tilasin Nespresson tehtaalta laatikollisen eli reilun 5000 kapselia (tuotannosta poistuneita kapseleita). Olihan noita paljettimekkoja nähty ennenkin, mutta kun se on ihan eri asia mennä ostamaan se kangas kaupasta kuin tehdä koko roska itse. Selvitettävää ja testattavaa oli aika paljon. Onko leikatun paljetin reuna viiltävän vaarallinen? Millä sen saa leikattua? Pitääkö se hioa (millä)? Miten kaarevasta muodosta saadaan ensin 2-ulotteinen kaava ja siitä 3-ulotteinen vaate? Miten sen voi ommella kangaspohjaan kiinni? Minkämuotoinen paljetti toimii pintana parhaiten? Näyttääkö käsittelemätön paljetti ja siitä valmistettu kangas halvalta? Jos näyttää niin miten saan sen näyttämään laadukkaammalta? Kauan yhden paljetin leikkaamisessa kestää?

Tätä mekkoprojektia varten on tähän mennessä leikattu käsin 4 000 kappaletta alumiinisia kahvikapseleita, joista saatu arviolta yhteensä noin 14 000 paljettia. Jos yhden yksittäisen kapselin paloittelu vei noin minuutin, saatte hieman osviittaa siitä, kuinka kauan pelkästään puvun materiaalien preparointiin on kulunut työtunteja. Muut pitäisivät tätä hulluutena, minä taas muutaman viikon taideterapiana, sillä kapseleitten leikkaaminen oli aika rauhoittavaa hommaa. Koska työtä oli paljon, pyysin paljettien leikkaamiseen apua Facebook-sivullani ja sitä sainkin. Kymmenen vapaaehtoista on ollut projektissa mukana silppuamassa kapseleita paljeteiksi. Kiitos Katri, Hannamari, Hanna, Jenna, Carita, Anne, Henna, Salla, Minta, Ada, Leena, Kirsi, Polina ja Elle!! Teitte huikean duunin.

Nespresso-trashion-outilespyy-1-12.jpg_effected

Mekkoprojekti on nyt siinä vaiheessa, että viimeinen kuukausi on kulunut testitilkkujen tekemiseen ja muotoiluun. Seuraava vaihe on alkaa työstämään mallia asiakkaan toiveitten mukaiseksi ja ommella koko helahoito läjään muutamassa päivässä. Juhliin on vain pari viikkoa.

Voitte seurata mekon valmistumista blogistani, instassa ja facebook-sivullani. Juttua on tulossa myös Kaisan, Alexan ja Lindan blogeihin.

 

////////////////////////////////////////////////////////

Nespresso ordered a trashion evening gown from me. The dress will be made from their aluminum coffee capsules.

 

Nespresso-trashion-outilespyy-1-3.jpg_effected

Nespresso-trashion-outilespyy-1-4.jpg_effected-001

Nespresso-trashion-outilespyy-1-6.jpg_effected

Nespresso-trashion-outilespyy-1-11.jpg_effected

Nespresso-trashion-outilespyy-1-7.jpg_effected-001

Nespresso-trashion-outilespyy-1-9.jpg_effected

Nespresso-trashion-outilespyy-1-1.jpg_effected

Nespresso-trashion-outilespyy-1-10.jpg_effected

Nespresso-trashion-outilespyy-1-13.jpg_effected

Nespresso Trashion by Outi Les Pyy from Outi Les Pyy on Vimeo.

Share


36 responses to “nespresso trashion fashion”

  1. titta says:

    Tuleeko valmiista puvusta kovin painava?

    • outilespyy says:

      Ei onneksi. Yleensä erikoismateriaaleissa tämä on otettava huomioon ja jopa ongelma, mutta alumiini ei paina juurikaan mitään. Mekosta tulee yhtä painava kuin jos se olisi tehty morsiussatiinista.

  2. sonsaa says:

    Olet yleisesti ottaen tunnettu tiukasta suhtautumisestasi yritysten vastuullisuusviestintään ja siksi yllätyin hyvin myötämielisestä puheestasi Nespressosta ja sen vihreiden arvojen päälle ymmärtämisestä. Nespresson kahvikapselit tuotteena ovat kyllä kaikkea muuta kuin vihreitä nimenomaan suuren jätemäärän takia. Puhumattakaan koko konsernin vastuullisuusongelmista vedenkäyttöineen jne. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelusi miten perustelet näkemyksesi että Nespresso ymmärtää vihreiden arvojen päälle? Vahvojen mielipiteiden naisena sinulla taatusti on myös perustelu tälle näkemyksellesi.

    • Seppo says:

      Juuri näin! Outi, luen blogiasi koska kirjoitatt hyvin ja yhteiskuntakriittissti, ja olet uskomattoman taitava ja luova. Ymmärrän toki, että sinunkin täytyy syödä, mutta “Tyylikäs, laadukas ja he ymmärtävät vihreitten arvojen päälle.” Kamoon!

      Koko nespresso homma vaan vanha öljylamppukikka – myydään öljylamput halvalla ja tehdään kuluttajat riippuvaisiksi öljystä, joka myydään kalliilla. Kahviapselit sitäpaitsi aiheuttavat niin paljon turhaa jätettä!

      • outilespyy says:

        Myönnän. Juon itse kahvia koka päivä. Mielelläni hyvää kahvia. Ja nämä Nespresson kapselit ovat 100% kierrätettäviä (metallijätteeseen).

    • outilespyy says:

      Nämä kahvikapselit joita mekkoon tulee ovat elintarviketeollisuuden ylijäämää. Ne ovat 100% kierrätettäviä metallinkierrätyksen kautta. Halusin tässä projektissa kiinnittää huomiota nimeomaan alumiinin kierrätykseen, koska se ei näytä kaikille kuluttajille olevan selvää. En ymmärrä miten olisin tässä yhteydessä vastuussa ruokapakkauksia valmistavan yrityksen emoyhtiön toiminnasta tai sen toimintatavoista. Käytän projektin materiaalina 100% kierrätettävää ruokapakkausta, en itse ruokatuotetta. Tekstiiliyritysten mainoksista ja kampanjoista olenkin voinut kirjoittaa kriittisesti sillä tunnen tekstiilialan ja olen huomanut siellä paljon epäkohtia. Nespresso on mukana projektissa tarjoamalla minulle materiaalin mekkoani varten. Mekon pohjamateriaali on Pure Wasten trikoota.

  3. Hanna says:

    Vau, lopputuloksesta tulee varmaan upea! Nestle kuitenkin on mielikuvissani vähän epäilyttävä lafka…

  4. salla says:

    Niin minun nimi on muuten Salla, ihan vaan jos unohit sen… leikkasin reilun viikon myös paljetteja rakot käsissä semmosen 7h/päivä :)

  5. Enne says:

    Nestle onkin todella eettinen yhteistyökumppani…

  6. Mersia says:

    Wau! tästä tulee aivan mahtavan upea luomus :)

  7. Elina says:

    Pakko myöntää, että minäkin hieman yllätyin tästä yhteistyökuviosta. Mekosta tulee varmasti upea ja koko projekti on sinulle tietysti tosi positiivinen juttu, mutta silti hieman hämmentää.

    Puhut usein yritysvastuun ja järkevän resurssienkultuksen puolesta, mutta seuraavassa käänteessä mainostat toimintatavoiltaan aika kyseenalaista yritystä ja luot positiivista mielikuvaa heidän tuotteelleen, joka on ihan järkyttävän turha, resursseja tuhlaileva halpis-luksustuote (viittaan siis halpoihin ja huonolaatuisiin kertakäyttökapseleihin – minusta koko konsepti on aika vastenmielinen). En ymmärrä.

    Pahoittelen aika suorasanaista kritiikkiä, mutta uskon sinun suorapuheisena, aktiivisena ihmisenä ymmärtävän myös tämän näkemyksen. Kuulisin mielelläni perustelusi tästä projektista ja mainostamastasi yrityksestä.

    • outilespyy says:

      Arvostan erittäin paljon kaikkien lukijoitteni kommentteja. Kiitos ensinnäkin siitä, että kirjoitatte ne aina asialliseen sävyyn. Ensimmäinen asia, minkä varmistin projektiin lähtiessäni oli kapseleitten kierrätettävyys. Käsittääkseni tämä tulee olemaan ainoa Linnassa ollut juhlamekko, jonka pystyy (sitten kun sitä ei enää käytetä) purkamaan osiin ja kierrättämään alumiiniosat metallinkierrätyksessä. Normaalisti paljettimekoille näin ei voi tehdä. Pyrin toiminnallani tuomaan Linnaan enemmän kierrätysmuotia ja siten korottamaan koko kierrätysmuodin mainetta Suomessa.

  8. salla says:

    Ei sillä nimellä väliä ole, kiitos mulle riittää! Toivotavasti teikäläisiä näkyy piakkoin kun ootta ahertanu vaan muualla. Tämän tekoa ollu erittäin mielenkiintosta ja inspiroivaa seurailla.

  9. Piritta says:

    Mikä pettymys! Voin kuvitella miten Nestlellä hykerrellään :(

  10. Roosa says:

    Hei,
    Olen kovasti miettinyt tekstiilijätteen määrää ja uutta lakia. Mihin voi rikkinäiset vaatteet viedä? Tähän kun ei ole mitään järkevää vielä keksitty. Aattelin vinkata parista jutusta, joihin olisi hyvä tutustua.

    “Mielenkiintoinen yhdistys on myös vuonna 2012 perustettu Suomen Poistotekstiilit ry, jonka tarkoituksena on edistää poistotekstiilien materiaalikiertoa. Texvex Forssa ja Loimaa taas ovat Nuorten työpajojen ylläpitämiä materiaalipankkeja. He ottavat vastaan puhdasta ja kuivaa tekstiiliä ja niitä lajitellaan lajittelukeskuksissa, josta yritykset voivat helposti etsiä tietynlaisia kierrätysmateriaaleja käyttöönsä. Humppilassa 2013 tehdyssä kokeilussa yli 90% tekstiileistä on saatu kierrätettyä. Idea on loistava. Toimintaa on tällä hetkellä vasta Forssassa ja Loimaalla.”

    Suora kopio täältä:
    http://kasityokortteli.blogspot.fi/2014/10/tekstiilijateen-karu-totuus.html

    Lisäksi ilouutinen on, että Ginatricot alkaa ottamaan vastaan vaatteita. Pienten selvittelyjen kautta ymmärsin, että myös rikkinäiset, mutta puhtaat tekstiilit saa viedä heille.

    http://www.ginatricot.com/fi/fi/csr/what/articles/old-clothes-new-life

  11. outilespyy says:

    Välikommentti keskusteluun: Arvostan kaikkia mielipiteitä ja aiheeseen tulleita kommentteja. Kiitos erityisesti siitä, että ne ovat olleet asialliseen sävyyn kirjoitettuja. Keskustelu on aina hyvästä. :) Mekkoon tulevat kapselit on saatu Nespresson puhtaina tehtaalta, koska 4000 kapselin puhdistamiseen olisi mennyt ikuisuus. Kapselit ovat siis sellaisia, joita ei ole täytetty kahvilla (ylijäämää). Ne olisivat menneet uudelleensulatukseen, mutta minä “lainaan” niitä nyt mekkoon ja kierrätän se sitten metallijätteenä (ilman niitä sulatusta haittaavia kahvinpuruja) kun mekkoa ei enää käytetä. Mekko on siis Linnan juhlien historiassa ehkä ensimmäinen täysin kierrätettävä vaate kun se puretaan osiin (metallit metallijätteeseen ja kangasosat ja langat polttoon). Mekon pohjalla on Pure Wasten trikoota mikä sekin on valmistettu samanlaisesta teollisuuden ylijäämästä. Kaikki ommeltu kotimaassa suomalaisella työvoimalla eli lähimuotia. Olen kyllä kieltämättä hieman yllättynyt palautteen määrästä. Eikö minulta hyväksytä mitään muita tuotoksia kuin kirpparilta hankituista ja dyykatuista materiaaleista valmitettuja vaatteita? Olisiko yhteistyö ollut mielestänne ok, jos kumppanina olisi ollut joku muu kuin Nespresso? Joku toinen pienempi elintarviketuottaja ehkäpä? Kuulostaa aika kohtuuttomalta ottaen huomioon ettei kukaan muu vaatesuunnittelija joudu vastaavien vaatimusten ja kritiikin kohteeksi. Muistutan, että kierrätysmuotia voi tehdä monella tapaa ja monella eri tasolla. Mielestäni ylijäämä on ylijäämää, tuli se keneltä tahansa toimittajalta kun puhutaan pakkausmateriaalista, eikä itse ruokatuotteesta. En ole ikinä väittänyt olevani mikään 100% hippi, vaan pyrin elämään ekologisesti ja kuluttamaan myös muotia ekologisesti ja samalla antamaan siihen vinkkejä muillekin. Tämä oli tilaustyö jonka asiakkaana nyt sattui olemaan globaali merkki. Katsoin, että pystyn tekemään projektin materiaalien puolesta ja kirjoittamaan uniikkivaatteen valmistusprosessista blogiin, koska se on mielenkiintoinen lukijoilleni käsityön tekemisen ja suunnittelun näkökulmasta. Lisäksi tämän mittaluokan vaate on tekijälle sekä määrän, että erikoismateriaalin puolesta aikamoinen haaste, johon moni ei olisi pystynyt. Siksi halusin tehdä sen. Toivotaan, että tänä vuonna Linnassa nähdään myös muita kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita. Peace.

  12. Riikka says:

    Tekisitkö vastaavanlaisen projektin, jos tilaajana olisi H&M? Argumenttisi yhteistyön perusteluksi ja blogikirjoituksesi sisältö sellaisenaan kävisi siinäkin tapauksessa.

    • outilespyy says:

      Itse asiassa loistava kysymys. Olen H&M toimintaa moitinut tässä blogissa moneen kertaan esimerkkinä suuresta tekstiilitoimijasta eli en usko heidän ihan heti ottavan minuun yhteyttä yhteistyön tiimoilta. MUTTA jos he pyytäisivät minulta tutorialia, niin voisin sellaista harkitakin. Bloginihan on alkanut DIY-ohjeilla ja se on yksi nykyisistä teemoista. Olen vain tänä päivänä painottunut enemmän kierrätysmateriaalien käyttämiseen kuin blogia aloittaessa. Tekisin tod näk tutorialin niin, että “voit hankkia tämän luomupuuvillaisen paidan.. tai käyttää kirpparilta hankittua”. Tms. Conscious collectionin vaatteethan ovat materiaalien puolesta ok, H&M muuta toimintaa taas saisi paljon supistaa, määrällisesti siis. Minä olen vain yksi bloggaaja, ja jos se tutorialin tekeminen on tapa saada puhekanava auki noin suuren yrityksen koneistoon, niin olisihan se hölmöä jättää käyttämättä. Mutta en lähtisi tekemään kaupallista yhteistyötä heidän kanssaan ilman että siihen saa jonkun blogiin sopivan kulman. Muotia voi kuluttaa vihreämmin monella tavalla. Olen itse määritellyt niitä 12 eri tapaa. Teollisuuden ylijäämä on yksi ja DIY yksi tapa. Valitse yksi tai useampia. Eri tavoilla on eri suuruisia vaikutuksia, riippuen siitä painotetaanko ekologisuutta vai eettisyyttä. Asia ei ole ihan niin mustavalkoinen.

  13. Jaana says:

    En usko, että kommentoijat ovat kritisoineet niinkään itse projektia, joka on varsin kunnioitusta herättävä, vaan kirjoittamaasi Nespresson ylistystä: “Nespresso on mielestäni kahvimerkkien Vivienne Westwood. Tyylikäs, laadukas ja he ymmärtävät vihreitten arvojen päälle.”
    Yleisesti ottaenhan tuo kapselitouhu ei ole kaikkine pakkausjätteineen (olkoonkin kierrätettävissä) lähelläkään ekologista, sillä se lisää jätteen määrää niin älyttömästi, vaikka sitä kannattaisi pyrkiä vähentämään jo ennen sen syntymistä.

  14. Johanna says:

    “Mekko on siis Linnan juhlien historiassa ehkä ensimmäinen täysin kierrätettävä vaate”

    Eikö kokopuuvillainen tai kokosilkkinen puku ole 100% kierrätettävä? Ja huomattavasti helpommin kuin tekstiiliä ja alumiinia yhdistelevä tuote josta pitää osat vaivalla purkaa erikseen?

    Jos kierrätykseksi lasketaan poltto, kuten lasket, niin 100% polyesterimekkohan on mitä mainiointa polttoainetta?

  15. Kyösti says:

    “Mekkoon tulevat kapselit on saatu Nespresson puhtaina tehtaalta, koska 4000 kapselin puhdistamiseen olisi mennyt ikuisuus.”

    Elämme siis aikaa, jossa jos roskaa ei ole riittävästi tai sen käyttö on hankalaa, voidaan ekologisuudella perustellen tuottaa sitä lisää. Oi että, tämä projekti on melkoinen tuotesijoittelun ja viherpesun superteko.

    • outilespyy says:

      Kommentoin tähän vain tämän mekon osalta, en koko alan. Mekon valmistamiseen menee jo näillä spekseillä 150 tuntia. Minusta se on ihan kohtuullinen aika iltapuvun valmistamiselle, varsinkin kun koko kokoaminen tapahtuu 5 päivän aikana. Pyydän huomioimaan myös sen, että en tällä kertaa valinnut materiaalia itse, vaan se oli asiakaan toive, että valmistaisin mekon nimenomaan kahvikapseleista. Se oli mahdollista vain, jos käytän teollisuuden ylijäämää. Normaalisti en missään tapauksessa suosittelisi asiakkaalle iltapukuun alumiinia, koska mukavampia ja helpomminkäsiteltäviäkin kierrätysmateriaaleja löytyy, Työtapoihini ei ole koskaan kuulunut vain “koristella” mekon pintaa kevyesti muutamalla sadalla asialla, vaan tehdä mahdollisimman paljon vaatteen koko pinnasta asiakkaan toivomasta materiaalista. Tämä mekko on tarkoitettu herättämään keskustelua kierrätyksestä ja kiinnittämään huomiota erityisesti metallin kierrätykseen. En kuvittele mekon sinällään ratkaisevan mitään vaatetusteollisuuden suuria ongelmia. Ajattelisin tätä enemmän taideprojektina. :)

  16. e says:

    Tästä puvusta tulee varmasti tosi hieno, odotan aika paljon että nään valmiin lopputuloksen Linnassa :) Oot Outi ihanan taitava, enkä mä ainakaan olis ihan valmis julistamaan sua täysin epäonnistuneeks parin kehnon sanavalinnan, ja yhden *joidenkin mielestä kyseenalaisen* projektin takia.
    Mun mielestä tää on tosi hyvä projekti, koska tää varmasti innostaa ihmisiä keksimään omien Nespresso-koneidensa kapseleille vastaavantyylistä kierrätyskäyttöä omissa projekteissaan ja sehän on hyvä juttu se. Niitä kahvinkeittimiä kuitekin porukalla on kotonaan ja käytössä, kirjoitti Outi blogissaan mitä tahansa.
    Olkoonkin että tähän ei oo käytetty 4000:ää roskiksesta kaivettua kapselia, mutta se ei ehkä olisi edes kovin tarkoituksenmukaista. Välillä pitää myös ajatella mikä on järkevää, ja mikä menee vaan saivartelun puolelle….

    ps. Outi on ihan oikea ihminen eikä mikään puolijumalapyhimys, ja se on ihan ok. Ihmisiähän me kaikki muutki ollaan.

    • outilespyy says:

      Kiitos Emilia tästä. Toivoisin aina silloin tällöin lukijoitteni muistavan sen, että minäkin olen vain ihminen (yrittäjä). Blogin pyrkimyksenä edistää kierrätysmuodin asemaa Suomessa ja tarjota vaihtoehtoja muodin kuluttamiseen vihreämmin. Tämän Nespresso-projektin luokittelen kyllä enemmän näyttäväksi ja puettavaksi taideteokseksi kuin kierrätysmuodin käyttövaatteksi. En aina saa valita töihini juuri niitä materiaaleja mitä haluaisin (koska raha, aika, resurssit jne.) mutta pyrin siihen että ne ovat linjassa blogini ja minun arvojeni kanssa. Kierrätysmuotia on monenlaista ja tämä projekti tippui teollisuuden ylijäämän piiriin.

  17. Johanna says:

    Se on todella ymmärrettävää, että yrittäjä tekee sitä millä elää.
    Mutta väite siitä, että juuri tämä puku olisi Linnanjuhlien historian ensimmäinen täysin kierrätettävä puku – mainostamisessakin on etiikkansa, eikä mainoslausekaan saa olla ihan puppua kuten tuo väite.

  18. VUORIORTTA says:

    Mikä upea pinta! Mulle tulee matskun tunnelmasta hieman mieleen haarniska jonka kummitätini valmisti Jorma Uotiselle Don Quijote balettiin. Sulavalinjainen ja raffilla tapaa kaunis. Olin tuolloin itsekin oppilikkana oopperan upeassa puvustamossa. Hauskaa että seuraava postaus liittyikin oopperaan :)
    Tästä tulee varmasti eye catcher, tsemppiä loppurutistukseen!

  19. Ida says:

    Mua ei häiritse se että yrittäjä tässä koittaa saada lepää pöytään vaan se että vuosia rakennettu uskottava imago laitetaan menemään rahan takia. Arvostan sitä että olet avoin siitä että tämä on maksettu duuni mutta puhut nespressosta omasta puolestasi kahvin kuluttajana hyvänä firmana. Kahvia voi juoda tosi paljon eettisemminkin. Mun on vaikea uskoa että sun kaltainen tyyppi ei olisi yhtään googlettanut mikä firma on kyseessä ennen ku tekee tollasen Westwood vertauksen. Myös alumiinin tuotantoa kannattaa googlata jos kiinnostaa. Tässä tulee hyvin esille koko viherpesun ongelma, halutaan ylistystä ekoilusta joten tehdään jotain joka ei ratkaise yhtään ongelmaa kun kaikista ekologisinta olis vaan vähentää kulutusta mutta siitä ei saa samoja imagopisteitä. Myös vastaus puolustelut on outoja, jos et tiennyt nespresson olevan hämärä firma ja nyt sait tietää niin eikö sen pitäisi olla hyvä asia vastaisuuden varalle?

    • outilespyy says:

      Olen yhteistyöstä avoin, sillä en harjoita piilomainontaa blogissani. Ei pitäisi muidenkaan. Tapa jolla kulutan itse muotia arjessa on todellakin ekologista eikä tämä projekti ole muuttanut sitä mitenkään. En ole yli vuoteen ostanut kaupasta enää ainuttakaan uutta vaatetta, vaan kaikki kirpputoreilta. Suurin osa vaatteistani on jo aiemminkin tullut vain kirppareilta. Huollan vaatteeni ekologisesti. Tämä mekko on nyt tilaustyö asiakkaalle, enkä ole missään vaiheessa sanonut sen olevan mikään “vuoden kierrätysvaate”. Materiaali on teollisuuden ylijäämää eli yhdentyyppistä kierrätysmateriaalia, minkä takia pystyin projektiin alunperinkin lähtemään mukaan. Olen todella pahoillani ja harmissani, jos koko 7 vuoden aikana hankkimani ammattitaito ja uskottavuus karahtaa nyt yhteen blogipostauksessa olleeseen lauseeseen. Tiesin kyllä mikä Nespresso on kun yhteistyöhön lähdin. Mä en vaan näe eroa sillä minkä yrityksen materiaali on kyseessä, jos se täyttää kierrätysmateriaalin kriteeristön. Kierrätysmateriaaleja on erilaisia ja eri tasoisia. Olen määritellyt itse 12 eri tapaa kuluttaa muotia ekologisemmin. Tämä ei ole kierrätysasteeltaan korkein tilaustyö minkä olen tehnyt, mutta en silti katso, että olisin heittänyt koko arvomaailmaani roskikseen tämän yhteistyön myötä. En myöskään allekirjoita, että postaukseni olisi viherpesua, sillä puhun postauksessa tilaustyön tekemisestä ja itse prosessista, enkä myytävästä tuotteista. Tämä ei ole virallinen kampanja tai lehdistötiedote vaan yksittäinen tilaustyö. Teen tämän siksi, koska haluan työllä herättää keskustelua kierrätyksestä. Olisin tehnyt Linnaan mielelläni toisenkin minulle “normaalimman” iltapuvun, mutta tämä oli ainut tilaus mikä tuli.

  20. […] seurata mekon valmistumista blogistani, instassa ja facebook-sivullani.  Juttua on tulossa myös Kaisan, Alexan ja […]

  21. Seppo says:

    Ymmärrän kyllä että leipää on saatava pöytään, mutta itse arvostaisin tätä mekkoa taideprojektina jos se ei olisi mainos. Ongelma on varmaan siinä että lukijakunta on eettisesti valveutunutta, joten tämä mainos on kohdistettu väärälle yleisölle ja joutuu siksi kovan kritiikin kohteeksi.

    Ja ensimmäinen kierrätysmekko-argumentti ei todellakaan ole pitävä, kuten Johanna jo asian ilmaisi “Eikö kokopuuvillainen tai kokosilkkinen puku ole 100% kierrätettävä? Ja huomattavasti helpommin kuin tekstiiliä ja alumiinia yhdistelevä tuote josta pitää osat vaivalla purkaa erikseen? Jos kierrätykseksi lasketaan poltto, kuten lasket, niin 100% polyesterimekkohan on mitä mainiointa polttoainetta?”

    Tämä ei ole kritiikkiä Outia, vaan Nestlen mainosta kohtaan, enkä siksi ymmärrä miksi vasta-argumentteja ovat trashionistan oma vaatekulutus ja valmiin nespreso-mekon kierrätettävyys.

    Minusta olisi todellakin ok jos Outi väsäisi mekon teollisuuden alumiinijätteistä, sillä lopputuloksesta tulee varmasti Outin käsissä upeaa, ja hankala kierrätettävyys ei ole kynnysasia, ongelma ei ole tässä.

    Ongelma on siinä että Nespresson turhake-kapselit voi ostaa mainostilaa juuri tässä blogissa.

    • outilespyy says:

      Kiitos kommentistasi, Seppo. Tämä on minun mielestäni todella mielenkiintoinen keskustelu. Huomaan ainakin sen (kaikista keskusteluista useassa mediassa), miten erilaisia käsityksiä kommentoijilla on siitä mikä on kierrätysmuotia ja mikä ei ja mikä on tähän blogiin sopivaa ja minulta odotettavaa kaupallista sisältöä (yritysyhteistyöt). Minua kiinnostaa teidän mielipiteet varsinkin juuri tästä aiheesta, sillä mieleeni tuli heti että rajaisiko se jatkossa pois myös kaikki kankaanpainovärit yms. askartelutarvikefirmojen kanssa tehtävät yhteistyöt? Ne kun eivät aina ole eettisellä pohjalla tai ekologisesti tuotettuja, vaikka kuuluvat olennaisena osana DIY-kulttuuriin. Voisinko esim. tehdä ison elektroniikafirman kanssa yhteistyötä, jos se koskee vaikkapa uutta/käytettyä pyykinpesukonetta ja sitä kautta ekologisempaa kodin vaatehuoltoa?

      Ymmärsinkö nyt oikein, että mielestäsi tämän vaatteen tekeminen tilaustyönä ja tästä materiaalista on ok (minusta on, koska otin duunin vastaan), mutta se ei että kirjoitin siitä myös blogiini ja saan siitä kirjoituspalkkion (koska se on kaupallista sisältöä ja tulkittavissa näin Nespresson mainokseksi)? Olisiko yhteistyö ollut hyväksyttävämpi “taideprojektina”, jos olisin kirjoituspalkkion sijaan saanut esim. stipendin/apurahan Nespressolta sen tekemiseen? Postauksissahan en ole puhunut/mainostanut mitään tiettyä tuotetta vaan lähinnä vaan kertonut tämäntyyppisen vaatteen tekoprosessista, koska ajattelin sen kiinnostavan teitä.

      Se on kyllä aika huippua, miten asiallisessa sävyssä tätä keskustelua käydään. En pidä nettihuutelusta, sillä minusta se ei ole ikinä rakentavaa keskustelua. Onneksi te ette sitä harrasta vaan kommentoitte aina pohdintojen ja perusteluitten kanssa. Love it.

  22. […] Kiitos huipputiimille ihanasta päivästä ja loistavista kuvista!! Jännittää, tuleeko mun mekosta tämän vuoden “kohumekko”? Mekko ei ole vieläkään aivan valmis, eli tiukille menee. Mekon alumiinikapseleitten leikkaamiseen on osallistunut yli kymmenen vapaaehtoista ja valmistamiseen eko-ompelimo Remaken tiimistä on ollut huikea apu. Kiitos heille. Ilman apuvoimia tämä mekko olisi näyttänyt aika erilaiselta. Mekon valmistus- ja suunnitteluprosessista voi lukea täältä ja täältä. […]

  23. Kati says:

    Hei, kuulin haastattelusi aamun Radio Helsingissä ja pakko sanoa, että aamu meni pilalle. Käsittämätöntä mainosta Nestlélle muka vastuullisena yrityksenä. Suosittelen lukemaan Nina Sarellin runollisen kauniin, pysäyttävän ja reportaasin Nicaraguasta vuodelta 2012.

    Lainaus jutusta: “Olen kyllä kuullut 1970-luvun Nestlé-boikotista, jota moni jatkaa vielä tänäkin päivänä. Nyt ymmärrän, että se kaikki oli oikeasti totta. Toinen, järkyttävämpi oivallus kirkastuu takaraivossa, kun vauvat imevät epäuskoisten silmieni edessä pastellinsävyisistä tuttipulloistaan Managuan bensiininhajuiseen vesijohtoveteen sekoitettua jauhetta. Luottavaisina, keskittyneinä. Se ei ole ohi.”

    http://fifi.voima.fi/artikkeli/2013/heinakuu/rakkaudesta-pulloruokintaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *