SYKE tekstiilijätteen kierrätyksen mahdollisuudet ja esteet

textile waste landfill

Obs kaikki tekstiilien kierrätyksestä kiinnostuneet yrittäjät ja opiskelijat! Osallistun Remaken Mirjami Malleus-Lemettisen kanssa ensi kuun alussa Suomen Ympäristökeskuksen järjestämään seminaariin, jossa tämän alan eri toimijat miettivät ja esittelevät tekstiilijätteen kierrätykselle eri mahdollisuuksia. Paikalla pohditaan myös alan haasteita. Tekstiilijätteen kierrätyksen mahdollisuudet ja esteet (eli TEXJÄTE) on Helena Dahlbon ja Ympäristökeskuksen kehittämishanke, jonka tiimoilta ko. seminaari järjestetään. Itse näen tekstiilien kierrätyksen uutena potentiaalisena teollisuuden alana maassamme (uusia työpaikkoja! jee!), mutta sen eteen on tehtävä vielä paljon töitä, että kaikki toimijat puhaltavat samaan hiileen. Päivän seminaari koostuu tekstiilikierrätyksen eri toimijoitten puheenvuoroista ja siksi on ainakin opiskelijoille varmasti mielenkiintoinen, sillä muutamassa tunnissa saa aika hyvän läpileikkauksen siitä millaisia yrityksiä alalla jo toimii ja mitä he tekevät.

Tekstiilikierrätys on iso juttu, jopa Suomen kokoisessa maassa, sillä vaatteita ja kodintekstiilejä kulutetaan Suomessa noin 70 000 t vuodessa. 2000-luvun loppupuolella tekstiilijätteen määrä ja varsinkin niiden osuus yhdyskuntajätteestä ovat olleet kasvussa. Arvioiden mukaan uudelleenkäyttöön ohjautuu kulutuksesta noin 30 % ja kierrätykseen noin 14 %. Se tarkoittaa sitä, että edelleen suurin osa (yli puolet) tekstiilijätteestä sijoitetaan kaatopaikoille tai poltetaan energiana ilman että ne saavat mahdollisuutta toiselle kierrokselle. Kun orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoituskielto tulee voimaan vuonna 2016, tekstiilijätteen kaatopaikkasijoitus kielletään ja siksi sille kaivataan kipeästi uusia vaihtoehtoja. Osa tekstiilijätteestä voi soveltua materiaalina hyödynnettäväksi, osalle voi energiahyödyntäminen olla parempi ratkaisu esim. haitallisten aineiden poistamiseksi kierrosta.

Yksi tekstiilikierrätyksen suurimpia ongelmia on se, että huonolaatuisia ja lyhytikäisiä vaatteita ei aina edes kannata kierrättää ja niiden uudelleenkäyttöpotentiaali on heikkoa. Kuluttaja ei usein tajua minkä karhunpalveluksen hän tekee maamme ympäristölle ostamalla huonolaatuista.  Seminaarissa mietitään mm. sitä mitä eri vaihtoehtoja kuluttajalla, kaupoilla ja teollisuudella on hydyntää aiheuttamansa tekstiilijäte niin ettei se kuormita ympäristöä. Jos minulta kysytään, niin kuluttajalla pitäisi olla oikeus tuoda vanhat tekstiilinsä liikkeeseen (mihin tahansa vaatekauppaan) samalla kun hän käy siellä ostamassa uusia. Kauppa hoitaisi ne sitten eteenpäin valitsemansa tahon kautta. Aiempien selvitysten perusteella kierrätyksen edistämisen pääongelmat liittyvät riittävän suurten ja tasalaatuisten materiaalivirtojen kokoamiseen, jotta investoinnit kierrätysteknologioihin kannattaisivat.

Ohjelma täällä.

Tekstiilijäte raaka-aineena – tuotteita ja toimintamalleja hyödyntämisen tehostamiseksi -seminaari
Aika: ke 4.6.2014 klo 9-16,
Paikka:   Suomen ympäristökeskus, SYKE, Auditorio,
Mechelininkatu 34a, Helsinki, Liikenneyhteydet 
Ilmoittautuminen  viimeistään ma 26.5.2014

Tervetuloa kuuntelemaan!

Kuva: Sweater doll.

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *