Aarrelabel Supreme Green Cotton®

Kaupallinen yhteistyö Aarrelabelin kanssa / Laskutan palkkion. Postauksen lopussa on kilpailu!

Oooh. Nyt on harvinaista herkkua tarjolla. Saanko esitellä, vaatteet, joiden koko tuotantoketju on materiaalin eli puuvillan kasvatuksesta lähtien tehty kokonaan Euroopassa! Aikamoista. Itse en suoraan sanoen edes uskonut, että tämä olisi enää mahdollista, sillä on hyvin tavallista, että myös vastuullisilla vaatevalmistajilla tai kotimaisilla tekstiilivalmistajilla vähintään itse kuitu tuotetaan jossain kauempana, yleensä EU-alueen ulkopuolella, vaikka kangas olisi kudottu ja tuotteet koottu Suomessa tai Euroopassa.

Sallikaa, että hieman alustan ja avaan tätä harvinaisuutta ja miksi olen tästä nyt niin innoissani.

Puuvillan tuotannon ongelmat ovat pitkä ja masentava lista inhottavuuksia

Maailman kuitutuotannosta enää 25% on puuvillaa ja luomupuuvilla osuus koko puuvilla tuotannosta on 12%. Eli koko maailman tekstiilikuitutuotannosta luomupuuvillan osuus on vain vaatimattomat 3%. Luomuisuus ei sekään kerro muusta kuin kasvin kasvatusmetodista, joten on valitettavasti mahdollista, että osa vastuullistenkin vaatemerkkien luomupuuvillasta on poimittu lapsi- tai pakkotyövoimalla, vaikka niillä olisi ekologinen sertifikaatti. Ymmärrän tämän täysin, sillä valmistuttajallakaan ei ole joskus vaihtoehtoa, koska tietoa ei aina saada pelloille asti. Puuvillantuotannon arvoketju on todella pitkä, eikä tietoa ole kerätty tai merkitty tuotannon joka vaiheessa, mikä tuntuu näin digitaalisuuden aikana aika uskomattomalta.

Suurimmat maailman puuvillan tuottajamaat ovat Intia, USA ja Kiina. USAssa puuvillan keräys on pitkälti koneistettu, joten käsin keräystä ja siihen liittyviä ihmisoikeusongelmia on lähinnä Intiassa ja Kiinassa. USA lisäksi tukee agressiivisesti kotimaista puuvillantuotantoaan taloudellisesti, mitä on arvosteltu paljon, sillä se mm. aiheuttaa Intialle ja Kiinalle painetta alentaa puuvillan markkinahintaa ja olla maksamatta viljelijöille ja peltotyöläisille elämiseen riittävää palkkaa.

Pakkotyövoiman ja lapsityövoiman hyväksikäyttö ovat polttavia ongelmia myös puuvillan suurtuottajamaissa Uzbekistanissa, Turkmenistanissa ja Tadžikistanissa. Näissä maissa hallitus pakottaa yhä, entiseen neuvostomalliin, kansalaisiaan keräämään vuosikiintiön puuvillaa, ja sen vuoksi kymmenet tuhannet lapset, opiskelijat ja aikuiset jättävät vuosittain koulunsa, oppilaitoksensa ja työpaikkansa useammaksi viikoksi mennäkseen pakkotöihin puuvillapelloille. (Lähde: Reilukauppa.fi, Yle 11.12.2016)

Sertifikaatit ovat merkki paremmasta tuotannosta, mutta paremminkin voisi olla.

Vastuullisesti toimivilta vaatemerkeiltä pitäisi aina löytyä vähintään joku puuvillan tuotantoon liittyvä sertifikaatti. Tuotannossa käytetään yleisimmin mm. GOTS-luomupuuvillasertifikaattia (Global Organic Textile Standard), joka takaa luomutuotannon tai BCI-sertifikaattia (Better Cotton Initiative), joka opastaa viljelijöitä parempiin käytäntöihin.

Valitettavasti nämä sertifikaatitkaan eivät takaa 100%sti tuotannon ongelmattomuutta eettiseltä kantilta. BCI on onnistunut esim. Intiassa vähentämään turhaa torjunta-aineiden käyttöä merkittävästi, mikä on ekologisuuden ja viljelijän terveyden kannalta hyvä, mutta ei ole esimerkiksi kyennyt puuttumaan viljelijöiden köyhyyteen tai velkakierteeseen, jossa farmarit ottavat joka satokaudelle lainaa puuvillan sisäänostajilta. He eivät siis pääse irti köyhyydestä ja ovat vuosien velkakierteessä, koska puuvillan ostaja määrää kuidun hinnan, vaikka puuvillan kasvatus vaikeutuu koko ajan.

GOTS-sertifikaatti taas keskittyy kuitukasvatuksen ympäristöasioihin ja työn etiikkaan, mutta vasta peltoviljelyn jälkeen tapahtuvissa tuotantovaiheissa. GOTSin kriteerit kyllä kieltävät pakkotyön ja lapsityön hyväksikäytön, syrjinnän, yhdistymisvapauden rajoittamisen, turvattomat työolot, laittoman pitkät työtunnit ja matalat palkat, mutta vasta peltojen jälkeen. GOTS on luomutuotantosertifikaattina siis erittäin hyvä, mutta ei valvo puuvillan alkutuottajia, eikä siten vähennä puuvillapelloilla yleistä lapsityön hyväksikäyttöä, pakkotyötä, naisten syrjintää tai elämiseen riittämättömää palkkaa.

Toki em. sertifikaatit ovat hyviä ja ehdottoman kannatettavia, mutta niiden kaverina olisi hyvä olla mukana myös Reilun Kaupan sertifikaatti, jos puuvilla tulee EU-alueen ulkopuolelta. Reilun Kaupan sertifikaatti takaisi nimenomaan puuvillan kasvattajille reilun korvauksen ja palkan heidän tekemästänsä työstä jo pelloilta lähtien. Sertifikaatti siis täydentäisi Global Organic Textile Standardia (GOTS) ja Better Cotton Initiativea (BCI) siinä, mihin ne eivät ulotu.

EU-alueen sisällä kasvatettu puuvilla ratkaisisi monta ongelmaa arvoketjussa

Vastuulliset vaatemerkit suosivat yleensä luonnonkuituja keinokuitujen sijaan, mikä on ennen enimmäkseen tarkoittanut sitä, että myös he ovat joutuneet valitsemaan puuvillansa kohdalla kahdesta melkein hyvästä, muttei täydellisestä. Vaatemerkeillä on ollut mahdollista lähinnä valita GOTSin ja BCIin välillä, mutta ei useinkaan sitä, missä oloissa puuvilla on alunperin kasvatettu. Luomupuuvillaa kun on vain 3% kaikkien kuitujen tuotannosta ja siitäkin sertifioituna vielä vähemmän ja Euroopassa tuotettuna vielä vähemmän. Onneksi tilanne on pikkuhiljaa muuttumassa.

Mitä enemmän materiaalin ja tuotteen valmistusvaiheista on lähellä ja EU-alueen sisällä, sitä parempi. Silloin todennäköisemmin työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan ja koko tuotannossa noudatetaan EU:n tasoista ympäristölainsäädäntöä. Lisäksi EU-alueella korkeampi palkkataso kannustaa kuidun tuotekehitykseen ja sitä kautta kasvatusprosessin parantamiseen. Myös kuidun laatua päästään valvomaan tarkemmin ja tuotteesta saadaan todennäköisesti laadukkaampaa.

Luokittelen lähes kaiken EU-alueella tapahtuvan tuotannon vastuulliseksi noin oletuksena, mutta tarkentavia kysymyksiä on hyvä esittää brändeiltä ja esitänkin niitä. Tuotantoketjun valvonta EUn sisällä ei pitäisi olla millekään merkille ongelma, mutta kaikki eivät aina muista viestiä siitä nettikaupoissaan tai nettisivuillaan.

Vaatteita Euroopassa kasvatetusta puuvillasta

Suomalainen vaatemerkki Aarrelabel lanseerasi elokuussa 2020 Supreme Basics nimisen malliston, joka on valmistettu Kreikassa kasvatetusta ja kehrätystä luonnonmukaisesti viljellystä Supreme Green Cotton® puuvillakuidusta ja vaatteet on koottu Portugalissa. Mallistossa on vasta muutamia SGB-tuotteita, mutta tämä on upea alku! Supreme Green Cottonin hienous on siinä, että koko tuotteen valmistusprosessi on dokumentoitu läpinäkyväksi pellolta vaatekaappiin.

Vaatteen riippulapusta löytyvän QR-koodin avulla kuluttaja pääsee tutkimaan tuotteen koko tuotantoprosessia. Jopa kaikki prosessiin osallistuneet alihankkijayritykset mainittu nimeltä, sillä sitä on täysi läpinäkyvyys. Asiakas saa siis täyden varmuuden, siitä, millaisen matkan vaate on kulkenut ennen kuin se pääsee puettavaksi. QR-koodin kautta näkee tuotantoerän koko tuotantoketjun ja tuotantopaikkojen sijainnit: puuvillapellon, puuvillan käsittelypaikan, langanvalmistuspaikan, neulomon ja koontipaikan eli ompelimon. Kaikki tiedot ovat myös näkyvissä nettikaupassa, eli ne voi tarkistaa ennen ostopäätöstä.

Lisäksi asiakkaalle on näytetty tarkat tiedot siitä, kuinka paljon sähköä, vettä ja polttoainetta on säästetty ja siten vähennetty hiilidioksidipäästöjä eri prosessivaiheissa. Supreme Green Cotton®-puuvillan viljelyssä käytetään vain geenimanipuloimattomia (non GMO) puuvillan siemeniä ja se kasvatetaan valikoiduilla kreikkalaisilla perhetiloilla luomuperiaatteiden mukaisesti ja kestävästi. Eri tuotantoketjun osissa hyödynnetään mahdollisimman paljon uusiutuvia energianlähteitä. Puuvillan viljely vaatii perinteisesti runsaasti vettä, mutta Supreme Green Cotton – puuvillan viljelyssä saadaan merkittäviä säästöjä vedenkulutuksen säästämiseen kehitetyn tiputuskastelujärjestelmän avulla.

Supreme Green Cotton®-puuvillakuitu jatkokäsitellään niin, että se on tavanomaista luomulaatuista puuvillaa pidempikuituista, joten kuidusta kehrättävä lanka on sileämpää, pehmeämpää ja laadukkaampaa. Niin pehmeää, että sen luulisi sisältävän silkkiä tai viskoosia. Se ei siis esimerkiksi nyppyynny aktiivisessakaan käytössä, koska joukossa ei ole elastaania! Elastaania ei näissä vaatteissa tarvitakaan, sillä neulos joustaa luontaisesti. Laadukkaampi lanka ja pidempi kuitupituus taas puolestaan pidentää siitä valmistettavien tuotteiden käyttöikää, koska ne säilyvät pidempään uuden näköisenä ja tämä taas säilyttää niiden jälleenmyyntiarvon, jos joskus haluat ne myydä. Kannattaa siis sijoittaa laatuun. Paitsi, että tämän malliston tuotteet eivät edes ole kalliita. Niin monta hyvää puolta.

Aarrelabel on alusta asti korostanut toiminnassaan vastuullista toimintaa ja eettistä tuotantoa, ja siksi he ovat mukana myös minun koostamalla Vastuullisten Merkkien listallani (tsekkaa mun IG-kohohohdat). Kaikki Aarrelabelin trikootuotteet, mukaan lukien Supreme Basics -mallisto, valmistetaan merkin omassa ompelimossa (Black Moda) Pohjois-Portugalissa. Muut tuotteet valmistetaan myös Portugalissa, mutta oman ompelimon lähellä sijaitsevilla muilla yhteistyökumppaneilla. Aarrelabelin sukkatuotteet valmistetaan Italiassa.

Kilpailu.

Käy tsekkaamassa Aarrelabelin nettikaupasta heidän valikoimansa ja kommentoi tähän postaukseen mikä sieltä on suosikkituotteesi. Kaikkien blogissa ja instassa kommentoineiden kesken arvon 80€ lahjakortin Aarrelabelin nettikauppaan. Arvonta suoritetaan sunnuntaina 20.9.2020. Ilmoitan voittajalle voitosta henkilökohtaisesti.

Tsekkaa Supreme Basics-mallisto täältä ja Aarrelabelin IG ja FB täältä. Suosittelen!

Omat mittani ovat RY 103cm – RYA 91cm – VY 103cm ja LY 120cm. Kuvissa käytän Aarrelabelilta vaatteita, jotka ovat kokoa kokoa XXL.

Share


43 responses to “Aarrelabel Supreme Green Cotton®”

  1. Eeva says:

    Mun lemppareita Aarteelta on Bubble oversize takki ja kauluspaitamekot kaikissa kuoseissaan. Bubble-takki mulla jo on, mut se on pakko listata suosikiksi, koska on päällä niin usein! Jos voittaisin lahjakortin, menisi se oliivinvihreään kauluspaitamekkoon. <3

  2. Hanne says:

    Anais-hame Tigers nap

  3. Linnea says:

    Olipa kiinnostava avaus, tähän firmaan pitääkin tutustua paremmin!
    Valmisvaatteissa oli mukavan ajattomia malleja, mutta erityisesti kiinnostaisi testata noita mustia trikookankaita ja pintaefektineuloksia. Olisi hauska tehdä omilla mitoilla vaatteita ja katsoa miten materiaali käyttäytyy..

  4. Anu says:

    Oma suosikki on Adelaide-mekko Truffle-värissä.

  5. Hanna S says:

    Ehdoton suosikkini on kyllä Silvia mekko, erityisesti Tidger nap – kuosille. Suprwme Green cotton – sarjassa kyllä tuo Adelaide mekko on kans super ihana.

  6. Miia says:

    Adelaide mekko vihreänä on kyllä ihana! Todella kiinnostavaa, että tuotanto in näin läpinäkyvää. Vaikuttaa hyvältä.

  7. Riikka says:

    Anais hame Tigers Nap niin kuin jollain toisellakin näköjään

  8. Kaisa says:

    Aina-hame ja Alex-culottesit kiinnostaa tämän hetkisestä valikoimasta eniten. Ykkössuosikki on kuitenkin entuudestaan tutut sukkahousut. Istuvuudeltaan ja kestävyydeltään parhaat sukkahousut, mitä on tullut testattua. Ihan best!

  9. Mariella says:

    Mun suosikit on Ana-hame ja Rute-paita ❤️

  10. mr says:

    Monen monta ihanaa, mutta varsinkin Silvia-mekko Tigers nap dusty näyttää niiiiiiin mukavalta näin syksyn tullen :)

  11. Claudia says:

    Aarrelabelin Carol-housut ovat jo pidempään olleet ostoslistallani, mutta tän postauksen myötä taitaa päästä myös tuo Adelaide mekko! Aivan ihana.

    Tämä postaus antoi kyllä taas miettimisen aihetta puuvillan suhteen. Oon todella iloinen, että suunta alkaa monilla valmistajilla olla viherpesulta maistuvan mainonnan sijaan “walk the talk”: vastuullisuutta sekä eettistä tuotantoa tuodaan yhä enemmän konkreettisesti esille ja toimintaa myös auditoidaan näkyvämmin, ainakin sisäisesti (tehdasvierailut jne). Hienoa, toivottavasti tätä nähdään jatkossa muiltakin toimijoilta lisää.

    • outilespyy says:

      Vastuullisuus ei ole niinkään on-off hommaa, vaan siellä on monia eri tasoja ja valintoja, jotka eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Yritän tuoda teille esille nimenomaan näitä eri vastuullisuuden sävyjä, jotta osaisitte arvottaa niitä paremmin keskenään. :)

  12. Iina says:

    Suosikkini on Marisa mekko! ❤

  13. pikku-orkki says:

    Tällä hetkellä vaatekaapista paikan saisi Ana-hame :)

  14. Vilma says:

    Cole-mekko mustana

  15. Maria says:

    Valikoimassa on monta vaatetta, mitkä voisi olla omia suosikkeja. Adelaide-mekko muiden muassa. Aarrelabelin kuosit ihastuttaa myös ja pari kangasta odottaakin valmistumistaan vaatteeksi. Ja kaapissa on jo ommeltuna itsellä ja tyttärellä mekot, mihin oli kaavat Suuri Käsityö -lehdessä pari vuotta taaksepäin, kun Aarrelabel oli vielä Aarrekid. Arvostan Aarrelabelin arvoja ja vastuullisuutta, Toivottavasti yhä useampi seuraa heidän esimerkkiään.

  16. Liisa Helle-Wlodarczyk says:

    Karin-nappimekko, Rocky road. Olisi monikäyttöinen.

  17. Johanna says:

    Cody-mekko mustana

  18. Teija says:

    Silvia-mekko :)

  19. Ranja Pohjanrinne says:

    Tigers nap dusty on ihana kuosi

  20. Sara says:

    Alex-culottesit ovat klassinen valinta ja vaikuttavat myös mukavilta päällä!

  21. Maija says:

    Ihana että kaikki tommoset eettiset ja ekologiset asiat kunnossa! Harmi vaan kun ei löytynyt mitään omantyylistä ja lapsillekin huonosti kokoja. Mutta tää vois olla kiva tytölle: https://aarrelabel.com/tuote/lasten-emery-neule-bubble/

  22. Anne says:

    Ada merinovilla tunika!! Metsänvihreä ihana väri.

  23. Tepa says:

    Monta kaunista vaatetta olisi, mutta en valitettavasti mahdu niistä mihinkään – kuten hyvin tyypillistä kestävästi tuotetuissa vaatteissa, kokoja ei meille superplussille riitä. Osaan kuitenkin jonkin verran ommella, joten kankaista kiinnostaisi erityisesti musta interlock tai pintaefektikankaat.

    • outilespyy says:

      Tämän takia minusta on juurikin ihanaa, että Aarrelabelilla on myös kankaita myynnissä. Jos ei koot riitä, tai haluaa muuten jotain omannäköistä, niin sitä saa itse ompelemalla! :)

  24. Krista Niemi says:

    Nicola-liivimekko on just omaan makuun!

  25. Sanna says:

    Lemppareita ovat bubble oversize villatakki ja nappimekko, jota voi käyttää kummin päin vaan.

  26. Kirsi Wastimo says:

    Aarre on ollut mun lemppari jo jonkin aikaa. Olen ostanut tuotteita lapsilleni ja tänä kesänä vasta huomasin että myös aikuisten mallisto on olemassa! En ollut aiemmin tilannut netistä, vain lasten messuilta ja kerran Hullujen Päivien kampanjasta. Nyt sitten löytyikin näitä ihania Aarteita ei vain lapsilleni, mutta myös itselle. Olisi aivan mahtavaa voittaa lahjakortti ja tilaisin heti Faith Svetarin, Tigers Nap kuosilla ja Carla housut , Struck sillä näillä pärjäisi hyvin kun juoksee päivittäin koulun, tarhan ja harrastusten väliä. Kun on laadukasta materiaalia päällä, niissä ei ole pelkästään mukava olla, mutta ne näyttää ryhdikkäiltä ja tyylikkäiltä yllä.
    Kyllä ecologisuutteen kannattaa investoida, sillä tämä plaaneetta jää meidän lapsillemme ja on meidän kaikkien vastuu pitää siitä huolta, että turvallinen tulevaisuus on heille taattu!

  27. IL says:

    Rory unisex paita truffle värillä pääsisi taatusti jatkuvaan käyttöön!

  28. Elli says:

    Tigers nap huppari on ihana!

  29. Emilia says:

    Aarre on itselle kohtalaisen vieras brändi, mutta olen kyllä usein selaillut heidän valikoimaa. Nyt suosikiksi osui Rudi paita. Tyylikästä arkivaatetta!

  30. Outi says:

    Marisa mekko

  31. Heli says:

    Cole-mekko vihreänä on ehdoton lempparini.

  32. Lauha Halonen says:

    Alma villatakki. Tosin perus-teeppari näytti kans superhyvältä!

  33. Janna says:

    “Ana-hame, Burgundy Dot” on ihana!

  34. Hanna says:

    Nicola-liivimekko olisi ihana!

  35. Marja K says:

    Alex-culotte -housut ja bubble-takki vaikuttavat täydellisiltä luottovaatteilta.

  36. Armi Kunnaala says:

    Amber-legginsit! En yleensä osallistu tällaiseen, mutta oon etsinyt ja varta vasten odottanut löytääkseni uudet mustat peruslegginsit jotka täyttävät mun kriteerit – ekologisuus, kestävyys, luonnonmatsku ja hyvä malli. Oh lord, kiitos tästä! Tavallaan voitin jo :D

  37. Lotta says:

    Ehkäpä pellavainen Megan-mekko

  38. Päivi says:

    Oma suosikki on filipa-mekko

  39. Minna says:

    Samira-takki on ihana! Vaikea valinta kun Aarrelta löytyy niin paljon kaikkea ihanaa….

  40. Miltsi says:

    Alma villatakki näytti ihanan lämpimältä ☺️

  41. Sanni says:

    Burgundin värinen Marisa -mekko oli mun suosikki!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *