Alpa – kuitu kuin unelma

*yhteistyössä Alpa, sain postauksesta palkkion. Tuotteet kuvauslainassa.

Suomessa asuessa tarvitaan ympäri vuoden käytettäviä ja moneen tilanteeseen taipuvia luottovaatteita. Lämmin neuletakki ja laadukas iso kaulahuivi / shaali ovat eräitä sellaisia. Otin Alpaan yhteyttä viime syksynä, kun luin heidän alkavan tarjota tuotteilleen korjauspalvelua. Halusin tietää siitä enemmän, ja muutenkin heidän toiminnastaan, joten hyppäsin junaan ja lähdin tsekkaamaan mestat Jyväskylässä. Reissu kannatti.

Olen ensimmäisen kerran tutustunut alpakkalankoihin ollessani 90-luvun lopulla Heinolassa ompelijakoulussa. Valitsin ne neuletyöni materiaaliksi täysin näppituntumalta, koska minusta niissä oli sitä jotain. Eikä näppituntuma pettänyt. Alpakkaa oli ihanaa työstää, se oli kuin pehmoista muovailuvahaa ja se tuntui niin ylelliseltä iholla. Alpakka on myös eläimenä sangen mainio. Se on vuoristojen lempeä ja pehmeäturpainen puudeli ja väitän että tämä söpöys ja pehmeys kulkeutuu karvan mukana siitä valmistettuihin vaatteisiin.

Tämä on yksi luottovaatteistani, Alpan teltankokoinen babyalpakka huivi. Se on tehty unelmista ja halauksista. Se on arjen luksusta, kilpi ja lämpö. Se päällä tunnen olevani elegantti galleristi, oman elämäni taiteilija ja mystinen romaanin päähenkilö. Se on täydellinen.

Kestävä ja ekologinen alpakka tulee Andien korkeuksista.

Alpa tilaa materiaalinsa suoraan Perusta, koska suomalaisten alpakkatilojen kapasiteetti ei riitä heidän tarvitsemaansa tuotantoon. “Teimme kolme eri matkaa Peruun, jossa suoritimme 22 vierailua eri villatoimittajille. Näistä valitsimme kaksi parasta, jotka ottivat toiminnassaan huomioon reilun kaupan periaatteet, ja joilla on erittäin pitkä kokemus alpakasta materiaalina. Näillä toimijoilla oli myös pitävät todisteet laadusta: esimerkiksi haitallisista kemikaaleista vapaat väriaineet ja se, että lanka oli varmasti täyttä alpakkaa. Valinnassa meille oli tärkeää, että toimittajan toimipaikalla oli avoin ja myönteinen ilmapiiri, ja että suorittavan työn tekijät rohkenivat tulla avoimesti keskustelemaan.” Alpan perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Timlin kertoo. “Materiaalitoimittajamme noudattavat Perun valtion asettamia asetuksia tuottajille maksettavista villan vähimmäishinnoista. Alpakkaan suhtaudutaan Perussa suurella kunnioituksella, ja eläin on paikallisille hyvin tärkeä sekä kulttuurisesti että historiallisesti. Pehmeävillainen alpakka on hyvä valinta myös ympäristön kannalta – sen pehmeät tassut eivät kuluta laiduntaessa maaperää, eikä se syö kasveja juurineen.”

Alpakkaa voi siis kasvatuksen puolesta verrata kotimaiseen poroon. Myös keritseminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, ja alpakka on aina kuituna mulesing-vapaata. Väittäisinkin, että näiden toimittajien materiaali on niin hyvää, että suosittelisin sitä jopa eläinkuituja eettisistä syistä vältteleville kuluttajille. Kuidun valmistajan etiikka on kunnossa, eikä eläintä pahoinpidellä tai tapeta prosessissa. Olen itse sitä mieltä, että kulutushyödykkeissä olisi hyvä harkita tuotteen ja materiaalin eettisyys hieman eri pohjalta kuin ruuassa, koska kuitutuotannossa on mahdollista myös pitää eläintä hyvin ja kivuttomasti. Kyse on siis tuottajan etiikasta, ei pelkästä kuidusta.

Alpakka on kestävä, hengittävä ja superpehmeä kuninkaiden kuitu.

Alpakanvillainen neule on kevyt, mahtuu erittäin pieneen tilaan eikä rypisty helposti. Alpakan villasta valmistettu neule ei tunnu helposti märältä eikä paita liimaannu kiinni ihoon. Kuitu siirtää kosteutta yli kaksi kertaa villaa nopeammin. Hiki ei jää neuleen ja ihon väliin vangiksi, vaan neule imee sen itseensä ja luovuttaa pois – näin neule tuntuu aina kuivalta ja miellyttävältä.

Alpakan villan vahvuus on pitkäkuituisuus ja elastisuus. Pitkän kuidun vuoksi se ei nukkaa niin helposti kuin esim. kashmir ja muut karvakuidut. Elastisuus antaa hieman joustoa neulokseen ja ehkäisee näin venymiä. Kun nämä kaksi ominaisuutta saadaan samaan vaatteeseen, on lopputuloksena erittäin käytännöllinen ja pitkäikäinen laadukas vaate. Alpakkaneuleen pitkäikäisyyteen ja kulutuskestävyyteen vaikuttaa toki myös neuloksen ja käytetyn langan paksuus, koska kyllä vaate käytössä kuluu, vaikkei sitä ikinä pesisikään koneessa. Alpan valikoimissa on sekä ohuempia ja laskeutuvampia neuletakkeja ja paksumpia ja tiiviimpiä takkeja. Oma suosikkini on tuo paksumpi, koska siinä on mielestäni enemmän ryhtiä. Kumpikin on kuitenkin sen verran ohut ja istuva, että ne mahtuvat vaivatta takin alle tekemättä siitä ahdasta.

Alpakka on vielä Suomessa vähemmän tunnettu ja käytetty tekstiilikuitu, varmaankin osittain siksi koska peruslaatuinen perulainen alpakka on noin kolme kertaa suomalaista lampaanvillaa kalliimpi raaka-aine. Mutta alpakan yksittäiset kuidut ovat paljon hienompia ja sileämpiä kuin karkea suomalainen lammas. Alpakan villa on lämmin ja hengittävä materiaali, joka on kylmällä todella lämmin mutta erinomaisen hengittävyyden vuoksi se sopii mainiosti myös kesä käyttöön. Alpan huiveissa käytettävä baby alpaca ei ole nimestään huolimatta alpakkavasan villaa, vaan se on nimitys hienoimmalle, pehmeämmälle ja laadukkaammalle alpakkavillalle.

Alpakasta neulotut tuotteet sopivat myös joillekin villa-allergisille (lanoliiniallergia), koska alpakan villa ei sisällä rasvaa kuten lampaanvilla. Alpakkakuitu, varsinkin baby alpaca, on pitkä, eikä siksi kutita tai ärsytä ihoa. Villa-allergian taustalla voi toki olla muita syitä – esimerkiksi erittäin atooppinen iho – joille alpakkavaatteet saattavat kuitenkin aiheuttaa haasteita.

Neuletuotantoa 120 vuoden ammattitaidolla.

Alpa on avannut tuotantonsa täysin. Heidän neuleet valmistetaan Liettuassa kahdella perheyrityksellä, joilla on yhdessä yli 120 vuoden kokemus neulonnasta, ja joiden tehtaat ovat voittaneet palkintoja neuleinnovaatioiden ja hyvien työolojen ansiosta. Muotoon neulottujen neulevaatteiden valmistus vaatii ammattitaitoa ja tietynlaiset koneistukset. Näitä ammattilaisia tai fasiliteetteja ei Suomessa ole valitettavasti ollut enää vuosikymmeniin ja siksi Alpa on valinnut tuotantopaikaksi Liettuan, mikä on etäisyytensä puolesta yhtä kaukana Suomesta kuin eteläinen Ruotsi eli aika lähellä. Laadukas neule saumataan ketlaamalla eli liittämällä neuleen palat toisiinsa silmukka silmukalta. Lopputulos on kaunis ja erittäin kestävä sauma, mutta ketlauskoneen käyttö vaatii kokemusta. Prosessi on lisäksi hidasta ja siksi yksi työntekijä saa työpäivän aikana valmiiksi noin 20 muotoonneulotun neuleen saumat. Alpan pipot valmistetaan Suomessa ja huivit Perussa.

Tuotannossa on huomioitu tottakai myös hävikki, eli tuotannon jäte. Tuotteita ei valmisteta juurikaan varastoon, vaan tuotantomäärät lasketaan tarkasti tilausten mukaan. Malliston pidetään tiiviinä, vaikka tuotteita valmistetaan sekä naisille että miehille. Trendituotteita tai sesonkivärejä tehdään harvoin ja nekin vaan silloin, jos tiedetään että kaikki myydään. Muotoonneulotuissa neuleissa leikkuujäte on huomattavasti pienempi, kuin laakamateriaalista valmistetuissa tuotteissa. Materiaalia käytetään myös tehtaalla uudelleen. Valmistetut epäonnistuneet koekappaleet ja prototyypit puretaan takaisin lankakerälle ja näin materiaalihävikkiä ei synny juuri ollenkaan.

Vain käsinpesu?

Alpan sivuilta löytyy erittäin perusteelliset hoito-ohjeet kaikille tuotteille. Nämä neuleet ovat arvokkaita, joten niistä kannattaa opetella pitämään huolta. Ohjeissa käydään läpi tahranpoisto, käsinpesu, höyrystäminen, ja nukkaantuminen.

Yleisohjeena antaisin itse kaikille 100% karvakuiduille (villa, alpakka, mohair, kashmir) runsas tuuletus tai pakastus. Tahranpoisto vain paikallispoistona. Ja jos on pakko pestä vedessä, niin sitten tarvittaessa käsinpesu viileässä vedessä miedolla hiusshampoolla (tai villanpesuaineella), mutta ei koskaan koneeseen. Neuleesta puristellaan vesi varovasti pois kahden pyyhkeen välissä (ei saa vääntää kuivaksi) ja tuote oiotaan kevyesti takaisin muotoonsa. Kuivaus pyhkeen päällä vaakatasossa. Suojaa neuleet koilta ym. luonnonmukaisilla punaseetrituotteilla ja säilytä ne joko viikattuna tai roikkunava leveällä takkihenkarilla. Villanhoitoainetta alpakkavaatteille ei kannata käyttää, koska alpakanvillassa ei ole lanoliinia, joten sitä ei siihen tarvitse myöskään palauttaa pesun jälkeen.

Korjauspalvelu

Yksi ekologisimmista tavoista kuluttaa muotia ja tekstiilejä, on pitää ne käytössä niin pitkään kuin mahdollista. Alpan korjauspalvelu ei ole ensisijaisesti kehitetty reklamaatioita varten (joita niitäkin Alpa tuotteista tulee hyvin hyvin vähän), vaan niiden ylläpitämistä varten. Alpa lähettää tilauksesta asiakkailleen lankaa ja kyynärpääpaikkoja, joilla tuotteet voi korjata joko itse, tai viedä ne paikalliselle ompelijalle korjattavaksi. Näin itse tuotteita ei tarvitse postitella ympäri Suomea. Toki Alpa korjaa lempineuleesi myös puolestasi, jos haluat sen heille laittaa täyshuoltoon. Tuotteet ovat laadukkaita ja arvokkaita, joten korjaamalla niitä myös niiden jälleenmyyntiarvo säilyy, jos haluat jossain vaiheessa niitä myydä eteenpäin ja hankkia itsellesi uusia.

Tiedättekö muuten sellaisen konseptin kuin boyfriend villatakki? Jep. Se on just se neuletakki, joka on alunperin ostettu puolisolle tai poikaystävälle ja joka hyvin lyhyen ajan sisään omitaan omaan käyttöön. Poikaystävä ei tiedä vielä tätä, mutta hän tulee saamaan ensi jouluna pehmeän paketin.

Asiakas voi vaikuttaa mallistoon.

Yksi vastuullisen brändin toimintatavoista on käydä näkyvää ja jatkuvaa (aitoa) keskustelua asiakkaittensa kanssa. Alpalla on aktiivinen Facebook-ryhmä Alpan Sisäpiiri, jossa he kyselevät asiakkailtaan mm. uusien tuotteiden malli- ja väritoiveita. Sen kautta saa myös apua tuotteiden huoltoon liittyviin kysymyksiin, mutta niin, että käyty keskustelu näkyy kaikille ryhmäläisille. Brändi saa tätä kautta asiakkailtaan arvokasta tietoa ja käyttäjäkokemuksia tuotteistaan ja pystyy kehittämään tuotteitaan nopeammin asiakkaitten toivomaan suuntaan.

Alpa ostaa kohta käytetyt neuleesi takaisin.

Alpalla on suunnitteilla aloittaa nyt maaliskuun aikana samanlainen käytettyjen tuotteiden osto-myyntipalvelu, kuin mitä Filippa K on tehnyt jo parin vuoden ajan. Tästä palvelulisästä olen itse todella innoissani. Alpa siis tarjoutuu ostamaan itse omia tuotteitaan takaisin asiakkailtaan, huoltaa ne ja laittaa myyntiin second handinä nettikauppaansa. Näin myös teillä, jotka haluavat ostaa vain käytettyä, on kohta mahdollisuus hankkia Alpan tuotteita luotettavasti ja edullisemmin. Tuotteet pysyvät näin kauemmin kierrossa, ja ne on kannattavaa laittaa kiertoon, jos ei itsellä jostain syystä tule käytettyä. Nehän kun ovat arvotekstiilejä.

Summa summarum.

Maailma olisi tekstiilituotannon kannalta todella paljon parempi paikka, jos moni muu brändi toimisi samankaltaisella arvopohjalla kuin Alpa. Tuotteet ovat ajattomia, eikä mallisto vaihdu joka vuosi. Kuidun hankinta on sekä ekologista että eettistä ja tuotteiden tuotanto-olosuhteet ovat kunnossa. Tuotteet ovat superlaadukkaita ja kestäviä, ja niiden jälleenmyyntiarvo säilyy vaikka tuotetta käyttäisi vuosia. Brändi tarjoaa kattavat hoito-ohjeet ja korjauspalvelun tuotteilleen ja asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa itse mallistoon ja kehiteltäviin tuotteisiin. Takaisinostopalvelu ja käytetyn jälleenmyynti on erinomainen palvelulisä, mitä harva vaatemerkki toteuttaa tällä hetkellä.

Ainoa kritisoitava asia, mitä keksin Alpan neuleista on se, että itse villa tuotetaan Andeilla. Se siis matkaa Suomeen maailman toiselta laidalta (hiilijalanjälki). Mutta tähänkin on hyvä syy. Kokonaisuutta, tuotteen käyttöikää, laatua, tuotantoa, käyttöä ja palvelutoimintaa ajatellen tämä on kuitenkin niin pieni osa verrattuna kaikkeen siihen hyvään, miten Alpa hoitaa bisneksiään, joten olen asian suhteen erittäin ok.

Aionkin nyt seuraavaksi painella Alpan facebook-ryhmään ja ehdottaa tuotevalikoimaan sormettomia rannelämmikkeitä (tämä jokapäiväinen dataaminen ja puhelimen näpyttely ei tee keski-ikäiselle hyvää) ja laatikkomallista neulepaitaa, jossa on venepääntie. Jos saisin vielä nämä elämääni, niin sitten olisi asiat neulerintamalla aika hyvin.

Ihanaa viikkoa ja kesään odotusta!

Tsekkaa Alpa netistä // facebookista // instasta

Share


5 responses to “Alpa – kuitu kuin unelma”

  1. Aamen. Nyökyttelin postauksen alusta loppuun. Omasta Twilight-neuleesta ja torkkupeitosta en luovu koskaan. :)

  2. […] Olen testannut brändin neuleita nyt kuukauden päivät. Myös kestävän muodin superasiantuntija, Outi Pyy kirjoitti alpakan villasta vastikään: […]

  3. […] Originalinlägget är postat av Outi Pyy, superexpert inom hållbart mode. Inlägget är fritt över… […]

  4. Katariina says:

    Alpakkalanka saa ainakin minut voimaan todella pahoin. On melkeinyhtä hirveä kuin mohair tai angora. Toivon, että ei yleistyisi niin nopeasti kuin vaikuttaa tekevän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *