Out of Fashion

 

Ensi viikolla alkavat Helsingissä DocPoint -festarit, jossa on taas nähtävillä kaikkea sitä mitä leffateattereissa ei yleensä näe. DocPoint tuo Helsingin valkokankaille parhaat dokumentit Suomesta ja maailmalta.

Eestiläinen Reet Aus on yksi maailman ekomuotipioneereista. Hänen mallistonsa on valmistettu kierrätysmateriaaleista (leikkuujäte, deadstock) vuodesta 2002 lähtien ja hän on opiskellut itselleen 90-luvun lopulla Ph.Dn eli tohtorinpaperit ekologisesta vaatesuunnittelusta. Törmäsin hänen töihinsä itse jo melkein 10 vuotta sitten, kun aloitin kirjoittamaan kierrätysmuotiblogiani 2007 ja olen siitä lähtien seurannut Reetin työtä.

Out Of Fashion -dokumentissa seurataan Reetin mallistoonsuunnittelu- ja tuotantomatkaa Tallinnasta Bangladeshiin. Hänen tarkoituksensa on ensin selvittää uusia tapoja tuottaa vaatteita ekologisemmin ja myrkyttömämmin. Projekti muuttuu, kun Reet päättää alkaa yhteistyöhön erään vaatetehtaan kanssa ja tuottamaan heillä omaa mallistoaan tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä.

Dokumentti ei ole skandaalihakuinen tai syyllistävä, vaan enemmänkin antaa toivoa alan sisältäpäin tapahtuvalle verkkaiselle muutokselle. Reet ja hänen tiiminsä rauhallinen ja sovitteleva. Heillä on lehmän hermot. Sitä tämä ala tarvitsee. Sain itse dokumentista tuntuvan muistutuksen siitä, että syyllistäminen ja vastakkainasettelu harvoin johtaa mihinkään, ja että yhteistyössä on muutoksen siemen. Sen on tapahduttava järjestelmän sisältä, osittain sen ehdoilla.

Out of Fashionin piti tulla ulos jo syksyllä 2012, mutta se julkaistiin vasta 2015. Dokumenttia kuvattiin ja leikattiin yhteensä viisi vuotta, mikä kertoo aika paljon (ekomuodin) prosessin hitaudesta ja sen tekijöitten vaatimasta kärsivällisyydestä. Ohjauksesta vastaa Jaak Kilmi ja Lennart Laberenz.

 

Näytökset:
Ke/Wed 25.01.2017 17:30 : Kulmasali (Korjaamo), Hinta: 9.00 €
Su/Sun 29.01.2017 13:15 : Kinopalatsi 1, Hinta: 9.00 €
Osta liput täältä. Reet tulee itse paikalle sunnuntain Kinopalatsin näytökseen.

 

ARVONTA: DocPoint antoi minulle arvottavaksi 3 kahden hengen lippua Out of Fashion keskiviikon 25.1. klo 17.30 näytökseen (Korjaamolla). Jos haluat osallistua arvontaan, kommentoi tähän postaukseen! Arvonta suoritetaan su 22.1. aamupäivällä ja voittajille ilmoitetaan henkilöhohtaisesti sunnuntain aikana.

 

Out-Of-Fashion Trailer ENG sub from Rise and Shine on Vimeo.

 

Lopuksi vielä muutama DocPoint tärppi. 16. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 23.–29.1.2017. Koko ohjelmisto on nähtävissä täältä.

Machines ohj. Rahul Jain. Millaista on työ intialaisella tekstiilitehtaalla? Tehtaan pimeydessä, kolinassa ja huuruissa ihmiset ja koneet painavat kuvioita loputtomilta tuntuviin kangaspinoihin. Lopulta on vaikea sanoa, missä kone päättyy ja ihminen alkaa. Hypnoottinen Machines ei tarjoa valmiita ratkaisuja tai kerro, mitä katsojan tulisi ajatella. To/Thu 26.01.2017 17:30 : Kinopalatsi 1, hinta: 9.00 €.

Kiehumispiste ohj. Elina Hirvonen. Joka perjantai Oula ja Tapio saunovat ja keskustelevat Kotiharjun saunassa. Oula on fasismin historiaan perehtynyt tutkija, Tapio pakolaisia ja vihervasemmistolaista politiikkaa vastustava yrittäjä. Kaksikko on eri mieltä lähes kaikesta. Siitä he ovat kuitenkin yhtä mieltä, että keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää kahtiajaon repimässä Suomessa.

Tulevilla rannoilla ohj. John Webster. Millaisen perinnön jätämme ihmisille, jotka tulevat meidän jälkeemme? Voiko yksi ihminen vaikuttaa koko maailmaan? Näitä kysymyksiä pohtii ohjaaja John Webster testamentissaan lapsenlapsenlapselleen Doritille. Webster kietoo menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden dokumentiksi siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa.

En ole saanut postauksen tekemisestä rahallista palkkiota (vain näytöslipun), koska supporttaan mielelläni tätä tapahtumaa.

Share


4 responses to “Out of Fashion”

 1. Kati says:

  Out of fashion liput kiinnostavat kyllä. Tiedän jo ystävänkin kenet veisin katsomaan:)

 2. Pirjo Kukka says:

  Hyvä aihe! Pitäisi nähdä.

 3. Pirjo Kukka says:

  Hieno aihe.

 4. Hanna says:

  Mukana arvonnassa! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta dokumentilta☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *