ekologinen kangaskauppa?

white fabrics

Ostan suurimma osan vaatteistani ja trashion-materiaaleistani käytettynä, lähinnä kirppareilta ja kierrätyskeskuksista. Jos ostan uutta (vaatteet, asusteet) niin sitten sen pitää olla ekologista tai eettisesti valmistettua. Olen töissä kirpputorilla, joten usein ei tarvitse normikaupoilla käydä. Mutta mites teillä on? Olen usein miettinyt sitä, tajuavatko käsityöläiset edes etsiä ekologisia vaihtoehtoja hankkiessaan tarvikkeita ja mateiaaleja. Kirpparilta niitä tietty löytää, jotain, mutta vaihtoehtoja on huomattavasti vähemmän, kun lähdet etsimään niitä uutena kaupasta. Onko olemassa ekologisia kangaskauppoja? Myykö kukaan kierrätettyä polyesterompelulankaa? Saako mistään niittejä, jotka on valmistettu kierrätetystä alumiinista? Tarkistatko onko ostamasi neulontalangan villa tai angora eettisesti tuotettua? jne. jne.

Ensimmäinen asia, jonka pyysin Pure Waste Textilesin kundeja kehittämään, oli 100% kierrätetty ompelulanka. Sellaista ei käsittääkseni ole olemassakaan, vaikka poyesteriäkin kierrätetään jo monenlaisiksi kuiduiksi. Yksi syy siihen, miksei lankaa ole kierrätyspolyesteristä jo tehty, voi olla se ettei kierrätetty lanka ole yhtä kestävää kuin normiversio. Ainakin kierrätyspuuvillassa on se, että kuidun pituus lyhenee hieman kierrätysprosessin aikana, mikä tekee langasta ja siitä valmistettavasta kankaasta virgin-materiaaleja hieman heikompaa. Moni halpavaatemerkki vetoaa usein juurikin tähän, etteivät he halua käyttää mallistoissaan kierrätysmateriaaleja, sillä niiden kestävyys käytössä ei ole sama kuin perinteisesti valmistetuilla. Voi pitää paikkansakin, mutta minusta he ovat vain laiskoja selvittämään vaihtoehtoja. Väittihän H&M:kin juuri viime keväänä, ettei denimiin ole mahdollista lisätä kuin maksimissaan 20% kierrätysdenimiä ja BÄM suomalaiset kehittävät samaan aikaan 100% kierrätysdenimin. Että tuotaaa…

Tässä muutamia linkkejä kangaskauppoihin, joista saa mm. luomupuuvillaa:
Linelotte // Paapii Design // Ikasyr // TanYaSum // Käpynen // Nosh Shop

Mutta täytyy kyllä sanoa, että suurin osa näistä nettisivuista oli aivan karsean näköisiä. Liikaa kategorioita, kirjavia taustakuvia, liian pienet tuotekuvat, hakutoiminnot puuttuivat ja mitä vielä. Ahdistaa surrffailla noin värikkäillä sivuilla kun ei oikein tiedä mihin katsoa. Lisäksi kangasvalikoima taitaa olla aikalailla suunnattu odottaville naisille ja pienten lasten äideille kun on niin paljon eläinaiheita ja retrokuoseja. :D Ei ihan meikän pirtaa. Mutta toivo elää, että Pure Wasten kierrätyskankaita ja trikoita saisi kohta ostaa kuluttajakin, niin pääsisi ompelemaan vaatteita jostain muusta kuin sweatshop valmisteisista kankaista.

Kuvat: Tumblr / Pinterest

**EDIT** Saamiemme tietojen mukaan ainakin Myllymuksuilta saa tilattua kotimaista tenceljerseytä aikuisväreissä! Jihhuu. Tencel / lyocell on siis silkkisen pehmeä ja ihanasti laskeutuva muuntokuitu, jonka valmistusprosessi on ekologisempi kuin esim. viskoosilla. Juuri sellaista, mistä saa ommeltua maailman mukavimmat trikoovaatteet ja jopa iltapuvun jos on oikein mukavuudenhaluinen. Kestovaippakaupan kautta saa myös luomupuuvillaista denimtrikoota kotimaista bambutrikoota, jota voi itse värjätä.

white fabric sheet

 

Acnen Bree tencelmekko on kauniin yksinkertainen. Kuva: Acne.

acne tencel dress 2

acne tencel dress

 

Share


7 responses to “ekologinen kangaskauppa?”

 1. hirviomur says:

  Itse teen kaikki ompelukseni ynnä muut askartelut nykyisin kierrätysmateriaaleista, jos tarkoitukseen sopivia materiaaleja vain on saatavilla kohtuullisella vaivalla. En ole vuosiin ostanut kuin pari vaatekappaletta, kenkiä lukuun ottamatta, uutena. Mielestäni osa kierrätysmateriaaleista tekemisen ja suunnittelemisen hauskuutta piilee siinä, että sopivia kuoseja ja materiaaleja voi joutua etsimään useammasta paikasta, ennen kuin löytää oikeanlaisen.

  Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus : )

 2. Emma Wilde says:

  Hauskinta on muodistaa Mummin vanhoista vaatteista itselleen sopivia trendikkäitä vaatekappaleita. Jos mummossa vielä henki pihisee, eikä äitikään ole tajunnut säästää elämänsä varrelta vaatteita, helpotusta materiaalin puutteeseen saa nimenomaankin kierrätyksestä. Kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, minkälaisia vaatteita ja materiaaleja ostaa, jotta ne sitten myös kestävät käytössä. Mielestäni ekologista ei ole se, että ostaa vaatteen kirpputorilta, leikkelaa ja liimailee, käyttää muutaman kerran aj kun vaate sitten huonon valmistuksen takia hajoaa osiin, se dumpataan roskakoriin. Eli järki käteen myös DIY-projekteissa.

  http://www.thewildethings.com/

  • outilespyy says:

   Samaa mieltä. DIY-projekteissa pitäisi olla samat laatukriteerit kuin valmisvaateostoksillakin. Kustomoin ja muodistan itse vain laatumateriaaleja (luonnonmateriaaleja yleensä), jotka kestävät varmasti käytössä ompelun jälkeenkin. Mutta vanhoissa vaatteissa (90-luku ja vanhempi) harkitsen kyllä tarkkaan, ansaitseeko ko. vaate tulla tuunatuksi. Joskus vaate on niin hieno ja arvokas ihan sellaisenaa, etten tohdi sitä muokata.

 3. Minä olen aivan ihastunut pitkästä aikaa kierrätettyihin farkkuihin. Varsinkin lapselle niistä saa vaikka ja mitä, toki myös itsellekin. Toki tuunausta tarvitaan paljon, mutta materiaalina farkku on yksi suosikeistani. Helppoa ommeltavaa, käytännössä ilmaista jos saa sukulaisilta ja ystäviltä, ja kestää käytössä pitkään.

  Juuri keväällä ompelin vanhoista marimekon paidoistani (ne oltiin tehty vielä Suomessa) lapsille mekot. Kangas oli kuitenkin jo niin haurasta, että nyt monen kuukauden käytön jälkeen alkaa näkyä pahoja reikiä saumoissa. Toisaalta parempi olla käytössä edes tämä aika, kuin suoraan roskiin heittäminen. Tämän käytön jälkeen pääsenevät vielä matonkuteiksi :)

 4. Noshiltakin muuten saa luomufarkkujerseytä, ja luomujoustocollegeja.

 5. anki says:

  Hei

  Miten suhtaudut elastaaniin, jota esimerkiksi Myllymuksujen lyocell-trikoossa on 5%? Olen käsittänyt, että elastaani pilaa koko kankaan ainakin kierrätettävyyden puolesta. Eikö sitä paitsi trikooneulos jousta itsessään? Monessa “ekologisessa” kangaskaupassa ekomateriaaliin on sekoitettu muutama prosentti elastaania. Eikö ole ihan turhaa käyttää luomulaatuista tai muuten ekologista pääraaka-ainetta jos sitten pilaa sen elastaanilla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *