Hömppälän viherpesula

h-and-m-garment-recycling-4

Meinasin tänään mennä kerrankin ajoissa nukkumaan, mutta sitten taas kärvähti. Luin feissarista kaverin linkkaamana Hömppälän uudesta lanseerattavasta ekodenimmallistosta, johon on käytetty heidän viime vuoden aikana asiakkailta keräämiään vaatteita. Kuulostaa hyvältä? No niin sen on tarkoituskin. Tätä kutsutaan viherpesuksi. Koko vaatteenkeräyskampanjassa minua on ensinnäkin suuresti häirinnyt se, että Suomen H&M ei ole määritellyt mitä kanavaa/organisaatiota he käyttävät kerättyjen vaatteitten lajitteluun ja jälleenkäyttöön. Tämä on olennaista, sillä UFF ja Fida esimerkiksi toimivat hyvin eri periaatteilla. Lisäksi olisi kiva tietää jäävätkö kaikki vaatteet Suomeen vai onko ne kärrätty jonnekin muualle. Jos on niin minne? Mitä niille on tehty siellä?

Kirjoitin viime kesänä siitä, mistä vaatteen ympäristövaikutukset muodostuvat. Kannattaa tutustua. Jos minä olisin H&M:n kestävän kehityksen ja vastuullisuuden esimies, niin en vaivautuisi alunperinkään tekemään mitään ekologista mallistoa ja käyttämään sen markkinointiin miljoonia. Miksikö? Otetaan esimerkki. Jos firma tuottaa vuodessa 10 mallistoa, joissa on jokaisessa 10 eri tuotetta niin koko vuoden aikana tuotteita tulee yhteensä 100. Tällä hetkellä heidän strategiansa on tehdä yksi näistä mallistoista vastuullisesti (Conscious collection) ja yksi minimallisto ekologisesti. Eli ekologisten mallistojen osuus mallistosta on noin 10%. Tuotteen ympäristövaikutuksista vain noin 30% tulee materiaalin tuotannosta ja sen käsittelystä valmiiksi tuotteeksi. Muu (logistiikka ja kuluttajan vaatehuolto) ei kuulu tähän. Eli ekologisuuden aste on tässä tapauksessa 3-4 tuotetta sadasta, jos tuotannossa ei käytetä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Tosi vihreää… Jos minä olisin vastuullisuuspäällikkö niin tiputtaisin/vähentäisin merkin mallistot kymmenestä esimerkiksi kahdeksaan. Antaisin näin suunnittelijoille enemmän aikaa tehdä mallistot, vaikkapa sellaiset modernit klassikot, jotka pysyvät muodissa kauan ja jotka on valmistettu oikeasti hyvistä materiaaleista ja kestävämmiksi ja saisin korjattua brändin tuotantoa kertaheitolla 20% ekologisemmaksi. Ja sitten lähtisin parin kuukauden lomalle miettimään kenet haluan seuraavan malliston markkinointikampanjan kansikuvaksi. Palattuani lomaltani aloittaisin suunnittelemaan oikeasti ekologista mallistoa, jossa on otettu huomioon kaikki vaatteen ympäristövaikutusten osa-alueet.

Lisäksi uutisessa jäi kismittämään se, että H&M mielestä (joka on kuitenkin yksi maailman suurimmista vaateketjuista, eli ammattitaitoa luulisi olevan talossa) vaatteeseen ei ole mahdollista saada enempää kuin 20% kierrätysmateriaalia, tässä tapauksessa denimiä. Mielenkiintoista, sillä Suomessa on kehitetty viime vuonna 100% kierrätysdenim. 1-0 Suomelle, sanoisin. Lehdistötiedote oli muutenkin hyvin ympäripyöreä ekodenimin valmistusprosessista, kun taas Pure Wasten sivuilla prosessi on avattu hyvin selkeästi ja avoimesti. Minusta se on todella huvittavaa, että H&M antoi tällä viikolla vielä H&M Conscious Award -palkinnon Bruno Pieterssille, jonka Honest By mallisto on tunnettu nimenomaan läpinäkyvyydestään ja avoimuudestaan. H&M ei ole itse minkään malliston kohdalla pystynyt tähän. Sanoisinkin, että mallistoja vähemmäksi, markkinointimirkuille potkut koska heidän lehdistötiedotteensa ovat roskaa ja Bruno Pieters taloon uudeksi vastuullisuusjohtajaksi? Yes, no, maybe?

h-and-m-garment-recycling-6

h-and-m-garment-recycling-1

Kuvat: Ecouterre

Share


16 responses to “Hömppälän viherpesula”

 1. Erja Mähönen says:

  H&M kertoo sivuillaan, että tekevät vaatekeräyksen yhteistyössä sveitsiläisen kierrätysorganisaation kanssa, olikohan nimi O.I.C tai I.C.O.

 2. Crystal says:

  http://www.hm.com/us/longlivefashion#path=1&transition=10&duration=500

  Tässä ainakin näkyi I:CO mainittuna (neljännellä dialla). Lisäksi tässä on linkki I:CO:n sivuille: http://www.ico-spirit.com/en/homepage/

  En ole itse ehtinyt perehtyä kyseiseen sivustoon paremmin, mutta on pakko kommentoida, että 20& kierrätysmateriaalia on todella vähän. Se minua tässä suututtaa eniten. Valitettavasti tämä uutinen ei parantanut vaatemerkin uskottavuutta silmissäni. He tosiaan voisivat ottaa mallia 100% kierrätysdenimistä.

  • outilespyy says:

   Juuri siksi minua kiinnostaa, mistä tuo hömppälän kierrätyskuitu tulee. Jos se 20% on todellakin kierrätettyä post-consumer jätettä niin en yhtään ihmettele sen pientä määrää. Post-consumer jäte on todella vaikeaa hyödyntää kuituna ja H&M voi sittenkin olla oikeassa, ett 20% on maksimi. Pure Waste käyttää 100% kierrätysdenimissään vain kangasleikkuujätettä ja kehräämöjen jätettä, joilloin materiaali on “puhtaampaa” ja kestävämpää tuottaa hyvää kuitua. On tärkeää eritellä kumpaa kuitua “kierrätysmateriaali” on, jotta siihen voi suhtautua oikein. Mutta fakta on edelleen se, että jos kuidun alkuperää ei erottele, H&M lehdistötiedote valehtelee ja Suomi voitti Ruotsin kierrätysdenimin kehittämisessä.

   Mutta kuluttajan puolesta harmittaa tämä markkinointitapa. Jos prosenteista ja prosessista ei puhuta mainoksissa ja siitä ei ole helposti saatavilla lisätietoa netistä, hän kuvittelee automaattisesti että koko tuote on kierrätetty. Näin kuluttajaa juuri johdetaan harhaan ostamaan tuote joka ei olekkaan niin ekologinen kuin mitä hän luulee. Aika vaarallista, jos toimittaisiin samalla tavalla ruuan kanssa.

   H&M vaatekeräyskampanjan tulokset taas kiinnostavat minua siksi, koska olisi mahtava tietää, kuinka paljon lahjoitetuista vaatteista on myyty lajittelufirman toimesta edelleen second hand liikkeille, kuinka paljon päätyi kierrätyskuitukäyttöön ja paljon meni roskiin / energiajätteeksi. Jos H&M ottaa vastaan lahjoituksia, niin minusta se on velvollinen ilmoittamaan myös niistä saatujen varojen käyttöpaikat ihan samalla tavalla kuin hyväntekeväisyysorganisaatiotkin.

  • outilespyy says:

   Katsoin ton lajittelufirman esittelyvideon. Toi i:CO on monien halpaketjujen roskakori ja sitä kutsutaan kierrätykseksi. Uskomatonta, ja aivan täyttä viherpesua. Eli homma toimii niin, että anna meille vaatteita niin saat alkupongin ja voit mennä ostamaan lisää vaatteita ja huonolaatuista PASKAA. Energian ja luonnonvarojen säästöä my ass. Sori, paloi pinna taas. I:COn sivuilla ei ole mitään tietoa niistä firmoista ja tahoista joille koko se kuluttajilta saatu tekstiilimassa myydään eteenpäin ja mitä sillä tehdään (energiaksi, kuiduksi, uusiotuotteiksi, hyväntekeväisyyteen? Mihin?). Se tarjoaa kyllä isoille yrityksille salaluukun tunkea kaikki vaateroskansa, jonnekin piiloon ja kutsua sitä kierrätykseksi. En yhtään ihmettele, jos H&M myy niille myös alemyynneiltä ylijäänyttä varastoa, eikä vaan kuluttajilta saatua käytettyä vaatetta. Oikeesti nyt alkaa vituttamaan tää Hömppälän touhu. I:COn sivuilla näkyi kyllä että H&M ei tod ole ainoa ketju joka näin tekee vaan niillä on muitakin partnereita.

   • Crystal says:

    Hyviä huomioita teit kummassakin kommentissasi. Nyt kun asiaa miettii, kierrätykseen menneiden vaatteiden laatu vaihtelee suuresti.

    Toivon edelleen yritykseltä avoimuutta enkä ymmärrä mitä siinä on niin vaikeaa. Myönnän että ajattelin vaatekeräysjutun olevan hyvä juttu, mutta tällä hetkellä en ole enää varma. Alkaa muutenkin uskottavuus mennä vaatemerkeiltä, kun ei enää tiedä salaako ne jotain vai ei. Nykyään kun eettisyys, ekologisuus ja laatu painaa mun vaatevalinnoissa tosi paljon. Onneksi on vielä olemassa yrityksiä, jotka ovat avoimia toiminnastaan.

    Long live fashion-juttua oli vaikea etsiä H&M:n sivuilta, löysin tuon linkin googlettamalla.

 3. Lomalaisena luin niiden press releasen vasta tanaan ja ajattelin heti sua, joten oli ihana nahda, etta olit jo ehtinyt kirjoittaa.

  Oon I:COsta kuullut murinaa, taitaa koko juttu vahan mattaa. Kiitos kun jaksat kaivaa; mulla ei aika meinaa riittaa vaikka tahtoa olisi.

 4. anna says:

  Hei!
  Arvostan kovasti asennettasi. Siinä on selkärankaa! Keep it up!

  • outilespyy says:

   Kiitos. Jonkun on näköjään toimittava vaatemainonnan oikolukijana, varsinkin kun mainostetaan ekologisia arvoja. Toivon, että kirjoitukseni herättävät lukijoissani ajatuksia ja he alkavat enemmän kyseenalaistamaan käyttämiensä yrityksien toimintatapoja. Ainakaan eivät olisi niin sinisilmäisiä.

 5. Rinna says:

  I:COn sivuilta “it is already possible to recycle 30 % of the old items collected – and that figure is rising. Textiles are used, for example, as insulation material for the construction industry, for cushioning and filling material, for stuffed toys, insoles or bags; shoes are turned into floorings, keyrings, protective packaging, pellets or hard casing.” Eli vajaa kolmannes kerätyistä vaatteista käytetään johonkin, mutta toistaiseksi ei ainakaan uusien vaatteiden valmistamiseen. Tämän mukaan edes tuo 20% kierrätysmateriaalia H&M-vaatteissa ei tule heidän keräämistään vanhoista vaatteista, vaan jostain muualta (hyvin todennäköisesti leikkuujätteistä ym. joista PureDeniminkin materiaali tulee). Aika höpöjuttua tämän perusteella koko keräilytouhu.

 6. […] Voi pitää paikkansakin, mutta minusta he ovat vain laiskoja selvittämään vaihtoehtoja. Väittihän H&M:kin juuri viime keväänä, ettei denimiin ole mahdollista lisätä kuin maksimi… ja BÄM suomalaiset kehittävät samaan aikaan 100% kierrätysdenimin. Että […]

 7. […] ja nuortenkoteihin. Yksi UFF:lle vaatteita kierrättävä vaateliike on norjalainen Bik Bok.” Kirjoitin jo aiemmin juttua tuosta H&M vaatekeräyksestä ja mikä siinä harmittaa. Koko vaatteenkeräyskampanjassa minua on ensinnäkin suuresti häirinnyt se, että Suomen H&M […]

 8. […] koko tuotannossa ja kulutusketjussa. H&M:llä ei tod ole. Ovat tehneet vain pari ekomallistoa, mukakierrätettyjä farkkuja, lisäävät luomupuuvillan määrää mallistossa ja keräävät vaatteita kuluttajiltaan. Minua […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *