Luennot ja työpajat 2019

Julkinen työni on viime vuosina painottunut entistä enemmän luennoimiseen. Päätin lopettaa kokonaan mittatilaustöiden tekemisen, ja keskittyä täysillä opettamiseen ja tiedon jakamiseen, eli puhumiseen. 20 vuotta tekstiilialalla on antanut minulle paljon kokemusta ja näkökulmaa jaettavaksi.

Tekstiilikierrätykseen, ekomuotiin ja käsityöyrittämiseen keskittyvät luentoni ja kurssini sopivat mm. tapahtumiin, ammatillisille organisaatioille, oppilaitoksille ja yksityistilaisuuksiin. Voit siis esimerkiksi kerätä kaveriporukkasi kasaan ja hostaan teille vaikka priva-illan ekologisen vaatehuollon tai tekstiilikierrätyksen parissa (tai synttärilahjaksi!). Kurssit sopivat luentomuotoisena myös yhteisöille ja pienyrityksille tai henkilökunnan koulutus- ja virkistysilloiksi. Kaikki kurssisisällöt voidaan räätälöidä kunkin tilaisuuden tyylin, laitoksen ja linjan opetussuunnitelmaan sopivaksi, suunnattuna joko kestävästä elämäntavasta kiinnostuneille tai alan ammattilaisille.

Seuraavissa muutamia esimerkkejä siitä, millaisia aiheita ja sisältöjä voin kursseillani käsitellä. Kurssit voidaan toteuttaa yksinkertaisimmillaan luentona tai syvennettynä useamman päivän laajempana kurssikokonaisuutena, jossa on mukana erilaisia työpajoja. Ohjelma on mahdollista toteuttaa myös englanniksi.

 

Luentojen tiedustelut ja tarjouspyynnöt: Laita minulle viestiä tai mailia osoitteeseen [email protected]

 

 

Vastuullisuus & arvot

VASTUULLINEN KULUTTAJA. Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Mitä kaikkia vaihtoehtoja kuluttajalla on toteuttaa näitä eri tapoja arjessaan ja miten niitä voi vertailla, jotta olet edelleen ”hyvien puolella”?

ARVOMAAILMA JÄRJESTYKSEEN. “Hyvän valinnan” voi tehdä arjen kulutusvalinnoissa aika monella eri tavalla. Valitettavasti ei ole olemassa yhtä täydellistä tuotetta, kuitua tai tapaa kuluttaa. Sinulle parhaat kulutusvalinnat riippuvat aika pitkälle omasta arvomaailmastasi. Kurssilla käydään läpi 10 erilaista arvoperusteista valintamäärettä ja niiden suhteellisuutta ja järjestetään jokaiselle oma arvolista, jonka auttaa sinua tekemään omia kulutusvalintoja joka päivä.

VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA. Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Yritykset voivat olla vastuullisia monilla eri tavoilla. Luennolla avataan näitä eri vaikuttamiskeinoja, niiden eroja, vaikutuksia ja miten niistä pitäisi kommunikoida yrityksen viestinnässä.

 

 

Vaatehuolto

EKOLOGINEN PYYKKIPÄIVÄ & VAATEHUOLTO. Kuluttajan käsissä syntyy jopa kolmannes vaatteen ympäristövaikutuksista sen elinkaaren aikana. Oikeilla pesuaineilla ja pyykkäämisellä pystyt pidentämään vaatteittesi elinikää ja säästämään rahaa. Kurssilla puhutaan mm. vedenkulutuksesta, teollisuuden ja kuluttajan käyttämistä kemikaaleista ja ekopesuaineista ja käydään läpi pyykinpesun muita ympäristövaikutuksia kuluttajan näkökulmasta.

TAHRANPOISTO ON VAATEHUOLLON HIFISTELYÄ. Moni meistä konepesee vaatteitaan turhaan, kun tahraepisodeista selviäisi helpommin nopealla pienemmälläkin vaivalla. Teolliset tahranpoistoaineet ovat taas aikamoisia ympäristömyrkkyjä, eivätkä sovi lapsille tai allergisille. Neuvomme kurssilla miten tahroja poistetaan ekologisesti, turvallisesti ja hellävaraisesti käyttäen suurimmaksi osaksi omasta keittiöstä löytyviä tarvikkeita.  

 

 

Tekstiilijäte & kierrätys

TEKSTIILIJÄTTEEN TYYPIT. Kurssi avaa tekstiilijätteen eri tyypit, terminologiaa ja jätetyyppien väliset suhteet. Puhumme myös siitä, mitä keinoja on syntyvän jätteen vähentämiseksi ja miten se kannattaa ottaa huomioon mm. tuotesuunnittelussa. Kurssin sisältö on osa kiertotalouden perusosaamista ja olennaista varsinkin niille henkilöille ja opiskelijoille, ketkä aikovat työskennellä kierrätysmateriaalien kanssa tulevaisuudessa.

TEKSTIILIKIERRÄTYS & LAJITTELU. Kurssilla tutustutaan vaatekierrätyksen taustoihin, selvitetään mihin kaikki eri keräyksiin antamamme vaatteet kulkeutuvat maailmalla ja ketkä ovat sinun arvomaailmaasi parhaiten sopivat toimijat. Miten tehdään lahjoitus hyväntekeväisyysjärjestölle ja mihin kannattaa käytetty vaate laittaa myytäväksi?

 

 

Tekstiilikuitutietous

KUITUTIETOUDEN PERUSTEET. Millaisia asioita taviksen kannattaisi tietää vaatekuiduista. Kurssilla perehdytään tavallisimpien tekstiilikuitujen käyttö- ja huolto-ominaisuuksiin ja niistä aiheutuviin ympäristövaikutuksiin. Näiden vinkkien avulla vaateostosten tekeminen on helpompaa ja tiedostavampaa.

KUITUTIETOUDEN PERUSTEET ALAN AMMATTILAISILLE. Millaisia asioita tekstiili- ja muotialan ammattilaisen ja opiskelijan pitää tietää vaatekuiduista. Kurssilla perehdytään tavallisimpien tekstiilikuitujen käyttö- ja huolto-ominaisuuksiin ja niistä aiheutuviin ympäristövaikutuksiin. Näiden vinkkien avulla oman malliston tekeminen ja kuluttajaviestintä on helpompaa ja tiedostavampaa.

 

 

Muodin ympäristyövaikutus & terminologia

VAATTEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET. Tekstiiliteollisuus on maailman makeita vesistöjä toiseksi eniten saastuttava teollisuudenala. Yhden farkkuparin tuottamisen kuluu n. 10 000 litraa vettä, mikä vastaa yhden ihmisen 17 vuoden juomavesiä. Vaatetusalan ammattilaisen (ja kuluttajalla) pitäisi tietää millaisia ympäristövaikutuksia hänen suunnittelemallaan ja valmistamallaan tekstiilillä on. Onneksi kuluttajalla ja pienyrittäjällä on monta vaihtoehtoa parantaa toimintaansa ja kulutustottumuksiaan vastuullisemmiksi.

EKOMUODIN TERMINOLOGIA. Kestävän kehityksen, ekomuodin ja kiertotalouden kenttä on täynnä termejä, jotka alan ammattilaisten, kuluttajan ja median tulisi hallita. Jos nämä termit jäävät epäselviksi tai ympäripyöreiksi, kukaan ei ymmärrä eri ratkaisujen ja valintojen suhteellisuutta ja syy-seuraussuhdetta. Kurssi on erinomainen eri medioitten edustajille, toimittajille ja bloggaajille.

 

 

Vaate- ja kierrätyssuunnittelu

KIERRÄTYSSUUNNITTELUN PROSESSI / LUOVA PROSESSI. Kierrätysmateriaalista suunniteltavan tuotteen valmistusprosessi poikkeaa huomattavasti perinteisestä vaatesuunnittelusta. Kurssin sisältö on osa kiertotalouden perusosaamista ja olennaista varsinkin niille henkilöille ja opiskelijoille, ketkä aikovat työskennellä tekstiilialalla tulevaisuudessa.

INSPIROIVAT KIERRÄTYSKÄSITYÖT. Kurssilla puhutaan vaatteiden ja sisustustuotteiden valmistukseen sopivista kierrätysmateriaaleista ja annetaan ideoita niiden käyttämiseen. Esittelemme myös kauniin kierrätys designin perusteesit ja valmistamiani kierrätyspukuja. Kurssi soveltuu varsinkin tekstiilialan harrastajille ja opiskelijoille inspiraatioksi.

PLUSKOKOJEN ASIAKAS ON NORMAALI. 65% suomalaisista naisista on vaatekokoa 40 tai sitä isompia. On siis ihme, etteivät vaatemerkit osaa valmistaa vaatteitaan ”yli satasen lantiolle”. Millaisia asioita vaatesuunnittelijan ja vaatemerkkien kannattaisi ottaa huomioon mallistoissaan, tuotekehityksessä ja asiakasprofiloinnissa, jotta nämä vaatekoot eivät olisi vain marginaalisesti edustettuna vaatekaupoilla elastaania sisältävien tunikoitten ja legginssien muodossa? Kurssi tarjoilee näkemyksen pluskokojen asiakasprofilointiin, sekä yrittäjän ja vaatevalmistajan että kuluttajan näkökulmasta. Blogissa: https://outilespyy.com/xl-koko-syrjintaa/

 

 

Yritystoiminta

(KÄSITYÖN)TYÖN HINNOITTELUN ALKEISKURSSI. Jokaisen aloittelevan yrittäjän yksi vaikeimmista asioista on hinnoittelu. Kestävällä pohjalla oleva liiketoiminta perustuu kannattavaan hinnoitteluun. Kurssilla opetellaan laskemaan yksittäisille uniikkituotteille, piensarjatuotteille hintoja ja käydään läpi käsityöyrittäjän verotukseen ja laskutukseen liittyviä käytännön asioita pienyrittäjän näkökulmasta.

PIENMALLISTON HINNOITTELUN JATKOKURSSI. Jokaisen aloittelevan yrittäjän yksi vaikeimmista asioista on hinnoittelu. Kestävällä pohjalla oleva liiketoiminta perustuu kannattavaan hinnoitteluun. Kurssilla opetellaan laskemaan sarjassa tuotettavalle mallistolle tuotantohinnat, määritellään kertoimet ja tarkistetaan katteet. Miten hinnoittelu vaikuttaa malliston suunnitteluun? Miksi showpiece saa maksaa maltaita, mutta volume driver taas ei? Kurssilla käydään läpi käsityöyrittäjän verotukseen ja laskutukseen liittyviä käytännön asioita pienyrittäjän näkökulmasta. Jatkokurssille tulijan pitäisi olla tutustunut alkeiskurssin materiaaliin.

OPEN SOURCE –AJATTELU OSANA LIIKETOIMINTAA. Kestävälle pohjalle rakennettu liiketoiminta perustuu avoimuuteen asiakkaan, kollegoitten ja partneriyritysten kesken. Mutta miten yhteistyö ja läpinäkyvyys käännetään kannattavaksi liiketoiminnaksi?

PIENYRITTÄJÄ & SOSIAALINEN MEDIA. Sosiaalinen media on tänään tärkeä osa yrityksen ja organisaation digitaalista näkyvyyttä. Millaisia asioita somessa tulisi huomioida? Mitä hyötyä siellä olemisesta on? Mitä työkaluja on käytettävissäsi? Mitä sinun pitäisi tietää appien ja sivustojen algoritmeista. Mukana facebook, instagram, pinterest, nettisivut ja yrityksen sähköiset asiakaspostit.

 

 

Ekopyykkäämisen private konsultointi?

Ekopyykkäämisestä kiinnostuneille myös mahdollisuus yksityisiin skype-konsultointeihin! Saat kahden tunnin keskustelumme aikana kattavan tietopaketin siitä, miten juuri Sinun kannattaisi hoitaa perheesi pyykit ja tahranpoisto.  Hintaan kuuluu mukaan esikysely ja seuranta-puhelu muutaman kuukauden päästä. Konsultoinnin lopuksi saat listan pesuaineista ja muista ekopyykkäämisen tuotteista, mitä suosittelen sinulle. Konsultoinnin aikana voit toki lähettää minulle myös tarkentavia lisäkysymyksiä. Yksityisen konsultointisession hinta on 250€ (sis. alv, laskutettuna). Konsultointitiedustelut: Laita minulle viestiä tai mailia osoitteeseen [email protected]

 

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *