Mediumia ei ole

Distorted-Mirror

Olen koulutukseltani ompelija. Valmistuin Heinolan Käsi- ja Taideteollisesta vuonna 2000 takanani neljä vuotta asiakastöitä, kaavoitusta ja vaatteenvalmistusta. Mutta tottapuhuen en osannut arvostaa koulutustani ennen kun meni vaateliikkeeseen töihin, sillä vasta siellä huomasin miten pihalla suurin osa vaateostoksilla olevista naisista on. Ja varmasti ihan syytäkin, sillä eipä näistä asioista paljoa missään naistenlehdissä tai muuallakaan puhuta. Sesongin trendeistä puhutaan kyllä huomattavasti enemmän. Tarkoitan nyt minäkuvaan ja vaatteiden kokoluokituksiin liittyviä asioita. Suurimmalla osalla kohtaamistani asiakkaista (naisista) ei nimittäin ollut aavistustakaan minkä kokoisia tai muotoisia he ovat ja miten tämä vaikuttaa siihen mitä sovituskoppiin kannattaa viedä. Olen koonnut seuraavaan nyt muutamia huomioita liittyen vaatteitten kokomerkintöihin. Ne ovat täysin minun omia mielipiteitäni ja kokemuksiani, eivätkä perustu mihinkään tutkimuksiin tai faktoihin. Sanon asiat niin kuin ne näen.

MEDIUMIA EI OLE OLEMASSA. Monilla vaatekaupan asiakkailla tuntuu olevan sellainen käsitys, että kirjainkoot S, M, L, XL olisivat jotenkin (EU) standardisoitu. No niitä ei ole. Ne ovat täysin suuntaa-antavia kokoluokituksia, jotka riippuvat täysin brändin kaavoituksesta, brändin alkuperämaasta ja vaatteen tarkoitetusta väljyydestä. Sama pätee aika pitkälle numerokokoihinkin eli 36, 38, 40… Kun kysyn asiakkaaltani tai stailaamani kuvauksen mallilta hänen kokoaan, saan usein vastaukseksi näitä kirjainkokoja. Ompelijalle niistä ei ole juurikaan mitään hyötyä ja pelkästään niiden perusteella on lähes mahdotonta tehdä hyvin istuvaa vaatetta. Sama asia olisi se jos olisin arkkitehti ja minulta tilattaisiin tai pyydettäisiin suunnittelemaan ja rakennuttamaan talo, jonka kooksi ilmotettaisiin “5h + keittiö + sauna” ja oletetaan että tajuan sen tarkoittavan 223 m2 ja että tontti on 3000m2 ja sen yhdellä sivulla on metsää. Suosittelen tekemään vaateostoksia mieluummin mittanauhan kanssa ja tietämään oman kokonsa senttimetreinä. Ompelija tarvitsee aina asiakkaan senttikoot (RY, VY, ALY, YLY, pituus jne.) jotta voin hankkia ja tehdä istuvia vaatteita. Amerikkalaisilla brändeillä kokoni on M, mutta Kiinassa olen XXL. Get it?

VAATTEESSA KUULUU OLLA VÄLJYYTTÄ. Hyvin istuva vaate ei ole koskaan tiukka tai kiristää mistään. Siinä kuuluu olla tilaa, jotta siinä voi liikkua, hengittää ja olla rennosti. Hyvin istuvassa vaatteessa ei näy rintsikoitten rajat, eikä se ole se pienin koko mihin saat itsesi tungettua. Älä ikinä osta mitään vaatetta sillä perusteella mihin kokoon sait itsesi mahdutettua (vaikka siitä epäilemättä tuleekin hyvä fiilis). Jotkut brändit jopa labelöivät tuotteensa pienemmän kokoiseksi saadakseen sinut ostamaan ne helpommin.

ÄLÄ SOVITA TAI OSTA MITÄÄN PELKÄN KOKOLAPUN MUKAAN. Älä itseasiassa edes katso kokolappuja vaan katso vaatetta henkarissa tai peilin kautta. Istuuko se? Voisiko kokoa isompi olla mukavampi ja käytettävämpi päällä? Onko tämä malli suunniteltu muotoiselleni ihmiselle? Tuleeko minulle siinä hyvä vai huono olo? Kiristääkö se joatain? Onko siinä tilaa liikkua, istua, kyykistellä ja kumarrella? Kirppareilla shoppaillessa varsinkin vaatteen merkki ja valmistusmaa ovat olennaisia tietoja kun suhteutat kokomerkintöjä omaan kehoosi. Myös vaatteen valmistusvuosikymmen vaikuttaa paljon. 70-luvulla vaatteet tehtiin istuvammiksi hihoista ja 50-luvulla oli muodikasta että hiha oli “lyhyt”. Kaikki on siis suhteellista. Alla on kansainvälinen kokotaulukko maittain. Kuten huomaat ei pelkkä numero sano mitään.. Jenkeissä olen 14, Briteissä 16, Italiassa 48, Ranskassa 44 ja Skandimaissa 40… Senttimitat (ja tuumat) ovat ainoat jotka pysyvät samoina maasta toiseen.

womens-clothes-sizes

TIEDÄ MITTASI. Netti- ja kirppishoppailu helpottui huomattavasti kun otin itsestäni mittanauhalla mitat ja käänsin ne myös tuumiksi ja eri maitten kokotaulukkoihin sopiviksi. Kyllä, tiedän nykyään aina kun ole hieman lihonnut, mutta toisaalta olen viime vuosina ostanut netistä vain täydellisesti istuvia vaatteita. Vältyt virheostoksilta, ainakin kokoon liittyen. Mittanauha kannattaa pitää mukana myös ostoksilla (varsinkin kirppareilla) niin ei tarvitse juosta turhaan sovarissa. Pidän mittani mukana kalenterin välissä ja olen tallentanut ne myös puhelimeeni, jotta ne ovat aina mukana ja käsillä. Mitat kannattaa tarkistaa pari kertaa vuodessa. Kun otat ne, ota ne monta kertaa eri päivinä. Naisilla kun on tapana muuttaa muotoaan hieman kuun ajasta riippuen. Voit tarkistaa omat mittasi täältä. N-2001 on suomalaisten naisten oma mittataulukko, jota ompelijat käyttävät.

women-taking-measurements

VARTALON MITTASUHTEET OVAT OLENNAISET. Tärkeintä on aina verrata itseäsi itseesi, eikä kehenkään muuhun. Aina löytyy joku pidempi, hoikempi ja kauniimpi ihminen joka saa olosi huonommaksi, joten lopeta itsesi vertailu muihin. Yksi tärkeimpiä oppeja ompelukoulussa oli se, että opin katsomaan asiakasta kokonaisuutena ja vertailemaan hänen mittasuhteitaan vain häneen itsensä, eikä mihinkään olemattomaan unelmakroppaan. Kun ompelijana tarkastelen asiakkaan muotoja, unohdan täysin hänen pituutensa ja keskityn täysin esim. selän pituuteen verrattuna jalkojen pituuteen ja miten rinnanympärys, vyötärönympärys ja lantionympärys ovat suhteessa toisiinsa jne. Kun vertaa itseään vain itseensä, oppii parhaiten sen mitkä leikkaukset sopivat parhaiten, minkä mittaiset ja muotoiset hameet ja housut jne. Suosittelen.

MINÄKUVASI EI OLE PEILISSÄ VAAN KORVIEN VÄLISSÄ. Älä valita ja dissaa omaa kehoasi. Jos et ole siihen tyytyväinen niin tee asialle jotain äläkä vain puhu ja valita siitä. Mielestäni naiset vähättelevät itseään ja kehoaan toistensa seurassa aivan liikaa, ja se on jotenkin sairasta. Keskitytään mieluummin niihin hyviin juttuihin. Onnellisimmat naiset ketä tunnen ovat hyväksyneet itsensä jo kauan aikaa sitten ihan sellaisena kun ovat, lattaperseineen, riippurintoinen ja selluliitteineen päivineen. He myös lopettivat muotilehtien lukemisen, tv:n katselun ja eivät vietä aikaa ostoskeskuksissa. Siellä tulee vain paha olo. Kaikki mainosten mallit on nykyään photaroitu joten heihin ei kannata itseään vertailla. Itseasiassa heitä ei ole olemassakaan.

Kuvat: Develop Directional Design ja Hands from the river.

Julkaistu: 9.11.2013

Share


6 responses to “Mediumia ei ole”

  1. […] sitä ei itsekkään ole ihan täysin immuuni mainonnalle. Kirjoitin jokin aika sitten jutun siitä, miten S-M-L kokoja ei oikeasti ole olemassa. Suosittelen lukaisemaan sen läpi ennen kun jatkat. Tai tämän […]

  2. […] jälkeen. Ota itsestäsi mitat ja laita ne frendeille, josko heillä löytyisi jotain sopivaa. Niskalappujen vaatekoot ovat aika epämääräisiä. Jos olet klassikoiden ja minimalistisen tyylin ystävä, hanki itsellesi vain hyvin yksinkertaisia […]

  3. Khr says:

    MiTtojen tietäminen ei kyllä kokemuksieni mukaan ole helpottanut nettishoppailua ollenkaan. Mikäli kirpparilla vaate on fyysisesti mitattavissa mitoista on apua mutta harmillisen usein kauppojen kokotaulukoilla ei tunnu olevan mitään tekemistä itse vaatteen kanssa. Kun oma hahmotuskyky on täysin hukassa olen yrittänyt luottaa taulukoihin mutta saan niiden mukaan säännöllisesti housuja jotka eivät pysy lähellekään jalassa ja mekkoja joiden veroketju ei mene kiinni. Itsellänikin on omoelijaopinnot takana jiten ainakin kuvittelen mittailevani oikeita kohtia.

  4. […] Itse olen ratkaissut pyykkäämiseen ja vaatteen käyttöikään liittyvät ongelmat sillä, etten hanki itselleni elastaania sisältäviä käyttövaatteita uutena (paitsi alusvaatteet) ja käytettynäkin yritän välttää sitä. Sen sijaan katson, että ostamissani vaatteissa on arjen liikkeisiin riittävät väljyydet, ja ostan itsellleni tarpeeksi is…. […]

  5. […] Vaateteollisuuden kirjainkokomerkinnät ovat harha: Mediumia ei ole olemassakaan. (9.11.2013) […]

  6. […] mittoja, vaan näkyvillä on ainoastaan vaatteiden kirjainkoot ja niitä vastaavat numerokoot. Kirjain- ja numerokoot ovat aina täysin suuntaa-antavia, ja ne vaihtelevat paljon eri vaatemerkkien välillä, vaikka EU on tehnyt niistäkin omat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *