minimalistin kirjahylly

bookworm

SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin sivuille. Elisa Kirja tarjosi minulle mahdollisuutta tutustua heidän sähköiseen kirjojenlatauspalveluun. Seuraavassa fiiliksiä siitä.

Kun pääsin vihdoin tekniikkaongelmien jälkeen Elisa Kirjan padiappiin käsiksi (kirottu kotiwifi), aloitin kirjaetsinnän harrastuksiini liittyvillä hakusanoilla. Valitettavasti kuitenkin sanoilla “ompelu” palvelusta ei löytynyt mitään ja haulla “käsityöt” vain yksi osuma kirjaan Kodin Jouluniksit. Buu. Olisin toivonut näkeväni listalla edes ompelun perusoppaan tai jonkun tilkkutyökirjan. Hakusanalla “muoti” löytyy silläkin vain neljä kirjaa ja yksi niistä on Hal Vaughanin kirjoittama Vihollisen vuoteessa – Coco Chanelin salainen sota skandaalikirja. Paranee, sillä Chanel on aina hyvä. Kokeilen kaikkia sanoja myös englanniksi siltä varalta, että valikoimassa olisi suomeksi kääntämättömiä teoksia. Fashion-haun mielenkiintoisin kirja on Female Force -sarjasta Barbie-nuken luojan, Ruth Handlerin elämänkerta ja Barbien tarina. Really? Eikö suomalaisia kiinnosta Jean Paul Gaultier, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Versace tai Alexander McQueen? Kysykää keneltä tahansa muotialan ihmiseltä kenestä he haluaisivat lukea ja veikkaan että nuo nimet ovat top10:ssä. Barbi ei ole edes muotia, se on lasten lelu..

Mutta nörtit varmasti lukevat kirjansa mielellään sähköisenä. Suuntasin siis seuraavaksi scifi-osastolle. Kirjailijahaulla Douglas Adams 0 osumaa?? Miten Linnunradan Käsikirja Liftareille voi puuttua scifi-valikoimasta? Jules Verneltäkin löytyy vain muutama. Olen järkyttynyt. Ymmärrän kyllä, että käsityöläisenä harrastekirjavalikoima on todennäköisesti marginaalinen ja nuoriso ei diggaa vanhoista scifi-klassikoista, mutta tämä on jo selkeä puute. Toivottavasti palvelussa on palautenappula, josta voi pyytää palveluun lisättäviä kirjoja. Ilokseni uudemmasta tieteiskirjatuotannosta löytyy kuitenkin kotimainen silinteriscifi Steampunk! – Koneita ja Korsetteja. Sen haluan lukea, koska steampunk on erittäin mielenkiintoinen pukeutumisen alakulttuuri.

Jatkan elämänkerta-osastolle, jossa on mm. Steve Jobsin ja Arnold Schwartsenneggerin elämänkerrat. Huomaan että Arskan tarina on kalliimpi.  Erikoista :D Lisään Steven muistilistalle. Nyt kun vihdoin selaan pidempää kirjalistaa läpi, minua alkaa ärsyttää painaa koko ajan “näytä lisää” nappulaa. Muotinettikaupoissa voin yleensä valita ylävalikosta heti haluanko sivulle näkyviin 12, 24 ,120 vai kaikki osumat. Ja ohjelma muistaa sen koko sivustolla olemisen ajan. Pädeillä on sormiscrollauksen ansiosta nopeaa selata pitkiäkin listoja, siksi palvelun pitäisi mielestäni näyttää samalla kertaa mahdollisimman paljon osumia tai sitten sivusto voisi tajuta näyttää niitä automaattesesti lisää sitä mukaan kun selaan sivua alemmas (vrt. Pinterest). Myös kirjojen kansikuvat saisivat olla isompia, mutta olenkin visuaalinen ihminen joka tykkää kuvista.

elisakirjat

Harrastukset-osiossa on 19 kirjaa. Listalla löytyy opuksia lätkästä, moottoripyöräilystä ja lintubongauksesta kiinnostuneille, mikä ainakin minun korvaani särähtää aika maskuliiniselta valikoimalta. Sienikirja olisi ollut mukava lisä varsinkin näin syksyisin. Elämme jännittäviä aikoja, kun kaltaiseni kaupunkilaismirkku lähtee sienimetsälle ja sinne ei parane mennä ilman asiantuntevaa opasta. Käyn siis etsimässä sienikirjani jatkossakin kirpputorilta.

Mennäänpä mukavuusalueen ulkopuolelle. Hakusanalla “ruoka” löytyy silläkin yllättävän vähän kirjoja, vain seitsemän osumaa joista ainutkaan ei varsinaisesti ole kokkikirja. Ehdotuksien joukosta löytyy myös Matkalla – Martti Ahtisaaren Tarina, mikä naurattaa minua hetken. Hakuohjelmalla on selkeästi huumorintajua. Käsittääkseni ruokakirjat myyvät Suomessa erittäin hyvin, joten miksi listalla ei ole esimerkiksi Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa? Sitä on painettuna myyty jo 40 000 kpl. Avocadopasta oli nerokas ohje. Lisäksi kuvittelisin, että ruokaohjeista ja kokkailuista kiinnostuneet haluaisivat ohjeensa aina padiin, koska niitä voi selailla sieltä ostoslistan omaisesti kauppareissulla. Padi kun kulkee kätevästi mukana käsilaukussa. Ruokakirjojen listalla on kuitenkin Elina Lappalaisen Syötäväksi Kasvatetut. Lisään sen muistilistalle, koska minua kiinnostaa teollinen ruuanvalmistus.

Valikoimassa on myös maksuttomia kirjoja. Elisa Kirjan Ilmaiset klassikot -kategoriassa on tarjolla yli 340 teosta. Sieltä löytyy mm. Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä, Kolme muskettisoturia, Useita Minna Canthin novelleja sekä uusi suosikkini ja kansalliseepoksemme Kalevala. Olen viime kuukausina kiinnostunut kansallispukuhistoriamme lisäksi myös kieliperimästämme. Koulussa nämä teokset olivat raskasta luettavaa, mutta nyt niitä katselee aivan uusin silmin. Tekstin merkitys on muuttunut. Kalevala meni siis lataukseen.

Sitten löydän jotain mielenkiintoista. Viimeisenä tajuan onneksi hakea listoilta kulttuuria ja löydän listalta Kari Ojalan Irti Tavarasta. En ole ennen kuullutkaan kirjasta ja päätän lukea sen seuraavaksi. Nykyihmisen suhde materiaan ja shoppailuun on sangen kiinnostava aihe ja voin käyttää kirjan huomioita varmasti myöhemmin työssäni ja ne antavat minulle aiheita uusiin blogikirjoituksiin. Jotenkin sopivaa päättää etsintä kirjaan, joka kertoo liikakulutuksesta ja jonka pystyn ostamaan aineettomasti!

HAKUTOIMINTO: Kaupan ekalle sivulle olisi saatava sivubanneriin tai ylös drop down valikkoon kirjakategoriat, jotta hakeminen helpottuisi. 
Padiversiossa kirjahaku ja kategoriat eivät ole niin helposti löydettävissä ja käytettävissä kuin esim. nettiversiossa. Päädyinkin lähinnä tutkimaan palvelun sisältöä ensin netissä läppärillä ja sitten vasta padillä, kun löysin jotain mielenkiintoista. Toimii. Hakutoimintoon pitäisi lisätä myös määreitä, esim. kategoria ja kieli. Tykkään lukea kirjani ensisijaisesti englanniksi ja helpottaisi valtavasti jos voisin valita sen etukäteen ettei tarvitsisi selata läpi kaikkia suomenkielisiä listalta. VALIKOIMA: Kuvapainotteisten kirjojen muokkaaminen padiin sopivaksi tiedostoksi on kustantajilta iso homma  ja epäilemättä syy siihen miksi Elisa Kirjan valikoima on lähes yksin omaan kaunokirjallisuutta ja pokkareita. Mutta palvelusta löytyy kuitenkin suomalaisia sarjakuvia, joten miksei myös muita kuvakirjoja? Ehkä Kiroileva Siili on niin suosittu, että se on ollut kannattavaa kääntää myös sähköiseksi. LAITE: Samsungin padi on läppäriini verrattuna ihanan kevyt ja kompakti, mutta Mäkki-ihmisellä meni kaksi viikkoa tulla sinuiksi Android-käyttöliittymän kanssa + kolme käyntiä Elisan liikkeeseen kun tarvitsin teknistä tukea. Myyjät olivat kyllä Elisalla erittäin avuliaita. Jos käyttöliittymä on sinulle uusi, suosittelenkin samantien menemään myymälän mukaville sohville muutamaksi tunniksi ja kokeilemaan laitetta niin että pääset kysymään kysymyksesi heti ja saat live-apua. Kun löysin mieleiseni kirjat, lataus oli erittäin nopea ja vaivaton.

Vaikka palvelun valikoima ei sellaisenaan antanut minulle paljoa, Elisa Kirja sopii varmasti teille, jotka luette paljon kotimaista kaunokirjallisuutta. Elisa Kirjasta löytyy kuitenkin maailman laajin valikoima suomenkielisiä e‐ ja äänikirjoja, yli 7000 nimikettä. Kuulin myös perheellisiltä ystäviltäni, että äänikirjat ovat olleet käteviä lasten kanssa matkustaessa. Jos palveluun lisätään tulevaisuudessa oman aihepiirini kirjallisuutta (muoti, käsityöt, valokuvaus, kierrätys, tyyli, em. aihepiireihin liittyvien henkilöitten elämänkerrat jne.) niin alan ehdottomasti käyttää sitä, sillä padi on huomattavasti helpompi roudata mukana kaupungilla ja matkustellessa kuin läppäri tai kasa kirjoja. Siihen asti käytän upouutta padiäni lähinnä Pinterestissä ja Tumblerissa pyörimiseen, koska siellä on paljon kauniita kuvia. Olisi myös upeaa saada viime syksynä julkaisemani TRASHION-kirja käännettyä sähköiseen muotoon, jotta sen voisi ostaa padille. Sitä odotellessa.

Muistakaa hyödyntää Elisa Kirjan lukijatarjoukset ja ilmainen LongPlay-artikkeli.

LUKIJALAHJA 1:
Elisa tarjoaa teille yhden maksuttoman LongPlay-artikkelin (jonkun numeroista 1–5). LongPlay julkaisee suomalaista laatujournalismia sähköisessä muodossa ja kaikki toimittajaystäväni ovat olleet tästä palvelusta kovin innoissaan. Muutaman kymmenen sivun mittaisissa tutkivan journalismin jutuissa on mm. tutkittu suomalaista ihmiskauppaa ja Himasen etiikkaa. Kun hankit LongPlay-artikkelin, käytä maksaessasi koodia OUTI1.

LUKIJALAHJA 2:
Saat 10 % alennuksen kaikesta Elisa Kirja -palvelun normaalihintaisesta sisällöstä. Rekisteröidy palveluun ja käytä maksaessasi alennuskoodia OUTI2.

Järjestän käsityökirjani hyllyyn väreittäin. Kuva: Pinterest

Järjestän käsityökirjani hyllyyn väreittäin. Kuva: Pinterest

Kuvat: Tumblr ja Pinterest.

Share


2 responses to “minimalistin kirjahylly”

  1. anonyymi says:

    Mainio postaus. Täytyypi lukea tuo irti tavarasta kirja. Kuinka kauan OUTI2 kampanjakoodi on voimassa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *