mips luku

mips-numbers-in-fashion

SCROLL DOWN FOR ENGLISH TEXT.

Tiedätkö sinä mikä on tuotteen MIPS-luku? Wikipedian mukaan “MIPS on ekotehokkuuden mittayksikkö, joka kertoo kuinka paljon luonnonvaroja (materiaalia) tarvitaan yhden palveluyksikön tuottamiseen. Kirjainyhdistelmä tulee englannin kielen sanoista Material input per unit of service, eli materiaalipanos tuotettua palvelua kohden.” Olennainen osa MIPS-luvun laskemista on materiaalikertoimien käyttö, joilla lasketaan erilaisten kuluneiden materiaalien vaatimat luonnonvarat. Periaatteessa kaikki luonnonvarojen kulutus voitaisiin ynnätä yhdeksi niiden massaa kuvaavaksi luvuksi. MIPS-laskuissa kuitenkin erotellaan näiden erojen vuoksi erilaiset luonnonvarat: muun muassa bioottiset eli uusiutuvat raaka-aineet, abioottiset eli uusiutumattomat raaka-aineet, maa-aines, vesi ja ilma.

Mips-lukujen avulla kuluttaja voi siis vertailla hankkimiensa tuotteitten ekologisuutta samalla tavoin kuin laskisi ja vertailisi ruuassa kaloreita ja suolan, sokerin ja lisäaineitten määrää. Mipsien käyttäminen tuotevertailussa helpottaisi kuluttajan ostopäätöksien tekemistä huomattavasti, koska se on selkeä ja mahdollistaa eri tuotetyyppien suoran vertailun. Valitettavasti en osaa sanoa ainuttakaan tehdasvalmisteista vaatemerkkiä tai vaateketjua, joka merkitsisi tuotteisiinsa nämä luvut. Huokaus.

Moni ekovaatesuunnittelija käyttää mallistoissaan edelleen ns. virgin materiaaleja, eli esimerkiksi bambua ja luomupuuvillaa. Nämäkin ovat ekologisuudestaan huolimatta uusia materiaaleja, joiden kasvattamiseen ja tuottamiseen kuluu luonnonvaroja sen sijaan että ne säästäisivät niitä. Tietenkin kaikki on suhteellista ja riippuu mihin verrataan. Jos vertaa perinteiseen materiaalinvalmistukseen, niin joo, säästöä tulee bambusta ja luomupuuvillastakin, mutta ekologisinta olisi käyttää tuotesuunnittelun pohjana jo valmistettua materiaalia, eli esimerkiksi käytöstä poistuneita vaatteita (ns. post consumer waste) tai teollisuuden ylijäämää, esim. leikkuujätettä.

MEM_Paula_Malleus_kotelomekko_5_valmis

Vanhasta vaatteesta valmistettu vaate on erittäin hyvä valinta, sillä se SÄÄSTÄÄ luonnonvaroja sen sijaa että kuluttaisi niitä. Kymmeniä tuhansia litroja ja kiloja. Vaatteesta-vaatteeksi kierrätyssuunnittelu on tutkimuksieni mukaan ekologisin tapa tehdä vaatteita. Suomessa on lisäkseni vain muutama suunnittelija ja tekijä, joka käyttää mallistoissaan vanhoja vaatteita pääasiallisena materiaalina. Vaatteesta-vaatteeksi suunnitteluja ja valmistusta ei myöskään opeteta missään maamme alan ammattioppilaitoksessa tai yliopistossa. Tämä on mielestäni erittäin harmillista, sillä tämä koulutuslinja tekisi suunnittelijoistamme ja vaatteenvalmistajista ylivertaisia kansainvälisessä kilpailussa.

Remaken Paula Malleus on luonut Suomen ensimmäisen, täysin vanhoista vaatteista sarjatuotettavan naistenvaatemalliston. Sen nimi on MEM. Malliston vaatteet on tuotettu 100% kierrätysmateriaalista (post consumer waste) ja sen MIPS-luvut ovat vaikuttavat. Jos malliston jokaista vaatetta (17 eri tuotetta) tuotetaan vain yksi kappale, se säästää kokonaisuudessaan makeaa vettä 355 000 l ja maa-ainesta (mineraaleja, fossiilisia polttoaineita ja biomassaa) 211 000 kg. Tämän ekologisemmaksi ei muoti muutu. Tietty voi lainata tai ostaa second handinä. Mutta jos on pakko ostaa uutta, niin suosittelen vaatteesta-vaatteeksi-vaatteita. Remake antaa lisäksi valmistamilleen vaatteille 6kk rakennetakuun eli jos ne menevät rikki, saa ne tulla korjauttamaan veloituksetta. MEM-mallistosta löytyy mm. loistavia mekkoja tuleviin pikkujouluihin ja staileja vapaa-ajanvaatteita kahvilassahengailuun.

Ketjuvaateliikkeille voisi myös viedä viestiä, että “ne mipsit teidän vaatteitten tiedoissa olis ihan kivat, koska mua kiinnostaa kuinka paljon vettä tämän hamosen tekemiseen on mennyt. Oli tää luomupuuvillaa tai ei.”

Lue lisää MIPS-luvuista Luonnonsuojeluliiton sivuilta ja täältä. MEM by Paula Malleus on saatavana WST:n nettikaupasta.

 

/////////////////////////////////

 

Material input per unit of service (MIPS) is an economic measuring concept, a number. It can be used to measure eco-efficiency of a product or service so it can be used to compare different products and their ecological impact, much like comparing different foods by calories and amounts of sugar and salt. The calculation takes into account materials required to produce a product or service. The MIPS method can be used to measure natural resource consumption in five categories, viz. abiotic and biotic resources, earth movements in agriculture and silviculture, water and air.  The lower the number is, the more eco-efficient is the product is. If the number is negative, the product actually saves resources! MIPS calculations reveal the magnitude of resource use along the life-cycle and help to focus efforts on the most significant phases to reduce environmental burden of the product.

Unfortunately, fashion brands, not even many eco fashion brands have taken this number into use. There could be many reasons why this is. One is that if the brand uses only virgin eco materials like bamboo and organic cotton, they are still using natural resources as the fibre needs to be grown. Yes, it is more ecological than using regular methods, but it is not saving as much as they like us to believe. Good, but not the best.

When making recycle fashion and using old clothes as the main material, it actually saves resources. Therefore the MIPS-number is negative. This collection of clothes-to-clothes fashion, called MEM by Paula Malleus does just that. It is made from 100% old clothes (jeans, t-shirts and leather jackets) and is one of the few c-t-c fashion collections that can be produced in series and in larger quantities, not just one piece at a time. None of the clothes made are washed or colored in production to save water. If you produce just one piece of each of the 17 pieces in the collection, it saves water -355 000 litres and biomass, fossil fuels and minerals -211 000 kilos. That it a lot and makes clothes-to-clothes the most ecological way to consume new in fashion.

MEM collection is available at WST webstore. More photos here.

Photos: Remake EkoDesign

 

Check out my new Facebook page HERE!

MEM_Paula_Malleus_tunika_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_cropjakku_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_savupiipputoppi_4_valmis

MEM_Paula_Malleus_maxihame_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_lippatoppi_5_valmis

MEM_Paula_Malleus_lippatoppi_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_lepakkomekko_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_kulmahousut_5_valmis

MEM_Paula_Malleus_savupiipputoppi_2_valmis

MEM_Paula_Malleus_kulmahousut_4_valmis

MEM_Paula_Malleus_kulmahame_4_valmis

MEM_Paula_Malleus_kotelomekko_4_valmis

MEM_Paula_Malleus_kotelomekko_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_jakku_4_valmis

MEM_Paula_Malleus_huppari_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_haaremihousut_1_valmis

MEM_Paula_Malleus_cropjakku_5_valmis

Share


4 responses to “mips luku”

  1. […] ja litroja luonnonvaroja. MEM-malliston vaatteet on tuotettu 100% kierrätysmateriaalista ja sen MIPS-luvut* ovat vaikuttavat. Jos malliston jokaista vaatetta tuotetaan vain yksi kappale, se säästää […]

  2. […] has in fact created the first PCW-collection in Finland (maybe the world). Read more about it here and here. Each piece can be sewn in a reasonable time, with minimal seam structures and is sold at […]

  3. […] Want to learn more about MIPS? Please, visit the website of The Finnish Association for Nature Conservation and Outi Les Pyy’s blog. […]

  4. […] (in use) as long as possible! Read about MIPS numbers (English here, here and here, and in Finnish here, here and here). Clothes should be viewed from the garments full life cycle and not just from one […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *