monokini 2.0

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-7

Monokini 2.0 oli minulle yksi viime vuoden mielenkiintoisimmista projekteista ja samalla suuri kunnia, että pääsin mukaan.  Se on yhteisötaideprojekti, jonka tarkoitus on herättää keskustelua ja jossa otetaan kantaa kulttuurimme ahtaaseen ajatukseen naisten ”hyvästä” ja ”normaalista” ulkonäöstä. Projektilla pyritään laajentamaan käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää ja kaunista ihmisvartalossa. Idea lähti siitä, kun mastektomian eli rinnanpoistoleikkauksen läpikäynyt ja uimista rakastava Elina Halttunen otti yhteyttä taiteilijaduo Tärähtäneisiin Ämmiin (Katriina Haikala ja Vilma Metteri) ja pyysi heitä auttamaan sopivan uimapuvun löytämisessä.

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-5

Monokini 2.0 projektista kasvoi viimeisen vuoden aikana kansanliike, johon lähti mukaan joukko nuoria suunnittelijoita (mm. Mert Otsamo, Timo Rissanen, KaksiTwå, Sasu Kauppi, Vilma Riitijoki ja Tyra Therman) ja urheita naisia, jotka ovat selättäneet rintasyövän. Positiivisen palautteen määrä oli häkellyttävä. Lady Gagan hyvänteväisyyssäätiö postasi projektista ja Tärähtäneiden Ämmien nettisivu kaatui kaksi kertaa liian suuren kävijämäärän takia. Projektista on ollut juttua mm. Huffington Postissa, Marie Clairessa ja BuzzFeedissä mainitakseni vain muutaman ja se on tavoittanut tähän mennessä miljoonia ihmisiä netissä. Projektiuutisesta tuli muutamassa päivässä Yle.fi:n katsotuin uutinen kautta aikojen. Aikamoista. Ei ollenkaan huonommin uimapukukuvilta.

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-4

Moni ei ehkä sitä tajua, mutta asiakastyö on aina suunnittelijalle suuri vastuu, varsinkin kun se tulee minulle aiemmin tuntemattoman henkilön päälle vaativaan tilanteeseen. Ei riitä, että vaate on kaunis tai istuu hyvin, vaan suunnittelija on kyettävä luomaan itsensä näköinen vaate, mutta jossa asiakkaan on helppo ja itsevarma olla. Projektin mallit olivat tavallisia suomalaisia, jotka eivät ole ennen olleet vastaavanlaisessa tilanteessa ja pelkästää ajatus siitä, että sinut kuvataan julkisuuteen uimapuvussa on jo monelle meille sangen jännittävä. En tiedä olisinko itse pystynyt samaan. Lisäksi Monokini 2.0 oli monelle mallille virallinen “kaapista ulostulo” rintasyövän kanssa. Olen seurannut läheltä taistelua syöpää vastaan ja voin sanoa, että projektissa oli tunteet vähän väliä pinnassa.

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-2

William_Claxton monokini 60s

Kuva: William Claxton

Mutta mitä Monokini kertoo aikamme naiskuvasta ja -ihanteesta? Monokini tuli tunnetuksi aikanaan siitä, kun 60-luvun naiset alkoivat käyttää uimarannoilla rinnat paljastavaa uima-asua. Se oli statement. Nykyään yläosattomissa oleminen ei ole enää niin erikoista, mutta 50 vuotta sitten se oli osa poliittista keskustelua naiseudesta ja naisten asemasta. Vaikka olemme nykyään sallivampia kuin ennen, tai ainakin kuvittelemme olevamme, silti tämän päivän Amerikassa naista, jolla on poistettu molemmat rinnat, on pyydetty poistumaan uima-altaalta tai peittämään yläosansa, koska hän käytti vain biginin alaosaa.  Pyyntöä perusteltiin lasten traumatisoitumisella (kun he näkevät arvet) tms. säädyttömyydellä. Moni kuvien malleista kokee, että leikkaus ja siitä selviäminen ovat tehneet heistä voimakkaampia ihmisiä. Monokini 2.0 kuvissa näkyy arpi tai jotain on poissa. Siinä puhutellaan katsojaa haastamaan mielikuvansa naiseudesta ja toisen vartalosta. Rinnat ovat perinteisesti olleet naiseuden merkki, joten mitäs jos toista ei enää ole? Oletko yhtään vähemmän nainen jos rintaa ei ole? Minä ainakin näen kuvissa selviytyjän, enkä alastomuutta. Tottapuhuen, etelän uimarannoilla ja uimahallissa näkee aika paljon pienempiin pukeutuneita naisia, eikä heitä arvostella samalla tapaa.  Mielenkiintoista on se, että osa kuvat nähneistä on kommentoinut niitä “kamaliksi” (tätä palautetta saatu lähinnä Amerikasta ja Englannista), mikä kertoo siitä, että nainen ei saisi paljastaa yläosaansa ja jos näin tekee, joutuu heti ympäristön arvostelun kohteeksi. Minusta tämä on aika erikoista, sillä missään kuvassa ei näy mitään lapsille sopimatonta (esim. nänni tai paljas rinta). Mutta miksi koemme arvet kauhistuttaviksi? Miksi arvostelemme muita ulkonäön perusteella kun kaikki tiedämme, että persoona ja sielu ovat jossain aivan muualla kuin pinnalla? Jäisitkö sinä tuijottamaan, jos kohtaisit uimahallissa yksirintaisen naisen? Miten reagoisit? Monokini 2.0:n kaltaista projektia valitettavasti tarvitaan vielä tänäkin päivänä. On ajoittain hyvä haastaa itseään ohittamaan pinta ja katsomaan syvemmältä ja kohtamaan se henkilö joka haluaa käydä uimassa, ilman että tuijotetaan.

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-1

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-3

Monokini 2.0 valokuvat ovat esillä Kaapelitehtaalla Valokuvataiteen Museossa 7.9.2014 asti. Näyttely on maksuton. Diggaa Monokini 2.0:sta myös Facebookissa. Tärähtäneet Ämmät lanseerasivat viime viikolla yhteisörahoitushankkeen Kickstarterissa, jotta kolme malliston uikkareista saadaan tuotantoon ja myyntiin. Mallit ikuisti valokuvaaja Pinja Valja ja projektin tuotti Laura Porola.

#monokini2
#whosaysyouneedtwo
#tarahtaneet

Monokini-2.0-Tärähtäneet-Ämmät-OutiLesPyy-6

Tässä minun tekemäni paljettiuikkari Kristiinalle. Kun aloin suunnittelemaan sitä, valitsin materiaaliksi vanhoja 80´s paljettipaitoja, koska ne muistuttivat minua merenneidon suomuista. Pintaa käsiteltiin vielä kuparinvärisellä spraymaalilla, niin että siihen tuli enemmän eloa. Voimakas olkalinja kertoo katsojalle asenteesta. Kuvittelin Lady Gagan uima-altaalla ja mietin mitä hän laittaisi päälleen. Ehkäpä jotain tällaista. Lähempiä kuvia näkee täältä.

Kristiina_monokini2_OutiPyy

Reetta_monokini2_VilmaRiitijoki

Milsse_monokini2_tärähtäneetämmät

Virve_monokini2_TyraTherman

Elina_monokini2_ElinaHalttunen

Katja_monokini2_MertOtsamo

Camilla_monokini21_Timo_rissanen

Marjaana_monokini2_sasu_kauppi

Share


2 responses to “monokini 2.0”

  1. Emma Wilde says:

    Projekti on upea aikaansaannos, ja mielestäni on hyvä, että perinteisiä kauneusihanteita kyseenalaistetaan, ja että ihmisiä herätellään näin. Hienoa työtä!

    http://www.thewildethings.com

  2. Ainu says:

    Samaa mieltä edellisen kanssa! :) Hienoa ja tärkeää työtä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *