muodin kolme vuosikymmentä

Jean-Paul-Gaultier80smadonna2

Jean Paul Gaultierin ja Madonnan yhteistyö 90-luvulla oli kaunista katsottavaa. Se oli myös ensimmäinen kerta kun muotisuunnittelija teki pop artistin kanssa yhteistyötä.

Yle Teemalta ja Areenasta voi seurata tällä ja ensi viikolla mielenkiintoisia dokumentteja ja sarjoja muodista. Katsoin eilen ensimmäisen osan sarjasta nimeltä Muodin kolme vuosikymmentä. Se oli erinomainen. Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan muodin ja muotiteollisuuden kolmea vuosikymmentä 80-luvulta vuoteen 2010. Siinä käydään läpi muodin ilmiöitä ja ajan vaikuttaneimpia suunnittelijoita. Netistä löytyy catwalk-näytöksistä ja katumuodista vain hyvin vähän kuvia ja videota ajalta ennen internettiä. Muoti oli myös paikallisempaa ja hitaampaa. Muoti on aiemmin heijastellut  todella voimakkaasti ihmisiä siinä ajassa ja mitä maailmalla tapahtuu. Tänä päivänä mielestäni ei ole enää niin, vaan meistä on vain tullut aivottomampia kuluttajia. Muoti on parhaimmillaan äänetön tapa ilmaista sitä kuka olet ja mitä ajattelet. Se on samalla leikki, käsityöammatti ja taidemuoto.

Viime perjantaina teatteriensi-iltansa Helsingin Kinopalatsissa sai myös elokuva Yves Saint Laurentista. Nyt muodin ystäviä siis todella hellitään. Muodissa yhdistyy kaikki.

Thierry Mugler

Thierry Mugleria arkistoista ja tänä päivänä.

Yle Areenasta: (jaksot kannattaa katsoa heti, esitysaikaa on vain max. 7 päivää)

Muodin kolme vuosikymmentä 1980-luku:
80-luvulla yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat myös muotimaailmaan. Vielä vuosikymmentä aikaisemmin ranskalainen muoti merkitsi maailman ihmisille haute couturea ja muotitaivaan suuria nimiä kuten Yves Saint Laurent. 80-luvun uusien muotitaiteilijoiden kärki halusi kuitenkin romuttaa kaikki vanhat käsitteet. Nyt vähemmistöt tulivat näkyviksi niin katukuvassa kuin muodissa. Uusi suunnittelijoiden sukupolvi nousi esiin Gaultierin johdolla.

Muodin kolme vuosikymmentä 1990-luku:
90-luvun alussa talouden lama, Persianlahden sota ja AIDS synkensivät ilmapiiriä ja vaikuttivat myös muotiin. Mieliala oli masentunut, synkkä ja toisinaan väkivaltainenkin. Grunge-muoti ja kierrätysvaatteet olivat vastaisku pinnalliselle muotimaailmalle. Muotinäytöksistä tuli kantaaottavia, eikä muodin maailma olisi enää koskaan entisensä.

Muodin kolme vuosikymmentä 2000-luku:
2000-luvun alussa maailman kaupallistuminen iski myös muotiin. Globalisoituneilla markkinoilla brändien merkitys nousi arvoon arvaamattomaan ja levisi kaikkialle. Nyt luksustuotteet nousivat halutuiksi statussymboleiksi. Merkkilaukut ja uudet nimekkäät suunnittelijat pelastivat monen vanhan muotitalon. Maineen voi kuitenkin menettää nopeasti.

Jean-Paul-Gaultier80s archive

Aarteita Gaultierin 80-luvun arkistoista. menisi täysiä tänä päivänäkin mun mielestä.

 

Share


2 responses to “muodin kolme vuosikymmentä”

  1. Emma Wilde says:

    Dokumentit olivat eilen todella hyviä, ja odotan innolla tämäniltaista satsia! Kannattaa ehdottomasti seurata ja katsella areenasta :)

  2. anna says:

    Muotiviikko on hyvä veto Teemalta.
    Näin ison osan näistä dokumenteista vuosi sitten Tanskassa Copenhagen Fashion Weekin aikaan sikäläisen Ylen pääkanavalta. Melkein kaikki ohjelmat käsittelivät vaateteollisuutta. Se oli mielestäni selkeä osoitus siitä, miten tosissaan tanskalaiset ovat muotibisneksensä kanssa.
    terkuin: http://haipakka.com/category/tyo-ja-huvi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *