Myrskyluodon Maija

Peter-ja-Maija-Nyman-Linnanjuhlat-Outi-Pyy-5

Jos mietitte missä olen luurannut viimeiset kolme viikkoa, niin olen ollut kellarissa. Viime viikkojen aikana on valmistunut kolme isoa asiakastyötä: mekko Linnaan, nahkamekko (toistaiseksi salaisiin yllätysjuhliin) ja niittitakki syntymäpäivälahjaksi. Huh. Viimeisen kahden vuorokauden aikana nukuin vain kaksi tuntia. Toisen matkalaukussa työhuoneen lattialla vaatekasassa ja toisen sohvalla. Ei ollut aikaa lööbailuun, koska mekot piti saada asiakkaille. Tunnelma oli valvomisen jälkeen vähintäänkin surrealistinen kun menin mekot luovutettuani Ylelle chättäämään tyylikommentteja. Taxissa minua nauratti lähinnä se että kaikki muut olisivat pukeutuneet juhlavaatteisiin ja minulla oli eiliset päällä. Varsin tyylikästä. Mutta nyt rutistus on onneksi takana.

Ompelin Itsenäisyyspäivän juhliin uutisankkuri Peter Nymanin vaimolle Maijalle mekon samettipintaisesta seinävaatteesta eli gobeliinista. Olin ensin tekemässä Maijalle aivan toisenlaista mekkoa, mutta lähempi tutustuminen illan pukukoodiin aiheutti sen, että luovuin lähes valmiista mekosta maanantaina ja päätin tehdä hänelle kokonaan uuden. Olin nähnyt samana päivänä Hakaniemen Fidan seinällä upean kirkassävyisen gobeliinin ja ehdotin sitä materiaaliksi. Olen halunnut jo kauan tehdä seinävaatteesta juhlavaatteen. Kiva idea, mutta aikaan nähden aika kunnianhimoinen, jos näin jälkeenpäin asiaa ajattelen. Kierrätysmateriaaleista valmistetuissa vaatteissa on paljon sellaista työtä, mikä ei näy päällepäin. Ensinnäkin, joudun melkein aina tekemään vaatteesta ensin lakanaproton, sillä oikean materiaalin voi vain leikata kerran. Gobeliini ei ollut mikään valtavan suuri ja minun piti saada kaikki kaavakappaleet millilleen oikean kokoisiksi ennen leikkuuta, koska kuvioitten kohdistaminen oli olennaista. Siinä menikin sitten reilu kolme tuntia kun niitä kaavakappaleita pyöriteltiin sametilla. Että mikä leikataan ja mistä ja millaiselta mekon kuviokokonaisuus näyttää ja miten värit soljuvat yhteen. Pystyin leikkamaan palat vain yhteen suuntaan, koska gobeliinissa oli tietty nukan suunta. Lisäksi siinä oli kolme (!) peuraa, joita yritin vältellä, ettei katsoja heti tajuaisi, mistä materiaalista mekko oli tehty. Yksi peuroistä näytti vielä kieltä, mikä ei ollut kovin sopivaa Linnaan menevän mekon kuosimaailmaan. Mutta palat löysivät kuitenkin lopulta paikoilleen ja kotikoneeni ei hajonnut paksun sametin takia. Asiakas oli tyytyväinen.

Peter-ja-Maija-Nyman-Linnanjuhlat-Outi-Pyy-2

 

OutiLesPyy-gobeliinimekko-linnanjuhlat-2013

Kättelyn voi katsoa uudelleen Yle Areenasta. Mekkoni tulee kohdassa 06:15. Linnassa nähtiin tänä vuonna vain muutama kierrätysvaate, koska epäilemättä moni oli pukeutunut valmisvaatteisiin helpomman pukukoodin takia. Mekkoni vilahti myös Ylen Aamu-tv:ssä, jossa stylisti Teri Niitti ja vaatesuunnittelija Paola Suhonen olivat kommentoimasa pukuloistoa. Teri kertoi minulle, että luuli puvun olevan Dolce & Gabbanaa, kun näki sen ensimmäisen kerran. Yes! Kuulin samaa myös muilta muodin ammattilaisilta. D&G oli kieltämättä yksi mekon inspiraatiomallistoista ja olinkin kovin tyytyväinen kun onnistuin tekemään sen esikuvamallistolle kunniaa. Minun suosikkimekkoni Linnassa oli Mert Otsamon Pamela Tolalle suunnittelema, kultaisilla jäätelöpaperikukkasilla koristeltu mekko. Se oli loistava esimerkki siitä, että kierrätysmuoti on kaunista.

Tähän loppuun vielä ISO KIITOS mun upealle ompeluseurueelle. Hain facessa ompeluapua muutamia viikkoja sitten ja nämä tytöt ilmoittautuivat. Puvut eivät mitenkään olisi valmistuneet ajoissa ilman heidän apuaan. Suvi Rissanen, Saara Väre, Taru Kulhia, Minna Siilas, Jenni Saarinen. Kiitos! Ootte ihan bestest of the best.

Mert-Otsamo-Pamela-Tola

Kuvat: Iltasanomat, Iltalehti ja Yle.fi

Share


2 responses to “Myrskyluodon Maija”

  1. you did a great job, the dress is wonderful! :D

  2. assari says:

    Aivan mieletön pyörittely ollu kyllä sulla, siistiä!! Oon itekki haaveillu tekeväni tuollasesta seinävaatteesta jotain, mutta en tiiä vielä mitä :D
    Mutta tosi hieno mekko, aivan upea <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *