Mystinen ja puhuttu blogimainonta

blogimainonta-2

VAROITUS. Seuraa postaus jossa on paljon tekstiä ja vähän nättejä kuvia. Postaus ei sisällä (bloggaajalle) maksettua mainontaa (vaikka siinä onkin linkkejä kaupallisille sivustoille) vaan lähinnä ihan omia mielipiteitäni, pohdintoja, kokemuksia ja havaintoja blogimainonnasta ja niiden vaikutuksista.

Tapasin eilen bloggaaja kolleegoitani Stockmannilla. Syy harvinaiseen tapaamiseen eli ollut kesäiset skumppatreffit vaan aivan muuta. Halusimme keskustella blogeissa tehtävästä mainonnasta ja siihen tekeillä olevasta blogimainonnan ohjeistuksesta. Sanna Ukkola kirjoitti viime jouluna loistavan kirjoituksen siitä miten esimerkiksi naistenlehdissä mainonta ja siihen liityvät yhteistyökuviot lehtien ja niissä mainostavien tuotemerkkien välillä ovat huomattavasti laajempaa kuin mitä markkinointialaan harjaantumaton lukija luulee. Olen itse ollut alalla jo sen verran kauan (15 vuotta) että medialukutaitoni on kehittynyt enkä sinänsä yllättynyt jutusta, mutta kommenteista huomasi että asia oli monelle uusi.

Bloggaajien ammattikunta on lehtitaloihin verrattuna hyvin moninainen ja sekava. Meitä on monen ikäisiä, eri taustaisia ja eri asioista kirjoittavia blogialan ammattilaisia. Siksi, toisin kuin esim. toimittajia, bloggaajia ei oikein voi niputtaa yhteen ihan noin vain vaan jokainen on persoona, yksilö ja oma brändinsä. Vastaamme blogistamme ja kirjoituksistamme yksin, eikä meillä ole lehtitaloa tai päätoimittajaa taustalla tarkistamassa juttuja. Meitä ei ole myöskään koulutettu bloggaajiksi (vaikka monilla onkin toimituksellista tai markkinointitaustaa) vaan toimimme niin kuin oikeustajumme sanoo. Blogimainonta on tähän mennessä ollut mainonnan Villi Länsi, jossa vahvimmat ja ovelimmat selviävät. Jengi on tehnyt mitä on lystännyt, koska sääntöjä ei ole varsinaisesti ollut. Fiksuimmat ovat tietenkin olleet rehellisiä tekemisiensä kanssa etteivät lukijat ala ihmettelemään bloggaajan motiiveja tai koe tulleensa harhaanjohdetuksi. Kuluttajansuojalaissa on tietty mainintoja piilomainonnasta ja lehdille on olemassa Journalistin ohjeet, mutta näitä ei voi aivan suoraan soveltaa blogimainontaan.

Nyt tekeillä olevan mainostusohjeistuksen on kuitenkin tarkoitus koskea kaikkia bloggaajia ja siksi ajattelimme että on hyvä katsoa sen sisältöä läpi yhdessä. Ihmeteltävää löytyi ja olemmekin nyt tekemässä ohjeistuksen tekijöille kommentteja määräpäivään mennessä. Ideana on se, että meille uusi säännöstö olisi helppo ja vaivaton toteuttaa, mutta se olisi silti selkeä lukijoita ajatellen. Kaikki tapaamiseen tulleet olivat hyvin tietoisia siitä millaista markkinointia tekevät blogissaan ja merkitsemme ne sinne mielestäni myös hyvin tarkasti. Tuleva ohjeistus oli kuitenkin väännetty niin rautalangasta (vrt. tupakka-askien isot varoitustarrat) että pelkäämme sen osaltaan vaikuttavan blogin lukukokemukseen ja visuaalisuuteen negatiivisesti. Tämä voisi pahimmillaan aiheuttaa bloggaajille suuriekin tulonmenetyksiä, enkä usko, että sitä ohjeistuksella halutaan. Pink Bubble kirjoitti ohjeistuksesta vielä tarkemman analyysin. Kannattaa lukea läpi jos sinulla on blogi tai jos aihe muuten kiinnostaa. Myös Indiedayssin Eettinen ohjeistus kannattaa lukaista läpi.

Kysyisinkin nyt teiltä, MITEN HALUAISITTE MAINONNAN MERKITTÄVÄN BLOGISSANI? Blogimainontaa on viidenlaista (sana “tuote” kuvaa listassa sekä fyysistä tuotetta, alennusta ja palvelua):

 1. LAINATUOTTEET. Nämä ovat tuotteita, jotka bloggaaja on saanut lainaksi, eli hän ei omista niitä. Tuote palautetaan sovitun ajan jälkeen mainostajalle. Bloggaaja ei todennäköisesti ole saanut tuotteen lisäksi muuta korvausta tai etuutta. Lainatuotteitten kohdalla mielestäni riittävää on mainita postauksen tekstissä että tuote on lainassa yritykseltä X. Isommat varoitukset koen turhiksi.
 2. NÄYTTEET / TUOTESIJOITTELU (= MAINOS). Bloggaajille lähetetään paljon näytteitä. Joskus bloggaajan pyynnöstä, mutta toisinaan aivan pyytämättä (varsinkin PR-toimistot). Bloggaajalla on tällöin itse vapaus valita kirjoittaako hän niistä ja millä tyylillä. Bloggaajaetiikan mukaan olisi huono homma jos hän antaisi mainostajan vaikuttaa siihen mitä ja miten hän tuotteesta kertoo. Moni tuntemani bloggaaja kirjoittaa vaan niistä tuotteista ja merkeistä mihin uskoo ja mistä vilpittömästi pitää. Luokittelisin tuotesijoitteluksi myös kilpailut, sillä vaikka tuote näkyy blogissa niin bloggaaja ei välttämättä saa siitä palkkaa tai mitään muutakaan itselleen. Tällöin hän haluaa vain palkita lukijoitaan. Ilmoittaisin tuotesijoittelusta hyvin lyhyellä maininnalla postauksen alussa “SISÄLTÄÄ TUOTESIJOITTELUA” ja yksityiskohtaisemmin (yhteistyötahon nimi ja yhteistyön laatu) postauksen lopussa. Sen tarkempaan selvitykseen en näe tarvetta sillä liian pitkät selitykset ennen postauksen alkua häiritsevät lukukokemusta.
 3. SPONSOROITU POSTAUS (= MAINOS). Tuotesijoittelun laatu muuttuu jos bloggaaja saa siitä esiteltävän tuotteen lisäksi palkkaa tai jotain muuta etuutta (esim. lahjakortin) vaivanpalkaksi postauksesta. Mainostajat käyttävät lisäetuuksia kannustimena, jotta he saavat bloggaajan kirjoittamaan siitä, mutta häntä ei kannustimen avulla voida pakottaa tekemään niin. Ilmoittaisin sponsoroinnista hyvin lyhyellä maininnalla postauksen alussa, esim. “SPONSOROITU POSTAUS”  ja pidemmällä tekstillä postauksen lopussa (yhteistyötahon nimi, tuote eriteltynä ja palkan laatu). Palkkioitten suuruuksia en pakottaisi ketään ilmoittamaan, sillä se on mielestäni jokaisen bloggaajan yksityisasia.
 4. MAINOSPOSTAUS. Nämä ovat laajempia yhteistöitä bloggaajan tai blogiportaalin ja mainostajan välillä. Yhteistyön yksityiskohdat sovitaan tarkkaan etukäteen (milloin, mihin tyyliin ja millä linkityksillä) ja voivat koskea useampaa bloggaajaa samaan aikaan. Mainospostauksiin liittyy lähes aina rahallinen korvaus ja se on tehtävä tietyn ajan sisällä tuotteen tai muun etuuden saamisesta. Mainospostaus voi olla myös kilpailu,  tapahtumayhteistyö tai pidempiaikainen, useita postauksia käsittävä yhteistyö. Jos koko postaus on vain yhden firman mainos, ilmoittaisin siitä samaan tyyliin kuin aikakausilehdet merkitsevät ns. advertoriaalit sisältöönsä, sekä postauksen alussa ja lopussa, eli PROMOOTIO.
 5. KUMPPANUUSMARKKINOINTI / AFFILIATE-LINKIT. Bloggaajalle voidaan mainosostauksen lisäksi tarjota mahdollisuutta lisäansioihin ns. affiliate-linkkien avulla. Bloggaaja linkkaa tuotteen tai palvelun tietyllä tavalla ja hänelle maksetaan provikkaa jokaisesta klikkauksesta mainostajan sivulle tai hänen blogipostauksensa kautta ostetusta tuotteesta. Affiliate-linkkien luonteen vuoksi merkitsisin ne kaikki esim. tähdillä tekstin sekaan ja mainitsisin siitä erikseen postauksen alussa “AFFILIATE LINKIT TÄHTIMERKITTYJÄ” tms.

BLOGGAAJAN VANHAT / OMISTUKSEEN JÄÄNEET TUOTTEET ovat se epämääräinen kuudes “mainos”kategoria. Ne ovat bloggaajan joko ihan itse maksamia tai hankkimia tai ne ovat jo käytettyjä, vanhoja tuotteita. En näkisi että niiden maininta on edes tarpeellista, jos alkuperä on jo mainittu aiemmissa postauksissa. Jos bloggaaja on itse maksanut tuotteen niin mielestäni hänellä ei ole mitään velvoitetta mainita sen valmistajaa tai merkkiä.

Tossa oli siis aika raaka jako blogimainostuksen eri tyypeistä. Tietenkin poikkeuksia ja poikkeuksien poikkeuksia löytyy. Tärkeintä lukijan kannalta on mielestäni se, että lukijalle bloggaajan motivaatio postauksen kirjoittamiseen on selkeä, mutta ettei bloggaajan tarvitsisi kirjoitella hirveän pitkiä selostuksia yhteistyön laadusta. Käyttäisin siis tiettyjä, sovittuja sanoja kuvaamaan yhteistyön ja mainoksen laatua. Tietenkin mainostava firma on mainittava ja eriteltävä mainostajaksi, koska se ei aina ole kaikkien tuotteitten kohdalla selkeää. Pidempiaikaiset yhteistyökuviot merkitsisin erilliselle sivulle blogiin, sillä lista on monilla tooodella pitkä ja se haittaa postauspuolella tai sivubannereissa sekä visuaalisesti että vie tilaa pois display- eli bannerimainoksilta.

OutsaPop Trashionin ja Outi Les Pyyn puolella mainoksia on ollut aiemmin hyvin harvoin sillä olen saanut palkkani muualta (päivätöistä) enkä siksi ole kokenut niitä tarpeellisiksi. Myös blogini aihepiiri (DIY muoti, muodin kulutuksen järkeistäminen, ekologisuus ja kestävä kehitys) on rajannut minua osittain normaalien muotibloggaajien ulkopuolelle, etten ole ollut kiinnostava perinteisille mainostajille. Kaikki vanhemmat postaukset olen siis kirjoittanut ihan omasta tahdostani. Tuotteita olen saanut vain hyvin harvoin ja palkkaa postauksesta vain kerran. Kumppanuusmarkkinointia (affiliate marketing) en ole tehnyt täällä koskaan, enkä ihan heti näe että sille olisi blogissani mitään tulevaisuutta tai tarvetta. Kerron teille kyllä, jos tilanne muuttuu ja merkitsen ko. postaukset asiaan kuuluvalla tavalla. Olen viimeisen puolen vuoden aikana kuitenkin siirtynyt tekemään töitä yksityisesti ja siinä sivussa myös blogeistani on tullut minulle mahdollinen ja hyvin todennäköinen tulonlähde. En voi asiasta sen enempää vielä kertoa, mutta sen voin sanoa, että bannerimainoksien ja yritysyhteistöitten määrä blogeissani tulee lisääntymään. Ja miksei lisääntyisi, koska haluan pitää blogin sisällön laadukkaana, mutta samalla minulla ei itselläni ole varaa maksaa kaikkia tuotteita itse. Haluan myös tehdä bloggaamisesta itselleni mielenkiintoisen ammatin, tai osa-aikatyön, joten mainostajia ja rahoittajia ei oikein voi välttää.

Mutta. En aio mainostajien tai yhteistyökumppaneitten vaikuttaa blogin sisältöön tai sen aihepiiriin. Niin tekemällähän ampuisin itseäni jalkaan, uskottavuuteni kierrätysmuodin ja ekologsen kuluttamisen asiantuntijana romuttuisi, eikä minulla ole aikomustakaan alkaa valehtelemaan tai johtamaan lukijoitani harhaan. En edelleenkään ala mainostamaan täällä firmoja ja tuotteita, joiden toimintaan en usko tai mistä en vilpittömästi pidä. Veikkaan, että suurin osa postauksissa esiintyvistä sponsoridiileistä ja mainoksista lähtee siitä, kun ihan itse olen yhteydessä brändeihin ja ehdotan heille yhteistyötä.

Jos blogimainonta jostain syystä ärsyttää, niin haluaisin muistuttaa, että bloggaajat tekevät blogiensa eteen valtavasti töitä. Suurin osa postauksista kirjoitetaan edelleen ilmaiseksi, ilman mitään korvausta tai tuotelahjaa vaikka Manifeston tutkimuksen mukaan valtaosa ansaitsee jotain blogillaan. Jos yhden postauksen kirjoittamiseen menee 2-4h (sis. aiheen etsintä, valokuvaus, kuvien käsittely, kirjoittaminen, linkkaus) ja niitä tekee päivittäin niin muutaman sadan euron tulot kuussa ja satunaiset tuotelahjat ovat mielestäni aika laiha korvaus tuosta työstä. Siksi katsonkin, että blogimainonnan ohjeistus koskee enemmän ammattimaisia bloggaajia ja niitä jotka saavat huomattavan osan kuukausituloistaan bloginsa kautta. Jos taas aikuiset pelkäävät, että heidän nuorisonsa ei kokemattomuuden tai iän takia osaa tulkita oikein postausten laatua, on vastuu minusta vanhemmilla eikä bloggaajalla. Vanhempien kannattaa keskustella lastensa kanssa nuoren seuraamien blogien luonteesta samalla tapaa kun he ohjeistavat heitä internetin käytössä muutenkin.

Olisi naiivia ajatella, että blogit voisivat olla olemassa näin laajalti ilman markkinointituloja. Blogit ovat parhaimmillaan loistava ja erittäin luotettava tapa kertoa asioista, ilmiöistä, uutuuksista ja omista kokemuksista. Ne inspiroivat ihmisiä ja saavat lukijat vuorovaikutukseen paremmin kuin mikään muu julkinen media. Ne ovat myös loistava markkinointikanava ja ponnahduslauta pienille yrityksille, joilla ei ole varaa ja markkinointibudjettia lyödä brändiään läpi perinteisissä mainosmedioissa. Pahimmillaan ne ovat täysin hallitsematon ja hävytön markkinointikanava. Osittain tämä voi johtua puhtaasti bloggaajan tietämättömyydestä ja kokemattomuudesta, mutta on hyvä että keskustelua käydään avoimesti mediassa. Onneksi bloggaajat ovat usein hyvin verkostoitunutta porukkaa ja he keskustelevat alan pulmista innokkaasti keskenään samalla tukien ja neuvoen toinen toisiaan. Odotan innolla, mitä ohjeistuksen kanssa käy!

blogimainonta-4

Kuvat: Tumblr

 

Share


37 responses to “Mystinen ja puhuttu blogimainonta”

 1. oimutsimutsi says:

  Lisäkommenttina heitän, että sana affiliate ei sano normi kaduntallaajalle yhtään mitään ja mielestäni se pitäisi avata selkeästi blogissa, esimerkiksi sivubannerissa. Suomenkielisissä blogeissa selkeä suomenkielinen markkinointitunniste, mutta ei nyt eteen taakse sivuille tähdellä ja varmuudeksi vielä englanniksi, kuten tuo eka vedos säännöstöstä haluaisi.

  • outilespyy says:

   Varmasti totta, mutta sitä mukaan kun blogimainonnasta tulee yleisempää, myös lukijoitten sanasto laajenee. Ajatelepa kuinka moni meistä tiesi vielä muutama vuosi sitten mitä esim. sama “hashtag” tarkoitti? Ei varmaan moni. Nyt se on jo osa yleissivistystä ja arkipäivän nettikieltä. Sanan merkityksen voi myös kirjoittaa puhtaaksi blogin tiedoissa, jossa on tarkemmat tiedot myös muista mainostustyypeistä. Sana on minusta parempi kuin suomenkielen vastineensa koska se on kansainvälinen, lyhyempi ja ytimekkäämpi kuin “kumppanuusmarkkinointi”.

 2. Enni says:

  Niin ja eihän blogipalkkioita aina saa edes kertoa… Miten hoidetaan, jos ohjeistukseen tulee maininta, että postauksen tuotteen arvo tai siitä saatava rahallinen hyöty on kerrottava?

  • outilespyy says:

   No se. Mielestäni voi mainita että on saanut postauksesta jotain “palkkiota”, mutta sen laatua tai suuruuta ei mielestäni tarvitse alkaa erittelemään jos ei halua. Palkka-asiat ovat jokaisen yksityisasia.

 3. Loistava kirjoitus. Itse haluaisin erityisesti korostaa tuota medianlukutaitoa, yksilön vastuuta osata lukea kriittisesti tekstiä. En ole ennen näitä nyt käytyjä keskusteluita osannut edes ajatella. että joku saattaa todellakin uskoa kaiken tuotehehkutuksen, jota lehdistö meille syytää. Ja nämä auki kirjoittamasi ja muokattu ohjeistus on huomattavasti selkeämpi kuin ASML:n ehdotus. Jokseenkin pöyristyttävää on palkka-asioiden esiintuominen. Todennäköisesti se alkaisi ajaa blogimaailmaa väistämättä alaspäin -voisiko tässä väläyttää sitä kuuluisaa kateuskorttia…

 4. Pauliina says:

  Miksi mielestäsi on naiivia ajatella blogien olemassaoloa näin laajalti ilman markkinointituloja? Ok, ehkäpä jotkut ovat innostuneet bloggaamaan rahanhimosta, mutta en näkisi heidän poistumistaan areenoilta kovinkaan harmillisena. Huomioiden sen, että aiemmin bloggaus on ollut ihmisillä puhtaasti harrastus, niin en oikein tiedä, mikä on muuttunut siinä määrin, että markkinointi ja markkinointitulot ovat välttämättömiä.

  Itse säännöstöstä olen mielissäni, koska se palvelee lukijana tarpeitani paremmin kuin hyvin ja asettaa tietyt bloggaajat aivan omaan sarjaansa.

  • outilespyy says:

   Kyseessä ei ole rahanhimo tai ahneus vaan korvaus tekemästään työstä ja käytetystä ajasta. Jotkut bloggaajat kirjoittavat vain kirjoittamisen vuoksi tai harrastuksena, mutta kun sitä alkaa tekemään päivittäin niin mielestäni siitä tulee osa-aikainen ammatti. Olen itse blogannut jo yli kuusi vuotta (n. 2500 postausta joihin arvioin käyttäneeni yli 8000 työtuntia). En ole tähän mennessä saanut palkkaa tai juurikaan mitään muutakaan korvausta tekemästäni työstä. Blogini pitäminen ei aluksi ollut ammatti vaan harrastus. Mutta nyt kun meinaan kirjoittaa sitä säännöllisesti, ammattimaisemmin jne. olisi ihan mukavaa saada jotain taloudellista hyötyäkin siitä. Ei ole mukavaa tehdä hirveää määrää töitä ilmaiseksi, vaikka sitä itselleen työskenteleekin. Mutta tämä ei tarkoita että motivaatio kirjoittamiseen muuttuisi tai että minusta tulisi joku mainostajien nukke. Raha (tässä tapauksessa ihan normaali palkka) ei ole aiemminkaan muuttanut etiikkaani tai suhtautumistani työhön, joten en näkisi näin tapahtuvan nytkään.

   • Pauliina says:

    Niin, bloggaamiseen on kautta aikojen mennyt aktiivisilla kirjoittajilla paljon aikaa. Kenties rahaakin. Mielestäni se on melko lailla rahanhimoa, jos ennen ihmisiä huvitti tehdä jotakin, koska heitä kiinnosti asia, mutta nyt heitä lämmittää palkka, yhteistyökuviot, ilmaiset tuotteet jne. No, kuka sielunsa haluaa millekin myydä.

    Minusta ammattimaiset blogit on ihan ok (pääsanomana se, että “oon vaan töissä täällä”), jos sen tekee selväksi, mutta en allekirjoita sitä, että kuka hullu nyt täysin palkkiotta tekisi sitä sun tätä ja kyllähän siitä rahaa kuuluu saada. Monikaan ei saa harrastuksista rahaa. Blogit ovat vain menneet jollekin hassulle alueelle, jolla työ ja vapaa-aika sekottuvat, vaikka ennen täsmälleen sama sisältö olisi katsottu puhtaasti harrastukseksi. Ihmiset ovat tulleet (valitettavasti?) nokkelimmiksi sen suhteen, miten blogeista voisi hyötyäkin. No, onneksi vielä on olemassa vanhan ajan blogejakin.

  • M says:

   Eiköhän useimpien urheilijoiden, muusikoiden ja yleensäkin taiteilijoiden ura ole alkanut harrastuksena? Mikä ero?

   • Pauliina says:

    Sepä se. Mikä ero?

    Huomioiden sen, että moni bloggaaja ei ole viestintäalan tai valokuvaamisen jne. ammattilainen, niin itse oon vähän sitä mieltä, että “ammattimaisesta” bloggauksesta on tullut ala, jossa silti ammattilainen/asiantuntija ei tarvitse olla.

    • outilespyy says:

     Pauliina, koulutus tai opiskelutitteli ei tuo välttämättä “ammattimaisuutta”. Sitä saa myös työkokemuksesta. Minä ainakin katson olevani sekä markkinoinnin että myynnin ammattilainen koska olen tehnyt sitä työkseni viimeiset 13 vuotta (olen opiskellut ompelijaksi). Mutta se että milloin bloggaajasta tulee ammattilainen, on tietenkin hänen omassa harkinnassaan. Mielestäni muutama vuosi riittää aktiiviselle bloggaajalle työkokemukseksi.

     Mutta edelleen, nyt ei ole kysymys siitä kuka osaa mitäkin tai ei osaa ja onko kaikki tuosta osaamisesta samaa mieltä, vaan nyt on kysymys blogeissa esiintyvästä mainonnasta ja sen merkitsemisestä. Sen, onko mainonta ja siitä saatavat korvaukset “oikein”, heitin alunperin vain sivukommenttina, koska mielestäni kaikki eivät aina ymmärrä tai osaa arvostaa bloggaajan tekemää työtä työnä, josta voi niin kokiessaan saada korvausta.

     Haluaisin vielä muistuttaa, että kaikki tuntemani bloggaajat ovat merkinneet mainonnan blogeissaan jo ennen tätä ohjeistusta. Heitä kiinnostaa erittäin paljon, että yhteistöitten ja mainonnan laatu blogissa on selkeää lukijoille ja etteivät he koe tulleensa harhaanjohdetuiksi. Ulkomaisissa blogeissa näin ei todellakaan ole ja olenkin ylpeä suomalaisten kollegoitteni rehellisyydestä ja yhteistyökyvystä. Siksi en ymmärrä miksi kommentointisi on niin negatiivissävytteistä…

   • Pauliina says:

    En viitsi nimiä mainita, mutta heti tulee mieleen useampia blogeja, joissa jatkuvasti postista kolahtaa kamaa tai ihan vaan käsiin sattui se ja se hehkutustuote. Siinä se selvyys asioista. Tämä blogiohjeisto onkin ns. karuutensa takia tainnut monia bloggaajia ärsyttää, koska kikkailuvara kapenee.

    Ammattilaisuudesta: no joo, olemme lähtökohtaisesti vähän eri linjoilla. Samaa mieltä tosin olen siitä, että pelkkä koulutus ei todellakaan tuo ammattilaisuutta tai asiantuntijuutta (kappas!), vaan vaaditaan sekä teorian että käytännön osaamista.

    Negatiivisuudesta en tiedä, mutta totta on, että eniten arvostan itse bloggaajia, jotka eivät myy sieluansa markkinavoimille. Siihen lienee vielä sentään oikeus :)

 5. Dara says:

  Minusta nämä ehdotuksesi ovat hyviä. Pidän tärkeänä sitä, että jos kyseessä on puhtaasti mainospostaus, siitä mainitaan ennen varsinaista tekstiä. Lukijalla on oikeus tietää lukevansa mainosta. Jos vain osa tuotteista on mainoksia, mielestäni riittää maininta esim. kuvatekstissä asiasta.

  Olen kuitenkin sitä mieltä, että mainostunnisteet tulisi kirjoittaa blogiin sillä kielellä, jolla itse blogikin on kirjoitettu. Suomenkielisessä blogissa siis sanoilla mainos tai se kumppanuusmarkkinointi, ei commercial tai affiliate. Tuollaiset termit kun eivät ole yleissivistykseen kuuluvaa arkipäivän kieltä läheskään kaikille ihmisille. Ne saattavat tuntua sellaisilta ihmisistä, jotka aktiivisesti käyttävät nettiä ja netissäkin juuri sellaisia juttuja, joissa kyseisiä termejäkin paljon käytetään. Blogeja voi kuitenkin tulla lukemaan kuka tahansa, myös sellainen ihminen, joka ei osaa englantia taikka ei ole perillä nettikielestä. Mielestäni lukijalla on oikeus saada tietää että kyseessä on mainos ilman että hänen täytyy turvautua sanakirjaan ;)

  • outilespyy says:

   Hyvä pointti. Ajattelen itse englanniksi, joten unohdan välillä että kaikki eivät ymmärrä sen kielen hienoja termejä. Kirjoitamme ehdotukseemme merkinnät suomeksi. :)

  • Pauliina says:

   Kommentoinpa vielä tähän paria asiaa. Tuli tuosta “samalla kielellä” mieleen, että kun on kritisoitu tätä ohjeiston tönkköyttä ja sitä, että näiden välihuomautusten tulisi olla samalla tyylillä esitettyjä kuin muunkin blogin, niin itse olen taas sitä mieltä, että on pelkästään hyvä asia, jos joka blogeissa ilmaisut olisivat täsmälleen samanlaisia, aina yhtä neutraaleina tai karuina, miten sen haluaakaan mieltää. Silmä tottuisi niihin, olisivat vakioita. Minusta olisi tosi hyvä asia, jos ne nimenomaan näkyisivät ikään kuin blogista irrallisina, eivät siis olisi asianomaisen omia hengentuotteita. Olisivat tällöin vain asiallisia ja luotettavia eikä mitään “minäpä kikkailen tähän jotain itsekeksimääni selvittelyä” -tekstiä bloggaajalta. Huomattavasti enemmän minut vakuuttaisi ja myös kiinnostaisi selkeä, vakiintunut lause kuin joku “nooo, tän mä sain ilmaseks, kun oon noiden kanssa hengannut jonkin verran”.

   Naistenlehdistä: luulen, että yksi juttu on siinä, että kukaan ei ajattele, että meikit tmv. maksaisivat lehdille jotakin – lienee melko itsestäänselvyys, että ilmaista on. Mutta heitä sitoo journalistiset ohjeet jo, joten bloggaajien ohjeita ei taideta tarvita. Toinen juttu on sitten se, että jotenkin lehdissä asiat tuodaan neutraalimmin esille. Ei synny vaikutelmaa, että kuitenkin tuo eukko kirjoitti tällaisen hypettävän jutun, jotta sai ton ankean kynsilakan. Ehkä se hypetys ei mene niin yli? Eikä mahdollinen hyöty edes taida olla niin henkilökohtaista lehtitaloissa kuin blogeissa. Ei minua kiinnosta, jos joku saa työnsä kautta etuja, mutta kyllähän se kiinnostaa, jos joku antaa ymmärtää, että ihan on vaan tää bloggaus henkilökohtaista huttua, mutta tulipa silti muutamia tuotteita “sattumalta” kehuttua. Se on valehtelua, jos antaa ymmärtää edustavansa vain ja ainoastaan itseään, mutta taustalla jyllää. Lehdessä työskentelevä henkilö voi sentään vedota aina edes siihen, että hän on vain töissä eikä edusta töissä yksityishenkilönä.

   • Emppu says:

    No eikö se ole henkilökohtainen hyöty että kaksi viikkoa testailee yövoiteita per purkki? Kyllähän niihin joskus otetaan jotain eri maijoja testailemaan, mutta myös toimittaja itse testaa. Ja kuka tietää tarkalleen monta testipurkkia on lähetetty per tuote ja kuka ne on vieny kotiin päivän päätteeksi? Ja toimittaja tekee työtä joka hänet on palkattu tekemään (siis lehti/päätoimittaja kertoo millainen jutun tulee olla) ja toimittaja saa (myös) rahallisen hyödyn. Jos toimittaja ei tätä työtä tee, joku toinen tekee. Siinä varmaan sitten tämä sinun mainitsemasi jotenkin henkilökohtainen hypetys tulee tiensä päähän. Toimittajan työ jollekin lehdelle/muulle julkaisulle (oli sitten kuukausipalkka tai freelancer) ei ole henkilökohtaista, koska se lehti on työnantaja. Yhteistyösopimus ei tee yrityksestä bloggaajan työnantajaa…. Blogi siis on jokaisen kirjottajan henkilökohtainen ja etenee täysin (oli sitten aito kiinnostus tai muun hyödyn saavuttaminen) sillä mikä bloggaajaa “huvittaa” sillä hetkellä. Yhteistyöt solmitaan sen hetkisten kiinnostuksen kohteiden mukaan (jälleen kerran, oli se sitten ahneus tai aito kiinnostus tuotteesta ja usko yrityksen toimintaan), Joten kaikessa on kyse aika paljon bloggaasta, joka edustaa vain itseään mielipiteidensä kautta. Sehän on sitten jokaisen ihmisen oma asia uskooko jonkun yrityksen toimintaan vai ei ja kehuuko jonkun jutun maasta taivaisiin tai maasta helvettiin siitä huolimatta. Eikä ohjeistuksen ole tarkotus sellaseen puuttua eikä se sellaiseen voi edes puuttua. Ja sitä paitsi, oikeustaju on valitettavan suhteellinen käsitys ja jos jonkun naama, kirjotustyyli ynnä muu ottaa päähän niin tossa kulmassa on toi punanen raksi (macissa eti se jostain muualta). Se on oikeastaan vain ja ainoastaan sitä varten että saadaan sovittua yhteinen käytäntö mainostamisen esille tuomisesta. Ja ohjeistuksen tekemiseen tarvitaan mainostajan (ensijaisesti bloggaajan, sitten mainostavan yrityksen) ja mainoksen lukijan mielipide ja tavotteena on saavuttaa _kompromissi_. Tääkin keskustelu ohjeistuksesta olis huomattavasti kannattavampaa jos ihmiset keskittyis oleelliseen, eli miten mainostaminen voidaan tehdä mahdollisimman selkeäksi ottaen huomioon sekä eettisen että esteettisen näkökulman. Miusta liikaa keskitytään siihen miten ihmiset/mainostajat/bloggaajat/lukijat hyötyy mistäkin. Oleellisempaa on vaan tehdä selkeä ohjeistus miten minkäkin lainen mainos tuodaan esille. Ajojahti koskien palkkoja, tavarahyötyjä ja sopimusten printtejä on vähän turhauttavaa.

 6. […] Tiistaita! Osa teistä on jo saattanutkin törmätä lukemissaan blogeissa mainintaan blogimainonnan valmisteilla olevasta ohjeistuksesta. Siltä varalta, että asia on vielä jollekin uusi, ajattelin itsekin kirjoittaa asiasta postauksen. Samasta aiheesta kirjoitti muun muassa Pupulandian Jenni , samoin White trash diseasen Nata ja Outi Les Pyy. […]

 7. Hanna-Riikka says:

  Tuo yleismääre _bloggaajat_ on myös harhaanjohtava, kuten mainitsitskin, mutta mielestäni vielä laajemmin. Netti on kuitenkin täynnä blogeja, joilla ei ole mitään tekemistä ostamisen, myymisen tai tuote-esittelyjen kanssa. Suosituimmissa kenties käsitellään jotakin tuotteita, mutta on paljon ihmisiä, jotka kirjoittelevat harrastuksena tai terapiana, vaikka sairauksista, äitiydestä, parisuhteista, ehkä tieteellisistä ja poliittisista teorioista. Eli kaikesta maan ja taivaan välillä. Lifestyleblogeissa kenties käsitellään tuotteita, mutta se ei ole koko kuva. Ylen uutisissa esim. oli, että _bloggaajat_ eivät _enää_ ole vain tyttöjä tai nuoria naisia. Alusta asti blogikirjoittelijoina on ollut myös esim. vanhempia miehiä, jotka ovat kirjoitelleet mielipiteitään jne. Pointtina se, että ehkä pitäisi puhua näiden asioiden yhteydessä nimenomaan lifestyle-bloggaajista kattoterminä, koska suurta osaa blogeista mainonta ei koske millään tavalla.

  • outilespyy says:

   Juurikin näin. Bloggaajat usein niputetaan kaikki samaan porukkaan vaikka kirjo on todellisuudessa valtava. Lifestyle bloggaajat eivät ole ainoita kirjoittaijia, mutta heitä esitellään mediassa eniten ja usein ja siksi mielikuva blogikentästä vääristyy. Lukisin mielelläni tutkimuksen siitä miten homma jakautuu Suomessa (bloggaajan sukupuoli, ikä, asuinpaikka, aihepiiri). Onko tällaista tutkimusta koskaan tehty? En ole päässyt vielä lukemaan Manifeston 2012 Blogibarometriä. Oliko siellä mainintaa näistä?

   • Sami Sundell says:

    En tiedä, mitä Manifeston barometrin oli tarkoitus mitata, mutta ihan selvää on, että se ei kata kuin hippusen suomalaisesta blogimaailmasta. Manifeston mukaan “Tutkimukseen vastasi yhteensä 157 bloggaaja, jotka pitävät suosittuja muoti-, kauneus-, ruoka-, sisustus-, käsityö- ja hyvinvointiblogeja. Mukaan otettiin tänä vuonna myös äitiydestä ja ekologisesta elämäntavasta bloggaavia. Vastaajista 139 on naisia ja 18 miehiä. Vastaajien keski-ikä on 30 vuotta.” Muotoilu antaa ymmärtää, että laajaan kattavuuteen ei edes pyritty, mutta se ei näytä estävän tekemästä yleistyksiä koko blogikenttää koskien.
    Olisi tosiaan mielenkiintoista tietää, onko varsinaisessa raportissa tehty edes arvioita sen kattavuudesta ja yleistettävyydestä. 50 euroa on kuitenkin aika tiukka hinta pelkästään sen tarkastamisesta :P

    • outilespyy says:

     No sitä mäkin mietin. Tiedän että bloggareitten yhteystietoja voi olla vaikeaa kartoittaa ja vielä vaikeampaa on saada ne vastaamaan kyselyyn :( Harmi, sillä tätä barometriä siteerataan aika monessa paikassa absoluuttisena totuutena.

   • Dara says:

    “Tutkimukseen vastasi yhteensä 157 bloggaaja, jotka pitävät suosittuja muoti-, kauneus-, ruoka-, sisustus-, käsityö- ja hyvinvointiblogeja. Mukaan otettiin tänä vuonna myös äitiydestä ja ekologisesta elämäntavasta bloggaavia. Vastaajista 139 on naisia ja 18 miehiä. Vastaajien keski-ikä on 30 vuotta.”

    Tuosta ei kyllä juuri sellaista mielikuvaa synny, että olisi ollut tarkoituskaan tutkia blogikenttää yhtään laajempana sektorina, kuin nämä hieman laajennetun lifestyle-käsitteen alle menevät blogit.
    Tulee vähän mieleen kun parikymmentä vuotta sitten tein seminaarityötä tyttöjen psykologisesta kehityksestä murrosiässä ja lainailin kirjastosta läjän nuorisotutkimusta käsitteleviä kirjoja. Into lopahti monen kirjan kohdalla siihen, kun tajusin, että aineistoa varten oli tutkittu pelkästään poikia. Tyttötutkimukset olivat varsin harvassa. Silloin opin myös, kuinka kun tutkitaan pelkästään poikia, kyseessä on joko poikatutkimus tai nuorisotutkimus, mutta kun tutkitaan pelkästään tyttöjä, se oli aina nimenomaan vain tyttötutkimus… ;D Pojat kelpasivat yksinään edustamaan koko nuorisoa.
    (Anteeksi ot, mutta jotain samaa näyttäisi tapahtuvan blogimaailman tutkimisen suhteen, jos noinkin suppeaa aihepiirivalikoimaa käsittelevät blogit ovat kelvollisia edustamaan koko kenttää.)

 8. […] there are more but in summa summarum, there is room for improvement. A lot. Finnish blogger Out Les Pyy listed 6 levels of blog marketing on her […]

 9. […] edelleen yhtä kulutuskriittinen ja ekologinen kirjoituksissani kuin ennenkin ja kaikki mitä olen kirjoittanut viime viikkoina blogimainonnasta, pitää edelleen paikkansa. Tuon aina ilmi (yleensä postauksen alussa), kun on kyse maksetusta […]

 10. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. Postauksen lopussa on matkalahjakorttiarvonta. […]

 11. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. Postauksen lopussa on linkki matkalahjakorttiarvontaan. […]

 12. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. Tänään on viimeinen päivä osallistua arvontaan! […]

 13. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. Arvonnassa onni suosi Hanna-Leenaa, joka voitti 100 euron matkalahjakortin. Onnea voittajalle! […]

 14. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. […]

 15. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. […]

 16. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin ja matkanjärjestäjän (Tjäreborg) sivuille. […]

 17. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin (Elisa Kirja) sivuille. […]

 18. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin sivuille. Elisa Kirja tarjosi minulle mahdollisuutta tutustua heidän sähköiseen kirjojenlatauspalveluun. Seuraavassa fiiliksiä siitä. […]

 19. […] SPONSOROITU POSTAUS. Sisältää linkkejä yhteistyökumppanin sivuille. Elisa Kirja tarjosi minulle mahdollisuutta tutustua heidän sähköiseen kirjojenlatauspalveluun. Seuraavassa fiiliksiä siitä. Varoitus, seuraava teksti saattaa aiheuttaa positiivisia muutoksia kulutuskäyttäytymisessäsi. […]

 20. If you are one of the people who belong to this group, do not be ashamed of that.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *