nespresso trashion fashion 2

Nespresso-trashion-outilespyy-2-cover

Postaus on tehty yhteistyössä Nespresson ja Suomen Blogimedian kanssa.

Trashion-vaatteen valmistusprosessi on täysin päinvastainen normaaliin verrattuna. Yleensä tekijä istuu ensimmäisenä asiakkaan kanssa ja käy läpi hänen toiveensa vaatteen suhteen (vaatteen malli, asiakkaan vartalomalli jne.), tapahtuman etiketin mihin mekkoa ollaan tekemässä ja mahdolliset materiaalivaihtoehdot. Sitten mennään kangaskauppaan ja ostetaan materiaalit. Seuraavana tehdään proto ja sitten oikea vaate. Jos materiaali loppuu kesken, sitä saa yleensä lisää kaupasta. Trashionista lähtee melkein aina materiaalista liikkeelle. Ensinnäkin materiaalin hankkiminen on hitaampaa sillä etsin niitä yleensä kirppareilta viikkoja, joskus kuukausia. Mutta en saa sitä mistään lisää, jos se loppuu kesken. Jos teen kaavoituksessa leikkuuvirheen, voi se olla kohtalokasta vaatteen kannalta, sillä se oli siinä. Mallia voi harvoin muuttaa kesken prosessia vaan se pitää suunnitella todella hyvin läpi ennen kun materiaalia leikataan.

Nespresso Trashion-projektissa materiaali oli ennalta määritelty ja aloitin sen työstämisen jo 1,5 kk sitten testailemalla erilaisia pintavaihtoehtoja ja muotoja. Teimme testipintoja reilu kymmenkunta. Materiaalin käsittelyyn kuluu myös huomattava määrä aikaa, koska en halunnut käyttää kahvikapseleita mekkoon sellaisenaan. Kun kyseessä on erikoismateriaali, se pitää käsitellä aina niin että katsoja ei heti näe vaatteesta mikä se on alunperin ollut. Tämän projektin kahvikapseleita (4000) on leikattu yhteensä yli 70 tuntia. Samaan aikaan kun ihanat avustajani ovat ahkeroineet kapseleitten kimpussa, olen työstänyt vaatteen mahdollista mallia. Sain asiakkaan mitat vasta viikko sitten. Mekon valmistamiseen menee noin viikko, eikä minulla ollut enää siinä aikaa testailla mitään vaan minun piti tietää heti miten materiaali kannattaa käsitellä, miten se toimii ja millaisia muotoja sillä saa aikaiseksi. Vaatteen suunnitteleminen olemattomalle asiakkaalle on raskasta. Kun edessäni on oikea henkilö, tiedän heti millaista mekkoa hänelle ehdottaa, mutta nyt olen viikkoja suunnitellut useita eri versioita, useassa eri koossa. Mekon mallin on sovittava usealle eri vartalotyypille ja kaavoituksen toimittava koissa 36-44. Kaavoja en lähde tekemään ennen kun olen saanut asiakkaan mitat. Päätin tehdä mekon useasta kappaleesta ja triikoopohjaan (Pure Wasten kierrätystrikoo), jotta sovitusmuutokset olisi helpompi tehdä sitten kun sinne asti päästäisiin.

Nespresso-trashion-outilespyy-2-11

Nespresso-trashion-outilespyy-2-1

Mekon inspiraatiota lähdin hakemaan materiaalin kautta. Millaisia vaatteita metallista on aiemmin tehty? Löysin referenssejä aina keskiajalta 60-luvun Paco Rabannen tuotantoon asti. Tutkin erilaisten paljettipintojen ja suomujen rakennetta, sekä muodin että eläinmaailman puolella. Omaa silmääni miellyttää eniten jugendin ja art decon orgaaninen muotokieli. Vaate on aina yhdistelmä erilaisia vaikutteita. Paljettipinnasta tuli ensitesteissä haarniskamainen, sitten suomumainen ja lopulta päädyin jugendille ominaiseen sulkamaiseen asetteluun. Suunnittelijan on mietittävä koko prosessin läpi sitä, millaisia mielikuvia mekon katsojalle mahdollisesti tulee siitä. Hyvä suunnitelija pystyy ennustamaan lähes täysin katsojan reaktion.

Alumiinikapseleitten oma väritys ei mielestäni sopinut Linnan juhlien tunnelmaan, joten päädyin käsittelemään paljetit maalaamalla. Näin pinnasta ja koko vaatteesta tulee yhtenäisempi kokonaisuus. Kameleonttimaaleilla pinta näyttää eri väriseltä riippuen siitä mistä kulmasta valo heijastuu katsoja silmään. Joskus asiakastöihini on lisättävä myös materiaalia, joka ei ole kierrätettyä, sillä asiakas on prosessissa tärkein ja aikataulu tai materiaalen saatavuus ei aina salli kierrätysmateriaalin käyttöä. Jos kyseessä olisi normaali asiakastyöni, pyytäisin asiakkaalta runsaasti aikaa materiaalien hankkimiseen, mutta nyt siihen ei ollut mahdollisuutta. Mekon on oltava valmis viikossa. Juhlavaatteen materiaalit ovat yleensä laskeutuvia ja olenkin suunnitellut lisääväni mekkoon irroitettavan laahuksen silkistä. Silkkishifonkia on todella hankalaa löytää kierrätettynä, eli nyt valitsen estetiikan etiikan yli. Silkin keveys tasapainottaisi metallin “raskasta” ulkomuotoa ja tekisi vaatteeseen enemmän keveämpää liikettä. Laahuksen voi myös irroittaa jos sitä ei haluta käyttää tai sen voi siirtää toiseen vaatteeseen.

Tämä viikonloppu hurahtaa kokonaan Remakella ommellessa, sillä mekon pitää olla kuvauskunnossa (lähes valmis) maanantaiaamuna. Olen ollut tällä viikolla tekemässä luentokeikkoja ja Remaken ompelutiimistä on ollut valtavan suuri apu työn edistymisessä. Kiitokset heille. <3 Työmäärä on valtava ja yöunet jäävät lyhyiksi. Joudun odottamaan vielä viikon ennen kun saan mekosta palautteen, mitä mieltä siitä oltiin. Odotus on hermoja raastavaa. Voisin kuvitella, että tunne on aikalailla sama kuin taiteilija, joka odottaa näyttelynsä avaamista tai kirjailijalla julkkaribileissä. Mitä kriitikot sanovat ja kirjoittavat teoksesta?

Voitte seurata mekon valmistumista blogistani, instassa ja facebook-sivullani.  Juttua on tulossa myös Kaisan, Alexan ja Lindan blogeihin.

////////////////////////////////////////////////////////

Nespresso ordered a trashion evening gown from me. The dress will be made from their aluminum coffee capsules.

Nespresso Trashion by Outi Les Pyy vol. 2 from Outi Les Pyy on Vimeo.

Nespresso-trashion-outilespyy-2-2

Nespresso-trashion-outilespyy-2-7

Nespresso-trashion-outilespyy-2-4

Nespresso-trashion-outilespyy-2-8

Nespresso-trashion-outilespyy-2-10

Nespresso-trashion-outilespyy-2-6

Share


6 responses to “nespresso trashion fashion 2”

 1. […] mekko olisi näyttänyt aika erilaiselta. Mekon valmistus- ja suunnitteluprosessista voi lukea täältä ja […]

 2. Laura Hyyti says:

  Moikka! Kuulin basso radiossa haastattelusi, ja jäi suuresti hämäämään tämä yhteistyö nestlen kanssa, ja varsinkin käytetyt kapselit, koska haastattelusta syntyi sellainen mielikuva, että nestle on lähettänyt sinulle materiaalia, eikä käytettyjä pakkauksia. Ymmärsinkö väärin siis vai eikö trashion mekko olekkaan roskasta tehty vaan roskaa lisäätuottava? Pirun hieno tuli joka tapauksessa, tämä vain jäi hämäämään suuresti.

  terv. Laura

  • outilespyy says:

   Kierrätysmateriaalia on monenlaista. Tämä mekko oli tehty teollisuuden ylijäämästä (industry waste). Se on yksi kierrätysmuodin muoto materiaaleissa. Samalla tapaa kuin mistä esim. Pure Waste tekee deniminsä. Eli ei kuluttajajätteestä (post consumer waste). Kyseiset kapselit olivat siis Nespresson tehtaalta. Materiaali ei ollut alumiinilevyä vaan kapseleita, jotka oli hyvätty/poistettu tuotannosta.

   • laura hyyti says:

    Moikka ja kiitti pikaisesta vastauksesta, se selvensi paljon! Sitä jäin vielä miettimään, että mikä sun ideologia täs taustalla oli, luoda hieno puku roskamateriaalista vai herätellä ihmisiä tajuamaan, kuinka paljon roskaa he tuottavat? Jos jälkimmäinen, niin monikaan ei varmasti tiedä kuinka paljon roskaa syntyy tehtailla heidän ostamiensa tuotteiden lisäksi ja olisi tosi hyvä kyllä miun mielestä silloin kertoo todellinen alkuperä niin tarkkaan ku mahollista. jos se kuluttajien tietoisuus vaikka tän siun mekon myötä sielt vähän
    heräis… :)

    • outilespyy says:

     Syitä lähteä mukaan projektiin oli monia. Pitää varmaan jossain vaiheessa kirjoittaa niistä oma postauksensa kun ei näyttänyt homma aukeavan ihan kaikille. En koe olevani kenellekkään mitään selityksiä velkaa, mutta minusta tuntuu että ammattiani ja valintojani ei aina ymmärretä. Harkitsen kyllä yhteistyöprojekteja aika monelta tasolta, kun niihin lähden. Mekosta ja tästä yhteistyöstä tuli valtavasti palautetta ja kommentteja (onneksi enemmän positiivista kuin negatiivista). Ainakin se herätti keskustelua. :)

 3. Nokkela says:

  Moi! Upea mekko, ihanat ideakuvat! Päätin kuitenkin olla eri mieltä (!) siitä, että alkumateriaali ei saisi näkyä – joissain tapauksissa se saattaa toimiakin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *