nettikauppojen kopiot

Kävipä niin, että Instagramissa törmäsin viime marraskuussa ratikkamatkalla todella kauniiseen mainokseen, jossa oli ihana pellavamekko kuvassa. Klikkasin mainoksen auki ja vaikken netin kautta juuri mitään osta, ajattelin hetken leikkiä että olisin ostoksilla. Tuote vaikutti ihanalta, ja todella edulliselta. Minulla olisi ollut siihen varaa, mutta onneksi en tee nettiostoksia halpakaupoista, sillä se sotii täysin omaa arvomaailmaani vastaan. Jätin siis tuotteen ostamatta. Pari viikkoa myöhemmin Instagram näyttää minulle mainoksessa täysin saman pellavamekon, mutta täysin eri nettikaupan myymänä. Tämähän ei sinänsä ole mitenkään ihmeellistä, sillä moni nettikauppa myy samoja tuotteita, mutta nämä kaksi nettikauppaa käyttivät täysin samoja tuotekuvia ja digitaalista leiskaa. Ja tämä herätti epäilykseni. Kuvat vaikuttivat siltä, että ne oli otettu jollain Fashion Weekillä, mutta olivat vielä tarkemmin tarkasteltuna todella kökösti photaroituja (kankaan kuosi ja taustat). Kuvakin oli itse asiassa low res.

Tajusin siinä hetkessä törmänneeni vaatteiden piraattinettikauppaan.

“Tajusin siinä hetkessä törmänneeni vaatteiden piraattinettikauppaan.”

Nettikaupoista on tullut niin halpoja tehdä, että niitä tehtaillaan halpamaissa liukuhihnalta. Vaatteiden nettiostoksia tehdään kännykällä, työmatkalla, hetken mielijohteesta, eikä ostaja välttämättä enää tarkista kaupan oikeellisuutta. Näin bulkkipiraatteja valmistavat halpatehtailijat ovat onnistuneet huijaamaan meiltä rahamme. Eikä laadusta ole mitään takuita. Tilatessasi näistä kaupoista saatat ehkä säästää postituskulut, mutta tuotteissa voi olla mitä tahansa kangasmyrkkyjä, eikä niitä ole taatusti valmistettu lisenssillä. Ne on myös hyvin todennäköisesti valmistettu halpatyövoimalla puhumattakaan sen ilmastovaikutuksista.

“Nettikaupan taustat kannattaa aina tarkistaa ja suhtautua tuotekuviin kriittisesti. Saatat muuten päätyä tilaamaan jostain sellaisesta paikasta, mikä ei todellakaan allekirjoita arvomaailmaasi.”

“Syy miksi nämä “feikkinettikaupat” ovat niin suosittuja, on siksi, koska kuluttaja ei enää tarkista tuotetta myyvän kaupan taustoja.”

Digitaalisena aikana lähes kaikki netin välityksellä tapahtuva on kopioitavissa ja tämä valitettavasti pätee nykyään myös nettikauppoihin pelkkien tuotteiden lisäksi. Online shopin tai nettisivujen perustaminen on nykytyökaluilla nopeampaa ja halvempaa kuin koskaan ennen ja Google translatorilla vaan homma eri kielille ja sitten vaan odotellaan tilauksia. Piraattinettikaupat kukoistavat siis laittomasti kopioiduilla kuvilla ja ilman kenenkään lupaa.

Selviteltyäni pellavamekko-asiaani lähemmin löysin muutaman kymmenen minuutiin googlaamisella kymmeniä eri nettikauppoja, jotka olivat kuin toistensa kopioita. Niin monta, että kyseisessä tuotekuvassa olevan alkuperäisen tuotteen suunnittelijan ja valmistajan löytäminen vaati jo usean päivän työn. Nämä feikkinettikaupat saavat valitettavasti Pinterestin ansiosta lisäksi kymmeniä tuhansia trackback-linkkejä lisää päivässä, mikä hukuttaa alkuperäisen tuotteen valmistajan linkkimereen, ja ohjaa ostajat feikkinettikauppoihin alkuperäisen sijaan nettisivurankingeissä. Pinterestissäkin kannattaa siis olla tarkkana, kenen kuvia jakaa.

Pöllittyihin tuotekuviin perustuva liiketoimintamalli yhdistettynä helppokäyttöisiin työkaluihin mahdollistaa sen, että nämä helppoheikit samalla kiertävät globaalilla bisneksellään kätevästi myös kaiken vastuun palautuksista, veroista, tuoteturvallisuudesta jne. Eli kaikesta minkä laki määräisi normaalisti tuotteen valmistajalle, maahantuojalle ja esimerkiksi kivijalkamyymälälle. On siis täysin sinun etusi, että ostamasi tuotteet kulkevat tullin, virallisten maahantuojien ja TUKESin tyyppisten organisaatioitten kautta, koska he valvovat sitä, että sinä saat oikeaa ja turvallista tavaraa.

Itse veikkaan, että se syy miksi nämä “feikkinettikaupat” ovat niin suosittuja, on siksi, koska kuluttaja ei enää tarkista tuotetta myyvän kaupan taustoja ja luottaa sokeasti siihen, että netissä tapahtuva kauppa on jotenkin säännösteltyä ja kuluttajansuojan alaista tai lainvoimaista. No näin ei todellakaan ole. Kuluttajalle siellä moni ostos on suoranainen riski, jos ei ole tarkkana. Näistä “feikkinettikaupoista” ostamalla sinulla ei ole mitään takuita siitä, että saat sen tuotteen mikä kuvassa näkyy. Ko. tuotetta ei välttämättä edes ole oikeasti olemassa, koska kuva on täysin photaroitu tai varastettu jostain street fashion blogista. Feikkinettikaupoilla ei ole asiakaspalvelua, mikä auttaisi sinua vikatilanteissa, kadonneissa paketeissa tai edes palauttaisi sinulle rahojasi, jos tuote ei olekaan hyvä.

Miten spotata feikkinettikauppa?

Jos siis teet ostoksia ulkomaisista nettikaupoista, niin kannattaa aina tarkistaa kaupan aitous. Siihen on olemassa onneksi muutamia keinoja.

  1. Tarkista nettikaupan etusivu. Ellei kaikkia kuvia ole kuvattu saman mallin päällä tai samaan tyyliin, olet todennäköisesti kopiokaupassa, johon on poimittu tuotteita muista nettikaupoista. Toki netissä on paljon kauppapaikkoja, jotka myyvät usean eri merkin tuotteita, mutta jos näin on, tuotteen alkuperäinen valmistaja on merkitty kauppaan ja tuotteen sivulle selkeästi (esim. Weecos), jolloin ostaja tietää olevansa multibrand-nettikaupassa.
  2. Tuotteen materiaali tiedot ja tarkat mitat. Jos tuotteesta ei ole ilmoitettu seikkaperäisesti tuotteen kuitusisältöä, vaan se on kirjoitettu sinne päin, olet kopiokaupassa. Oikea valmistaja ilmoittaa kuitusisällön aina prosenteilla (esim. 95% polyester, 5% elastane). Kopionettikaupassa kuitusisältö on epämääräisesti “knitted material” tai “blend” tms. Feikkinettikaupoissa ei myöskään aina ole näkyvissä tuotteen mittoja.
  3. Kököt tuotekuvat. Feikkinettikaupat käyttävät myymistään tuotteista matalan resoluution kuvia ja tuotekuvia on vain muutama per tuote. Mallin pää on usein rajattu kuvasta pois. Jos kauppa olisi aito, tuotekuvia olisi useista eri kulmista ja niistä olisi sivustolla myös lähempää tarkasteltavat korkearesoluutio versiot (high res). Materiaalista on yleensä lähikuva ja tuotteesta on nähtävillä mittataulukko. Kuvat on usein pöllitty high fashion -nettikaupoista, näytöksistä ja blogeista.
  4. Valmistajan brändiä ei ole merkitty tuotteeseen. Jos nettikauppa on aito, tuotteen valmistaja/brändi olisi mainittu ja näkyvillä tuotekuvissa, koska vaatteisiin ommellaan oikean valmistajan toimesta niskalaput ja hoito-ohjeet. Nämä laput olisivat näkyvissä tuotekuvissa.
  5. Tsekkaa tuotekuvien kopiot. Kopioi nettikaupassa näkemäsi tuotekuvan osoite (klikkaa oikealla ja valitse “copy image address”). Laita osoite googlen kuvahakuun ja katso monta nettikauppaa Google löytää, jossa samaa kuvaa on käytetty.
  6. Liian halpa hinta. Jos kuvassa näkemäsi tuote on about saman hintainen (tai halvempi) kuin vastaava H&M:llä, nettikauppa on todennäköisesti feikki. Henkkamaukkakin pitää toki alennusmyyntejä, mutta nekin kulkevat sesongin mukaan ja hinnat on aina pyöristetty euroiksi. Lisäksi, jos tuotteen alkuperäinen “normaalihinta” on 54,32€ ja se on 50% alessa 27,16€, ei nettikauppaa ole konfiguroitu EURomarkkinoille, eli sen alkuperä on todennäköisesti jossain kaukoidässä. Kaikki euroalueella laillisesti toimivat nettikaupat eivät myöskään pidä alennuksia prosentin tarkkuudella, eli -59% tai -37%. Legit alennusprosenttihan on yleensä -30%. -50% tai -70%.
  7. Yhteystiedot ja About us-osio puuttuvat. Feikkinettikaupassa yrityksen tietoja tai kauppiaan tietoja on vaikea löytää sivuilta. Oikean nettikaupan paikka (kaupunki tai maa), puhelinnumero ja katuosoite on yleensä näkyvillä. Sivustolta pitäisi löytyä “about us” tai “contact us”-osio, jossa kerrotaan yrityksen toiminnasta ja voit laittaa heille viestiä. Joillakin sivustoilla on asiakaspalvelua varten mailiosoite näkyvissä tai chat bot. Mahdollisesti kaupalla on jossain myös kivijalkaliike ja yrityksen henkilökunta on näkyvillä (kuka on CEO, kuka hoitaa markkinointia jne.). Kopiokaupoissa tai dropshipping-nettikaupassa näitä em. tietoja ei ole mainittu missään, sinulla ei ole mitään mahdollisuutta olla yhteydessä tuotteen toimittajaan/myyjään, etkä tiedä minkä maalaiselta yritykseltä tilaat.
  8. Nettikaupan Instagram-tili on liian uusi. Jos nettikaupalla ei ole instaa, tai siellä on vaan muutamia satoja seuraajia, tai kaikki kuvat on postattu vain muutaman kuukauden sisällä, nettikauppa on todennäköisesti feikki.
  9. Tilauksen toimitus- ja palautusehdot puuttuvat tai ovat epäselvät. Jokaisella oikealla nettikaupalla on pitkä teksti tuotteen sivulla siitä, miten nopeasti tuote toimitetaan ja miten palautustapauksissa ostajan pitää toimia. Jos näitä tietoja ei ole näkyvillä helposti, älä tilaa.
  10. Osta nyt -laskurit. Jos sivustolla on joko countdown-tyyppinen kello alen loppumisesta tai mainintoja siitä, että joku jossain muussa kaupungissa on juuri ostanut saman tuotteen, kyse on yleensä feikkikaupasta. Näiden pikkuohjelmien tarkoitus on saada sinut ostamaan tuote nopeammin.
  11. Y-tunnus puuttuu. Kotimaisissa nettikaupoissa ja kotimaisten yritysten pyörittämillä nettisivuilla pitäisi olla aina yrityksen Y-tunnus näkyvillä. Ulkomaisissa nettikaupoissa asioidessa tätä ei valitettavasti saa näkyviin.

Kirjoitan tästä havainnostani, sillä olen ymmärtänyt, että moni lukijoistani tilaa tuotteita netin kautta. Haluan tällä varmistaa, että tarkistatte tarkemmin keneltä tilaatte ja teette ostoksenne harkitusti. Toivon, että tämä postaus antaa teille työkaluja ja tietoa suhtautua nettikauppoihin samalla maalaisjärjellä, kuin lomakohteen ostosbulevardilla olevaan merkkilaukkukauppaan.

Jos sinulla on taas olemassa oma nettikauppa, suosittelen tekemään sinne muutaman lisäyksen. Myit sitten vaatteita, kosmetiikkaa, sisustustavaroita tai muuta. Laita yrittäjän ja kaupan sijainti näkyväksi, tiedot henkilökunnasta ja vähintään yrityksen y-tunnus näkyville.

Onko sinulle käynyt jotain vastaavaa? Oletko törmännyt feikkikauppaan netissä? Kuulisin mielelläni teidän tarinoita kommenteissa. Nettikauppojen nimiä voi mainita, mutta älä postaa niistä suoria linkkejä mihinkään, sillä muuten muut lukijat saattavat klikkailla niitä auki ja Google mainostaa näitä kauppoja sinulle ja kavereillesi seuraavat pari viikkoa sekä instassa että facessa.

Share


One response to “nettikauppojen kopiot”

  1. Tuomo says:

    Kiitos hyvästä feikkikauppa postauksesta! Kannattaa olla tarkkana…
    Jos verkkokaupan perustaminen kiinnostaa,
    tässä on hyvä artikkeli dropshippingistä joka on fiksuin tapa perustaa verkkokauppa.
    https://www.arvomedia.fi/dropshipping/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *