Paloni ei sammu koskaan

Paloni_by_Maria_Baranova5

Vatsaa väänsi sunnuntai-iltana kun luin Palonin Minna Särelän viestin suunnittelijoilleen. Liike sulkisi ovensa helmikuun lopussa ja konkurssi on mahdollinen. Oksetti, itketti ja raivostutti. Olen tuntenut Palonin Minnan nyt vajaa pari vuotta. Hän on ihminen jota ei ensitapaamisen jälkeen voi unohtaa koska kuten liikkeen nimikin viittaa, se intohimo millä hän työtään tekee on aikamoista. Mutta joskus sekään ei riitä. Minna on kertonut lehditötiedotteessa myyneensä talonsa, avanneensa niillä rahoilla Paloni-liikkeen ja nyt menettäneensä nyt ehkä koko omaisuutensa. Ja hän tekisi koko homman uudelleen. Tätä talousihmiset ja muut näennäisesti järkevät tyypit eivät ymmärrä. Minä ymmärrän täysin. Tämä ala, muoti, ekomuoti tai edes naisyrittäjyys Suomessa on intohimiammatti ja kutsumusala. Ei tätä kukaan järkevä ihminen tee, ainakaan rahan takia. Tätä tehdään siksi, koska joillakin miestä on piikki lihassa, meidän on pakko, koska olemme osittain hulluja ja osittain olemme päättäneet tehdä itsellemme sellaisen ammatin ja päivätyön ettei vituta mennä nukkumaan illalla. Se positiivinen energia mitä ihminen saa tällaisesta työstä ja kivojen ihmisten kanssa työskentelystä on niin käsittämätön voimavara, että sillä kulkee aika pitkän matkan. Minna kertookin tehneensä liikkeensä eteen 8000 palkatonta työtuntia. Sitä ei uskoisi kun katsoo miten leveä hymy Minnalla on ja kuinka paljon hän nauraa joka päivä.

Paloni_by_Maria_Baranova3

Paloni_by_Maria_Baranova2

Palonin kivijalkaliikkeen tarinasta minulle jää parhaimmin mieleen NYCin reissumme, minkä teimme vuosi sitten helmikuussa. Se oli minun viimevuoteni hulluin, kallein ja ehdottomasti mieleenpainuvin reissu. Työmatka, jollaiseksi en koskaan ollut kuvitellut työmatkoja. Rakesimme Ivana Helsingin SoHon liikkeen takaosaan Palonille oman pop-up myymälän. 10 päivää, 27 merkkiä, 37 suunnittelijaa, ei mitään suunnitelmaa, hyvin vähän unta ja yksi lumimyrsky. Muistan vieläkin kun seisoimme Fiona Timantin kanssa Brooklynin Ikean bussipysäkillä lumisateessa sinisten megakassiemme kanssa ja kiroilimme kun mistään ei saa taksia. Kyllä, luit oikein. Matkustin Amerikkaan asti käydäksemme mm. Ikeassa. Ja tekisin sen kaiken uudelleen jos Minna pyytäisi.

Paloni_by_Maria_Baranova6

Paloni_by_Maria_Baranova4
Paloni_by_Maria_Baranova1

Yrittäjyydessä on se hyvä puoli, että jos firma menee alta niin ihminen jää jäljelle. Palonin tarina todennäköisesti jatkuu muodossa tai toisessa ja toivon ettei tämä koettelemus lannista Minna pahasti vaan hän löytää sille vaan uuden muodon. Ajat ovat vaikeita meille kaikille ja rahaa ei tunnu olevan mihinkään, mutta yhden asian pyydän: tulkaa ulos sieltä ostoskeskuksista. Menkää ostareitten sijaan kivijalkaliikkeisiin, sillä voitte siellä takuulla paremmin. Kuten Liisa Jokinen kirjoitti viime kesänä, Helsingillä ei ole varaa menettää enää yhtään helsinkikymppiä. Jos et ole vielä käynyt Palonissa, käy siellä nyt vielä kun ehdit. Liikkeen valikoimissa on yli 80 suomalaisen suunnittelijan tuotteita ja Minna tietää niiden kaikkien tarinan (mistä tehty, miten milloin ja kenen toimesta). Yhdellä käynnillä huomaat sen mitä et mistään ketjuliikkeestä saa, palan Palonin intohimosta. Myös Palonin nettikauppa kandee katsastaa, jos et liikkeessä ehdi piipahtamaan. Ja tietty on olemassa facebook-sivu, mistä voi seurata meininkejä.

Minna, tää biisi on sulle. Jos Paloni menee kiinni, ni sit suljetaan se tukka tulessa, ja sata lasissa. Koska muuta ei osata. Mulla on jo pari ideaa mitä voitas tehdä seuraavaksi. Ei tää tähän lopu, perkele.

Kuvat: Maria Baranova for Paloni.

 OutiLesPyy-Paloni-in-NYC-2 OutiLesPyy-Paloni-in-NYC-1

Share


One response to “Paloni ei sammu koskaan”

  1. Katja says:

    Bongasin toissapäivänä Palonin Minnan päivityksen Facebookista ja luin sitä itku kurkussa, niin kuin tätäkin nyt. Sama homma, suututtaa, vituttaa ja itkettää sillä yrittäjänä ja kivijalkamyymälän omistajana tiedän tasan tarkkaan miltä Minnasta tuntuu ja voin tuntea sen palon ja intohimon, millä hän on Palonia rakentanut. Niinpä, olen samaa mieltä, tulkaa ihmiset pois sieltä ostoskeskuksista ja lähtekää tutkimusmatkalle omaan kaupunkiinne, ette voi edes kuvitella mitä kaikkea ihanaa täältä löytyy. Tunnelmallisten kivijalkamyymälöiden puutetta täällä valitetaan aina kun ollaan käyty Pariisissa tai Berliinissä. Pötypuhetta, niitä löytyy täältä, mutta jos suuntaa aina Stokkalle tai sen läheisyyteen, ne jäävät kokematta. Ilolla olen seurannut Palonin myyntilukuja ja näyttää ainakin tällä hetkellä siltä, että Minna pääsisi tavoitteeseensa, jolla konkurssi vältetään <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *