Pure Waste – ei säästöjä ilman päästöjä **

**) Kaupallinen yhteistyö Pure Waste Textiles. Saan postauksen kirjoittamisesta palkkion, mutta tekstin ajatukset ovat omani.

“Ekologisinta olisi olla tekemättä ja tuottamatta yhtään mitään.” Totesin näin Hesarin toimittajalle vuonna 2013, kun hän haastatteli minua tekstiilien ympäristövaikutuksista ja kysyi, mikä on ekologisin tapa kuluttaa muotia. Toimittajan ilme oli mieleenpainuva, kun hän tajusi hetkessä pointtini. Ehdotin hänelle, että jatkossa hän muotoilisi kysymyksensä hieman toisella tavalla, jotta vastaukseni ei kuulostaisi niin ehdottomalta ja masentavalta. Vielä 7 vuotta sitten ei mielellään keskusteltu kuluttamisen tai tuotannon vähentämisestä. Siihen aikaan keskustelu kuluttamisesta haluttiin pitää inspiroivana ja kevyenä mediassa ja blogeissa.

“Kaikella mitä elämme ja olemme, on jonkunlainen ekologinen jalanjälki. Jokainen tuote ja palvelu kuluttaa luonnonvaroja jollain tavalla. Kyse onkin enemmän siitä, kuinka paljon.”

Vastuullisuudesta ja sen tiedostamisesta on pikkuhiljaa tullut välttämätön osa arkeamme. Alamme onneksi jo tottua siitä puhumiseen. Seuraamme hiilijalanjälkeämme vuosittain ja muistamme katsoa hankkimistamme vaatteista ennen ostamista, missä maassa ne on tuotettu. Kyselemme yrityksiltä heidän toimintansa taustoista enemmän kuin ennen ja korjaamisesta on tullut taas trendikästä. Tämä on kaikki edistystä.

Kun tapasin ja kävin jututtamassa Pure Wasten Anders Bengsiä vuonna 2014 ensimmäistä kertaa, kyselin häneltä kaikki tiukimmat kysymykseni mitä keksin, koska Pure Wasten uusin lehdistötiedote oli kuulostanut liian hyvältä ollakseen totta. Anders vastasi uteluihini luontevan rehellisesti, sillä heillä ei ollut mitään salattavaa. Asiat oli mietitty alusta lähtien avoimeksi ja keskustelua oltiin valmiita käymään myös kriitikoiden kanssa. Siihen aikaan harva tekstiiliyritys oli vielä edes ottanut vastuullisuutta osaksi yrityksen jokapäiväistä toimintaa puhumattakaan siitä, että kaikkea liiketoimintaa olisi ohjattu ensisijaisesti arvopohjalta ja avoimella keskusteluyhteydellä.

Pure Waste onkin ollut liiketoimintamallinsa kanssa aina askeleen edellä monia muita suomalaisia tekstiilivalmistajia (joiden tuotanto on sijainnut kaukoidässä). Olen seurannut PWn tekemisiä yrityksen perustamisesta lähtien ja on ollut ilo todeta, että he ovat yritys, jolla on sekä draivia kehittää koko ajan toimintaansa että avointa itsekritiikkiä tehdä se koko ajan paremmin. Tämä työ on myös noteerattu lukuisin palkinnoin.

“Päästöt on merkitty tästä lähtien myös kuittiin, vaikka niitä ei kysyttäisi.”

Mutta vastuullisuus katsotaan tällä hetkellä enimmäkseen vain yrityksen suunnittelun ja tuotekehityksen harteille, jossa tähdätään mahdollisimman ekologisen, eettisen ja kestävän tuotteen luomiseen. Yritysten toiminnasta puhutaan myös keskittyen enemmän yksittäisten tuotteiden tai mallistojen ominaisuuksiin, kuin yrityksen liiketoimintaan kokonaisuutena. Vaateyrityksien muut osastot, kuten mm. myynti ja markkinointi, ovat toistaiseksi saaneet aika vapaasti jatkaa toimintaansa niin kuin ennenkin. Tässä piilee iso ristiriita, eikä se ole mielestäni reilua, sillä vastuullisen liiketoiminnan pitäisi olla osa kaikkea mitä yritys tekee. Myös markkinointia ja viestintää. Pure Wasten viestintä on linjassa yrityksen koko toiminnan kanssa.

He ovat olleet siinä myös rohkeita. Esimerkiksi päästöistä puhuminen vaatii yritykseltä kanttia. On uskallettava kertoa asiat juuri niin kuin ne ovat, hyvässä ja pahassa. Mainoksissa yleensä puhutaan mieluummin uutuuksista, innovaatioista ja säästöistä, kuin päästöistä. Todellinen läpinäkyvyys vaatii sen, että kerrotaan kaikki. Yleensä viestinnässä ja varsinkin markkinoinnissa halutaan keskittyä vain positiivisiin asioihin ja kehitykseen. On hienoa, kun yritys ottaa julkisesti vastuun kaikesta tekemisestään ja sen seurauksista.

Vähemmän puhetta kehon painosta ja enemmän tuotteiden päästöistä (kg)!

Rehellisyys ja avoimuus kuitenkin altistaa yrityksen kritiikin kohteeksi ja samalla on riski, ettei alan toimintaa perehtymätön ymmärrä yrityksen tekemiä valintoja, vaikka niille olisi vankka peruste. Moni yritys pelkääkin sitä, että jos kerrotaan kaikesta, niin aina tulee jotain sanomista. Tuntuu ettei mikään riitä, kun ei olla täydellisiä. Ja siksi kaikista asioista ei mielellään puhuta ja täyttä läpinäkyvyyttä arastellaan, vaikka yrityksen toiminnan taustat ja toiminta olisivat kunnossa.

Pure Waste on pitänyt viestintänsä ja markkinointinsa kärkenä tähän asti vedenkulutuksen, ja on ollut edesauttamassa sitä, että suomalaiset tietävät tänä päivänä mikä on puuvillan vesijalanjälki ja kuinka merkittävä osa se on tekstiilituotannossa globaalisti.

Nyt Pure Waste on nyt vienyt kierrätysbisneksensä seuraavalle levelille laskemalla säästöjen lisäksi kaikkien tuotteidensa päästöt! Huippua! Hommaan on mennyt aikaa, sillä ympäristövaikutuslaskelmien tekeminen ei ole mikään pikku juttu. Pure Waste toimii täysin uudella teollisuuden alalla (tekstiilien uusiotuotanto), ja kaikille aloille ei ole vielä vakiintuneita laskentamalleja päästöille. Laskennan on nyt tehnyt hollantilaisen Remo BV. Yrityksen ympäristövaikutuslaskelmat koostuvat tuotteiden vesi- ja hiilijalanjäljestä sekä niiden vertailuarvoista vastaaviin, neitseellisistä materiaaleista valmistettuihin tuotteisiin.

Asiakkaalle se tarkoittaa sitä, että tuotteiden hiilijalanjälki ja vesijalanjälki ovat näkyvissä nettikaupassa ennen tuotteen ostamista JA ne on merkitty myös kuittiin / tilausvahvistukseen. Ne siis kerrotaan ostajalle, vaikka niitä ei kysyttäisi. Tämä on mielestäni taas erittäin terve muutos oikeaan suuntaan, sillä tiedon pitäminen näkyvillä normalisoi päästöistä puhumista osana kulutuskulttuurin muutosta. Sillä kukapa meistä ei olisi toivonut, että tavaroiden päästöjä pääsisi vertailemaan samaan tapaan kuin kaloreita ja ravintosisältöjä ruokapakkausten kyljessä.

Tiedon pitäminen näkyvillä normalisoi päästöistä puhumista osana kulutuskulttuurin muutosta.

Pure Wasten tuotannossa käytetään ainoastaan kierrätettyjä materiaaleja ja heidän tehtaansa pyörii uusiutuvalla energialla (tosi hyvä!), mutta kierrätysmateriaalejakin tuottaessa syntyy aina päästöjä, sillä vaatiihan niidenkin valmistus energiaa. Siksi Pure Waste on nyt siirtänyt viestintänsä painopisteen vastuun puolelle ja alkanut puhumaan enemmän päästöistä, kuin säästöistä.

Vastuullinen tuote on vuosien työ, sillä tuotekehitys on hidasta ja vaatii satoja pieniä päätöksiä siitä, millaisia vastuullisuuden puolia halutaan painottaa ja missä suhteessa. Kaikkia kun ei ole mahdollista saada. Päätöksiä joudutaan usein tekemään ekologisuuden ja eettisyyden eri muotojen välillä ja siinä mitä ominaisuuksia halutaan milloinkin painottaa. Pure Waste keskittyy puuvillan mekaaniseen kierrätykseen, sillä se on orgaanisista materiaaleista yksi vähiten kierrätetyistä ja yksi vaikeimmin kierrätettävistä. Pitkän testailun myötä PW on valinnut materiaaliensa sekoitussuhteeksi 60 prosenttia kierrätettyä puuvillaa ja 40 prosenttia pulloista kierrätettyä polyesteriä (rPET), koska sillä tuotteet saadaan kestävämmäksi.

Tsekkaa Pure Wasten valikoima nettikaupasta! PW on myös tarjonnut jo vuosia ekologisemman vaihtoehdon tilata yrityksille heidän itsensä suunnittelemia tuotteita PWn kierrätyskankaista, työvaatteita ja yrityslahjoja, eli olet todennäköisesti törmännyt heidän valmistamiinsa tuotteisiin aika monessakin paikassa.

Pure Waste kotisivut / nettikauppa / facebook / instagram.

Share


2 responses to “Pure Waste – ei säästöjä ilman päästöjä **”

  1. […] Kannattaa kurkata myös Outi Pyyn erinomainen teksti samasta […]

  2. matchoffice says:

    Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä artikkelista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *