remade in finland

OutiLesPyy-purettu-Marimekko-tasaraita

Riikka lähetti minulle kysymyksen liittyen vaatteitten kustomointiin ja tekijänoikeuksiin. Aihe on mielenkiintoinen joten päätin julkaista tämän myös täällä.

Riikalta: “Sinä varmaankin osaat auttaa minua asiassa jota olen miettinyt. Tai tiedätkö mistä löytyy tietoa alla olevaan ongelmaan. Jos ostan esim. hm tai seppälä ym. liikkeestä vaatteen jonka tuunaan niin voinko ottaa heidän tuotemerkin pois ja laittaa oman tilalle. Onko tästä tuunaus asiasta jokin laki ja jos on niin mistä sen saa tietoon? Tai jos ostaisin kirppariltajonkun tunnetun esim. Armanin vaatteen ja muokkaan ja vaihdan oman tuotemerkin…. onko väliä olenko ostanut vaatteen normikaupasta tai kirpparilta? Kiitos.”

Käsittääkseni tähän ei ole ihan yksiselitteistä vastausta ja vaihtoehtoja on monia riippuen valmistettavan tuotteen käyttötarkoituksesta.

En usko että Seppälää kiinnostaa jos teet tuotteita vain muutamia (kavereille ja omaan käyttöön). mutta jos alat pyöritämään Seppäläpaitojen kustomoinnilla päätoimista yritystä niin he voivat ottaa nokkiinsa. Toisaalta olet maksanut tuotteesta ovh-hinnan eli saat tehdä sillä mitä vaan. Jos tuote on kustomoinnin jälkeen vielä tunnistettava Seppälä/H&M/Armani niin ei siinä ole tapahtunut tarpeeksi tuotekehitystä ja kustomointia. Suosittelisin kyllä hankkimaan materiaalit kustomointiprojekteihinkin mahdollisimman paljon kierrätettynä. Se on trashionin pointti. Muuten kustomointiharrastuksesi on vaan normaalia askartelua ilman ekologista kulmaa. Kirpputorilta ja second hand liikkeistä etsittävät materiaalit ovat muutenkin parempilaatuisia kuin normikaupasta nykyään saatavat vaatteet.

Valmistan itse purettuja Marimekon tasaraitapaitoja myyntiin ja hankin ne kaikki kirpputoreilta koska vanhemmissa paidoissa on paksumpi neulos. Vaikka paita on vielä selkäosan purun jälkeen tunnistettava marimekko (klassikkotuotteet yleensä ovat), ei sitä ole katsottu huonona asiana. Sarjat ovat hyvin pieniä mitä teen, vain parisenkymmentä paitaa vuodessa. Marimekko on tietoinen että valmistan näitä ja he ovat jopa julkaiseet kuvia paidoistani heidän sivuillaan. Minä en ota tuunaamistani tuotteista niiden alkuperäisiä lappuja pois. Laitan päälle vaan uuden labelin jossa lukee “Remade in Finland by OutsaPop Trashion”. Näin tuotteen ja sen alkuperä on jäljitettävissä ja kuluttaja tietää että pohjapaita on aito Marimekko ja ettäolen tehnyt alkuperäiselle tuotteelle jotain.  Läpinäkyvyys on tärkeää ja haluan säilyttää tuotteessa niiden materiaali- ja valmistusmaatiedot ja pesuohjeet. Minun puolestani tuo “remade in finland” olisi erinomainen lause kierrätystuotteille ja toivon että useampi merkki ottaisi sen käyttöönsä.

Suunnittelijana ja vaatevalmistajana olisi kyllä todella noloa jäädä kiinni siitä, että olet ostanut pohjamaatteen ketjuliikkeen kaupasta uutena ja tehnyt sille jotain omaa. Suunnittelijaksi ja brändin kautta työskentelevän henkilön pitää tuote valmistaa itse, jos se on uusista materiaaleista, sillä ei se ole muuten suunnittelua tai ammattimaista työskentelyä. Eli, jos haaveilet omasta merkistä, älä osta pohjavaatteita kaupasta. MUTTA suunnittelija voi käyttää materiaalina esim. teollisuuden ylijäämää ja vanhoja työvaatteita, mikä on käyttämätöntä (uutta) materiaalia, mutta ei kaupassa myytävää tavaraa.

Pähkinänkuoressa: jos teet tuotteen vain itsellesi, niin voit irroittaa alkuperäiset tuotelaput, mutta jos teet tuotteet myyntiin niin älä irroita. Kysypä itseltäsi, MIKSI haluaisit edes ottaa Seppälän tai Armanin laput pois ja näin peittää tuotteen alkuperäisen valmistajan? Ja miksi haluat ostaa pohjavaatteen uutena kaupasta, etkä kierrätettynä?

T. Outi

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *