shiborihulluus

shibori indigo tye dye 19

Jokaisella tekstiili- ja vaatesuunnittelijalla tuntuu olevan aika, jolloin hän hurahtaa japanilaiseen tekstiilitaiteeseen. Kuten Kiinassa, myös Japanissa on tuhansia vuosia vanha tekstiili- ja käsityökulttuuri, josta ammentaa inspiraatiota sadoilla eri tekniikoilla. Minusta tuntuu, että oma japanikauteni on tulossa kovaa vauhtia. Se alkoi vaivihkaa isojen kotitakkien ja boro-kirjontojen fanittamisella ja nyt ollaan siirrytty shiborivärjäykseen. Kuten aina, pinterest on osoittautunut erinomaiseksi tiedonhankintakanavaksi ja olenkin viettänyt koko viime viikon opiskelemalla shiborin eri tyylejä. En ole tätä värjäystekniikaa ihan tuulesta temmannut, vaan olen törmännyt siihen viimeisen 2 vuoden aikana milloin missäkin. Catwalkeilla näkyy säännöllisesti solmuvärjättyjä vaatteita ja sisustuksessa tuntuu olevan menossa nyt ihan erityinen shiboribuumi. Myös DIY-blogeissa shiboriohjeita on kymmeniä.

shibori indigo tye dye 24

Shibori on värjäystekniikka jonka historia Japanissa ulottuu aina 900-luvulle asti. Samankaltaisia tekniikoita on käytetty myös Intiassa, Indonesiassa, Länsi-Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Keski-Aasiassa. Värjättävä tekstiili kääritään, sidotaan, solmitaan, viikataan, rypistellään tai poimutetaan. Tapoja on satoja, ellei jopa tuhansia, joista kustakin syntyy erilainen kuvio. Värjäyksen idea on, että väri ei tartu sidottuun kohtaan, vaan se jää alkuperäisenväriseksi. Ennen kaksiulotteinen pohja saa uuden kolmiulotteisen uniikin kuviopinnan. On sanomattakin selvää, että kahden, täysin samanlaisen pinnan ja käsittelyn aikaansaaminen on erittäin vaikeaa. Toisaalta se taas tekee shiborivärjäyksestä erittäin mielenkiintoista ja yllättävää. Perinteisesti shiborivärjäyksessä käytetään luonnonindigoa, mutta tätä värjäystekniikkaa voi toki käyttää myös moniin muihin luonnonväreihin ja teollisiin väreihin. Rebecca Atwoodin blogissa on esim. ohjeet siihen, miten värjätä keittiöliinat punasipulin kuorilla.

shibori indigo tye dye 15

Shibori-innostukseni on jo johtanut siihen, että tein tottakai pinterestiin shiborille oman boordinsa. Kaikkien tämän postauksen kuvien linkit ja lähteet löytyvät sieltä. Lisäksi olen listannut Amazonista jo kymmenkunta kirjaa, mitkä haluaisin tilata. Ja tietty luonnonindigojauhetta postimyynnistä koko rahalla. Dylonin tai Nitorin käsivärejä vaikka ensi hätään. Tarvikkeiksi pitää hankkia pussillinen leveitä kuminauhoja, siivoushanskat, hiusväripaketeista värinlevityspulloja, jäätelötikkuja, pvc-putkea tai isoja oksia, kestävää kalastajalankaa, iso kattila tai vati jne.

shibori indigo tye dye 23

Shiborivärjäys on tyylikäs tapa upgreidata vanhat valkoiset ajan kellastamat lakanat ja petivaatteet. Veikkaan, että jokaisen vaatekaapista löytyy myös useita puuvillavaatteita, joille tekisi mielellään värjäyksiä. Sinivalkoisen ja harmaavalkoisen värimaailman käytäminen saa aikaiseksi suomalaiseen mielentilaan sopivan, kauniin harmonisen ja merellisen tunnelman. Muihin väreihin en itse hirveästi lähtisi (ainakaan useaan väriin kerralla), koska 90s ravekulttuurin multicolorsolmuvärjätyt tekstiilit eivät vieläkään ole tulleet takaisin muotiin. Just don´t do it.

Ohjeita:
Honestly WTF
Smile And Wave
Elle.com
FinnFactor
Anthropologie
Folk Fibers
Design Sponge
Park & Cube
Fall For DIY

shibori indigo tye dye 25

shibori indigo tye dye 21

shibori indigo tye dye 20

shibori indigo tye dye 18

shibori indigo tye dye 17

shibori indigo tye dye 16

Photo: textilainslag.wordpress.com

shibori indigo tye dye 14

shibori indigo tye dye 13

shibori indigo tye dye 12

shibori indigo tye dye 11

shibori indigo tye dye 10

shibori indigo tye dye 9

shibori indigo tye dye 8

shibori indigo tye dye 7

shibori indigo tye dye 6

shibori indigo tye dye 5

shibori indigo tye dye 4

shibori indigo tye dye 3

shibori indigo tye dye 2

shibori dye plates

 

Share


16 responses to “shiborihulluus”

 1. Iina says:

  Ei hitto…. upeita :O
  Mä sytyin!! Pakko saada! Tai siis tehdä!!!

  Sulta löytyy aina inspiraatioo! :)

 2. anna says:

  Oi wau! Jumalaisen hienoja kankaita! Mustan Dylon-värin liuku/imeytymisreunoista tulee muuten joidenkin kangaslaatujen kanssa yllättävän indigonsinistä. Onnekas vahinko ainakin pellavakokeiluissa. Täytyykin taas aktivoitua…

 3. outilespyy says:

  Musta väri on usein vain todella tummansininen. Kun värjään tekstiileitä “mustalla” lisään joukkoon 1/6 osan oranssia. Se taittaa sinistä mustempaan ja tekee väristä lämpimämpää. Mutta absoluuttisen mustan aikaansaaminen kotiväreillä on todella vaikeaa. Ja toisaalta musta ei mielestäni käy juuri kenellekkään suomalaiselle vaan meille se todella tummansininen olisi monelle huomattavasti parempi väri vaatteissa :)

 4. Emma Wilde says:

  Mistä saan värin? Kaikki muu löytynee, kun pöllin mamman vanhan värjäyskattilan… ;)

  • outilespyy says:

   Dylonilla ja Nitorilla on tummansinisiä värejä valikoimissaan. Netistä saa myös tilattua luonnonindigoa. Googlaa “natural indigo dye kit”.

 5. Silja says:

  Kauniita ovat, ja minuakin haluttaisi päästä testaamaan, niin kuin montaa täällä esittelemääsi juttua.

  Luonnonindigoa saa tilattua ihan Suomestakin, http://www.tetridesign.com. Olen tilannut tuolta muita luonnonvärjäystarvikkeita ja olen tykännyt kyseisestä kaupasta. Valikoimasta löytyy myös natriumditioniittia indigon pelkistämistä varten. Se on tosin sellaista myrkkyä, että hengityssuojaimen käyttö on suositeltavaa ja tilan pitää olla hyvin ilmastoitu. Jos vaan mahdollista, kannattaa mennä jollekin värjäyskurssille tms. ennen kuin alkaa yksinään indigon kanssa säätää. Starter kittejä en ole kokeillut,joten niistä en osaa sanoa. Dylonilla aloittamista suosittelen, jos on yksittäisistä kokeiluista kyse.

  • outilespyy says:

   Miljoonat kiitokset vinkeistä. Samaa mieltä, että harrastelijat aloittakaa Dyloneilla ja käykää kurssilla jos innostutte. Luonnonindigo ei ole leikinasia ja vaatii hieman perehtymistä.

 6. Elisabet says:

  https://textilainslag.files.wordpress.com/2012/07/shibori-11.jpg This photo is from my blog and the photo was taken by me. I am glad that many people can get inspiration from my work, but please don’t use pictures without permission or a link the blog!

 7. Mari says:

  Fantastic!!!

 8. kelu says:

  please how can I purchase your fabrics? i live in Nigeria.

  • outilespyy says:

   Hey. These fabrics are not made by me. Check out the original source from my pinterest. Thanks.

 9. Rosa morales says:

  Me ha encantado .llevo muchos años tiñiendo

 10. KP says:

  Thank you for providing this fabulous inspiration!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *