tahranpoisto 2.0

Vinegar-2

Menestyksekäs tahranpoisto on vaatehuollon hifistelyä. Oikeintehtynä se voi lisätä vaatteen käyttöikää monella vuodella (jopa kymmenillä) eli suosittelen lämpimästi tutustumaan ainakin niiden tahrojen poistoon, mitä sinun vaatteistasi useinmiten löytyy. Mitään yleispätevää tahranpoistokikkaa ei ole olemassakaan, sillä tahranpoisto riippuu kolmesta asiasta: mitä ainetta tahra on, mitä materiaalia vaate on ja kuinka kauan tahra/lika on ollut vaatteessa. Eli kaikki kaupan teolliset tahramyrkyt ovat minusta aikamoista huijausta. Ne ovat niin kalliitakin verrattuna kotikonsteihin… Tässä lajissa määrä ja tökötin tehokkuus (teollisia tahranpoistajia mainostetaan aina supervahvoiksi?) ei todellakaan takaa sitä, että tahra lähtee ilman että vaate ei kärsisi siinä sivussa. Jos opettelet hyväksi ja ekologiseksi tahranpoistajaksi, säästät myös rahaa, kun voit ostaa kirppiksiltä viallisiakin tuotteita edullisesti.

Kaikki puhdistusaineet eivät sovi kaikille materiaaleilla. Useimmat kemialliset tahranpoistoon tarkoitetut aineet ovat myrkyllisiä, huumaavia ja tulenarkoja. Kemialliset tahranpoistajat ja suurin osa kemiallisista pesuaineista ovat haitallisia hengitettynä ja iholla ne aiheuttava allergisia oireita. En siksi ymmärrä, miksi esim. lasten vaatteissa on sallittua käyttää tiettyjä tahranpoistoaineita. Suosittelisin niihin itse vain luonnollisia puhdistusaineita. Älä siis usko kaikenmaailman cillitbäng-mainoksia. Sanoohan jo järkikin, että jos paketin kyljessä lukee ästyttävän kemikaalin varoitusmerkki, niin se ei voi olla kovin hyvää sinulle (ihokosketuksessa) tai vesistöille. Kodin kemikaalit on muistettava aina pitää poissa lasten ulottuvilta, mieluummin lukitussa kaapissa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Aina parempi, jos pystyt käyttämään luonnollisia keinoja tahrojen poistossa.

Vanhat ja tunnistamattomat tahrat ovat hankalia poistaa ja ne kannattaakin viedä ammattilaiselle. Esim. Remake EkoDesignilla me huollamme vanhoja vaatteita ja annamme vinkkejä ekologisempaan vaatehuoltoon.  Joskus kun tahra ei lähde pesemällä, paras vaihtoehto on antaa se ompelijan käsiin. Mikään tässä postauksessa mainittu tahranpoistotapa ei välttämättä toimi 100%:sti. Mitä kauemmin tahra on ollut vaatteessa, sen heikommat ovat mahdollisuudet saada se pois, mutta se ei ole silti mahdotonta. Alla olevat ohjeet ovat siis vain suuntaa-antavia. Mutta kannattaa silti kokeilla.

Ennen konepesua poistettavia tahroja ovat mm. veri, ruoste, ruoho, pihka, terva, purukumi, maalit, asfaltti, hikipinttymät. Tahraiset vaatteet tulisi aina esikäsitellä ja puhdistaa ennen koneeseen (tai pyykkikoriin!) laittoa, sillä ei ole mitään järkeä pestä koko koneellista (kuluu 45-100 l vettä) vahvemmalla pesuaineella tai korkeammassa lämpötilassa vain yhden vaatteen tai parin tahran takia. Myönnä pois, että olet taatusti joskus vain heittänyt tahraisen vaatteen pyykkikorin pohjalle, jossa se on maannut useita kuukausia vaan sen toivossa että se puhdistuisi itsestään…

Arat materiaalit tai vuoritettut vaatteet kannattaa tahranpoiston jälkeen vain höyryttää, jos tahranpoistosta tullut märkä vesiläntti, eikä laittaa koneeseen vaikka pesuohje sallisikin käsinpesun. Joihinkin materiaaleihin jää märän kuivuttua rajat vedestä. Höyryttäminen häivyttää ne tahran kohdalta. Huomioi silityksessä vaatteen kestämä lämpötila ja käytä tarvittaessa silitysliinaa jos haluat käyttää kuumempaa rautaa. Silkkiset vaatteet on hyvä viedä aina pesulaan puhdistettaviksi, sillä materiaali vaatii asiantuntemusta. Muista mainita mikä tahra on kysymyksessä.

Pidä kotona aina suolaa, ruokasoodaa, sitruunoita, astianpesuainetta, kivennäisvettä, valkoviinietikkaa, puhdistettua bensaa, glyseriiniä. Niillä pääsee jo pitkälle.

Salt-And-Lemon-Juice

Tahranpoiston muistilista:

  • poista ja käsittele tahra heti tuoreeltaan.
  • useimmat tahrat lähtevät kylmällä vedellä (jos vaate ja materiaali ovat vesipestäviä)
  • liota tahra pois jos mahdollista, vältä hankaamista.
  • kokeile ensin luonnon omia tahranpoistoaineita. Pyri välttämään myrkkyllisiä aineita.
  • kokeile tahranpoistoa ensin saumaan tai johonkin ei näkyvään paikkaan
  • jos kotikonstit eivät auta vie vaate ekopesulaan tai ompelijalle.

Tahran tunnistus: Kun vaatteessa on tahra, jota ei heti pysty tunnistamaan: katso tahran väriä, haista tahraa ja katso missä osassa vaatetta tahra on. Muistele viimeaikaisia tapahtumia, mistä tahra saattaisi olla peräisin? Tuntemattoman tahran poistossa on oltava erityisen varovainen. Pellava- ja puuvillakankaat ovat helpoimpia tahranpoiston kannalta, keinokuitu-, silkki- ja villakankaat vaativat erityistä varovaisuutta. Myös vaatteen kuitusisältö on selvitettävä (tämän takia en leikkaisi ikinä pesulappuja irti). Polttokoe on erinomainen tapa selvittää kankaan ja neuloksen laatu, jos tuotelappuja ei enää ole. Tärkeintä on tietää, onko vaate luonnonkuituja, vai keinokuitua ja kestääkö se vettä.

EDIT:

Sain kommenttiboxiin tällaisen tahravinkin: “Suuri osa tahroista lähtee tekstiileistä, matoista sekä sohvista helposti ruiskuttamalla tekstiiliin TahraPlus (merkin nimi muutettu) puhdistusainetta. Suihkuta pyykkiin n. 20min ennen kuin laitat tekstiilin koneeseen. Firman tehokkain puhdistustuote, tehopuhdistusaine TahraPlus, tunkeutuu, liuottaa ja emulgoi jopa pinttyneimmän lian. Se on täydellinen tuote teollisuuskäyttöön ja kuitenkin turvallinen kotona. Helpottaa kaikkea puhdistusta. Ihastut sen kykyyn tunkeutua likaan ja tahroihin, poistaa sormenjäljet, mustat naarmut ja saippuasaostumat kaakeli- ja laattapinnoilta. Voit itse valita kunkin puhdistuskohteen vaatiman pesutehon. Se on tehokasta puhdistusta edullisesti.” Onko näin. Ehkä, mutta ekologisuus on kyllä tästä tuotteesta kaukana. Deletoin kommentin spämminä, sillä se tuli ko. firman omasta mailiosoitteesta eikä sovi arvomaailmansa puolesta tähän blogiin. Googlasin kuitenkin ko. tahranpoistoaineen. Se on teollisuustason puhdistusaine. Kuvauksen mukaan tuotteella saa irti kaiken lian moottoreista, kromista, kaakeleista ja jopa tekstiileistä. “Jopa hankaamatta” “Liuottaa lian” = aikamoinen kemikaalimyrkky. “Tiiviste. Pienellä määrällä puhdasta. Vähentää ympäristökuormitusta.” Tämä on juurikin tätä viherpesua ja kuluttajaa harhaanjohtavaa tököttimarkkinointia. Se, että tuotteesta tehdään tiiviste, ei tee siitä ympäristöystävällistä. Millään tavalla. Se vaan saa brändin säästämään pakkauskuluissa ja tuotetta voidaan myydä taas kalliimmalla. Harva kuluttaja osaa annostella sen oikein (eli liikaa) jolloin ympäristöön ja vesistöihin joutuu entistä enemmän kemikaaleja. Tuote olisi ympäristöystävällinen, jos se olisi biohajoava tai valmistettu täysin luonnollisista aineosista tms. Eli älkää uskoko kaikkea mitä mainosmiehet teille yrittävät tuputtaa.

salt lemon 2

Tahranpoisto:

Coca-cola / limpparit: Tuore tahra huuhdotaan haalealla vedellä. Kuivunut tahra taas pestään vedellä ja entsyymipitoisella pesuaineella. Puolet vettä ja puolet valkoviinietikkaa, liota kunnes tahra on kadonnut.

Deodorantti: Tuore tahra, hankaa vaatteen värisillä sukkahousuilla. Jos pelkkä hankaus ei toimi, laita tahralle spriitä ja anna liota noin tunnin ajan. Kokeile myös sappisaippuaa ja vettä. Hajuihin auttaa huuhtelu laimennetulla valkoviinietikalla tai mineraalivedellä. Jos tahra on vanha ja kovettunut, poisto glyseriinillä (saa apteekista).

Hajuvesi: Ammoniakki. Sprii. Pesu pyykinpesuaineella. Älä koskaan suihkuttele tuoksuja suoraan vaatteille, vaan iholle.

Hedelmätahrat: Kastetaan kiehuvaan veteen tai maitoon. Käsittely uusitaan tarvittaessa. Kivennäsivesi tai haalea vesi. Glyseriiniä painellaan tahrakohtaan noin 10 min. Huuhdellaan vedellä. Sitruunamehu.
Vanhat hedelmätahrat: liota yön yli piimässä, hankaa sitten suovalla tai voilla.

Hikitahrat: Liota vaatekappaletta yön yli lämpimässä vedessä johon olet lisännyt etikkaa. Astianpesuaine. Hikitahra silkissä tai muissa aroissa ohuissa tekstiileissä: kokeile pestä vaate tahrakohdasta perunoiden keitinvedellä. Huuhtele ja laita viimeiseen huuhteluveteen etikkaa.

Hillo: Ensiapuun kivennäsivesi tai haalea vesi. Jos tahra on kuivunut, painele glyseriiniä tahrakohtaan noin 10 min ja annetaan vaikuttaa seuraavaan päivään. Huuhdellaan vedellä. Sitruunamehu auttaa myös.

Huulipuna: Liota tahrakohtaa astianpesuaineessa max. ½ tuntia. Hiero välillä varovasti toisella väriä päästämättömällä tekstiilillä. Jos kyseessä on valkoinen tekstiili ja se kestää klooria, valkaise tahrakohta ja pese koneessa.

Jäätelö: Ensiavuksi liotus astianpesuaineessa ½ tuntia + huuhtelu lämpimällä vedellä.
Vanha tahra: pesu vedellä ja entsyymipitoisella pesuaineella. Jos pesun jälkeen jää rasvaa, toimi kuten rasvatahran poistossa.

Kaakao: Ensiavuksi liotus astianpesuaineessa ½ tuntia + huuhtelu lämpimällä vedellä.
Vanha tahra: pesu vedellä ja entsyymipitoisella pesuaineella.

Kahvi: Huuhtele tuoreeltaan vedellä. Jos kahvissa oli kermaa tai maitoa painellaan tahrakohtaa glyseriinillä 10 min, annetaan vaikuttaa tunnin ja huuhtellaan vedellä. Kuivunut tahra: liota ½ tuntia astianpesuainevedessä. Pese valkaisuainepitoisella pesuaineella, jos materiaali sen kestää.

Kellastumat, valkoinen vaate muuttunut keltaiseksi:
Puuvilla:Sekoita puolet viinietikkaa ja puolet soodaa veteen. Laita vaatekappale likoamaan veteen ½ tunniksi tai kunnes näet että kellastuma on kadonnut. Kuivaa vaate auringossa.
Silkki: lisää 2 rkl maitoa viimeiseen huuhteluveteen.

Baking-Soda1

Ketsuppi: Haalea saippuavesi, jossa ammoniakkia.

(Kone)rasva: Apteekista saa ostaa puhdistettua bensiiniä pikkupulloissa. Dippaa vanupuikolla pulloon ja pyörittele kevyesti tahran päällä. Rasvan pitäisi liueta bensiiniin ja siirtyä vanupuikkoon. Huuhtelu vesellä ei ole tarpeellista, sillä bensiini haihtuu kankaalta pois. Sulje pullo hyvin, ettei se haihdu.

Kuulakärkikynä: Sprii. Ruokasooda+vesi. Haalea saippuavesi. Pyyhekumilla hankaaminen. Hiuslakka. Vademecum.

Kynsilakka: Asetoni. Kynsilakanpoistoaine. Loput spriillä. Älä hankaa, painele tahraa.

Lateksimaali (vesiliukoinen): Heti tuoreeltaan vedellä. Vanha tahra, sprii.

Liima, ei-vesiliukoinen, epoksiliima: Tuore tahra pyyhitään spriihin kostutetulla kankaalla. Asetoni.

Liisteri: Vesi ja entsyymipitoinen pesuaine. Etikka. Asetoni.

Liitu / vaha (myös steariini): Laita kankaan molemmin puolin talouspaperi ja silitä paperin päältä keskikuumalla raudalla. Vaihda talouspapereita kunnes tahra on irronnut. Katso värijäämien poistoon Värit.

Loka, muta, savi: Harjaa ensin irtoava materiaali pois. Ammoniakki tai sprii, jos tahra on kuivunut. Raa’alla perunalla hankaaminen. Vichyvedellä pesu.

Lyijykynä: Pyyhekumi.

Maali (öljypohjainen): Tuoreena tärpätillä. Maalinpoistoaineella. Ammoniakki-tärpättiliuoksella. Käsienpuhdistusliuoksella.

Mansikka: Tuore tahra: astianpesuaine ja kylmä vesi. Kuivunut tahra: Liotetaan yön yli piimässä tai hapantuneessa maidossa.

Marjatahrat: Kastele kiehuvaan veteen tuoreeltaan ja pese sitten. Kuivunut tahra, astianpesuaine, johon lisätty ammoniakkia ja haalea vesi. Etikka. Sprii.

Marmeladi: Huuhdotaan tuoreena vedellä.

Mehu, sokeroitu: Huuhdotaan tuoreena vedellä.

Meikkivoide: Meikinpoistoaine. Haalea saippuavesi, jossa hieman ammoniakkia (1 tl/5 dl). Ripottele tahrakohtaan ruokasoodaa ja harjaa märällä hammasharjalla. Hammastahna (ei geelimäinen) ja hammasharja. Astianpesuaine.

Mustikka: Tahrakohdan liotus piimässä tai hapantuneessa maidossa. Astianpesuaine. Marseillensaippua. Vesi ja entsyymipitoinen pesuaine. Sprii. Jos tahra on pahasti kuivunut tai vanha tai ei lähtenyt pesussa: sekoita keskenään marseillensaippuaa ja vettä tahnaksi ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa kunnes kuivuu, pese uudelleen.

Olut: Huuhdotaan tuoreena haalealla vedellä. Etikka ja vesi (1:5). Etikka ja astianpesuaine (1:1).
Vanha tahra liotetaan vedessä ennen vesipesua. Olut matossa: Soodavesi ja kostea sieni.

Pihka: Hieno sokeri, saippua ja vesi. Eukalyptusöljy. Tärpätti. Puhdistettu bensiini. Sprii. Haalea saippuavesi.

Pikaliima: Tuore tahra: liotus saippuavedessä. Kuivunut liima: liiman irrotukseen käytettävät aineet. Asetoni.

Porkkana: Ruokaöljy. Juusto.

Punajuuri: Huuhtele nurjalta puolelta kylmällä vedellä. Hankaa tahraa kypsällä päärynällä.

Punaviinitahra: Huuhtele heti kivennäisvedellä, soodavedellä tai valkoviinillä. Jos tekstiili ei ole vesipestävä tai em. aineita ei ole saatavilla, ripottele tuoreelle tahralle runsaasti (kasa) suolaa ja anna vaikuttaa hetki. Suola imee nesteen itseensä. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä ja pese pesuohjeen mukaan. Tai ravistele suola pois, jos vaate ei ole vesipestävä. Toimii myös mattoihin. Levitä runsaasti (keko) tahran päälle ja imuroi pois kun neste on imeytynyt suolaan. Vanhalle tahralle liotuspesu, sprii tai valkaisu. Keittäminen maidossa. Punaviini matossa: Tuoreelle tahralle sirotellaan runsaasti suolaa ja harjataan/imuroidaan pois kun neste on imeytynyt suolaan. Sitten tahralle levitetään glyseriiniä ja annetaan vaikuttaa seuraavaan päivään. Pesu tai imurointi.

Purukumi: Jääpalalla kovettaminen tai pakastaminen + raaputus. Jos jäljelle jää läiskä, poista sitä eukalyptusöljyllä.

Puuteri: Kevyt harjaus nukkaamattomalla kankaalla tai säämiskällä. Haalea saippuavesi.

Rasvatahrat: Kuumaa vettä ja (astian)pesuainetta. Tahrakohta peitetään talkilla tai hangataan taululiidulla, maissijauholla tai ruokasoodalla + pesu. Tärpätti tai puhdistettu bensiini, sen jälkeen huolellinen pesu 2 kertaa.

Ripsiväri: Meikinpoistoaine. Valkoviini. Sprii. Ruokaöljyä tai kookosöljyä tahralle + normaali pesu.

Ruoho: Hammastahna. Kivennäisvesi. Vesi ja pyykinpesuaine. Sprii ja saippua.

Ruoste: Etikka. Sitruunamehu ja suola -seos tahralle, annetaan kuivua auringossa. Vie aikaa tunneista päiviin riippuen tahran koosta. Suolalla voi myös poistaa ruostetahroja. Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin.

Savi, maa-aines: Anna kuivua ja harjaa pois. Pese vaatteen pesuohjeen mukaan vedellä. Sitruunamehu sekoitettuna veteen vaalentaa tahraa.

Siitepöly: Painele tahrakohtaa teipillä. Jos siitepöly on tahmeaa (liljakasvit), kuivata ensin auringossa ja harjaa sitten pois.

Sinappi: Tuore tahra: Etikka tai haalea saippuavesi. Kuivunut sinappi: sitruunamehu. Annetaan kuivua auringossa.

Sokeri ja sokeripitoiset aineet: Huuhdellaan haalealla vedellä tai kivennäisvedellä. Vaatii pitkää huuhtelua ja huolellisuutta. Huuhtelua jatketaan kunnes tahrakohta ei ole enää tahmea. Sokeritahroja voi poistaa myös syljellä.

Steariini: Varovasti veitsellä. Talouspaperia tahran molemmille puolille ja silitys kuumalla raudalla, kunnes steariini on sulanut ja siirtynyt paperiin. Vaihda paperia niin kauan kun steariinia lähtee irti. Loput tahrasta poistetaan kuten rasvatahra.

Suklaa: Liota tahrakohtaa valkoviinietikka-vesiseoksessa. Kostea riepu, joka on kasteltu leivinjauheessa, hankaa kevyesti. Lämmin vesi ja entsyymipitoinen pesuaine. Vanhat tahrat: Glyseriinillä kostutetaan tahraan 10 min ja huuhdotaan seuraavana päivänä haalealla vedellä.

Tee: Poistetaan tuoreeltaan haalealla vedellä, pesu valkaisevalla pesuaineella. Glyseriinillä kostutetaan tahraan 10 min ja huuhdotaan seuraavana päivänä haalealla vedellä. Vanha tahra lähtee vain valkaisemalla. Testaa valkaisuaine jonnekin huomaamattomaan paikkaan ennen kun käsittelet tahran.

Tomaatti: Huuhdotaan vedellä heti tuoreeltaan, kankaan nurjalta puolelta. Sylki. Valkoviinietikka. Valkaisu auringossa.

Tumma reunus paidankauluksessa: Kaada kaulukselle halpaa shampoota. Anna vaikuttaa 15 min, pese paita normaalisti. Hankaa kaulukseen kuiviltaan saippuaa, pese sitten.

Tussi, huopakynä: Sprii, etikka, piimä. Purukumi. Valkaisu.

Valkoviini: Liota kivennäsivedessä. Pese normaalisti.

Veri: Jääkylmällä vedellä huuhtelu + sappisaippua heti kun veritahra on tuore. Anna kuivua tai laita koneeseen.
Vanhat veritahrat käsitellään ennen pesua glyseriinillä. Valkaisu kloorilla, jos vaatteen materiaali kestää sen.

Vesitahrat: Haalealla vedellä huuhtelu ja silitys nurjalta präsiliinan läpi. Sametille höyrytys.

Virtsa: Huuhdo tuoteeltaan kylmällä vedellä. Kuivuneet tahrat liotetaan suolavedessä 30 min ennen pesua. Valkoviinietikka. Virtsa matossa: Levitä tahrakohtaan ruokasoodaa tai liuosta, jossa on kolme osaa etikkaa ja yksi osa saippuaa. Anna vaikuttaa 15 min. Imuroi tai pyyhi puhtaaksi.

Voi: Sappisaippuaa ja pesu mahdollisimman korkeassa lämpötilassa.

Värjäytymät: Valkoisiin vaatteisiin tulleet värjäytymät saa poistettua kloorilla. Testaa kloori ensin huomaamattomaan kohtaan (esim. saumanvaraan) vanutupolla, ettei se poista tekstiilin omaa väriä (jos kuvioita) tai tuhoa tekstiiliä (keinokuidut). Luonnonkuidut ja täten myös orgaanista ainesta olevat tahrat vaalenevat kloorilla. Polyester ja muut keinokuidut

Öljy: Pienet öljytahrat lähtevät puhdistetulla bensiinillä. Sitä saa ostaa apteekista. Dippaa vanupuikko bensiiniin ja pyörittele tupon päätä öljytahran päällä kevyesti. Öljy liukenee bansiiniin ja siirtyy tuppoon. Ei tarvitse huuhdella vedellä, sillä puhdistettu bensiini haihtuu tekstiilistä. Toinen tapa on käyttää hyvin pieniä määriä tärpättiä samalla tavalla. Testaa bensiini ja tärpätti ensin huomaamattomaan kohtaan (esim. saumanvaraan), ettei se poista väriä tai tuhoa tekstiiliä (keinokuidut).

 

Paras tuparilahja / luettavaa: Tahrat. Esiintyminen ja poisto -kirja. Virginia M. Friedman, Melissa Wagner, Nancy Armstrong: (Field guide to STAINS). Toimittaen suomentanut Terhi Vartia. WSOY 2003. 286 s. n. 26 €.

Lähde: Kyllä Äiti Tietää

 

Potato

Share


14 responses to “tahranpoisto 2.0”

  1. outilespyy says:

    Sain kommenttiboxiin tällaisen tahravinkin: “Suuri osa tahroista lähtee tekstiileistä, matoista sekä sohvista helposti ruiskuttamalla tekstiiliin TahraPlus (merkin nimi muutettu) puhdistusainetta. Suihkuta pyykkiin n. 20min ennen kuin laitat tekstiilin koneeseen.” Onko näin. Ehkä, mutta ekologisuus on kyllä tästä tuotteesta kaukana. Deletoin kommentin spämminä, sillä se tuli ko. firman omasta mailiosoitteesta eikä sovi arvomaailmansa puolesta tähän blogiin. Googlasin kuitenkin ko. tahranpoistoaineen. Se on teollisuustason puhdistusaine. Kuvauksen mukaan tuotteella saa irti kaiken lian moottoreista, kromista, kaakeleista ja jopa tekstiileistä. “Jopa hankaamatta” “Liuottaa lian” = aikamoinen kemikaalimyrkky. “Tiiviste. Pienellä määrällä puhdasta. Vähentää ympäristökuormitusta.” Tämä on juurikin tätä viherpesua ja kuluttajaa harhaanjohtavaa tököttimarkkinointia. Se, että tuotteesta tehdään tiiviste, ei tee siitä ympäristöystävällistä. Millään tavalla. Se vaan saa brändin säästämään pakkauskuluissa ja tuotetta voidaan myydä taas kalliimmalla. Harva kuluttaja osaa annostella sen oikein (eli liikaa) jolloin ympäristöön ja vesistöihin joutuu entistä enemmän kemikaaleja. Tuote olisi ympäristöystävällinen, jos se olisi biohajoava tai valmistettu täysin luonnollisista aineosista tms. Eli älkää uskoko kaikkea mitä mainosmiehet teille yrittävät tuputtaa.

  2. Anne says:

    Pihka ja öljy lähtee hyvin pelkällä voilla. Ei tarvitse kuin hieroa hyvin ja poistaa paperilla ja sitten pesu. Sooda irrottaa myös rasvaa. http://land.se/sa-trollar-du-bort-flacken-13-smarta-husmorstips/

  3. […] asioista kaiken ja siksi käännynkin heidän puoleensa aina kun kaipaan neuvoja. Esimerkiksi heidän tahranpoistovinkkinsä ovat […]

  4. […] jopa sanasta sanaan toistavia listauksia löytyy Martoilta, Kyllä äiti tietää -blogista, Outi Pyyltä ja tietysti Ameriikan martalta, Martha […]

  5. […] heti kun ne tulevat vaatteeseen, ettei koko koneellista tarvitse pestä yhden tahran takia. Tsekkaa aiempi postaukseni ekologisesta tahranpoistosta. Tuuleta enemmän kuin peset koneessa. Opettele korjaamaan vaatteesi (tsekkaa marttojen kurssit), […]

  6. […] farkuissa on tahroja, käsittele ja poista ne farkuista ne ennen konetta. Ekologisesta tahranpoistosta voi lukea täältä. Perusaineet ekologiseen tahranpoistoon ovat sappisaippua, ruokasooda, […]

  7. […] ellei sinulla ole ompelimotason silitysyksikköä kotona ja osaat käyttää sitä. Myös tahranpoisto hoidetaan näille vaatteille vain paikallisesti, eikä kastelemalla koko […]

  8. […] ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017 pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016 tahranpoisto 2.0, 7.6.2015 mikromuovimuotia, 9.3.2015 farkkujen pesuohjeet, […]

  9. […] ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017 pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016 tahranpoisto 2.0, 7.6.2015 mikromuovimuotia, 9.3.2015 farkkujen pesuohjeet, […]

  10. Virpi says:

    Miten hiki/deodoranttitahrat kannattaisi poistaa merinovillasta? Sappisaippua tai tavallinen tahranpoistoaine ei toimi (eikä kuumassa peseminen, testasin vahingossa yhdellä paidalla…). Käytän talvella lähinnä merinovillaisia aluspaitoja, jotka muuttuvat ajan myötä kainaloista koviksi ja haiseviksi.

  11. […] ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017 pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016 tahranpoisto 2.0, 7.6.2015 mikromuovimuotia, 9.3.2015 farkkujen pesuohjeet, […]

  12. […] jauhemainen pyykinpesuaine. Tsekkaa myös aiemmat postaukseni liittyen etikkaan huuhteluaineena ja tahranpoistoon ja Facebookista […]

  13. […] sen seurauksena kulutamme. Tekstiilialalla uuden oppimisen voi aloittaa esimerkiksi vaatehuollosta. Tahranpoisto, pienimuotoiset korjaustoimet, vaatehuoltotoimenpiteet tai oman pyykinpesuaineen teko ovat loistava […]

  14. […] pitää ja kannattaa tehdä aina tuoreeltaan, koska niiden poistamisessa aika on olennaista. Olen kirjoittanut tahranpoistosta ennenkin ja suosittelen tutustumaan tekstiin, koska nopealla reagoinnilla säästät pesulakustannuksissa ja […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *