Talvihelmat: suora midihame

OutiLesPyy-suora-midihame-street

Minulta kysytään usein miten onnistun löytämään kirppareilta aina kaikkea mageeta. Joidenkin mielestä se on helppoa, sillä tyylini ja vartalomallini on kuulemma juuri siihen sopiva. Totta sekin, sillä olen kurvikas 40. Mutta kirppareilla shoppailu vaatii myös pikkasen muodin eri aikakausien ja erityisesti vaatteitten mittasuhteitten tuntemusta ja kykyä sekoitella niitä keskenään. Vaivannäkö palkitaan täysin uniikilla ja persoonallisella tyylillä. Olet varmasti oma itsesi, etkä ketjuliikkeen katalogikopio. Päätin aloittaa blogissani uuden juttusarjan: miten stailata kirpparilta löytyviä vaatteita? Joka postauksessa valitsen yhden vaatekappaleen, jolle annan eri stailausvaihtoehtoja.

Kun kohdalle sattuu näin leuto ja lumeton talvi, niin siitä pitää ottaa irti kaikki mikä lähtee. Yleensä tähän aikaan vuodesta ulos uskaltaa vain pilkkihaalarissa, mutta nyt voi jopa valita mitkä housut laittaa (ollako ilman välihousuja) vai laittaako jopa hameen. Rakastan hameita neuleitten kanssa. Naisellista ja lämintä. Siinä on kaksi vaatetta, joiden mittasuhteita muuttelemalla pystyy rakentamaan erilaisen setin eri fiiliksellä, joka päivä. Nyrkkisääntö on ehkäpä se, että mitä väljempi yläosa on, sitä istuvampi ja tiukempi alaosan tulisi olla. Hameen helman pituus suhteessa lantiosi ja sääresi muotoon on olennaista. Kun sovittelet kirpparilla erilaisia hameita, kokeile neulata niitä eri mittaisiksi. Jo 5cm lyhentäminen tekee ihmeitä. Kun löydät oikean helmanpituuden itsellesi, kirpparillashoppailu helpottuu huomattavasti. Hameet on myös suht yksinkertaisia lyhentää oikeaan mittaan itse, vaikka ei olisi ompelukonetta kotona. Pikapalte (silitettävä liimanauha) on nopea tapa ja toimii erityisen hyvin villasekoitteisiin. Ohuemmat kankaat ja voimakkaasti kellotetut helmat on taas ommeltava käsin. Kirpparikierroksella kokomerkintöjä vertaillessa kannattaa muistaa, että 80-luvulla vaatteitten silhuetti oli väljä (pienempi koko voi mahtua) ja 70-luvulla se oli superistuva (valitse iso koko). Itse en katso kokolappuja ollenkaan vaan arvioin koon ja sovitan. Ota mukaasi myös vertailumittataulukko tai selvitä etukäteen kokosi eri maiden mittataulukoissa.

Midihame on termi ja vaatekappale, mitä kirpputoreilla löytyy paljon. Kuten nimi jo vihjaakin, se on minin ja maxin välissä, eli helman pituus pyörii jossain polven alapuolella, pohkeessa tai päättyy nilkkaluuhun. Pituus ei sellaisenaan ole imartelevin mahdollinen useimmille meistä suomalaisista (pitkä selkä, lyhyet jalat), joten olennaista midihame-lookin luomisessa onkin vaatteitten mittasuhteitten hallinta vs. oma kroppa koko asussa, kenkiä myöten. Olen nähnyt näitä vilahtelevan viimeisen vuoden aikana catwalkeilla ja muotiviikkojen kuvissa, varsinkin alan ammattilaisten päällä, mutta Helsingin kaduilla vielä kovin vähän. Itse pidän midihameista todella paljon, koska en tykkää paljastaa sääriäni paljoa. Lookki on todellakin aikuismaisen naisellinen ja klassisen tyylikäs. Viimeksi tätä pituutta suosittiin muodissa 80-luvun alussa. Midihameissa on kolme vaihtoehtoa. On suoraa, kapeampaa helmaa, runsaampaa 80´s helmaa ja sileäpintaista tai laskostettua lady-tyyppistä 70´s A-linjaa. Tässä muutamia ehdotuksia siitä, miten stailata suora midihame talveksi.

SUORAHELMAINEN MIDIHAME

Jos sinulla on kapea vyötärö, pyöreä lantio, ei peffaa ja vahvat reidet, tämä malli todennäköisesti sopii sinulle erinomaisesti. Korostaaksesi lantion muotoa, valitse lyhythelmaisia yläosia tai pue yläosa hameen vyötärön sisään. Suora midihame käy myös suoranatioiselle erittäin hyvin. Siksi tämä hamemalli istuukin aika monelle meistä. Jos pitkä ja kapea helma tuntuu ahtaalta, voit ommella siihen avovetoketjun helpottamaan liikkumista. Rokahtava 50-luvun “teddy girl” käyttäisi kapeaa kynähametta istuvan tai ei-niin-väljän kuviollisen neuleen tai bikerrotsin kanssa. Jos molemmat vaatteet ovat yksivärisiä, asusta saa modernin ja minimalistinen yhdistämällä midihameen laatikkomaiseen yläosaan. Edestä lyhyempi, maksimissaan ylälantiolle ulottuva neule toimii kynähameen kanssa hyvin. Jos neule on ohut, sen voi työntää hameen vyötärön sisään ja näin tuoda lantion linjaa ja peffaa enemmän esille. Modernisti taas leikkaa helmaan epäsymmetrisen muodon. Yleensä midihameen kanssa toimii paremmin neule, joka ei ole liian tiukka lantiolta, vaan mukavan rento.

Suorassa midihameessa olennaista ei ole kuosi, vaan sen helman pituus. Etsi kirpparilta sellainen hame, joka istuu sinulle lantiolta täydellisesti ja jonka vyötärö tulee about navan hoodeille. Kokeile eri pituuksia ja kun löydät sen täydellisen, pidä siitä kiinni. Lyhennä helmaa tarvittaessa.

OutiLesPyy-suora-midihame-kuvioneule

OutiLesPyy-suora-midihame-60s

OutiLesPyy-suora-midihame-suoralantio

OutiLesPyy-suora-midihame-biker

OutiLesPyy-suora-midihame-vetskari

OutiLesPyy-suora-midihame-harmaaneule

OutiLesPyy-suora-midihame-moderni

OutiLesPyy-suora-midihame-talvitakki

Ensi viikolla on erinomainen tilaisuus kierrellä kirppareilla. UFFilla alkaa ma 6.1. taas euronpäivät, eli kandee käydä kiertelemässä kaupat läpi. He ovat myös avanneet Kurviin (Sörnäinen) uuden liikkeenLönkan Fidalla on taas 7.1. 1-vuotis synttärit, jonka kunniaksi myymälä tarjoaa -50% alennuksen yhestä tuotteesta. Kandee käydä.  Jotta homma ei lähde ihan lapasesta, vie kirpparille mukanasi kassillinen lahjoitettavaa, niin teet samalla rekille tilaa uudelle.

Kuvat: Pinterest.

Share


3 responses to “Talvihelmat: suora midihame”

  1. Kiitos hyvästä postauksesta – midihame – ja muistakin jutuistasi. Laitoin heti eilen töihin päälle polven alle ulottuvan suoran hameen ja punaisen villapuseron, näyttää ihan hyvältä. Olen muuten saanut paljon ideoita tuunauksesta sekä kirjastasti että näiltä sivuilta.

  2. Laura says:

    Ooo, ihania. Tässähän vallan inspiroituu. Tässä oli hyviä stailausvinkkejä, vetoketjulaatikkoa täytyy ainakin ruveta kaivelemaan. Ihan loistava blogi sulla ja rakastan Trashion-kirjaa myös, vaikka oma tyylini on ihan erilainen. Arvostan, kiitos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *