täydellinen talvitakki

On olemassa ihmisiä, jotka onnistuvat pukeutumaan läpi talven tyylikkäästi, aina tilanteeseen sopivasti ja silti lämpimästi. Talvitakki on ehdottomasti tulevan sesongin tärkein vaate. Olen monesti sanonut muille, että jos talvella tulee kylmä, niin sinulla on päälläsi vääränlaiset vaatteet. Jos onnistut hankkimaan takkisi nappiin, et joudu palelemaan joka päivä, ostamaan sitä vuosittain uudelleen ja säästät näin pitkän pennin. Huonot ja kestämättömät valinnat taas kun tulevat vaatekapissasi pidemmän päälle todella kalliiksi. Tässä ei niin salaiset vinkkini siihen, miten löydät itsellesi täydellisen talvitakin.

Olen itse takkifriikki. Omistan n. 20 takkia (jos lasketaan kaikkien sesonkin takit mukaan) ja niille jokaiselle on oma käyttötarkoituksensa, mielentilansa ja säänalansa. Melkein kaikki olen ostanut kirppareilta ja kaikki ovat niin hyvälaatuisia, että voin hyvällä omallatunnolla lahjoittaa ne käyttöni jälkeen takaisin kiertoon ja ne kestävät varmasti myös seuraavalla käyttäjällä. Vanhimmat talvitakkini ovat 60-luvulta ja uusimmat kahdeksan vuotta vanhoja, siis siitä hetkestä kun ne on valmistettu.

Talven selviän läpi viidellä takilla: kelsiturkilla, kahdella aidolla sumalaisvalmisteisella vintage villakangastakilla, toppatakilla (untuvatakki) ja turkilla. Mustan lantiomittaisen kelsin löysin Fidalta. Kelsi on siis lampaannahkaa, ja vaikkei siinä ole vuoria siitä ei tuuli mene läpi (koska nahka) ja se on lämmin purevillakin pakkasilla. Kauluksen voi kääntää ylös ja lammasturkki kestää hyvin tihkusateen ja loskan jos talvi on lämmin. Kelsi on minulle kooltaan aika iso (miestentakki), joten sinne mahtuu pakkasella paksu villapaita alle. Nollakelillä se ei silti ole hiostava, koska siinä on tilaa. Villakangastakkini ovat kaikki aitoa villaa tai muita karvakuituja, ja takeissa on lämpökerroksena villavatiinit ja tuulivuorit sisällä eli ovat menneiden vuosikymmenten kotimaista laatutyötä. Talvinen villakangastakkityylini perustuu isoille takeille. Toppatakissani on iso huppu ja se on tehty lumisadekeleille. Kaniturkkia käytän lähinnä vain juhla- ja erikoistilanteissa, jolloin alla oleva vaatetus on kevyempää.

Hyvän talvitakin ominaisuuksia.

1. Laatu. Hyvä talvitakki kestää yli kymmenen vuotta, paras jopa 40 vuotta. Aidot materiaalit ovat aina hintansa väärtejä. Muovi ei juurikaan lämmitä. Villakankaissakin on suuria eroja riippuen siitä milloin ja missä takki on valmistettu. Brändikään ei tänä päivänä takaa laatua, valitettavasti, joten itse käyn skauttaamassa takkini aina niin, että niitä pääsee käsin tunnustelemaan ja sovittamaan. Teknisissä ulkoilutakeissakin kannattaa olla tarkkana, mistä materiaalista ne on valmistettu, sillä keinokuitu ei ole sama asia kuin tekninen- tai nanokuitu. Talvitakin on kestettävä kulutusta. Sen materiaali ei saa nyppyyntyä käytössä tai takki menee epäsiistin näköiseksi hyvin lyhyessä ajassa. Nypynpoistajalla kannattaa siistiä pintaa aina aika ajoittain. Minulla on itselläni käytössä OBH Nordican nypytin. Se on riittävä yhden hengen talouteen.

2. Tuulenpitävyys. Tästä ei kannata tinkiä, varsinkin jos asuu merenrantakaupungissa. Tuuli saa kevyenkin pakkasen tuntumaan karmaisevalta ja se tunkeutuu takkiin sisälle pääntieltä, hihansuista ja helmasta. Hyväsä talvitakissa on siis resorit hihansuissa, tai muunlaiset tuulilukot. Lantiomittainen takki vaatii lisäksi kiristyksen helmaan, jotta tuuli ei pääse alakautta selkään. Tuulenpitävyyttä voi toki parantaa aluspaidoilla ja villapaidoilla, mutta jos niitä harkitaan, takki pitää olla isompi kooltaan jotta ne mahtuvat alle hyvin. Vielä 80-luvulle asti laadukkaisiin talvitakkeihin laitettiin villavatiinin (vrt. nykyiset vanukerrokset) lisäksi ns. tuulivuori. Se oli ohut ja tiivis (sekoite)puuvillakangas, joka esti viimeistään tuulen läpimenon takin kerroksissa. En ole tällaista vuoria enää nähnyt nykyisissä takeissa, kun hinnasta ja laadusta on tingitty. Teknisissä takeissa tuulivuoria käytetään kyllä vielä jonkin verran. Thinsulate ei ole tuulivuori vaan se on teknisempi lämpökerros. Aito vintageturkki on myös täysin tuulenpitävä.

3. Kaulus. Jos et omista tai halua käyttää valtavaa villahuivia, kannattaa takin kauluksen testaamisessa olla tarkkana. Jos ilmavirta pääsee niskaan tai kauluksesta sisään, jännität olkapäitäsi koko ajan ollessasi ulkona. Tämä taas johtaa lihaskipuihin ja päänsärkyyn. Takin kauluksen on siis suojattava kaulaa niin että olkapäät voivat olla rentoina.

4. Taskut. Autoilevan ei tarvitse miettiä pakkasia samalla tapaa kuin julkisilla kulkevan. Jos joudut talvella viettämään aikaa pysäkeillä (joskus useita kymmeniä minuutteja), pitää takissa olla isot etutaskut, jotka menevät takin vuorin alle. Ensinnäkin, niihin saa säilöttyä puhelimen niin ettei se altistu kylmälle. Toiseksi, se bussikortti ja kotiavaimet on kiva saada käsiin heti, ettei tarvitse penkoa laukkua ilman käsineitä kovin pitkään. Hyvät taskut ovat syvät, niin että sinne mahtuu pakkasella tavaroitten lisäksi koko kämmen tumppuineen päivineen ja ne lämmittävät kun hanskat eivät enää riitä. Jos tasku on ommeltu miehustan päälle, se ei lämmitä, vaikka takissa olisi muuten tosi hyvä vuoritus ja lämmöneristys.

5. Väljyys. Näen usein kaduilla naisia, joiden talvitakki on silminnähden liian pieni. Selkäkappale, rinnanympärys tai lantio kinnaa pahasti, hihat ovat aivan pinkeänä ja napit melkein sinkoilevat irti. Nämä henkilöt ovat selkeästi ostaneet takin ilman, että sitä on sovitettu paksun neuleen kanssa. Takissa on pakko olla reilusti väljyyttä, varsinkin jos siinä ei ole kunnon lämmöneristystä. Takin on näytettävä siis hyvältä paksun neuleen kanssa ja siinä pitää pystyä istumaan napit/vetoketju kiinni täydessä varustuksessa (koska autoilu ja bussit). Jos siinä ei ole tilaa, joutuisit teoriassa avaamaan sen joka kerta kun istut alas ja eihän kukaan sellaista muista tehdä. Näemme ompelimossa lähes viikoittain talvitakkeja, joista lantiomittaisen takin vetoketju on hajonnut alhaalta. Tämä johtuu juuri siitä, ettei takissa ole ollut tarpeeksi istumatilaa ja siitä, että vetoketju on liian huonolaatuinen niin kovalle käytölle. Jos tykkäät käyttää isohihaisia tai lepakkohihaisia neuleita, pitää myös talvitakin hihassa ja kainalossa olla vastaavasti tilaa.

6. Pituus. Jos meinaat tarjeta takissa tuulessa ja pakkasella, takin helman on ulotuttava ainakin reiden puoliväliin, mielellään polveen asti. Reisi on yksi kehon suurimmista lihaksista ja kun se kylmettyy, sinulle tulee kylmä, vaikka torsolla olisi lämmin. Jos haluat talveesi lyhyemmän takin, varaudu pukemaan joka päivä pitkät välihousut.

7. Tyyli. Talvitakin on oltava tyyliltään yleispätevä. Luonnollisestikaan samassa takissa tuskin ulkoilutetaan koiraa ja mennään juhliin. Ne ovat eri takkeja. Mutta arjessa yksi takki yleensä riittää, töistä kauppaan ja kotiin. Mieti käyttämäsi asut läpi. Ja nimenomaan ne käytännölliset asut. Sopiiko malli ja väri eniten käyttämiesi housujen ja kenkien kanssa (yläosahan ei näy takin alta)? Ovatko mittasuhteet hyvät verrattuna housujen lahkeen leveyteen ja omaan pituuteesi? Hyvä talvitakki on tyyliltään klassinen, mutta se ei tarkoita tylsää. Yksinkertaisenmallisen takin voi asustaa huivilla, hanskoilla ja päähineellä eri tyyliseksi. Värinä suosin itse harmaata eniten, sillä en ole beigen/ruskean ystävä. Harmaassa ei lika näy niin helposti ja sitä voi sitten asustaa värikkäämmäksi. Mustat takit ovat ilman heijastinta hengenvaarallisia talvella ja niissä näkyy lika helpommin kuin harmaassa ja ruskeassa. Hameihmisille suosittelen aina maximittaisia takkeja.

8. Hinta. Ei ole olemassa mitään vedenpitävää hintahaitaria hyvälle talvitakille. Uutena ostettu laadukas (aito) villakangastakki tai untuvatakki maksaa tod näk yli 300€, mutta kirpputorilta laadukkaan takin löytää 25-50€:lla, toppatakin parilla kympillä ja turkin yleensä alle satasella. Suosittelen siis second handiä, jos lompakko ei taivu uuteen laatutakkiin. Muista chekata myös miestenvaateosasto, sillä heidän talvitakkinsa voi yleensä istuttaa naiselle sopivaksi ompelijalla. Miesten takeissa on myös paremmat taskut kuin naisten takeissa.

9. Muokattavuus. Onko talvitakkisi vetoketju rikki? No sen voi korjata. Vetoketjun vaihto maksaa ompelijalla n. 65€. Sen korjaaminen on siis huomattavasti halvempaa kuin uuden sikahyvän takin ostaminen. Korjaamalla vanhaa tuet myös paikallista palveluyrittäjää, kestävää kulutusta, etkä anna rahojasi halpavaateteollisuudelle. Löysitkö kirpparilta ihanan talvitakin alle 50€:lla ja olisit sen ostanutkin, mutta kun se ei oikein istunut? Pistä siihen 100-150€ vielä päälle ja kiikuta se ompelijalle. Kunnon villakangastakin muotoa pystyy usein korjaamaan ja hyvä ompelija tekee sinulle siitä täydellisen. Hyvässä talvitakissa mittasuhteet ovat olennaiset ja niiden luominen on ompelijan ammattitaitoa. Vaikka takki olisi väljä ja “iso”, toimii muoto päällä kun helma on oikean mittainen ja hartiat kohdallaan. Jos ongelmasi on taas liian lyhyt helma tai liian lyhyet hihat, niitäkin pystyy hyvä ompelija pidentämään. Jos takissa on taas liian avoimet hihansuut, niihin pystyy ompeluttamaan esim. hihansisäiset resorit. Ei tuule enää hihasta sisään. Ompelijalla voi myös tuunauttaa tylsän takkinsa hieman jännittävämmäksi. Inspiraatiota tuunauksiin voi hakea mm. pinterestistä. Olemme mm. vaihtaneet siellä vintagetakkiin nahkatakin hihat, jotta takin malli on saatu modernisoitua tähän päivään. Villakangastakin napituksia on yleensä helppo muuttaa ja korjata itsekin kotona, mutta untuva- ja toppatakin vetoketjun vaihtaminen vaatii ammattilaisen apua. Rikkoutuneita neppareita on vaikea korjata, ja ne tekee yleensä suutari. Suosittelen siis ensisijaisesti takkeja, joissa on napit, tai pelkkä vetoketju ilman neppareita.

10. Huppu. Jos aioit käyttää takkia keskitalvella tai ulkoillessasi, kannattaa valita sellainen, jossa on huppu. Iso huppu suojaa tuulelta ja se auttaa paljon, kun räntää ja lunta tulee vaakatasossa. Karvakaulus hupun reunassa estää hiutaleitten pääsyn huppuun sisälle. Kaupungissa ja lyhyillä matkoilla huppu ei ole pakollinen, mutta helpottaa julkisilla kulkemista.

11. Takahalkio. Jos takki on pitkä, eli reiden puolivälin yli, niin siinä on oltava halkio. Joko takana tai sivuissa. Tämä antaa takille tarvittavan liikkumavaran silloinkin kun istut, etteivät vetoketju ja napit joudu kapeassakaan mallissa liian kovalle rasitukselle. Jos takissa ei ole halkiota, siinä pitää olla vahvistettu nappi tai kaksisuuntainen vetoketju.

12. Asusteet. Takin muotoilu määrittelee aika pitkälle mitä asusteita tarvitset sen kanssa. Jos takin hihat ovat muodikkaasti vajaamittaiset, tarvitset niiden kanssa pitkävartiset nahkahansikkaat. Iso villa/alpakka/kasmir/mohairhuivi on välttämätön investointi, jos takin kaulusta ei saa käännettyä ja napitettua korkeaksi. Henkiäpelastava talviasuste takille on heijastin. Taksikuskilta kuulemani vinkin perusteella se kuulemma kannattaa laittaa ensisijaisesti takin helmaan, koska auton ajovalot ovat alhaalla. Jos heijastin ei pysy matkassa, kannattaa ompelijalla käydä ompeluttamassa pysyvät heijastinkankaat takin helmaan, hihaan tai sen selkään. Pidin kovasti Laura Juslinin Iffille suunittelemista heijastavista takeista ja asusteista. Heijastimen voi myös kiinnittää hanskojen selkään, laukkuun tai kännykkään.

13. Turkis ja untuvat. Itse olen päätynyt siihen tulokseen, että käytän vintageturkiksia. Ne on usein valmistettu ateljeetyönä Suomessa ja tuotantoeläinten olotkin ovat olleet aika eri 50 vuotta sitten. Laadukas turkis säilyy hyvinpidettynä jopa 100 vuotta eli sukupolvelta toiselle. Untuva on täytemateriaalina monissa toppatakeissa. Jos eettisyys ja eläinten hyvinvointi on sinulle tärkeää, tarkista että takin untuva on sertifioitua. Lisää turkiksista vs. keinoturkeista voi lukea pari vuotta sitten tekemästäni postauksesta.

14. Takkikuvat netissä. Oman kokemukseni mukaan suurin osa nettikauppojen takkikuvista on otettu niin, että käyttäjällä on vain yksi ohut vaate tai ei mitään takin alla. Näin kuvasta saadaan kivan hoikistava ja takki näyttää ihanan rennolta. Älä siis mene halpaan. Takista olisi aina hyvä olla myös sellainen kuva, jossa se näkyy ihmisen päällä napitettuna tai vetoketju kiinni. Jos itse asut Oulussa, niin kannattaa etsiä takkia sellaisten merkkien sivuilta jotka valmistavat meidän ilmastoon sopivia vaatteita. Nycissä on aika lämmin talvi, joten street fashion inspis kannattaa mieluummin ottaa Torontosta tai Tukholmasta kuin Pariisista. Itse en ostaisi talvitakkia ikinä netistä, ellei tuoteselosteessa ole mainittu sen lämmöneristystä yms. Mutta itse olenkin tällainen kirppistyyppi.

Toivottavasti näistä oli teille apua. Helsingin keskustassa suosittelen takin hankintaa harkitsevalle Iso Roban, Hakaniemen ja Puotinharjun Fidaa, Vintage UFFeja Bulevardilla ja Hakaniemessä ja Relovea. Tsekkaa myös vaatelainaamo Vaatepuun takkivalikoima. Netissä toimivia ostopaikkoja ovat Zadaa, Emmy, Rekki, Tori.fi ja Curated second hand nettikaupat.

Jos sinulla on vinkkejä muihin laadukkaisiin ja hyväksihavaittuihin takkikauppoihin, kommenttiboxi on auki!

Kuvat: Unsplash

Share


15 responses to “täydellinen talvitakki”

 1. […] Täydellinen talvitakki -postaus kertoo kaiken mitä tiedän ompelijana ja vaatetusalan ammattilaisena tästä talven tärkeimmästä vaatekappaleesta. Kolmekymppinen tyyli taas listaa niitä juttuja mitä olisin sanonut kaksikymppiselle minälleni tyylistäni. Kohtahan tässä jo täytetäänkin 40, että oli aikakin heijastella oppimaansa. […]

 2. […] kirjoittanut täydellisistä talvitakeista ja siitä, miten talvista selviäisi hengissä vaatetuksen puolesta. Sää kun vaihtelee harmaasta […]

 3. P boszko says:

  Why no option to translate?

 4. […] läpi blogissaan hyvän talvitakin ominaisuuksia ja päätin vertailla tota mun valitsemaani takkia tähän listaan. Kannattaa lukea se läpi, poimin tähän muutaman ajatuksen mitä tsekkailin kun Partioaitan […]

 5. Anne Karjalainen says:

  Mieheni kaksikymppinen villakangastakki kaipaa kipeästi uutta vuorta, mutta ulkokuori on moitteeton. Mistä saan laadukkaan vuorikankaan? En viitsisi tehdä työlästä ompelutyötä kuin laadukkaan kankaan kanssa. Onko viskoosi tarpeeksi kestävä? 100 % keinokuitua en halua missään nimessä.VAnha vuorikangas on 70 % asetaattia ja 30 viskoosia.

  • outilespyy says:

   Eurokankaasta saa ostaa satiinipintaista paksumpaa takkivuorikangasta. Kuitusisältöä en muista, mutta käytämme tätä laatua ompelimossamme ja olemme sen todenneet hyväksi.

   • Anne Karjalainen says:

    Kiitos pikaisesta vastauksesta. Ilmeisesti 100 % viskoosi, koska muut olivat polyesteriä.

    • outilespyy says:

     Anne, miksi et halua keinokuitua? En nyt tarkoita tuolla takkisatiinilla nimittäin Eurokankaan Venetsiaa, eli sitä perusviskoosivuorikangasta. Takkisatiini saattaa olla polyesteriäkin.

     • Anne Karjalainen says:

      Koen sen hengittämättömäksi, jos on 100 % keinokuitua. Varsinkin villan kanssa. Yleensä ovat kai sekoitetta, että saadaan hengittävyyttä mutta myös kestävyyttä. Voi olla, että olen ymmärtänyt väärin. Eli käyttämäsi kangas on polyesteriä?

     • outilespyy says:

      Ompelimossa käyttämämme takkisatiini on todennäköisesti polyesteria. Mutta kankaan hengittävyyshän on kiinni kankaan kudoksesta, eli tavasta miten se on kudottu! Ei siitä, mitä kuitua se on. Muutenhan mikään urheiluvaate ei voisi olla polyesteria. Vuorin tärkein ominaisuus on olla liukaspintainen, mikä helpottaa vaatteen päällepukemista ja tarpeeksi paksua kangasta, jotta se kestää olkapää- ja lantiokulutuksen käytössä. :)

 6. Anni says:

  Vanhan laadukkaan villakangastakin vuori vaatii uusimista. Mietin, pitäisikö villavatiini uudistaa (takapuolen kohdalta venähtänyt ja kuultaa läpi) ja ehkä vielä panostaa tuulenpitävyyteen. Miten valita vuorikangas, joka pitäisi myös tuulta?

  • outilespyy says:

   Vuorikankaan tarkoitus ei ole pitää tuulta. Siihen on olemassa tuulivuori, eli hyvin tiivis, hieman kiiltäpintainen ja ohut puuvillabatisti. Tuulivuorin ja vatiinin (lämpökerros) voi vaihtaa vaihtamatta itse vuorikangasta. Vuorikangasta en vaihtaisi, ennen kun se on rikki. Tuulivuorin lisääminen ja vatiinin vaihtaminen on helpompi homma kuin jojo takin sisävuorin vaihtaminen. Jos takin sisävuori on pakko vaihtaa, senkin voi tehdä vain selkäkappaleen alaosaan, jolloin hartiaan ja etukappaleisiin ei tarvitse koskea.

 7. […] kestävän talvitakin. Sain kimmokkeen sen ostoon luettuani blogikollegan Outin mainion jutun Täydellinen talvitakki. Jos harkitset talvitakin ostoa, suosittelen lukemaan tämän check-listan ennen kuin vingutat […]

 8. […] tutustuin tähän Outi Les Pyyn kirjoitukseen siitä, mitä takin valinnassa kannattaa huomioida: outilespyy.com/taydellinen-talvitakki/ Kirjoitus Outi Les Pyyn blogissa on vuodelta 2015, mutta se on edelleen hyvin ajankohtainen ja […]

 9. […] Täydellisen talvitakin löytyminen ei ole sattumaa, vaan se on monien onnellisten sattumusten summa. Paranna todennäköisyyksiäsi lukemalla tämä lista, niin tiedät paremmin millaista takkia kannattaa odottaa. Julkaistu 28.11.2015 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *