texvex forssa

textile bales 1

Obs kaikki tekstiilien kierrätyksestä kiinnostuneet yrittäjät ja opiskelijat! Kesäkuun alkuun mahtuu monta mielenkiintoista tapahtumaa liittyen tekstiilien kierrätykseen.

Helsinki – Turku – Tampere kolmion keskelle jää kaupunki nimeltä Forssa. Sinne avataan kesäkuussa (3.6.) Texvex-niminen poistotekstiilipankki, joka on tekstiilikierrätyshanke ja -ostopaikka. He vastaanottavat poistotekstiiliä kuluttajilta, lajittelevat tekstiilin ja myyvät ja luovuttavat sitä eteenpäin. Mm. askartelijat ja kierrätystekstiilejä käyttävät yritykset voivat hankkia sen kautta materiaalinsa edullisemmin kilohinnoin kuin ostamalla ne kirppareilta. Texvexin sivuilla sanotaan, että lajiteltua tekstiiliä hyödynnetään sellaisenaan uusiokäytössä tai se kierrätetään esimerkiksi osana vaatetta tai asustetta. Olisi ihanaa tietää ja nähdä (kuvia!) mitä niistä on valmistettu ja kenen toimesta.

Koska tekstiilien lajitteluun ei ole olemassa mitään koneita, koko homma tehdään ihmistyövoimalla ja käsin. Forssan kaupungin nuorten työpajan nuoret toimivat tekstiilin lajittelijoina. Pajojen avulla saadaan vähennettyä kaatopaikoille joutuvan tekstiilin määrää, tuetaan nuorten työllistymistä alueella ja toisaalta kehitetään seudun kierrätystä. Toiminnassa mukana on Suomen Poistotekstiilit ry. Toivon kovasti, että pajan ylläpitäminen ja pyörittäminen kannattaa, sillä alan yrittäjät tarvitsevat tämän tyyppisiä palveluita materiaalienhankintaan. Toisaalta toivon myös, että pajan toimintaa laajennetaan sen verran, että lajittelun lisäksi siellä myös koulutetaan nuoria työskentelemään tekstiilikierrätyksen parissa. Ohjelmiin voisi kuulua joko omien vaatteitten suunnittelua ja valmistusta kierrätysmateriaaleista tai luentoja/työpajoja laajemmin tekstiilien kierrätyksestä alana ja mahdollisesti tulevana ammattina. Tämän tyyppiset työpajat eivät mielestäni toimi, ellei siellä tarjota lajittelutyön lisäksi inspiroivaa ja kouluttavaa lisäohjelmaa. Hankkeen on kuitenkin pistänyt pystyyn yhdistys, jolla on hyvät kontaktit suomalaisiin kierrätysorganisaatioihin, eli luennoitsijoista en kuvittelisi olevan pulaa. Ja jos on, niin toivottavasti soittavat minulle. Tulisin mielelläni puhumaan nuorille siitä, miten tekstiilien kierrätyksestä voi tehdä itselleen ammatin ja miten se pitää tehdä.

Texjäte -hanketta vetää Suomen ympäristökeskus. Mukana ovat myös Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK), UFF ja Kuluttajatutkimuskeskus. Hankkeessa tutkitaan poistotekstiilien mahdolllisuuksia ja esteitä ja kestää marraskuun 2014 loppuun. Poistaripaja hankkeessa ovat mukana Loimaan ja Forssan Nuorten työpajat sekä Hämeen ammattikorkeakoulu.

suomen poistotekstiilit ry

TexVex Forssa, Perkiöntie 3, 30300 Forssa. Avoinna ma-pe klo 8 – 15.30.
Texvex Loimaa, Leppäkuljunkatu 2, 32200 Loimaa. Avoinna ma – ke 10 -14
Poistaripaja / Texvex facebookissa.

Lisälukemista poistotekstiileistä:
Tekstiilikierrätys Suomessa (2013), kestävä kehitys, Piritta Hakola.
German Textile Recycling Benchmarking (2013), Supply Chain Management, Muhammad Isfaq.
Pohjoismainen poistotekstiiliselvitys 10/2012. Kuluttajatutkimuskeskus (lataa pdf ilmaiseksi).
Poistotekstiilien hyödyntäminen – Kyselytutkimus asenteista ja mielipiteistä liittyen tekstiilien hyötykäyttöön (2012), Tuuli Ahonen.
Poistotekstiili luo mahdollisuuksia uusille innovaatioille, Kirsi Sippola ja Milla Valkonen, HAMK.
Jätteen hyödyntäminen materiaalina on taloudellisesti kilpailukykyinen vaihtoehto jätteenpolttolaitokselle. Sitra.fi.

Share


2 responses to “texvex forssa”

  1. Kaisa Sorola says:

    Olen hankkeessa mukana. Kiitos upeasta kirjoituksestasi! Se inspiroi varmasti meitä monia.

    • outilespyy says:

      Kiitos! Blogissani on myös paljon muita juttuja liittyen alan kehittämiseen ja ongelmiin. Suosittelen lukemaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *