turkistakki 2.0

anna-lund-by-paolo-zerbini-for-vogue-russia-november-2014-8

Ulkona on jo pirun kylmä, mutta en vielä haluaisi vetää keskitalven kamoja esille. Törmäsin We Are So Droeë:n sivuilla turkistakki-editoriaaliin, ja tajusin, että siinä itseasiassa listattiin kaikki asiat miksi pidän kierrätysturkiksista ja mitä niille voi tehdä. Aito turkis on upea materiaali. Epäeettisestä alkuperästään huolimatta se on vaatekappale, joka hyvinpidettynä kestää käytössä jopa neljän sukupolven ajan. Lämmöneristys on huipussaan eikä tuulikaan mene turkista läpi. Turkis kestää hyvin vesisadetta ja pitää sinut lämpimänä ja kuivana vaikka talvi olisi märkä. Kierrätysompelussa turkin pienemmätkin osat saa hyödynnettyä ja kierrätettyä, joten sen uudelleenkäyttöaste on erinomainen.

Kaikki nämä seikat huomioonottaen pidän kierrätysturkista erinomaisena vaihtoehtona kylmän kauden vaatteksi. Alla muutamia ideoita siitä, miten kierppareilta löytyviä turkkeja voi muokata paremmin tähän päivään sopivaksi. Turkista voi ommella ja liimata itse käsin, mutta jos epäilet etteivät taitosi riitä niin vie takki turkkurille. Ompelijoilla teetettynä pikkukorjaukset eivät ole kalliita, mutta isommista muutoksista saa kyllä pulittaa kunnon hinnan. Onneksi turkistakki on sen arvoinen. Puhutaanhan vaatteesta, jota voi käyttää vuosikymmeniä. Muistakaa, että turkikset tulee aina säilyttää roikkuvana, kuivassa paikassa ja pussitettuna niin, etteivät ötökät pääse niihin käsiksi.

//////////////////////////////

Fur coats are awesome. It is a warm and luxurious material that will keep you warm in below zero temperatures (or rain). If you take care of them a fur jacket can last up to four generations. But I would not buy them new. Second hand shops have plenty of them for sale but the style and size don´t always match yours. Fur requires a certain type of sewing machine and special skills to be modified. But there are some thing you can do and a regular seamstress can do. Here are a few tips on how second hand fur jackets can be upgraded.

anna-lund-by-paolo-zerbini-for-vogue-russia-november-2014-7

Nopein tapa upgreidata vanha turkki, on lyhennyttää sen helma polvimittaisesta lantiomittaiseksi. Tämä on suhteellisen helppo muutos tehdä ja se onnistuu muutamalla kympillä ompelijalla. Säästä helman turkispala myöhempiä korjauksia varten.

The quickest way to upgrade pretty much any fur jacket is to shorten the hem from knee to hip. This is something a seamstress can do as it does not require a fur sewing machine. You´ll need some leather glue and needle and thread. Save the hem piece for repairs later on.

 

anna-lund-by-paolo-zerbini-for-vogue-russia-november-2014-5

Rikkinäisen turkin voi viedä turkkurille ja pyytää ompelemaan sen farkkutakin päälle. Turkista saa näin syksyisemmän ja nuorekkaamman. Jos hihat ovat liian lyhyet, jatkokappaleet saa luhennetystä helmasta. Ompelukoneella tätä ei voi tehdä, eli siihen tarvitaan turkkurin taitoja ja käsistään kätevän ompelijan.

If the fur coat is really damaged, take it to a fur specialist and ask it to be sewn on top of a denim jacket. This way you can wear your fav denim much longer into the season and the fur jacket will get a face lift to a younger image. If you are a skilled seamstress, I would also try this at home. Takes time to complete though.

 

anna-lund-by-paolo-zerbini-for-vogue-russia-november-2014-6

Polvimittainen turkistakki voi olla monen meistä mielestä hieman mummomainen, mutta siitä voi tehdä erittäin lämpimän liivin irrtoittamalla hihat. Stailaa nahkarotsin tai farkkutakin kanssa. Kävin toissaviikolla Tukholmassa ja tuntui siltä, että joka toinen fasönkimma käveli siellä vastaan pitkän turkisliivin kanssa.

Knee length fur jacket can look like what your granny wears, but take the sleeves off and you´ll get a superstylish and warm vest. Wear it with short leather jackets and down jackets.

 

anna-lund-by-paolo-zerbini-for-vogue-russia-november-2014-3

Ihmiset olivat lyhyempiä 50 vuotta sitten ja sen ajan takkimuoti suosi lyhyempiä hihoja. Turkistakit, joissa on vajaamittaiset hihat kannattaa stailata pitkävartisten nahkahanskojen kanssa. Minusta on aivan ok, että neuleen hiha tulee näkyville hihan alta. Jos lyhennytät takista helman, voi sen turkispaloja käyttää hihan pidentämiseen.

People were  shorter in the Fifties and the jacket fashion favored short sleeves. If the sleeves are too short for you, you need long sleeved leather gloves to cover and keep your arm long. If the hem is shortened, you can ask the remaining bit of fur to be added to extend the sleeves.

 

anna-lund-by-paolo-zerbini-for-vogue-russia-november-2014-4

Kun takin helma on lyhennetty, kannattaa helmapalat säästää. Niitä voi myöhemmin käyttää kulumien ja repeämien paikkaamiseen tai esimerkiksi hihan pidentämiseen.

Save the cut pieces. They can be used later to repair the jacket.

 

 

RODEO DRIVE

Publication: Vogue Russia November 2014
Model: Anna Lund
Photographer: Paolo Zerbini
Fashion Editor: Svetlana Tanakina
Hair: Panos Papandrianos
Make-up: Marie Duhart

Share


4 responses to “turkistakki 2.0”

  1. Sinikka says:

    Mahtavia ideoita taas kerran, kiitos! Oon itse jahkannut pitkään tekoturkisliivin tekemistä enkä edes tajunnut, että sen vois väsätä vanhasta turkista. Ootko kokeillut onnistuuko hihojen irrottaminen ihan kotikonstein?

    Toinen mitä pohdin on tuo liivin käytännöllisyys. Onko se liian kuuma syksyllä ja liian kylmä talvella.. Tosin talvellahan alle voi laittaa vaikka villakangastakin vai miten sinä sen stailaisit kylmemmille keleille.

    • outilespyy says:

      Turkisliivin alle kannattaa pukea lyhyt nahkatakki syksyllä ja istuva talvitakki tai lyhyt untsikka talvella. Pitää taatusti lämpimänä vaikka takki olisi ohut. Toimii syksyllä myös villapaidan kanssa.

    • outilespyy says:

      Hihat saa irti purkamalla. Vuori avataan eka hihapyöriöltä / kädentieltä saumasta. Kun hiha on purettu irti, käännä Kädentien reunaa miehustan puolelle 1-2cm ja liimaa reuna kiinni nahkaliimalla. Ompele vuori kiinni kädentien käänteeseen käsin.

  2. Sinikka says:

    Kiitos! Nyt vaan sitä turkkia metsästämään :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *