Väkiviinaetikka – huuhteluaineista paras

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy
*) kaupallinen yhteistyö, Rajamäen kanssa. Sain yhteistyöstä palkan, mutta otin itse yhteyttä Rajamäkeen, koska musta niiden tuote on niin ässä.

Minulta kysytään usein vaatehuollon luennoilla, mikä on paras ekologinen pyykinpesuaine. No valitettavasti sellaista ei ole, joka sopisi kaikkeen ja kaikille. Mutta ekologisessa huuhteluaineessa ei ole kilpailua. Se on väkiviinaetikka!

Huuhteluainetta käytetään pyykinpesussa, jotta pesty pyykki tuntuisi pehmeämmältä, tuoksuisi paremmalta eikä sähköistyisi niin helposti (ohut silkki ja keinokuidut). Perinteisiä huuhteluaineita sopivat erityisesti sähköistyville kankaille kuten polyesteri, polyamidi ja akryyli, ja etenkin talvella, kun ilma on kuivaa ja pakkaset kovat. Huuhteluaineen sanotaan parantavan em. kuitujen käyttömukavuutta ja käyttöikää, vaikka se on enemmän lähinnä uskon asia ja henkilökohtainen kokemus kuin mikään fakta. Huuhteluaine sopii kyllä myös puuvilla- ja villavaatteille, ja pehmentää niitä, muttei pidennä luonnonkuituisten vaatteiden käyttöikää.

“Perinteiset huuhteluaineet eivät sovi kaikille kuiduille ja tekstiileille. Väkiviinaetikka taas sopii kaikelle pyykille.”

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

Eli jos asiaa hieman mietit, niin kuinka usein ja kuinka tärkeää sähköisyyden poistaminen sinulle on ominaisuutena pyykinpesussa? Suurin osa pyykistämme ei sitä kaipaa, sillä yleisimmät syyt pestä pyykkiä ovat puhdistus ja hajunpoisto. Niihin perinteistä huuhteluainetta ei tarvita.

Miksi sitten niin moni meistä käyttää huuhteluaineitta? Pelkän tuoksun takia? Huuhteluaine helpottaa vaatteen tai kodin tekstiilin silitystä ja tekee esimerkiksi lakanoista ja pyyhkeistä pehmeämpiä. Monet ovat myös luopuneet huuhteluaineen käytöstä kokonaan, joko ympäristönsuojelun tai herkän ihon takia. Jos olet luopunut huuhteluaineen käytöstä, olet todennäköisesti huomannut eron varsinkin pyyhkeissä ja lakanoissa. Niistä on tullut karkeampia. Väkiviinaetikka ratkaisee tämän ongelman helposti, sillä se tekee pyykistä pehmeää ja hajoaa silti luontoo täysin.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

HAPAN ETIKKA SULKEE LUONNONKUIDUN

Pyykissä luonnonkuituisen tekstiilin rakenne aukeaa emäksisen pesuaineen takia, ja lika pääsee irtoamaan kuidusta. Mutta se pitäisi sulkeakin. Samalla tapaa hiusten pesussa käytetään ensin shampoota ja sitten perän hoitoainetta. Etikka on erittäin hapanta ja se tekee juuri tämän, sulkee tekstiilin, varsinkin luonnonkuitujen kuidut pesuohjelman lopussa. Näin vaatteet säilyttävät värinsä pidempään, tuntuvat pehmeämmiltä iholla, näyttävät asteen kiiltävämmiltä ja hylkivät likaa paremmin, koska kuitu on kiinni.

Silitys, mankelointi ja kuivausrumpu myös pehmentävät tekstiilejä, ja näin ollen vähentävät huuhteluaineen tarvetta. Mutta kaikilla ei ole kuivausrumpua, ja jos haluaa säästää sähköä, pyykin pehmentäminen kannattaa tehdä ensisijaisesti väkiviinaetikalla, eikä kuivausrummulla.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

HUUHTELUAINE TAPPAA ELASTAANIN JA TUKKII KESTOVAIPAT JA TEKNISET KANKAAT

Perinteinen huuhteluaine on riski monelle tekstiilille ja huolimaton onnistuukin pilaamaan sillä vaatteensa ennenaikaisesti ihan turhaan. Elastaania sisältäville vaatteille perinteistä huuhteluainetta ei kannata käyttää, koska huuhteluaine haurastuttaa elastaania. Se myös tukkii mikrokuituliinojen ja kestovaippojen kuidut. Monen urheiluvaatteen idea perustuu siihen, että ne siirtävät kosteuden pois iholta. Huuhteluaineen käyttö saattaa pilata tämän ominaisuuden muodostamalla kalvon vaatteen pintaan ja näin vaate ei enää toimi suunnitellulla tavalla. Myös Goretex-vaatteet jadry/dri-fit-materiaalit menettävät kykyään hylkiä vettä, jos niiden huuhtelussa käytetään huuhteluainetta. Huuhteluaine vähentää myös untuvavaatteiden tai untuvavuodevaatten ilmavuutta pesussa. Pehmeät pyyhkeet tuntuvat ihanalle ihoa vasten, mutta huuhteluaine ei tee niillekään hyvää pidemmän päälle, sillä se vähentää tuntuvasti pyyhkeitten imutehoa. Lista on loputon.

Väkiviinaetikka onkin laiskan pyykääjän ystävä, sillä se sopii kaikelle tekstiilille, eikä sen kanssa tarvitse varoa mitä yhdessä koneellisessa pesee. Eli jos tuotteen pesulapussa on siis maininta huuhteluaineen käytöstä (kielto), niin se ei koske väkiviinaetikkaa!

Pyykinpesukoneessa se neutralisoi pyykin hajuja, kirkastaa värejä, estää jonkin verran tekstiilien nukkaantumista ja neutralisoi emäksiset pesuainejäämät pyykistä.

“Joka kolmas suomalainen (1,7 milj.) kärsii tuoksuherkkyydestä. On siis kohteliasta vaihtaa hajuttomaan huuhteluaineeseen.”

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

VÄKIVIINAETIKKA ON TUOKSUHERKÄN VALINTA

Koska käytämme nykyään huuhteluainetta pyykissä ympäri vuoden, eikä vain enää pakkasilla ja sähköistyvissä tekstiileissä, sen ensisijainen tarkoitus on lähes yksinomaan lisätä vaatteeseen pyykin jälkeen raikas tuoksu, joka luodaan parfyymillä. Ekologinen ja huomaavainen kuluttaja tietää, ettei pesuaineelta tuoksuva vaate ole mukava juttu, sillä Allergia-, iho- ja astmaliiton 2017 tekemän tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kärsii tuoksuherkkyydestä. Tämä tarkoittaa sitä, että 1,7 miljoonaa suomalaista saa tuoksuista ja hajuista fyysisiä oireita bussissa, kassajonossa ja työpaikalla. Noin joka kymmenes, eli yli puoli miljoonaa suomalaista on vahvasti tuoksuherkkiä.

Vaatehuollossa ja pyykinpesussa kannattaa myös miettiä tekstiilin jälleenmyyntiarvoa. Vaatteisiin jäävä voimakas parfyymin tai pesuaineen tuoksu saattaa estää sen myymisen ja on käytetyn tavaran nettikaupassa inhottava yllätys. Sitä kun on todella vaikeaa saada vaatteesta pois, jos olet käyttänyt samoja aineita vuosia ja konepessyt tekstiiliä usein. Eli älä käytä tuoksuvaa huuhteluainetta, jos meinaat myydä omia tai lastesi vaatteita käytettynä kirppareilla. Tuoksuvaa huuhteluainetta käyttävät ihmiset myös haistaa kadulla metrien päähän, vaikka et itse hajua enää huomaisi. Jos siis välttämättä haluat käyttää jotain perinteistä huuhteluainetta, käytä vain tuoksuttomia ja Allergia- ja astmaliiton hyväksymiä huuhteluaineita.

Luennoillani kysytään lähes aina etikan tuoksusta. Ja ymmärrän sen hyvin, sillä eihän kukaan meistä toivo, että lakanat tuoksuisivat suolakurkulta vaikka haluaisi olla kuinka ekologinen! Etikka ei toki ole aineena täysin tuoksutonta, mutta sen tuoksu haihtuu nopeasti kun pyykki kuivuu. Eli kun otat pyykit pois koneesta märkänä, niin niissä saattaa olla mieto etikan haju, mutta se haihtuu heti tekstiilin kuivuttua. Ja jos tuoksu tuntuu silti, suosittelen annostelemaan sitä koneelliseen ja liotusvesiin vähemmän., mutta en lopettamaan sen käyttöä kokonaan.

Itse en ole tuoksuherkkä, joten lotraan etikkaa omiin pyykkikoneellisiini aika rennoin rantein, sillä haluan pehmeää pyykkiä ja puhtaan koneen. Yliannostelun vaaraa tässä tuotteessa ei ole, eli etikka sopii mainiosti kaikille meille, jotka eivät tykkää mittailla pesuaineita millilitran tarkkuudella.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

VÄKIVIINAETIKKA PUHDISTAA PYYKINPESUKONETTA EKOLOGISESTI

Voimakkaan tuoksun lisäksi perinteisten huuhteluaineiden haittoihin kuuluu se, että sitä voi jäädä tekstiiliin niin paljon, että se ärsyttää herkkää ihoa. Huuhteluaineet myös kuormittavat turhaan ympäristöä, kun väkiviinaetikka ajaisi täysin saman asian 100% luonnontuotteena.

Pyykinpesukoneen rumpuun kerääntyy zeoliittia ja muita epäpuhtauksia pyykistä. Voimakkaasti hapan väkiviinaetikka on tehokas tapa pitää huoli siitä, ettei näissä epäpuhtauksissa pääse bakteerit villiintymään, sillä se luo bakteereille huonon kasvualustan. Ihan niin kuin säilönnässäkin. Rummun haiseminen ja pyykin haiseminenhan johtuu siitä, että niissä on liikaa bakteereita. Nämä eivät ole terveydelle haitallisia, mutta hajunsa puolesta epämiellyttäviä.

Pesukoneen rummulle ja tiivisteille väkiviinaetikasta ei ole haittaa, mutta. Pesukoneen luukku pitää muistaa aina jättää pesun jälkeen auki, jotta rumpu kuivuu hyvin. Muista myös tehdä pesukoneelle huoltotoiminpiteenä sitruunahapollapuhdistus vähintään kerran vuodessa. Mielellään kaksi kertaa, jos kone pyörii teillä lähes päivittäin. Sitruunahappujauhetta saa ostaa apteekista.

Ainoa poikkeus väkiviinaetikan käytölle huuhteluaineena ja sitruunahapolle pesukoneen puhdistuksessa ovat ITSEANNOSTELEVAT PYYKINPESUKONEET. Väkiviinaetikka on hyvin hapanta, joten se kyllä haurastuttaa pyykinpesukoneen tiivisteitä, jos sitä seisottaa viikkotolkulla koneen huuhteluainelokerossa. Siksi annostelevien pesukoneiden valmistajat eivät suosittele sen käyttöä. Mutta tavallisille, ei-annosteleville pyykinpesukoneille väkiviinaetikan käyttä huuhteluaineena on ihan turvallista, ja jopa suositeltavaa käyttää.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

DIY HUUHTELUAINE

Väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykin huuhteluaineena sellaisenaan. Väkiviinaetikkaa lisätään pesukoneen huuhteluainelokeroon noin 0.5-1 dl pyykin määrästä ja koneen koosta riippuen. Kokeile ja testaa sinulle sopiva määrä esim. lakanoiden ja pyyhkeitten kanssa ja aloita pienestä määrästä. Jos et pidä etikan tuoksusta pyykinpesun alussa, tai pyykkiä ottaessa pois koneesta, voit taittaa sitä esim. sitrushedelmillä. Kuorista irtoaa etikkaan eteerisiä öljyjä, mikä taittaa etikan tuoksua.

 1. Kaada kannelliseen lasipurkkiin niin paljon etikkaa, kuin mitä arvioit tarvitsevasi 1-2 viikon aikana pyykinpesussa. Älä tee sitä varastoon.
 2. säästä tuoreiden sitruunoiden kuoret mehun käytön jälkeen.
 3. Siivoa ritruunan, tai appelsiinin kuorista hedelmäliha pois ja viipaloi ne etikan joukkoon.

Huomaa, että sirtushedelmistä irtoaa etikkaan myös väriä, joten en suosittele sitä käytettäväksi valkopyykille. Valkoisille lakanoille, vaatteille ja pyyhkeille suosittelen etikkaa joko laimentamattomana tai valmiilla eteerisillä öljyillä maustettuna (esim. sirtuunäöljy, lavanteli, salvia jne.).

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

SPORTTIPYYKIN PESUOHJE & HAJUNPOISTO TEKSTIILEISTÄ

Urheiluvaatteet haisevat treenin jälkeen aina pahalle ja ne ovat hiestä märkiä. Väkiviinaetikka on erinomainen hajunpoistaja, ja suosittelenkin esikäsittelemään urheiluvaatteet liottamalla niitä etikassa ennen konepesua.

Liotukseen sopii mikä tahansa syvä asia, jonne mahtuu niin paljon vettä, että kaikki vaatteet mahtuvat peittymään veteen. Esimerkiksi säilytyslaatikko tai iso vati. Luottamista ei kannata tehdä kylpyhuoneen lavuaarissa, koska silloin kukaan ei pääse pesemään käsiään.

Tee urheiluvaatteiden etikkakäsittely heti kun tulet treeneistä kotiin. Jos olet hikoillut paljon, ja kainalot haisevat voimakkaasti hieltä, kaada laimentamatonta etikkaa suoraan hajualueille ennen luotusta. Laita astiaan viileää vettä ja kaada perään etikkaa n. 1 dl. Anna vaatteiden liota astiassa muutaman tunnin. Nosta ne ylös, puristele ylimääräinen vesi pois ja huuhtaise ne nopeasti lavuaarissa. Laita kuivumaan henkarille. Tai laita ne koneeseen muun pyykin kanssa.

Keinokuituisia urheiluvaatteita ei etikan ansiosta tarvitse konepestä joka treenin jälkeen, vaan liotus, ja henkarikuivatus riittää. Ne voi konepestä sitten joka toinen tai kolmas kerta. Keinokuitu kuivuu yleensä onneksi nopeasti. Samaa metodia voi käyttää myös muille haiseville tekstiileille, jotka kestävät vettä ja liottamista.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

KOTIMAISTA JA EDULLISTA

Väkiviinaetikan käytössä huuhteluaineena on paljon muitakin hyötyjä, kuin tuotteen toimivuus ja ekologisuus. Se on myös erittäin taloudellista ja 100% suomalainen tuote (lähituotantoa!). Rajamäen väkiviinaetikka valmistetaan luonnollisella käymismenetelmällä kotimaisesta ohrasta. Etikan käyttämisessä huuhteluaineena vesistöihin ei mene mitään sellaista, mikä ei hajoaisi siellä heti, joten se on se ainoa ja erinomainen huuhteluaine mökille ja saaristoon. Se sopii myös erinomaisesti omakotitaloasumiseen, jos talossa on imeytyskenttä.

Sen hinta on erittäin edullinen verrattuna perinteisiin, teollisesti valmistettuihin huuhteluaineisiin. 3 litran hinnalla saa perinteisiä huuhteluaineita usein vain normaalin 750ml pullollisen. Hintaan voisi laskea myös sitrushedelmät, mutta niitä monissa kotitalouksissa ostetaan jo muutenkin ja tämä DIY pesuainehan käyttää nimenomaan biojätteeksi päätyvää osaa niistä, eli siksi en laske niitä mukaan. Lisäksi samaa pullollista voi käyttää myös ruuanlaitossa.

Ainoa negatiivinen asia, minkä keksin väkiviinaetikan käyttämisessä huuhteluaineena on, että sitä ei saa käyttää yhdessä ekopesupallon kanssa. Etikka ei tee pallon kuulille hyvää. Suosittelenkin tekemään väkiviinaetikan kaveriksi oman nestemäisen pyykinpesuaineen tai käyttämään jotain muuta ekologista pesuainetta. Mutta voit käyttää etikkaa liottamiseen ja pestä pyykit koneessa sillä sen jälkeen kun etikkavesi on puristeltu tekstiileistä pois.

EDIT: Tarkennan väkiviinaetikan käyttöohjetta erään tekstiilivalmistajan toiveesta. Kosteussulkukankaiden valmistaja kieltää etikan käytön myös huuhteluaineena, se voi pahimmillaan irrottaa kankaan laminoidun kosteussulun. En siis valitettavasti voi suositella pyykkietikan käyttöä kosteussulullisille kestositeille, vaikka tuskin yksittäisestä käyttökerrasta suurempaa haittaa onkaan. Ne pitää pestä erillään muista vaatteista, jos käyttää väkiviinaetikkaa huuhteluaineena.

Väkiviinaetikkaa ei saa käyttää huuhteluaineena yhdessä ekopallon kanssa, eikä huuhteluaineen itseannostelevissa pyykinpesukoneissa.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

EAN-KOODIT KAUPPATILAUKSIIN

Jos lähikaupastasi ei saa juuri sitä tuotemerkkiä ja pakkauskokoa, mitä haluaisit ostaa, suosittelen tsekkaamaan haluamasi tuotteen EAN-koodin ja pyytämään kauppiaalta (asiakaspalautteessa), että he tilaisivat sitä valikoimiinsa. Tässä Rajamäen väkiviinaetikoitten EAN-koodit, jotta voitte samantien laittaa viestiä menemään. Huomaa, että 10 litran tonkka painaa jo aika lailla, joten sen ostamista varten autoton tarvitsee pyörällisen ostoskärryn.

Rajamäen 0,4L Väkiviinaetikka 6414504816939
Rajamäen 1,5L Väkiviinaetikka 6414504298018
Rajamäen 3L Väkiviinaetikka 6414504298094
Rajamäen 10L Väkiviinaetikka 6414504298124

Rajamäen 0,4L Luomu väkiviinaetikka 6414504817028
Rajamäen 3L Luomu väkiviinaetikka 6414504298179
Rajamäen 10L Luomu väkiviinaetikka 6414504298209

LISÄÄ LUKEMISTA
Kirjoitan nyt kesän ja syksyn aikana pitkän postaussarjan pyykinpesusta. Tsekkaa aiemmat postaukseni aiheesta, sillä tuotteita on monenlaisia ja meitä on aika erilaisia pyykkääjiä.

DIY nestemäinen pyykinpesuaine, 13.7.2017
pyykkiraaste ja kookossaippua, 18.6.2017
ekopesupallo & ekologinen pyykki, 4.6.2017
ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017
pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016
tahranpoisto 2.0, 7.6.2015
mikromuovimuotia, 9.3.2015
farkkujen pesuohjeet, 4.8.2013

Tsekkaa Rajamäen nettisivuilta etikalle ruuanlaittovinkkejä ja siivousvinkkejä ekologiseen kodin puhdistukseen!

Rajamäen etikat facebookissa // instagramissa.

väkiviinaetikka, rajamäen, ekologinen, pyykki, huuhteluaine, diy

Share


75 responses to “Väkiviinaetikka – huuhteluaineista paras”

 1. Maria says:

  Ihan parasta huuhteluainetta: pyykki on pehmeää ja raikasta, kone tuoksuu aina hyvälle.
  Poissa on se tunkkainen tuoksu niin urheiluvaatteista kuin hitaasti kuivuvista paksuista pyyhkeistäkin.

 2. markku says:

  sinun hyvien neuvojen kautta etikka on tuttu ja toimiva hajunpoistaja. ehkä hoeman sintynyt urheiluvaatehiki lähti pois muutamista vaatteista, samoin teinihiki alusvaatteista. en voi kuin suositella. toistaiseksi olen pessyt ihan pelkällä etikan tuoksulla. mutta jotain piparminttua voisin kokeilla.

 3. Hannele Hirvonen says:

  Etikka on kyllä niin näppärä apu pyykinpesussa! Pitkään en ole käyttänyt, mutta silti varsin vakuuttunut. Ja kotimainenkin vielä! Erinomainen juurikin treenivaatteille hajunpoistoon ja pyykkikoneen hoito onnistuu samalla. Diy-jalkakylpypommeja varten hankin viinirypäle-eteeristäöljyä jota tekisi mieli etikan kaveriksi lorauttaa, siitä tulisi varmasti huuhteluainetta muistuttava makeahko ja hedelmäinen tuoksu.

 4. Etikka on kyllä ihan loistava pyykinpesussa! Vaatteet ovat paljon raikkaamman tuoksuisia ja pyyhkeet pehmeämpiä. Eteeristä öljyä voi käyttää pari tippaa antamaan tuoksua :)

 5. Kirsika says:

  Etikka on mahtava aine! pyyhkeet pehmenee, treenivaatteet ei haise ymsyms. Käytän etikkaa vedellä laimennettuna ilman tuoksuja, mutta sitrus, eukalyptus tai joku muu raikas voisi olla kiva lisä.

 6. Titta says:

  Itse en ole ikinä osannut käyttää huuhteluainetta, mutta pari kuukautta sitten kuulin väkiviinaetikan toimivuudesta pyykin pesussa sekä pyykkikoneen raikastamisessa, ja nyt olen hyvin tykästynyt! Etenkin lakanapyykkiin tykkään käyttää etikan lisäksi laventelin tuoksuista eteeristä öljyä. Rauhoittavaa pujahtaa puhtaiden miedosti laventelilta tuoksuvien lakanoiden väliin :)

 7. Marja Keränen says:

  En ole koskaan käyttänyt tavallista huuhteluainetta, mutta etikka on tullut tutuksi sen jälkeen kun aloin miettiä ratkaisua urheiluvaatteiden ja miehen paitojen hajuihin. Pahimpia pinttymiä en saanut liottamallakaan pois mutta tuntuu kyllä toimivan ennaltaehkäisevästi kun käyttää jokaisessa pesussa.

 8. Outi says:

  Etikka korvasi huuhteluaineen jo vuosikausia sitten. Kyllästyin jynssäämään huuhteluainelokerosta huuhteluainejäämiä pois.

  Hienhajunpoistajana etikka on mahtavaa! Pinttyneeseenkin hienhajuun tehoaa etikkavesikylpy ennen pesua

  Olen tähän mennessä käyttänyt etikkaa sellaisenaan, mutta olen miettinyt ostavani jotain eteeristä öljyä jota voisi pari tippaa laittaa etikan sekaan.

 9. Crystal says:

  Kiitos tästä postauksesta!

  Tämä tuli hyvin tarpeeseen, koska ostin viime viikolla Ole hyvän hajusteetonta pyykkietikkaa. En tiennytkään, että tätä voi käyttää minkä vaan tekstiilin kanssa! Sen muistin, että huuhteluainetta ei voi käyttää tiettyjen tekstiilien kanssa, mutta tätä voi. :o

  Olen joskus lukenut puolin ja toisin siitä, että etikka tekisi hallaa pyykinpesukoneen rakenteille tms.. Voiko sitä siis käyttää huoletta?

  Etikkaa en ole aikaisemmin käyttänyt pyykinpesussa, mutta pitäisin sen hajusteettomana, kun en voimakkaita tuoksuja kestä.

  • outilespyy says:

   En tiedä mistä tämä etikan pesukoneeseen sopimattomuushuhu on lähtenyt liikkeelle. Mutta sillä ei siis ole mitään perää. Tässä kappale Siivous.infosta liittyen pesukoneen puhdistamiseen etikalla: “Pesukone ja etikka: Pyykinpesukoneen hajuja voidaan neutralisoida etikan avulla useammallakin eritavalla. Toiset kaatavat tyhjään pesukoneeseen noin neljän litran seoksen vettä ja etikkaa (1l etikkaa ja 3l vettä; pienemmissä pesukoneissa käytettävän etinkan määrä voi olla myös pienempi), ja tämän jälkeen käynnistävät koneen normaalin valkopesuohjelman 90-95oC (ideana on poistaa kalkkijäämiä koneesta). Käsittelyn jälkeen kone voidaan vielä huuhdella puhtaalla vedellä. Jotta tämä käsittely toimisi pesukone ei saa pesuohjelman alkajaisiksi käynnistää tyhjennystä, sillä muutoin etikkaseos poistuu koneesta välittömästi, jolloin käsittelystä ei varsinaisesti ole mitään hyötyä. Tästä syystä monet käyttäjät keskeyttävät pesukoneen aloittaman pesuohjelman tyhjennyksen jälkeen (koneen äänestä voi yleensä päätellä koska tyhjennys on päättynyt) ja kaatavat seoksen sisään vasta tyhjennyksen loputtua. Tämän tyyppisten ratkaisujen käyttö on aina pitkälti kiinni puhdistettavan pesukoneen tarjoamista mahdollisuuksista (pitää tehdä koneen ehdoilla). Toiset taas käyttävät pyykinpesussa kahta pesupalloa, ja annostelevat toiseen pesupalloon pari ruokalusikallista etikkaa. Sama toimenpide voidaan myös tehdä annostelemalla etikka pesulokeroon ja pesuaine pesupalloon.

   Huomioitavaa etikan käytössä
   Etikalla käsittely jättää helposti jälkeensä oman hajunsa, joka kyllä lähtee tuulettamalla ja huuhtelemalla (ja viimeistään ajan kanssa). Tästä syystä hajuille herkän henkilön ei kannata suorittaa pesukoneen puhdistusta etikalla silloin kun pyykkivuori on pahimmillaan – ja pesukonetta tarvittaisiin pyykinpesuun. Jos taas annostelet etikkaa pestävän pyykin joukkoon liikaa, tulee vaatteisiin helposti etikkainen haju. Erityisen tunkkaisen hajuisia vaatteita voidaan liottaa etikkavedessä erikseen (ks. vaatteiden liotus). Näin toimimalla etikan haju ei tartu kaikkiin pestäviin vaatteisiin.”

 10. Heli says:

  Paitojen kainaloihin tarttuu hienhaju herkästi, mutta etikkaliotuksella se lähtee taianomaisesti pois. Tällä konstilla pystyy käyttämään puuvillaisia T-paitoja ja sukkiakin monta vuotta, jos ne muuten ovat kunnossa. Etikkaa olen myös lorautellut pyykkikoneen huuhtelulokeroon ja hyvin on toiminut. Käytän sitä muutenkin varsin monipuolisesti siivouksessa ja hajunpoistossa, esim. kissanpissan hajun poistamiseen kattien omista alusista. Ainoa ongelma on se, että etikan haju ärsyttää pieninäkin määrinä kisujen nenää, joten hyvä tuuletus on tarpeen aina kun etikkapullon avaa. Kuivuneissa kankaissa haju ei enää tunnu.

 11. Crystal says:

  Okei, hyvä tietää tämäkin. :) Saattaa olla, että törmäsin näihin väitteisiin jossain Facebookin keskustelussa…

  Tänään kokeilin kerran, ei jäänyt minkäänlaista etikan hajua vaatteisiin. Eikä vaatteet haissut muutenkaan. ^_^

 12. Tanja says:

  Kestovaippoja on tullut lioteltua etikassa … urheiluvaatteitakin joskus … Sitruunantuoksu houkuttaisi peittämään etikan ei niin hyvää tuoksua …

  • outilespyy says:

   Sitruuna ja lavanteli ovat parhaat tuoksut taittamaan etikan omaa tuoksua. Sitruunan voi uuttaa oikeista sitruunankuorista tai lisätä molempia huuhteluainelokeroon eteerisen öljyn muodossa.

 13. Mintee says:

  Pelkkää etikkaa olen silloin tällöin lurauttanut huuhteluainelokeroon.

  Hiljattain (vuosi sitten :) ) haksahdin valmiiseen pyykkietikkaan. Tuoksuu sen verran voimakkaasti hajusteille, että on jäänyt vähälle käytölle. Mahtaakohan se olla etikkaa nähnytkään? Onko tietoa, mitä nämä myymiöiden “pyykkietikat” oikeastaan ovat?

  • outilespyy says:

   Kyllä myymälöitten pyykkietikat ovat etikkaa ja 100% luonnontuote. Ainakin Saaren Taika. Mutta ne on nimenomaan luotu sellaisille kuluttajille, jotka haluavat ne tuoksut siihen mukaan, eivätkä halua tehdä näitä aineita itse, vaan ostaa ne valmiina. Mutta miksi käytät etikkaa huuhteluaineena vain silloin tällöin, eikä joka koneellisessa?

 14. Jenni says:

  Etikalla olen poistanut lainassa olleiden vaatteiden mukana tulleet hajut, itse olen hajuherkkä…tai ehken virallisesti mutta en ole koskaan itse käyttänyt pyykin joukossa tuoksuja joten tuoksullinen pyykki Etoo.

  Hikoilen runsaasti joten etikka pitää omat käyttövaatteet hyvinä, muuten saisi paitansa uusia monta kertaa vuodessa.

  • outilespyy says:

   TÄMÄ. Hikoilu ei ole mikään synti, jota pitäisi peittää kaikenmaailman hajusteilla ja parfyymeillä. Etikka tekee sen ilman tuoksuja, ympäristöystävällisesti ja terveellisesti.

 15. Linda Elis. says:

  En ole käyttänyt kaupan huuhleluaineita enää lähes vuoteen, ja miettinyt mitä käyttäisin sen tilalla. Kunnes löysin tämän blogin! Mikä valaistus!
  Olen niin innoisani tästä! En ole vielä koittanut mutta jos voittaisin tekisin sen välittömästi! Ja aivan varmasti opetan koko perheelleni että lopettavat huuhteluineen käytön välittömästi!

 16. Jonna says:

  Olen käyttänyt pelkkää etikkaa vuodesta 2011! Esikoisen kestovaippojen myötä tuli perehdyttyä pyykinpesuun, vaikka se oli lähellä sydäntä jo aiemminkin :)

  Etikka on ihan huippua! Viimeistelee pyykin raikkauden.

 17. Laura says:

  Käytän etikkaa huuhteluaineena pelkästään, en ole kokeillut hajustamista kun en ole häiriintynyt etikan hajusta.

 18. Sanni says:

  Itse olen käyttänyt tähän mennessä ihan hajustamatonta etikkaa, mutta suunnitelmissa on ostaa eteeristä öljyä tuoksuksi. Harkitsen ainakin sitruunaruohoa, rosmariinia ja appelsiinia. Luin jostain unohtamastani lähteestä netistä, että eteerisistä öljyistä sitruuna ei sopisi pyykkiin, onkohan kellään tästä tietoa?

  Minun piti vähän taistella, että sain vakuutettua asuinkaverini siitä, ettei “etikka tuhoa pesukonetta tai pilaa vaatteita”, mutta sain tahtoni läpi ja nyt meillä käytetään etikkaa pyykinpesussa! Aion vielä näyttää tämän postauksen hänelle.

 19. Liisa says:

  Olen käyttänyt etikkaa siivousaineena sekä vaatehuollossa hikisten vaatteiden liotukseen ja harkinnut sen kokeilemista huuhteluaineena. Postauksesi jälkeen uskallan sitä varmasti kokeilla! Tuoksuksi ajattelin kokeilla sitruunaöljyä,jota minulta löytyy valmiina kotoa. Hienoa että etikkaa saa myös luomuna,tämä oli minulle uusi tieto :)

 20. Karolina says:

  Huuhteluainetta en ole käyttänyt esikoisen synnyttyä lähes 16 v sitten, etikkaa kai viimeisen 10 vuoden ajan, sekä huuhteluaineena että itse pesussa varsinkin teinien haiseviin treenivaatteisiin! Poistaa hien ja muut inhottavat hajut esim. Tupakantuoksut ja myös kirpparilta ostetuista vaatteista saa pois pesuainehajut kun vaan jaksaa liotella riittävän monta kertaa etikkakylvyssä. Usein pesen varsinkin lastenvaatteet etikalla ennen käyttöönottoa , se pidentää värien kestävyyttä ja estää esim Etta punainen väri värjää esim puna/valkoraidallisen puseron.

 21. Elina says:

  Huuhteluainetta en ole vuosikausiin käyttänyt. Etikan sopivuuden tähän olen kyllä tiennyt, mutta en ole tullut kokeilleeksi, kun ihan ilman mitäänkin on hyvin pärjännyt. Tuo etikan sopivuus teknisille kankaille oli kyllä uusi tieto, ja kirjoituksesi perusteella aloin myös miettiä, että joskus etikan lisääminen huuhteluaineeksi pyyhepyykkiin voisi tuoda arjen luksusta pehmeiden pyyhkeiden muodossa. :)

  Siivouksessa etikka on kyllä käytössä, ja yhdessä soodan kanssa ihan lyömätön aine!

 22. Essi says:

  On tuttu ja laiskana lorauttelen etikkaa ihan sellaisenaan useamman vuoden jo olen käyttänyt kaikessa pyykissä.

 23. Hajusteyliherkkä says:

  Olen käyttänyt etikkaa kyllä pissapyykissä, mutta täytyypä kokeilla ihan päivittäisenkin pyykin seassa. Tuo sitruunalla “maustaminen” kuulostaa myös hyvältä. Yleensä huuhteluainetta edes käytä.

 24. Noora says:

  En ole vielä kokeillut, mutta kun näistä on alkanut lukea niin kyllä on alkanut kiinnostaa! Vähän aina hirvittää, kun lukee pesu- ja huuhteluaineista, mitä ne sisältää.. Ei kemikaaleja enää kiitos!

 25. Marjo says:

  Etikka on hajuherkän nenän paras ystävä! Ihan ehdoton huuhteluaine kämppisten kanssa asuessa, kun edellinen pyykkääjä on saattanut käyttää pesukoneessa hajustettua pulveria, mutta etikkaa käyttämällä omat tekstiilit on pysyneet tuoksuttomina.
  Tollanen iso tonkka tulis kyl tarpeeseen, siitä riittäis jo muillekki asukeille käytettäväksi.

 26. raisa ryynänen says:

  En ole käyttänyt pyykinpesussa (kumma kyllä) vaikka hiuksiini hoitoaineena käyttelenkin sekä lankojen värjäyksessä. Joten ominaisuudet on tutut kyllä. Pitää vihdoin kokeilla

 27. Minna Halonen says:

  Koiraperheessä etikka on kovassa käytössä! Nykyään kokeilen lähes joka asiaan ensin ruokasoodaa tai etikkaa, ennenkuin otan järeämpiä aineita käyttöön. Nuorempi koiristamme on nyt 11kk ja viimeisen vuoden aikana etikkaa on todella kulunut. Pentu halusi alkuun merkata jopa oman petinsä ja tietysti vahinkoja sattui muutenkin. Etikka ja kunnon pesulämpötila ovat poistaneet tehokkaasti pissan hajut tekstiileistä. Käytämme etikkaa myös huonekalujen, johtojen yms suihkuttamiseen, että pikku termiitti ei niitä järsisi. Mahtava monikäyttöinen aine!

 28. Taina Saarinen says:

  Lorautan etikkaa sellaisenaan huuhteluainelokeroon. En ihan joka koneelliseen. Huuhteluaineita en ole käyttänyt ja tykkään hieman karheista pyyhkeistä. Tärkein pointti on nyt hajun poisto, vaikkei sitä monissa vaatteissa olekaan.
  En ole huomannut vaikutusta, en kiiltoa tai pehmeyttä enkä oikein hajun poistumistakaan.
  Happamuuden vaikutus koneen pinnoille huolettaa.

 29. Anni says:

  Etikka on ollut huuhteluaineena ja tiskikoneen kirkasteena jo yli 5 vuotta käytössä. Joskus laitan kuivausrumpuun mukaan (esim. märkään sukkaan) muutaman tipan eteeristä öljyä (appelsiinia, sitruunaa tai laventelia) tuomaan tuoksua, mutta pääsääntöisesti tuoksuton pyykki on parasta.

 30. Veera says:

  Olen jo pitkän aikaa poistanut tekstiileistä hajuja liottamalla etikkavedessä. Toimii!

 31. Ritsu says:

  En ole käyttänyt pyykinpesussa, olis kiva kokeilla

 32. Käytän etikkaa jo entuudestaan ja raikstajaksi ja miedoksi tuoksuksi lisään useimmiten Young Livingin Purification eteeristä öljyä

 33. Liisa says:

  Olen käyttänyt tavallista etikkaa pyykinhuuhteluun jo pitkään. Yleensä ostan Rajamäen etikkaa, kun se on lähellä tuotettua . Etikka pitää koneen”hajuttomana”. Lorauta etikkaa ns vapaalla kädellä huuhteluainelokeroon, ja aina on toiminut. Kiitos urheiluvaatevinkistä. Tulee tarpeeseen ja aijon kokeilla, sillä kerran pidetyt vaatteet on aika turhauttavaa pestä koneessa. Seuraavan juoksulenkin jälkeen kokeilen vaatteille pelkkää etikkahuuhtelua. Tämän blogikirjoituksen jaan siskolleni, joka on hurahtanut pyykkietikoihin. Teen tuota sitruunankuorietikkaa tuplasatsin, saa siitä siskokin. Minusta pyykkietikat ovat turhan hintavia.

 34. Hanna H. says:

  Ei ole ennalta tuttu menetelmä, mutta kiinnostaisi kokeilla!

 35. Roosa Blom says:

  On ollut käytössä jo pitkään! Ja omasta mielestä paras on vaan heittää raakana huuhteluainelokeroon. Jos hajustaisin laittaisin laventelia, mutten koe sitä tarpeelliseksi :) Etikka on kyl niin paras huuhteluaine. Ja sitä voi käyttää kyl niiiin monessa muussakin jutussa. Mies aina vitsaileekin oli kyse pyykkihuollosta, siivoamisesta tai mistä tahansa “hehehe tarvitaanko siihen soodaa ja etikkaa”. :D

 36. Joha says:

  Paras nenälle, pyykille ja koneelle. En siedä hajusteita enkä monia kemikaaleja, Rajamäen etikka on varma valinta!

 37. Ava says:

  Suosikkimausteena on käytössäni ollut eteerinen öljy, ylang ylang. Etikkavedessä liotus on ollut käytössä silloin tällöin, mutta nyt aiheeseen tämän tekstin pohjalta enemmän perehdyttyä tuli hyvä muistutus ja täytyykin ottaa käyttöön useammin ja myös huuhteluaineena. Huuhtista käytän oikeastaan ainoastaan liinavaatepyykille, mutta tämä innostaa kokeilemaan muutenkin. Välillä pehmennysominiaisuutta kaipaa esim pellavatekstiileissä.
  Omenasiiderietikkaa käytän hiushuuhteena pari kertaa kuussa. Vot!
  Kiitos tärkeästä ja kattavasta kirjoituksesta!

 38. Marika says:

  Ei ole laajaa kokemusta. Kolme kertaa testannut ihan pyykkietikalla. Alku on ainakin lupaava, joten jatkoa taatusti seuraa

 39. Liisa says:

  Olen joskus käyttänyt etikkaa huuhteluaineena, mutta unohdin sen kutienkin. Tämä oli hyvä muistututs! Ja tosi hyvä, että avasit mitä kuidulle tapahtuu pesussa ja etikan käsittelyssä. Uutta tietoa minulle!

  Greipin eteeristä öljyä taitaakin olla kotona, niin haluan nyt heti kokeilla sitä omassa etikkahuuhteluaineessani.

 40. TuulaV says:

  Käytössä on ollut jo jonkin aikaa ja tuoksuja lisään muutaman tipan puolen litran satsiin (mikä tuoksu milloinkin miellyttää:).
  Urheilukamoissa ihan ehdoton hajunpoistaja ihan sellaisenaan ja tämän ohjeen olen saanut jo aikanaan äidiltäni!

 41. Pitää ilman muuta kokeilla itse tehtyä huuhteluetikkaa.

 42. KatjaV says:

  Tämä olikin hyvä juttu. Etikkaa olen käyttänyt ihan sellaisenaan, ilman mitään hajusteita. Viimeaikoina etikan käyttö on jäänyt pois mutta nyt otan sen takaisin käyttöön. Oli hyvä tietää että se sopii kaikelle pyykille :)

 43. Sari says:

  Ihan jatkuvassa käytössä!Mies urheilee ja auttaa hikisiin “kissan pissan” hajuun!Ostin tuoksuöljyä ja aion nyt kokeilla tuoksuöljyä viinietikkahuuhtelua-ainetta!Auttaa myös varastossa ummehtuneihin vaatteisiin,kunhan muistaa laittaa pyykin kuivumaan ulos!Taatusti rakastuu

 44. mr says:

  Olen pitkään hämmästellyt tekstiilien hajustamista huuhteluaineella. Vaikken olekaan yliherkkä tuoksuille ja rakastan hajuvesiä, saa huuhteluaineen käry lenkkipolulla tai ystävää halatessa nenän kippuraan. Etikkaa olen alkanut käyttää n. vuosi sitten enkä vieläkään muista joka koneelliseen sitä lorottaa. Karheat pyyhkeet eivät haittaa, mutta joistain tekokuituisista jumppavaatteista se vie hajun tehokkaasti. Silloin tällöin lisään mukaan pari pisaraa setriöljyä, sen tuoksusta mietona tykkään.

 45. Piia says:

  En ole koskaan käyttänyt huuhteluainetta, mutta etikasta luettuani olen puolisen vuotta käyttänyt etikkaa huuhteluaineena. Ihanaa kun pyyhkeet ovat pehmeitä ja värilliset vaatteet kirkkaampia. Miehen hikiset urheilupaidat tuoksuu raikkaammilta. Lisään omiin pyykkeihini muutaman tipan eteeristä öljyä, mutta miehen ja lasten pyykkeihin laitetaan pelkkää etikkaa.

 46. Jenni Kemppainen says:

  Olen noita huuhteluetikoita katsellut, mutten ole raaskinut ostaa. Sen sijaan ostin jo aiemmin siivoustarkoitukseen juurikin tuollaisen pänikän etikkaa. Sitä olen nyt muutamia kertoja lorauttanut ehkä puolisen desiä huuhteluainelokeroon, perään pari kolme tippaa eteeristä öljyä. En ole ihan varma, kuinka paljon tuoksua jää vaatteisiin. Mutta eipä ainakaan haise kenenkään nenään. :)

 47. Tiina Mero says:

  Ehdottomasti aion testata etikkaa pyykinpesussa ja toiveissa on saada lisättyä jotenkin siihen vaniljan tuoksua. Aluksi testaan etikkaa ehkä kuitenkin ilman ylimääräistä tuoksua. Aiempaa kokemusta etikasta huuhteluaineena ei ole, mutta maalla asuvana ympäristöystävällisyys mietityttää usein ja huuhteluaineen korvaaminen etikalla on varmasti yksi askel parempaan suuntaan.

 48. […] Lopeta huuhteluaineen käyttö – se on yksinkertaisesti ihan turhaa. En ole käyttänyt huuhteluainetta vuosiin ja jos kaipaan pyykkiin jotain tuoksua, tipautan pari tippaa eteeristä öljyä huuhteluainelokeroon. Jos haluat hifistellä enemmän, tee väkiviinaetikasta ja eteerisistä öljyistä huuhteluaineseos […]

 49. Satu K says:

  Sain itse juuri käsinvärjätystä merino villalangasta melkein anafylaktisen shokin joten etikka voi olla joillekin ihmisille kohtalokas eikä suinkaan mikään ekoteko/-ihme. Tästä olisi hyvä varoittaa nyt kun soija allergiakin lisääntyy.

 50. Henna says:

  Etikalle voi reagoida, jos on alkoholiallergia. Käsittääkseni kuitenkin hyvin harvinaista.

 51. Henna says:

  Sanot, että pyykkietikkaa kannattaa tehdä kahden viikon tarpeisiin. Meneekö etikka jotenkin pilalle, jos tekee isomman määrän? Tarkoituksena on laittaa etikan sekaan valmista eteeristäöljyä. Onko suositusta kuinka monta tippaa eteeristäöljyä kannattaa laittaa esim litraa kohden?

  • outilespyy says:

   Minulla on iso 2litran lasipurkki etikkaa sitruunankuorimarinoituna kotona. Etikka on säilöntäaine niin se ei mene pahaksi jos siihen ei sekoita vettä. Mutta jos samaa etikkaa käyttää myös kodin muuhun puhdistukseen ja sekoittaa joukkoon vettä, niin sitä ei kannata säilyttää viikkoa pidempään.

  • outilespyy says:

   Eteeristä öljyä niin paljon kuin nenä ja lompakko kestää. :D Minä laitan 10 tippaa litraan.

 52. […] tulee nyt sen seuraaja DIY jauhemainen pyykinpesuaine. Tsekkaa myös aiemmat postaukseni liittyen etikkaan huuhteluaineena ja tahranpoistoon ja Facebookista […]

 53. Maria L says:

  Hei, juttuun olisi hyvä lisätä, ettei etikka sovi polyakrylaatti-, asetaatti- ja triasetaattikuiduille. Se voi vahingoittaa niitä. Itse olen vallan innostunut väkiviinaetikasta huuhteluaineena! Siitä ei jää mitään hajua vaatteiden kuivuttua. Pikemminkin vaatteet tuoksuvat raikkailta, ovat mukavan pehmoisia ja väritkin on kirkkaamman näköiset. Huuhteluaineet jääköön kauppaan, etikka jyrää! :)

 54. Maria L says:

  Moi,

  luin noista Anna-lehden etikkapyykkäysjutusta. Myös eräs Me Naiset -lehden juttu löyhkäävien treenivaatteiden putsauksesta mainitsi ainakin polyakrylaatin. Nämä siis löysin googletellessani asiasta lisätietoa. Itse en ole koskaan törmännyt noihin materiaaleihin vaatteideni joukossa, liekö sitten harvinaisia. Voin yrittää etsiä jotain kunnon lähdettä, mutta nyt on niin kiireinen elämä, että en sitä välttämättä kovin äkkiä tänne saa. Englanninkielisellä googletuksella voisi löytää enemmän tietoa, suomenkielisellä puolella sitä on kovin niukasti. Kunpa muistaisi historian hämäristä koulun kemian tunneilta jotain, mutta jotenkin tuo asetaatti tuo mieleen jonkin etikkahapon suolan tai vastaavan. Kai polyakrylaatti ja asetaattikuidut sitten jotenkin reagoivat kemiallisesti väkiviinaetikan etikkahapon kanssa. En kyllä kuitenkaan uskalla kokeilla etikkaa, jos noista meidän perheen teknisistä paidoista sattuisikin löytymään noita materiaaleja tai korkeintaan testaisin jollekin vanhalle nuhjaantuneelle paidalle, jolla ei ole enää väliä. Tarvisi kyllä melkein tavoittaa jokin kemisti, joka osaisi avata asiaa tieteelliseltä kannalta, itsellä ei siihen ole valmiuksia. Tai edes jokin vaatemateriaalien asiantuntija.

 55. Irina Söderholm says:

  Tilasin kestositeitä ja valmistaja oli sitä mieltä, että etikka voi pilata siteissä käytettävän sulkukankaan. Tätä jäin nyt sitten miettimään ja harmittelemaan pyykkietikan suosijana. :/

 56. Lauri S says:

  Moi. Kiitos hyvästä ja informatiivisesta artikkelista. Tarkennuksena vielä, sopiiko etikka GoreTex- ja DryMaxX-tuotteille? Nämä materiaalit on mainittu tekstissäsi, mutta selkeää puoltavaa mainintaa ei ole.

  Entä mitä on kosteudensulkukangas?

  • outilespyy says:

   Etikkaa voi käyttää kestovaipoille ja kestositeille (niissäkin on kosteudensulkukangasta), mutta DryMaxxissa siitä ei ole mainintaa, eli en käyttäisi. Kysyisin asiaa valmistajalta.

 57. Lauri S says:

  Kiitos vastauksesta. Kysyin Haltilta. Tässä vastaus:

  ===

  Pyykkietikkaa voi käyttää myös Haltin tuotteiden pesussa. Annostelisin sitä normaalin pyykkietikan annosteluohjeen mukaan n 2rkl koneelliseen pyykkiä.

 58. Kullukka says:

  Loistavaa tietoa eikä vaan kerrota että hyvä luonnonmuklainen huuhteluaine. Käytän harvoin huuhteluainetta ja silloinkin vain vähän kun en ole tiennyt miksi sitä pitäisi käyttää. 1 iso pullo riittää useamman vuoden. Nyt siis etikkaa loraus koneeseen tästä lähtien joka kerta. Huuhteluaineen toiminta tuli selväksi ja tietenkin se on etikkaa. Pyykit pehmeämpiä ja pysyykin puhtaampina. Laitoin hetki sitten ruokasoodaa esipesuun ja etikkaa huuhteluun valkoisille pyyhkeille. Puhdistusaineiksi minulla väkiviinaetikkaa ja ruokasoodaa onkin isot purnukat. Jup!

 59. Susanna says:

  Moi! Luin artikkelin, mutta jäin ihmettelemään tuota itse annosteltavaa pyykkikonetta. Minulla on käsittääkseni aivan tavallinen pyykinpesukone (rosenlew pesumestari), jossa avaan luukun, jonne itse laitan yhteen lokeroon pesuainetta ja sitten vieressä olevaan lokeroon huuhteluainetta. Onko tämä siis itse annosteltava pyykinpesukone? Luin että on olemassa automaattisia annostelijoita, mutta ne vaikuttavat olevan enemmän high tech koneita kuin tavallisen ihmisen tavallisia pesukoneita. Olenko ymmärtänyt ihan väärin vai olenko jäänyt pois tekniikan kehityksestä?

  • outilespyy says:

   Koneesi ei kuulosta itseannostelevalta pyykinpesukoneelta, koska laitat pesu- ja huuhteluainetta niihin itse joka pesulla. Itseannostelevassa koneessa on isot pesuainetankit, joihin pesuaine laitetaan “odottamaan”. Kone mittaa sitten tankeista tarvittavan pesuaineen määrän joka koneelliseen erikseen.

 60. H Anna says:

  Ihanat jo tututkin vinkit, kiitos niistä. Lisäksi sain pari vuotta lisää ikää, kun nauroin muutamille kirjoitusvirheille. Kuten “luottamista ei kannata tehdä jne”. Ehkä olen vain väsynyt, kun nuo saivat aikaan naurunpyrskähdyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *