valentino fall 2015

Publication: Vogue China October 2015 Model: He Cong Photographer: Zack Zhang Fashion Editor: Candy Lee

 

Pitsi on materiaali, joka saa minut haukkomaan henkeäni kerta toisensa jälkeen. Sen muotokieli on läheltä orgaaninen ja kaukaa hallittu. Enkä nyt puhu mistään halpamuodin polyesterlirupitsistä, vaan siitä paksusta luonnonkuituisesta, mikä on nyplätty Italiassa ja pistelty tikki kerrallallaan käsin Pariisilaisessa ateljeessa. Se, mitä kaikki morsiammet käyvät kuolaamassa Villisilkissä ja ostavat vain 10cm suirun, koska enempään ei ole varaa. Pitsissä on sitä jotain. Se on yksi vaatealan kalleimmista materiaaleista silkan työmääränsä vuoksi. Sitä arvostetaan ja siitä käytetään aina pienimmätkin palaset. Ammattilainen ei ompele sitä ikinä koneella ja kaikki saumat saa hukutettua sen koukeroihin niin hyvin, että niitä pitää oikein etsiä paljaalla silmällä. Sovitusmuutokset ovat painajaismaisia tehdä. Pitsissä on painoa ja tekstuuria, mutta silti se on herkkää, laskeutuvaa ja ylellistä. Siihen on syynsä miksi siitä tuli kuninkaallisten ja aatelisten suosikkikoriste vaatetuksessa 1600-luvulla. Mitä enemmän, sen parempi. Pitsityyppejä on kymmeniä erilaisia riippuen siitä miten ne on valmistettu. Kuvioita on kymmeniä tuhansia.

Rakastan täyskirjailtuja tai virkatuista liinoista valmistettuja pitsimekkoja myös siksi, että ne ovat erittäin näyttäviä ja silti käytännöllisiä juhlavaatteita. Pitsissä ei näy istumarypyt, alusvaatteitten rajat tai vatsamakkarat. Se häivyttää itseensä kaikki kehon pikkuvirheet ja saa sinut näyttämään aina hyvältä valokuvissa, vaikka ne olisi otettu aamuneljältä kellarijatkoilla kännykameralla ja salamalla suoraan päin näköä. Pitsi tekee kantajastaan eteerisemmän, pehmeämmän oloisen ja helposti lähestyttävämmän. Jos syliin tippuu kahvia, pitsi on mahdollista puhdistaa. Ja vaikka sitä ei ehdi tekemään heti, tahra häviää pintaan yllättävän hyvin. Pitsi hengittää, peittää ja samalla näyttää. Se on hienovaraisen vilauttelijan materiaali.

Michelle-Dockery-Harpers-Bazaar-UK-October-2015-Cover

Michelle Dockery on Harper’s Bazaar UK, October 2015.

Valentinon tämän syksyn pret a porter näytös jäi mieleeni kahdestakin syystä. Ensinnäkin oli upeaa nähdä näinkin sovinnaisen muotimerkin kävelyttävän lavalle Derek Zoolanderin ja Hanselin (Ben Stiller ja Owen Wilson). “That Hansel is so hot right now.” Näytöksen finaali oli kaikille täysi yllätys ja elokuvan kauan odotetulle kakkososalle parasta mahdollista mainosta. Huumori toimii myös muodissa.

Näytöksessä nähtiin tietenkin myös monia Valentinon tyyliin kauniisti kirjailtuja vaatteita ja upeita nahkatöitä, mutta erityisesti tämä pitsimekko vangitsi huomioni. Ensimmäinen ajatukseni oli tietenkin, että “mähän voisin tehdä tuollaisen itse”, mutta onneksi muistin hyvin pian millainen työmäärä pitsin käsittelyssä on. Laitan siis tämän projektin odottamaan pääni perälle sitä kun “on enemmän aikaa”. Sillä välin käyn ihailemassa pitsimekkoja netistä ja hamstraan pitsejä kirpputoreilta.

valentino fall 2015 3

valentino fall 2015 2

valentino fall 2015 1

 

Pitsinvalmistusta ateljeessa Pariisissa.

Share


One response to “valentino fall 2015”

  1. Rinna says:

    Nyt on pitsin määrä kohdallaan Valentinolla! Vaikka on niillä yleensäkin hyvät pitsit. Mut älä dissaa konepitsiä, niitäkin on ihania. Vanhat pitsikoneet on jotain käsittämättömän hurmaavaa, ne on persoonallisuuksia. Calaisissa Ranskassa on superkiinnostava pitsiteollisuusmuseo, jos tulee koskaan asiaa sinnepäin niin suosittelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *