Vanish ja verot häviävät paratiisiin

 

 

Suurin syy siihen, miksi en ole enää vuosiin käyttänyt isojen firmojen tavallisia pesuaineita kotonani ei itseasiassa ole ekologinen, niin kuin helposti olettaisi, vaan ekonominen. Vaikka olenkin ympäristöasioista kiinnostunut ja haluan, että kulutusvalinnoillani olisi mahdollisimman vähän haittaa luonnolle, haluan olla ennen kaikkea vastuullinen ja yhteisöllinen Suomen kansalainen ja kantaa korteni kekoon. Ja siksi en voi sietää yrityksiä, jotka harrastavat agressiivista verosuunnittelua eli käytännössä katsoen veronkiertoa. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että tuotot siirretään tytäryhtiöitten kautta maasta ulos. Näiden paskiaisten takia siis maamme koulut, sosiaalitoimi, opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja kaikki muut (eli sinä) saavat nauttia leikkauksista ja heille tärkeät veroeurot valuvat jonnekin galapagossaarille niin että niillä rahoitetaan koulujen sijaan yritysmogurin viidettä kesäasuntoa. Suomalainen pienyrittäjä taas saa tehdä kaksinverroin hommia ja maksaa alveja ja yellejä.

 

Menetämme Suomessa vuosittain satoja miljoonia euroja yritysten verokikkailun seurauksena. Finnwatch on puolueeton kansalaisjärjestö, joka tekee työtä tutkii veroparatiisien toimintaa ja paljastaa veroja vältteleviä yrityksiä. Riippumattomuuden varmistamiseksi he eivät mm. vastaanota rahoitusta yrityksiltä. Yksittäisten ihmisten tuki onkin siksi korvaamattoman arvokas apu tällaisen tärkeän järjestön toiminnan jatkumiselle.

Finnwatch julkaisi tänään kansalaisjärjestö Oxfamin tänään julkistama raportin RB-yhtiön verojärjestelyistä. Et varmaan ole koskaan kuullut ko. firmasta, mutta Reckitt Benkiser on yritys, jonka tuoteperheeseen kuuluu moni tunnettu kotitaloustuotemerkki (mm. Vanish, Cillit Bang, Finish, Veet, Air Wick, Woolite, Durex, Finish, Strepsils tai Scholl). Oxfamin tutkimuksen mukaan RB perusti vuosina 2011–2012 tuotteidensa myynnistä vastaavia yhtiöitä Alankomaihin, Singaporeen ja Dubaihin. Kirjanpidollisella tempulla se vältti raportin mukaan vuosina 2014–2016 yli 250 miljoonaa euroa yhteisöveroja. Näistä osa olisi maksettu Suomeen ja näiden takia hallituksen on leikattava kaikilta. Jos minulta kysytään, niin puuttumalla agressiiviseen verosuunnitteluun, voitaisiin perua aika monet leikkaukset.

 
Jos siis käytät kotonasi pyykinpesuaineena tai tahranpoistoon mm. Vanishiä tai Cillit Bangiä, niin tuet ostoksellasi veronkiertäjää. Ostakaa mieluummin jotain muuta, ehkä pienemmältä, sertifioidulta, tai kotimaiselta merkiltä. Itse haluan rahoillani tukea vain sellaisia yrityksiä, joiden veromarkat jäävät meidän kaikkien hyväksi. 

 

Kirjoitan tämän kesän ja syksyn aikana pitkän postaussarjan eri pyykinpesu- ja tahranpoistotuotteista, joita suosittelen näiden megabrändien tilalle. Ne ovat ekologinen, ekonominen ja eettinen valinta. Tsekkaa aiemmat postaukseni aiheesta, sillä tuotteita on monenlaisia ja meitä on aika erilaisia pyykkääjiä.
 
pyykkiraaste ja kookossaippua, 18.6.2017
ekopesupallo & ekologinen pyykki, 4.6.2017
ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017
pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016
tahranpoisto 2.0, 7.6.2015
mikromuovimuotia, 9.3.2015
farkkujen pesuohjeet, 4.8.2013

 

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *