Trashion vuoden 2012 muotiteko?

Paloni-NYC-Maria-Baranova-2

Kuva: Maria Baranova / Model: Stephanie Wardi / Hair&Make-up: Yenni-K

Aamulento New Yorkista ja jäätävä jet lag. Viimeiset 10 päivää Isossa Omenassa eivät todellakaan ole oleet mitään lomailua ja shoppailua vaan töitä ja edustamista. Nyt on viety suomalaista osaamista maailmalle isosti Palonin NYC pop-up shopin muodossa ja olo aika väsy. Koko päivän nukkumisen jälkeen kone on saatu taas auki, mailisumaa hieman purettu, kahvikuppi+jälkiuunileipä kädessä ja elämä alkaa taas voittaa. Suurin osa maileista koski tietenkin tulevia työjuttuja ja projekteja, mutta oli siellä ihana yllätyskin…

Minut on asetettu ehdokkaaksi Tekstiili- ja vaatetusteollisuus Finatex ry:n Vuoden 2012 suomalainen muotiteko -palkinnon saajaksi!!!! IIIIIK. Siis what… Ei pelkästään että olen ehdolla vaan mieltäni lämmittää erityisesti se että Trashion-kirjani ja DIY design-filosofiani on noteerattu “oikeana muotina”, ei pelkästään eko-sarjassa tai jonain tyttöjen kivana askarteluna. Mutta niin sen mielestäni pitäisikin olla eli jotain hienoa on saavutettu. Trashion on vaihtoehtoinen ja ekologinen tapa kuluttaa muotia, mutta se ei ole pelkkää itsetekemistä vaan kestävän kehityksen ja vihreämmän elämäntavan muotifilosofia, jossa on monta tasoa. Trashion on muodin uusi musta.

“Vuoden suomalainen muotiteko -palkinnon saa raadin valitsema taho tai henkilö, joka on omalla persoonallisella tavallaan tehnyt suomalaista tekstiili- ja vaatetusalaa tunnetuksi ja herättänyt myönteistä keskustelua. Palkittava on toimillaan vahvistanut suomalaisen tekstiili- ja muotialan imagoa ja menestymisen mahdollisuuksia.”

Perustin joskus aikoinaan OutsaPop Trashion-blogin muuttaakseni ihmisten käsityksen ekomuodista ja DIY:sta (do it yourself). Ekomuoti on kaunista ja käytännöllistä. Jos suunnittelija haluaa pitää brändinsä ajan hermolla ja mukana seuraavat vuosikymmenet, on hänen kiinnitettävä huomiota sen arvomaailmaan. Samoin muodin kuluttajan. Blogini ja Trashion-kirja on kirjoitettu avaamaan tätä ajattelumaailmaa ja antamaan vinkkejä siitä miten sen voi toteuttaa säilyttäen oman tyylinsä.

Viime vuonna palkinnon voitti Ahlskog Leather, kotimainen poronnahkafirma (jolta minäkin jatkossa tilaan uudet nahkani). Ahlskog on yksi maailman ensimmäisiä ympäristösertifikaatin saaneita nahkatehtaita. Luen itse poron nahan eettiksi nahaksi sillä eläimet saavat elää koko elämänsä vapaana, syödä luonnosta ja niistä käytetään teurastuksen jälkeen lähes kaikki osat. Poronnahka on laadukas ja kestävä skandinaavinen vaatemateriaali ja meinaan pitää sen jatkossakin mukana mallistoissani ja tuotteissani, kun sopivaa kierrätysmateriaalia ei ole saatavilla.

Vuoden 2012 suomalainen muotiteko -ehdokkaat ovat:

Katri Niskanen
Katri Niskasen kansainvälisesti eniten huomiota herättänyt teko on ollut Angry Birds -juhlapuku joulukuussa 2011. Hän on lyhyessä ajassa noussut tunnetuksi ja arvostetuksi vaatesuunnittelijaksi. Tästä selkeä osoitus on 10 Linnan juhliin uurastettua juhlapukua vuonna 2012 – teko, joka kirvoitti paljon keskustelua mediassa ja kuluttajien keskuudessa. Niskaselta on aihetta odottaa pitkää ja kantavaa uraa Suomi-muodin parissa.

Outi Pyy
Tunnetun muotibloggaajan Outi Pyyn todellinen läpimurto kansan tietoisuuteen tapahtui vuonna 2012, kun hän julkaisi Trashion!-kirjan. Kirja opastaa tuunaamaan vanhoista vaatteista muodikkaita luomuksia. Kun vaate on kestävä ja laadukas, se voidaan näillä vinkeillä puhaltaa trendikkäästi uuteen elämään. Pyy haastaa muodin ystävät dynaamiseen ja interaktiiviseen yhteisöön luomaan vanhasta uutta ajan hermolla kulkevaa suomalaista muotia.

Royal Majestics Oy
Royal Majestics Oy sai huhtikuussa 2012 ensimmäisenä muotialan toimijana yrityskiihdyttämöstatuksen. Työ- ja elinkeinoministeriön Vigo-ohjelmaan valitun kiihdyttämön tehtävä on auttaa kasvuhakuisia ja kyvykkäitä nuoria yrityksiä kansainvälistymiseen ja menestykseen konkreettisen tekemisen, osaamisen ja rahoituksen avulla. Royal Majestics on käynyt läpi kaikkiaan jo yli 100 suomalaista muoti- ja designyritystä potentiaalisina kohdeyrityksinä. Muutaman kanssa on sopimus jo tehty. Royal Majestics on samalla rakentanut ansiokkaasti kansainvälistä verkostoa kiihdytettävien yritysten tueksi. Tukijoukoissa on tunnettuja menestyksentekijöitä mm. Ruotsista ja Ranskasta.

Suomen Kansallisooppera
Musiikki- ja tanssi-instuutio on ansioituneesti nostanut suomalaista muotiosaamista lavalleen osana visuaalista kulttuuria. Oopperoita ovat puvustaneet nuoret suunnittelijat, kuten Rinne-Niinikoski (Naamiohuvit) ja Heidi Wikar (Don Carlos). Vankasta osaamisesta ja kansainvälisen tason puvustamistaidosta taas kertovat Erika Turusen näyttävät puvustukset (mm. Lumikuningatar). Kansallisooppera ylläpitää korkeatasoista käsityöosaamista ja toimii samalla niin vanhojen tekniikoiden säilyttäjänä kuin uudempien kokeilulaboratoriona. Nykyisessä koulutuspoliittisessa tilanteessa tämän osaamisen säilyttämisellä voi tulevaisuudessa olla kaupallisestikin merkittävä rooli.

Aiemmin palkitut:
2007 Seppälä Oy, Oman elämänsä supermalli -kampanja
2008 Jasmin Santanen, suunnittelija
2009 Teri Niitti, stylisti
2010 Makia Clothing Oy
2011 Oy Ahlskog Leather Ab

Viikonloppuja.

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *