Weecos loi arvopohjaisen nettishoppailun

*Postaus tehty yhteistyössä Weecos.com vastuullisen nettikaupan kanssa. Sain postaus- ja tuotepalkkion.

Vuonna 2014 kirjoitin postauksen siitä, miten huonoja vastuullisia (eli ekologisia ja eettisiä) tuotteita myyvät nettikaupat ovat. Sen jälkeen onkin tässä skenessä edistytty valovuosia ja vastuullisten tuotteiden löytäminen ja vastuullisen ostaminen on nykyään ihan yhtä helppoa kuin “perinteistenkin” tuotteiden!! Weecos on vuonna 2012 perustettu vastuullisten tuotemerkkien nettikauppa ja myyntialusta. He lanseerasivat vuoden alussa uudistuneet verkkosivut, joiden tärkeimpänä tavoitteena on auttaa kuluttajia tekemään parempia ostopäätöksiä ekologisista ja eettisistä lähtökohdista käsin, lanseeraamalla ns. vastuullisuusleimat. Ne ovat arvopohjaisia hakukriteereitä, eli “leimoja”, mitä tuotteen valmistaja ja myyjä on määritellyt tuotteilleen. Enää ei siis tarvitse kaivella tarkempia lisätietoja tuotteen alavalikoista.

Arvopohjainen ostokokemus on aina merkityksellisempi. <3 Tuotehaun filtteröinti toimii edelleen perinteisesti myös koon, värin, valmistusmaan etc. mukaan. Ja tietenkin sivuilta löytyy myös todella laaja opas eri tekstiilimateriaaleihin, siltä varalta jos ne eivät kaikki ole jo ennestään tuttuja.

Uudistunut Weecos on aivan sairaan kaunis. Siellä klikkailee mielellään ja hyvällä omalla tunnolla, koska kaikki on mietitty puolestasi. Weecosin yritystoiminnan perusta on auttaa suomalaisia kuluttamaan arvojensa mukaan. Vastuullisuusleimojen myötä tuotteiden filtteröinti on nopeampaa ja tarkempaa, eikä joka kuukausi laajentuva tuotevalikoima aiheuta näin scrolausähkyä. Olen puhunut jo pari vuotta arvopohjaisten nettikauppahakujen puolesta ja olin todella innoissani kun Weecosin toimitusjohtaja Hanna Lusila kertoi minulle vuosi sitten, että ne ovat heillä työn alla. Toisin kuin moni varmasti luulee, vastuullisuuteen liittyvien termien tarkkoja määreitä ei juurikaan ole olemassa, sillä ei ole mitään virallista instanssia, joka näiden termien ja määreiden käyttöä valvoisi. Edes EU ei tee sitä. Jokainen vastuullisia tuotteita myyvä yritys ja nettikauppa joutuvat siis tekemään valtavan työn siinä, kun he määrittelevät mitä vastuullisuus heille tarkoittaa tuotteiden ominaisuuksissa ja mitä sen piiriin rajataan. Miten määritellään “sosiaalinen vastuu“, “luonnonmateriaalit” ja “tehty Suomessa“?

Ainoa vastuullisuusleima, joka mielestäni olisi hyvä saada lisättyä valikoimaan vielä tämän vuoden puolella, on “hiilikompensoitu”.

Esimerkiksi. Jos tuotteessa on 20% post consumer jätteestä saatua materiaalia, 50% uudelleenkäytettyä ja 30% täysin uutta materiaalia, niin voiko tai saako siihen laittaa merkinnän “kierrätysmateriaalia”. Weecosin mukaan saa, jos materiaalisisältö on eritelty. KIERRÄTETTY RAAKA-AINE on määritelty näin: “Tämän leiman saaneissa tuotteissa vähintään 30 % on kuluttajalta tai teollisuudesta kerättyä ylijäämää, josta on tehty uutta raaka-ainetta. Jo olemassa olevan materiaalin hyödyntäminen uudestaan kankaaksi säästää energiaa, vettä ja luonnonvaroja. Esimerkiksi kalaverkoista voidaan tehdä nylonlankaa, jota hyödynnetään vaatteissa. Puuvillaa ja polyesteria voidaan kierrättää uudeksi kuiduksi. Jalometallit, kuten kulta ja hopea, ovat lähes aina kierrätettyä raaka-ainetta.” On tarkkaa. Niin kuin pitääkin olla.

Tai. Saako tuotetta kutsua “Suomessa valmistetuksi”, jos Suomessa tapahtuu suunnittelu, pakkaaminen ja viimeistely, mutta palojen leikkuu ja koonti tehdään Eestissä ja itse materiaali on valmistettu Kiinassa. Weecosin määritelmä “TEHTY SUOMESSA” on: “Tuotteen koonti ja työstö tapahtuu kokonaan Suomessa. Vaatteiden kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaatteen leikkuu ja ompelu tapahtuu Suomessa, ja korun valmistuksessa se merkitsee korun valmistamista kokonaan Suomessa. Tuotteen materiaalin alkuperämaa voi kuitenkin olla muu kuin Suomi. Lainsäädännön näkökulmasta made in -merkintä on vapaaehtoinen. Tuotteen valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan nimi on tekstiileissä ja vaatteissa pakollinen tieto. Muita suomalaista työtä kuvaavia merkkejä ovat esimerkiksi Suomalaisen Työn Liiton myöntämät Design from Finland ja Avainlippu. Design from Finland –merkki kertoo siitä, että tuotteen tai palvelun muotoilu on tehty Suomessa. Tuote voi olla valmistettu Suomessa tai ulkomailla. Avainlippu-merkki myönnetään tuotteelle, jonka valmistuksesta vähintään 50 %:a tapahtuu Suomessa, mutta raaka-aineet saattavat tulla mistä päin maailmaa tahansa.” Kyllä näitä lukiessa termi-intoilijan sydän hypähtelee onnesta.

Weecos vastuullisuusfiltterit.jpg

Useimmat vastuullisiksi itsensä brändäävät vaatefirmat ja nettikaupat eivät ole tätä määrittelyä tehneet näin tarkasti, ja siksi kuluttaja joutuu olemaan itse salapoliisina ja esittämään kysymyksiä, joihin asiakaspalvelu ei edes aina vastaa. Vastuullisuuden eri määreet pitäisi mielestäni laittaa heti kaikkiin nettikauppoihin hakukriteereiksi, vaikkei niitä kaikkia toteuttavia tuotteita edes löytyisi tällä hetkellä valikoimasta. Jos kuluttaja hakee puuttuvia tuotteita, se tallentuu sivuston big dataan ja yritys voi sivuston datasta käydä katsomassa myöhemmin, minkä tyyppisille tuotteille olisi enemmän kysyntää. Pyytäkää näitä vastaavia määrittelyjä siis muihinkin nettikauppoihin! Mutta jokaisen yrityksen on tehtävä termien rajaukset ja määrittely itse. Niitä ei voi kopioida toiselta.

Weecos on siksi myös avannut kriteerit ja brändien kuratointiprosessin, jotka vaaditaan, että yritys on saanut tuotteitaan myyntiin. Tämä avoimuus taas on läpinäkyvän liiketoiminnan malliesimerkki.

Tuotteen vastuullisuus voi koostua monista eri tasoista. Itse olen määritellyt vastuullisuuden arvokriteerejä jo yli 40 (joista 10 merkittäviä), mutta nämä 19, mitä Weecosilla nyt on käytössä, ovat jo erinomainen startti. Kaikki Weecosissa myytävät tuotteet on valmistettu ympäristöä, ihmisiä ja eläimiä kunnioittaen. Nämä lupaukset varmistetaan tuotemerkkien vastuullisuuden auditoinnilla, jotka vaaditaan kaikilta merkeiltä ja tuotteilta. Weecos on lisäksi avannut kriteerit ja brändien kuratointiprosessin, mikä taas on läpinäkyvän liiketoiminnan malliesimerkki ja avoimuutta parhaimmillaan.

Ainoa vastuullisuusleima, joka mielestäni olisi hyvä saada lisättyä valikoimaan vielä tämän vuoden puolella, on “hiilikompensoitu”. Eli merkki joka takaa sen, että tuotteen valmistanut yritys kompensoi liiketoimintansa kaikki osa-alueet asiakkaan puolesta, kompensaatiomaksu on sisällytetty tuotteen hintaan ja myyjä ilmoittaisi tuotteen kuvaustekstissä mitä kompensointipalvelua on käytetty. Eikä se haittaa vaikka sinäkin kompensoisit oman elämäsi vielä siihen päälle! Tavoitehan on päästä hiilinegatiiviseksi.

Weecosin vaatteista, asusteista, sisustus-, hyvinvointi- sekä kodintuotteista koostuva laaja tuotevalikoima on ainutlaatuinen. Kansainvälisesti vastaavan tuoteportfolion kauppa-alustoja ei ole olemassa, eli Weecos on todellinen alansa edelläkävijä. Tällä hetkellä Weecosista löytyy yli 279 vastuullista designmerkkiä ja n. 6500 tuotetta. Valikoima ei ole vain naisille, vaan kattaa myös lasten- ja miestenvaatteet ja asusteet. Valikoima taipuu nykyään myös isompiin kokoihin vaatteissa, mikä on ollut ainakin minulle erittäin iloinen yllätys. Vastuullinen pukeutuminen ei ole siis enää lantion leveydestä kiinni.

Kävin tätä postausta varten läpi mm. People Treen vaatevalikoiman heidän showroomillaan Espoossa, ja täytyy sanoa että nyt ymmärrän miksi heillä kauluspaita maksaa 120€ (mutta edullisempiakin toki löytyy). Vaatteiden materiaali, niin kuin kaikissa Weecosissa myytävissä tuotteissa, on erinomainen. Laadun ja kestävyyden tuntee päällään, kun tuotetta alkaa käyttää. Näistä aistii myös sen, että ne on valmistettu hyvällä fiiliksellä.

Siitä vaan hyvän mielen ostoksille. Toki arvopohjaisiin shoppailuihin kuuluu se, että ensin sinun pitäisi määritellä se oma arvomaailma, jotta voit tehdä sen perusteella tarkempia tuotehakuja.

Postauksen tuotteet: kuviollinen “Julia” maksimekko, Aarrekid // “Kieppi” koivukorvakorut, Pramea // “Dangle” peiliakryylikorvakorut, Miia Halmesmaa // “Kellohelmat” koivuvanerikorvakorut, Design by Kieto // Käsinmaalatut korvakorut, Ingacecilia // Keraaminen saippuakuppi, Kerafiikka // “Yasmin”-printtikukkapaita, People Tree // Ruskea lasinen suihkupullo, Puro Essentials // “Ocean”-notebook, BeWooden.

Weecos nettikauppa // facebook // instagram.

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *