Luennot, kurssit, esiintymiset ja konsultointi

Tarvitsetko tapahtumaasi puhujaa tai luennoitsijaa?

Teen tekstiilikierrätykseen, ekomuotiin ja käsityöyrittämiseen keskittyviä luentoja ja kursseja mm. tapahtumiin, ammatillisille organisaatioille ja oppilaitoksille. Kurssit sopivat luentomuotoisena myös yhteisöille ja pienyrityksille (henkilökunnan koulutus- ja virkistysillat). Kaikki kurssisisällöt voidaan räätälöidä kunkin tilaisuuden tyylin, laitoksen ja linjan opetussuunnitelmaan sopivaksi, suunnattuna joko kuluttajalle, pienyrittäjille, alan harrastajille, opiskelijoille tai opettajille / ohjaajille.

Seuraavissa muutamia esimerkkejä siitä, millaisia aiheita ja sisältöjä voin kursseillani käsitellä. Kurssit voidaan toteuttaa yksinkertaisimmillaan luentona tai syvennettynä useamman päivän laajempana kurssikokonaisuutena, jossa on mukana erilaisia työpajoja. Ohjelma on mahdollista toteuttaa myös englanniksi.

Luentojen tiedustelut ja tarjouspyynnöt: Laita minulle viestiä tai mailia osoitteeseen [email protected]

VASTUULLINEN KULUTTAJA

Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Mitä kaikkia vaihtoehtoja kuluttajalla on toteuttaa näitä eri tapoja arjessaan ja miten niitä voi vertailla, jotta olet edelleen ”hyvien puolella”?

ARVOHIERARKIA – LAITA ARVOMAAILMASI JÄRJESTYKSEEN

“Hyvän valinnan” voi tehdä arjen kulutusvalinnoissa aika monella eri tavalla. Valitettavasti ei ole olemassa yhtä täydellistä tuotetta, kuitua tai tapaa kuluttaa. Sinulle parhaat kulutusvalinnat riippuvat aika pitkälle omasta arvomaailmastasi. Kurssilla käydään läpi 30 erilaista arvoperusteista valintamäärettä ja niiden suhteellisuutta ja järjestetään jokaiselle oma arvolista, jonka auttaa sinua tekemään omia kulutusvalintoja joka päivä.

EKOLOGINEN PYYKKIPÄIVÄ & VAATEHUOLTO

Kuluttajan käsissä syntyy jopa kolmannes vaatteen ympäristövaikutuksista sen elinkaaren aikana. Oikeilla pesuaineilla ja pyykkäämisellä pystyt pidentämään vaatteittesi elinikää ja säästämään rahaa. Kurssilla puhutaan mm. vedenkulutuksesta, teollisuuden ja kuluttajan käyttämistä kemikaaleista ja ekopesuaineista ja käydään läpi pyykinpesun muita ympäristövaikutuksia kuluttajan näkökulmasta.

TAHRANPOISTO ON VAATEHUOLLON HIFISTELYÄ

Moni meistä konepesee vaatteitaan turhaan, kun tahraepisodeista selviäisi helpommin nopealla pienemmälläkin vaivalla. Neuvomme kurssilla miten tahroja poistetaan ekologisesti, turvallisesti ja hellävaraisesti käyttäen suurimmaksi osaksi omasta keittiöstä löytyviä tarvikkeita.  

KÄYTETTYJEN VAATTEIDEN MYYMINEN

Ennen lahjoitusta, kannattaa kokeilla käytettyjen tekstiilien muuttamista rahaksi. Tiedätkö mistä tekijöistä tekstiilin arvo muodostuu? Kurssilla esitellään kaikki Suomessa toimivat käytettyjen tekstiilien ja asusteiden myymiseen ja selvitetään mikä on millekin tuotetyypille paras paikka ja myyntitapa.

TEKSTIILIKIERRÄTYS & LAJITTELU

Kurssilla tutustutaan vaatekierrätyksen taustoihin, selvitetään mihin kaikki eri keräyksiin antamamme vaatteet kulkeutuvat maailmalla ja ketkä ovat sinun arvomaailmaasi parhaiten sopivat toimijat. Miten tehdään lahjoitus hyväntekeväisyys-järjestölle ja mihin kannattaa käytetty vaate laittaa myytäväksi? 

TEKSTIILIJÄTTEEN TYYPIT

Kurssi avaa tekstiilijätteen eri tyypit, terminologiaa ja jätetyyppien väliset suhteet. Puhumme myös siitä, mitä keinoja on syntyvän jätteen vähentämiseksi ja miten se kannattaa ottaa huomioon mm. tuotesuunnittelussa. Kurssin sisältö on osa kiertotalouden perusosaamista ja olennaista varsinkin niille henkilöille ja opiskelijoille, ketkä aikovat työskennellä kierrätysmateriaalien kanssa tulevaisuudessa.

KUITUTIETOUDEN PERUSTEET

Millaisia asioita taviksen kannattaisi tietää vaatekuiduista. Kurssilla perehdytään tavallisimpien tekstiilikuitujen käyttö- ja huolto-ominaisuuksiin ja niistä aiheutuviin ympäristövaikutuksiin. Näiden vinkkien avulla vaateostosten tekeminen on helpompaa ja tiedostavampaa.

KUITUTIETOUDEN PERUSTEET ALAN AMMATTILAISILLE

Millaisia asioita tekstiili- ja muotialan ammattilaisen ja opiskelijan pitää tietää vaatekuiduista. Kurssilla perehdytään tavallisimpien tekstiilikuitujen käyttö- ja huolto-ominaisuuksiin ja niistä aiheutuviin ympäristövaikutuksiin. Näiden vinkkien avulla oman malliston tekeminen ja kuluttajaviestintä on helpompaa ja tiedostavampaa.

VAATTEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Tekstiiliteollisuus on maailman makeita vesistöjä toiseksi eniten saastuttava teollisuudenala. Yhden farkkuparin tuottamisen kuluu n. 10 000 litraa vettä, mikä vastaa yhden ihmisen 17 vuoden juomavesiä. Vaatetusalan ammattilaisen (ja kuluttajalla) pitäisi tietää millaisia ympäristövaikutuksia hänen suunnittelemallaan ja valmistamallaan tekstiilillä on. Onneksi kuluttajalla ja pienyrittäjällä on monta vaihtoehtoa parantaa toimintaansa ja kulutustottumuksiaan vastuullisemmiksi.

EKOMUODIN TERMINOLOGIA

Kestävän kehityksen, ekomuodin ja kiertotalouden kenttä on täynnä termejä, jotka alan ammattilaisten, kuluttajan ja median tulisi hallita. Jos nämä termit jäävät epäselviksi tai ympäripyöreiksi, kukaan ei ymmärrä eri ratkaisujen ja valintojen suhteellisuutta ja syy-seuraussuhdetta. Kurssi on erinomainen varsinkin eri medioitten edustajille, toimittajille, markkinointihenkilöille ja vaikuttajille.

KIERRÄTYSSUUNNITTELUN PROSESSI / LUOVA PROSESSI

Luovan prosessin hahmottaminen ja hallinta on suunnittelijan tärkein työkalu. Kierrätysmateriaalista suunniteltavan tuotteen valmistusprosessi myös poikkeaa huomattavasti perinteisestä vaatesuunnittelusta. Kurssin sisältö on osa kiertotalouden perusosaamista ja olennaista varsinkin niille henkilöille ja opiskelijoille, ketkä aikovat työskennellä tekstiilialalla tulevaisuudessa.

INSPIROIVAT KIERRÄTYSKÄSITYÖT

Kurssilla puhutaan vaatteiden ja sisustustuotteiden valmistukseen sopivista kierrätysmateriaaleista ja annetaan ideoita niiden käyttämiseen. Esittelen myös kauniin kierrätys designin perusteesit ja valmistamiani kierrätyspukuja. Kurssi soveltuu varsinkin tekstiilialan harrastajille, opettajille ja opiskelijoille inspiraatioksi.

PLUSKOKOJEN ASIAKAS ON NORMAALI

65% suomalaisista naisista on vaatekokoa 40 tai sitä isompia. On siis ihme, etteivät vaatemerkit osaa valmistaa vaatteitaan ”yli satasen lantiolle”. Millaisia asioita vaatesuunnittelijan ja vaatemerkkien kannattaisi ottaa huomioon mallistoissaan, tuotekehityksessä ja asiakasprofiloinnissa, jotta nämä vaatekoot eivät olisi vain marginaalisesti edustettuna vaatekaupoilla  elastaania sisältävien tunikoitten ja legginssien muodossa? Kurssi tarjoilee näkemyksen pluskokojen asiakasprofilointiin, sekä yrittäjän ja vaatevalmistajan että kuluttajan näkökulmasta. Blogissa: https://outilespyy.com/xl-koko-syrjintaa/

YRITYKSEN NETTISIVUANALYYSI

Nettisivut ovat yrityksen tärkein digitaalinen alusta ja kommunikointi-väline. Mutta pienen yrityksen on usein hankalaa tunnistaa, mitä tietoa yrityksen toteuttamasta vastuullisuudesta siellä pitäisi jakaa ja millä tavalla. Analyysissä käyn läpi yrityksen nettisivut kuluttajan näkökulmasta ja annan yritykselle ohjeita ja suosituksia sivuston sisällöstä.

YRITYKSEN ARVOHIERARKIA & ARVOMANIFESTO

Yritykselle parhaat toimintatavat riippuvat täysin yrityksen valitsemasta arvomaailmasta. Esiselvityksessä käydään läpi 50 erilaista arvoa ja vastuullisuuden eri muotoa ja niiden suhteellisuutta. Kyselyn tuloksien perusteella valmistan yritykselle oman arvohierarkian.

Lisäpyynnöstä kirjoitan em. arvohierarkian perusteella yritykselle julkaisuvapaan arvomanifeston. Siinä avataan mitä kaikkea yrityksen vastuullisuus sisältää ja toteuttaa ja miten yritys on nämä osaalueet määritellyt.

TUOTTEEN HINNOITTELUN PERUSKURSSI

Jokaisen aloittelevan yrittäjän yksi vaikeimmista asioista on hinnoittelu. Kestävällä pohjalla oleva liiketoiminta perustuu kannattavaan hinnoitteluun. Kurssilla opetellaan laskemaan yksittäisille uniikkituotteille, piensarjatuotteille hintoja ja käydään läpi käsityöyrittäjän verotukseen ja laskutukseen liittyviä käytännön asioita pienyrittäjän näkökulmasta.  

PALVELUN HINNOITTELU

Jokaisen aloittelevan yrittäjän yksi vaikeimmista asioista on hinnoittelu. Kestävällä pohjalla oleva palveluliiketoiminta perustuu kannattavaan hinnoitteluun. Kurssilla opetellaan laskemaan yrittäjän tuntihinta ja vuosilaskutuksen tarve ja käydään läpi tarjouksen tekemiseen ja yrittäjän laskutukseen liittyviä käytännön asioita pienyrittäjän näkökulmasta.  

PIENMALLISTON HINNOITTELUN JATKOKURSSI

Kurssilla opetellaan laskemaan sarjassa tuotettavalle mallistolle tuotantohinnat, määritellään kertoimet ja tarkistetaan katteet. Miten hinnoittelu vaikuttaa malliston suunnitteluun? Miksi showpiece saa maksaa maltaita, mutta volume driver taas ei? Jatkokurssille tulijan pitäisi olla tutustunut tuotteen hinnoittelun peruskurssin materiaaliin.

OPEN SOURCE –AJATTELU OSANA LIIKETOIMINTAA

Kestävälle pohjalle rakennettu liiketoiminta perustuu avoimuuteen asiakkaan, kollegoitten ja partneriyritysten kesken. Mutta miten yhteistyö ja läpinäkyvyys käännetään kannattavaksi liiketoiminnaksi?

PIENYRITTÄJÄ & SOSIAALINEN MEDIA

Sosiaalinen media on tänään tärkeä osa yrityksen ja organisaation digitaalista näkyvyyttä. Millaisia asioita somessa tulisi huomioida? Mitä hyötyä siellä olemisesta on? Mitä työkaluja on käytettävissäsi? Mitä sinun pitäisi tietää appien ja sivustojen algoritmeista. Mukana facebook, instagram, pinterest, nettisivut ja yrityksen sähköiset asiakaspostit.

VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA

Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Yritykset voivat olla vastuullisia monilla eri tavoilla. Luennolla avataan näitä eri vaikuttamiskeinoja, niiden eroja, vaikutuksia ja miten niistä pitäisi kommunikoida yrityksen viestinnässä.

Tiedustelut ja tarjouspyynnöt:

OUTI PYY

Vastuullisuusvaikuttaja, blogisti ja puhuja

[email protected]

Share