mainonta

mainostajalle sivubanner vaaka

Blogini on osa Suomen Blogimedian porukkaa, eli heidän kauttaan blogiini tulee sisältöyhteistyöprojekteja ja bannerimainontaa. Jos olet kiinnostunut tekemään blogini kanssa yhteistyötä, lähetä minulle mailia (outilespyy at gmail.com) tai klikkaa itsesi Blogimedian sivuille ylläolevan kuvan kautta. Kaikki sisältö- ja brändiyhteistyönä tehdyt postaukset on merkitty SISÄLTÖYHTEISTYÖ tagillä ja niistä mainitaan heti postauksen alussa.

 

 

Blogimainontaa on blogissani viidenlaista (sana “tuote” kuvaa listassa sekä fyysistä tuotetta, alennusta ja palvelua):

LAINATUOTTEET. Nämä ovat tuotteita, jotka bloggaaja on saanut lainaksi, eli hän ei omista niitä. Tuote palautetaan sovitun ajan jälkeen mainostajalle. Bloggaaja ei todennäköisesti ole saanut tuotteen lisäksi muuta korvausta tai etuutta. Lainatuotteitten kohdalla mielestäni riittävää on mainita postauksen tekstissä että tuote on lainassa yritykseltä X. Isommat varoitukset koen turhiksi.

NÄYTTEET / TUOTESIJOITTELU (= MAINOS). Bloggaajille lähetetään paljon näytteitä. Joskus bloggaajan pyynnöstä, mutta toisinaan aivan pyytämättä (varsinkin PR-toimistot). Bloggaajalla on tällöin itse vapaus valita kirjoittaako hän niistä ja millä tyylillä. Bloggaajaetiikan mukaan olisi huono homma jos hän antaisi mainostajan vaikuttaa siihen mitä ja miten hän tuotteesta kertoo. Moni tuntemani bloggaaja kirjoittaa vaan niistä tuotteista ja merkeistä mihin uskoo ja mistä vilpittömästi pitää. Luokittelisin tuotesijoitteluksi myös kilpailut, sillä vaikka tuote näkyy blogissa niin bloggaaja ei välttämättä saa siitä palkkaa tai mitään muutakaan itselleen. Tällöin hän haluaa vain palkita lukijoitaan. Ilmoittaisin tuotesijoittelusta hyvin lyhyellä maininnalla postauksen alussa “SISÄLTÄÄ TUOTESIJOITTELUA” ja yksityiskohtaisemmin (yhteistyötahon nimi ja yhteistyön laatu) postauksen lopussa. Sen tarkempaan selvitykseen en näe tarvetta sillä liian pitkät selitykset ennen postauksen alkua häiritsevät lukukokemusta.

SPONSOROITU POSTAUS (= MAINOS). Tuotesijoittelun laatu muuttuu jos bloggaaja saa siitä esiteltävän tuotteen lisäksi palkkaa tai jotain muuta etuutta (esim. lahjakortin) vaivanpalkaksi postauksesta. Mainostajat käyttävät lisäetuuksia kannustimena, jotta he saavat bloggaajan kirjoittamaan siitä, mutta häntä ei kannustimen avulla voida pakottaa tekemään niin. Ilmoittaisin sponsoroinnista hyvin lyhyellä maininnalla postauksen alussa, esim. “SPONSOROITU POSTAUS” ja pidemmällä tekstillä postauksen lopussa (yhteistyötahon nimi, tuote eriteltynä ja palkan laatu). Palkkioitten suuruuksia en pakottaisi ketään ilmoittamaan, sillä se on mielestäni jokaisen bloggaajan yksityisasia.
MAINOSPOSTAUS. Nämä ovat laajempia yhteistöitä bloggaajan tai blogiportaalin ja mainostajan välillä. Yhteistyön yksityiskohdat sovitaan tarkkaan etukäteen (milloin, mihin tyyliin ja millä linkityksillä) ja voivat koskea useampaa bloggaajaa samaan aikaan. Mainospostauksiin liittyy lähes aina rahallinen korvaus ja se on tehtävä tietyn ajan sisällä tuotteen tai muun etuuden saamisesta. Mainospostaus voi olla myös kilpailu, tapahtumayhteistyö tai pidempiaikainen, useita postauksia käsittävä yhteistyö. Jos koko postaus on vain yhden firman mainos, ilmoittaisin siitä samaan tyyliin kuin aikakausilehdet merkitsevät ns. advertoriaalit sisältöönsä, sekä postauksen alussa ja lopussa, eli PROMOOTIO.

KUMPPANUUSMARKKINOINTI / AFFILIATE-LINKIT. Bloggaajalle voidaan mainosostauksen lisäksi tarjota mahdollisuutta lisäansioihin ns. affiliate-linkkien avulla. Bloggaaja linkkaa tuotteen tai palvelun tietyllä tavalla ja hänelle maksetaan provikkaa jokaisesta klikkauksesta mainostajan sivulle tai hänen blogipostauksensa kautta ostetusta tuotteesta. Affiliate-linkkien luonteen vuoksi merkitsisin ne kaikki esim. tähdillä tekstin sekaan ja mainitsisin siitä erikseen postauksen alussa “AFFILIATE LINKIT TÄHTIMERKITTYJÄ” tms.

BLOGGAAJAN VANHAT / OMISTUKSEEN JÄÄNEET TUOTTEET ovat se epämääräinen kuudes “mainos”kategoria. Ne ovat bloggaajan joko ihan itse maksamia tai hankkimia tai ne ovat jo käytettyjä, vanhoja tuotteita. En näkisi että niiden maininta on edes tarpeellista, jos alkuperä on jo mainittu aiemmissa postauksissa. Jos bloggaaja on itse maksanut tuotteen niin mielestäni hänellä ei ole mitään velvoitetta mainita sen valmistajaa tai merkkiä.

Share