kenkäpaja pihka

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-4

 

SPONOROITU. Sain kirjoittamisesta palkkion. Yhteistyössä Kenkäpaja Pihka ja Nudge.

 

Kun ihminen oppii jotain uutta, on se aivoille (mielihyväkeskukselle) voimakkaampi kokemus kuin orgasmi. Ei siis ihme, että erilaiset kurssit ja työpajat ovat nykyään supersuosittuja. Minusta ainakin tuntuu, että kaksikymppisenä kaiken uuden oppiminen, varsinkin uuden tekniikan, oli superhelppoa ja miellyttävää. Kolmekymppisenä huomasin arjen olevan pelkkää rutiinia ja kaiken uuden oppiminen vaati keskittymistä ja vaivaa. Se ei enää ollutkaan osa jokapäiväistä elämää automaattisesti. Tuntui kuin olisin jymähtänyt paikoilleni.

 

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-9

 

Haluamme oppia uutta. Se on osa elämän kehittymisprosessia, mutta voit kokeilella uusia asioita myös ohjatusti. Itse oivaltamaminen on ihanaa, mutta aina ei ole pakko. Työpajat ja kurssit ovat tähän loistava ratkaisu. Ei tarvitse käyttää rahaa erilaisten työvälineitten hankintaan, sillä se on aina riski, jos tämä juttu ei sitten kuitenkaan ole minua varten.

Kaupallistuminen ja teollistuminen on taas saanut aikaan sen, että moni meistä on menettänyt kontaktin itsetekemisen riemuun. Emme osaa enää paikata vaatteitamme tai ommella nappia takaisin paikalleen, mikä oli omavaraisille isovanhemmillemme ihan normaalia. Samalla on kadonnut käsityön arvostus. Kaupasta kun saa jotain sinnepäin halvalla ja nopeasti.

 

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-12

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-2

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-10

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-6

 

Minä olen ompelija koulutukseltani. Se tarkoittaa sitä, että osaan valmistaa ja korjata lähinnä naisten vaatteita ja tiedän paljon tekstiileistä ja vaatehuollosta. En kuitenkaan ole vaatturi (tekee miesten vaatteita), turkkuri (käsittelee ja korjaa turkiksia), modisti (tekee hattuja), nahkuri (valmistaa nahasta mm. asusteita) tai suutari (tekee kenkiä ja korjaa myös muita asusteita). Näillä kaikilla mainitsemillani ammateilla on oma osaamisalueensa, taitonsa ja työkalunsa. En myöskään osaa neuloa, vaikka ymmärrän neuleen rakenteen ja osaan huoltaa niitä, tai kutoa. Osaan vain ommella.

Olen myös aivan järkyttävän huono kokki. Ruuanlaitto ei ole minua koskaan juurikaan kiinnostanut ja elän lähinnä pakastepizzoilla, salaateilla ja voileivillä. Pystyn siis hyvin samaistumaan asemaasi, jos tulet ompelukurssille tai työpajaani, ja sanot ettet osaa ommella. Olisin itse samassa tilanteessa ruokakurssilla. Jännittää, mogaanko.

 

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-8

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-3

 

Kurssit ovat siitä ihania, että ne ovat turvallinen ympäristö oppia uutta. Sinua ohjataan ja neuvotaan koko ajan, työ on suunniteltu aloittelijalle sopivaksi ja kaikki materiaalit, välineet ja tarvikkeet on hankittu paikalle puolestasi. Maksat siis kokemuksesta. Ja vaikka homma lähtisi menemään pieleen, ohjaaja auttaa sinut takaisin oikeille urille.

 

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-1

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-7

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-13

kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-11

 

Tamperelainen Kenkäpaja Pihka kutsui minut seuraamaan heidän järjestämäänsä laukkutyöpajaa Nudgessa syyskuun alussa. Pihkalaiset järjestävät pari kertaa kuussa yhden päivän kestäviä kursseja, joilla pystyy valmistamaan itselleen kengät tai käsilaukun alusta lähtien. Eikö kuulostakin ihanalta?! Itse tehty laukku tai kengät. Siinä olisi mielestäni leuhkimisen aihetta. Nahkahommat ovat nimittäin sellaisia, joita on aika vaikeaa opetella YouTube-videoista tai blogien ohjeista. Parasta on mennä paikan päälle ja antaa ammattilaisen neuvoa. Kursseilla valmistetaan Pihkan malliston valikoituja tuotteita, eikä osallistuminen vaadi aikaisempaa kokemusta nahkatöistä. Tsekkaa ilmoittautumisohjeet, kurssikuvaukset, hinnat ja valmistettavat mallit täältä ja ne järjestetään Pihkan tiloissa Tampereen keskustassa, Kehräsaaressa. Eli, jos tiedät ketään, joka elää nyt oman elämänsä renesanssia ja haluaa oppia uusia asioita, niin tässä olisi yksi mahdollisuus.

Seuraavat kurssit, joille on vielä tilaa:
Laukkukurssi la 29.10. klo 9.30-18
Kenkäkurssi la 14.1.2017 klo 9.30-18
Laukkukurssi la 21.1.2017 klo 9.30-18

 

Haastattelin Nudgen työpajan jälkeen osallistuneita, ja kaikki olivat sitä mieltä, että kurssi oli erittäin onnistunut ja toteutettava projekti helpompi kuin mitä he olivat osanneet odottaa. Tottakai kysymyksiä tuli ja langat olivat välillä sekaisin, mutta niistä selvittiin. Kaikki saivat työnsä valmiiksi aikataulussa ja kotiin lähti monta ylpeää uuden käsin tehdyn olkalaukun omistajaa. Moni myös sanoi, että arvostaa nyt enemmän käsityöläisiä ja niitä valmistavia yrittäjiä (ja heidän hinnoitteluaan), koska on itse päässyt kokeilemaan tuotteen valmistusprosessia. Ja se on kuulkaa kokemus, josta kannattaa maksaa.

Ja jos vielä tuntuu siltä, että kurssit eivät sittenkään ole sinua varten, niin suosittelen tekemään vaate-, asuste- ja kosmetiikkahankintansa ekologisia ja vastuullisesti valmistettuja tuotteita myyvistä kivijaloista, kuten esim. Nudge Helsingissä. He ovat selvittäneet puolestasi kaiken mahdollisen, joten sinun ei tarvitse. Asioimalla heillä, supporttaat sekä kotimaisia, että ulkomaisia pienyrittäjiä, designbrändejä ja laadukasta tuotevalmistusta.

 

Kenkäpaja Pihka: kotisivu // nettikauppa // facebook // instagram

Nudge Helsinki: kotisivu // nettikauppa finnish design // facebook // instagram


kenkapaja-pihka-kurssi-outilespyy-5

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *