Bloggaajan käsikirja 1.0

OutiLesPyy-blogivinkit-blogin-perustaminen

Minulta kysytään aina silloin tällöin työkaluja ja vinkkejä blogin aloittamiseen ja pitämiseen. Blogin suosioon ja lukijoitten määrään vaikuttaa moni asia, eikä määrä välttämättä korvaa laatua vaikka monet painottavatkin kävijämääriä blogin menestyksen ensisijaisena mittarina. Mielestäni tärkeimmät asiat blogin suosioon ovat postaukset, joissa on aitoa ja lukijoille mielenkiintoista sisältöä, laadukkaat kuvat ja kaunis layout (eli miltä blogi näyttää). Jotta lukijoitten mielenkiinto pysyy yllä, olisi hyvä, että blogiin päivittyy sisältöä vähintään kerran tai kaksi viikossa. Blogin pitämisestä ja sen ylläpidosta voisi kirjoittaa (ja on kirjoitettukin) kirjan, mutta tässä muutama vinkki, mitä tuli mieleeni heti.

BLOGIN NIMI / DOMAIN: Jos olet aloittamassa vasta blogisi kanssa, niin sen nimi kannattaa miettiä tarkkaan. Googlen kannalta paras nimi olisi täysin uniikki merkkijono, joka ei sisältäisi hirveästi yleissanoja ja näin ohjautuisi ja henkilöityisi heti alusta lähtien vain sinuun. “OutiLesPyy” on tällainen uniikki merkkijono kun se kirjoitetaan yhteen. Blogin nimi voi myös muodostua useammasta sanasta (niin kuin esim nimeni), joiden yhdistelmä on uniikki. Sen täytyy kuulostaa ok:lta myös ilman ääkkösiä. Blogin nimeä kannattaa googlailla alussa ja ottaa sellainen nimi, jolle tulee entuudestaan mahdollisimman vähän osumia. Osta blogille myös oma domain. Se maksaa parikymppiä vuodessa, mutta tekee blogista heti ammattimaisemman.

blog wordpress theme etsy download 1

LAYOUT: Tämän blogin pohjalla on Wordress.ORG (ei wordpress.com), jotta blogin koodi on täysin hallussani ja pystyn muokkaamaan sitä halutessani. Layout löytyi Etsyn kautta ja maksoi parisenkymppiä. Toki Blogimedian IT-gurut kustomoivat sitä hieman, jotta mainosbannereitten paikat saatiin määrteltyä.

Blogin layoutista kannattaa maksaa muutama kymppi, jos visuaalisuus on sinulle tärkeää. Kun menet etsimään itsellesi sopivaa layouttia, käytä hakusanoja “blogger template” tai “wordpress theme” riippuen siitä kummalla alustalla blogisi sijaitsee. Hyvä layout on mielestäni rauhallinen ja ilmava. Fontit ovat selkeitä ja kuvat isoja. Taustalla ei tarvitse olla mitään kuvaa tai pintaa, sillä se saa sivun näyttämään sekavalta. Monesta käsityöblogista tulisi niin paljon kauniimpia, jos tähän asiaan kiinnitettäisiin huomiota. Kaunis ja harmoninen (simppeli) ulkoasu saa ihmiset viipymään blogissa kauemmin ja jakamaan sen postauslinkkejä eteenpäin. Mitä yksinkertaisempi, sen parempi. Listaa ominaisuudet, mitä tarvitset. Search-button, about kuva, postausarkisto, jne. ennen kun ostat layouttia. Näissä maksullisissa layouteissa on usein mukana myös some-ikonit, joilla saat linkattua blogisi myös facebook-sivuusi, instagrammiin, pinterestiin, twitteriin jne. WordPress.org -blogeihin saa lisättyä erilaisia pikkuohjelmia (widgettejä ja plugineja), joiden avulla voit seurata, jakaa ja muokata blogin ulkonäköä ja toimintoja.

Puolet blogien liikenteestä tulee tänä päivänä mobiililaitteitten kautta, joten on erittäin tärkeää, että blogisi layout on myös “mobile responsive”. Tämä tarkoittaa sitä, että layoutista on oma nimenomaan mobiililaitteille suunniteltu versionsa, ja se latautuu automaattisesti, kun blogia tarkastellaan kännykän tai pädin kautta. Maksettuasi layoutin Etsyssä, saat downloadattavan tiedoston, jonka asennat blogiisi tiedoston mukana tulevien ohjeitten mukaan. Jos tulee probleemia, laita viestiä layoutin myyjälle ja pyydä apua. He voivat usein vielä kustomoida teemaa lisämaksusta.

blog wordpress theme etsy download 2

BLOGISEURANTA: Jotta näet lukijoitten määrän, blogiin tulevan liikenteen lähteet yms. statistiikan, asenna blogiin heti alusta asti Google Analytics statistiikka. Sen avulla pystyt seuraamaan hyvinkin tarkkaan kävijäliikennettä ja miten sitä kannattaisi ohjailla. Kaikilla suosituilla bloggaajilla on tämä asennettuna ja he tietävät tarkalleen mitä blogissa luetaan, kuinka paljon, kuinka usein lukijat käyvät siellä kuussa ja kuka linkkailee blogiin. Jos haluat jossain vaiheessa kaupallistaa blogin, lukijamäärät ja niiden seuraaminen on olennaisessa osassa. Blogin kävijäseuranta ja -määrät ovat bloggaajan parasta valuuttaa yhteistyökumppaneita etsiessä ja niitä kysytään aina kun ehdotat brändeille yhteistyötä. Statistiikan avulla voit myös seurata sitä, milloin postaukset kannattaa ajastaa eetteriin ja millaisia vaikutuksia niillä on ollut lukijoillesi. Paras aika minulle laittaa postaus ulos on aamupäivällä klo 8-10 välillä. Sunnuntaina pitää julkaista iltapäivällä joku isompi ja syväluotaavampi juttu (koska jengillä on aikaa lukea niitä sunnuntaisin) ja maanantai-aamuna joku viikon keskustelunaloitaja.

FACEBOOK-SIVU / INSTAGRAM: Alussa lukujen seuraaminen voi olla masentavaa, kun tuntuu ettei kukaa lue blogia. Minulla näin oli ensimmäinen vuosi. Siksi ekana vuonna kannattaa kokeilla erityyppisiä postausideoita ja seurata mikä saa aikaan liikehdintää ja peukutuksia. Jos haluat blogillesi enemmän lukijoita, perusta sille myös oma facebook-sivu ja itsellesi instagram-tili. Jaa postausten linkkejä sosiaalisessa mediassa vain sellaisiin paikkoihin ja henkilöille kenen kuvittelet olevan niistä kiinnostunut. Keskity kuitenkin ekana vuotena enemmän postauksiesi sisältöön kuin kävijöitten tai kommentoijien määrän seuraamiseen. Ne kyllä tulevat sieltä itsekseen, kun kirjoittelusi menee sellaiseen suuntaan mitä luetaan ja mikä koetaan mielenkiintoiseksi.

share tally outilespyy

JAKOTYÖKALUT: Share Tally on nopea tapa nähdä, mihin kaikkialle blogisi postauksia ja kuvia on linkattu. Linkkaaminen on tärkeää, sillä esimerkiksi Google arvottaa saittien osumia hakuihin sen perusteella, kuinka monta trackback-linkkiä niihin on olemassa. Eli mitä enemmän muut saitit ja lukijasi linkkaavat blogiisi, sen korkeammalle se nousee Googlen hakutuloksissa. Mm. Pinterest-jakonappi kaikkien kuvien päällä on nopea tapa saada lukijoita pinnaamaan blogisi kuvia pinterestiin ja näin luomaan sille trackback-linkkejä parilla klikkauksella. Yllätyin itse aikalailla, kun aikanani lisäsin Trashion-blogiin “pin this” toiminnon ja kävin katsomassa statistiikkaa jonkun 6kk päästä. Blogini kuvia oli jaettu Pinterestiin silloin 25 000 kpl! Käsittämätöntä. Blogini oli siis saanut aivan ilmaiseksi ja lukijoitteni kautta 25 000 ilmaista trackback-linkkiä. Kiitos niistä. Share Tallystä näkee myös se, mihin netin jakopalveluihin saittiasi voisi vielä viedä. StumbleUpon on esim. osoittautunut positiivisesti yllättäväksi. Sain sen kautta trashion-blogiin kerran 150 000 kävijää yhden yön aikana…

Toivottavasti näistä oli teille apua. Kyssäreitä saa laittaa mailiin tai kommentteihin, jos haluatte selvennyksiä.

 

Share


4 responses to “Bloggaajan käsikirja 1.0”

 1. Hanna says:

  Heippa, hyviä vinkkejä, kiitos! Kirjauduin nyt tonne Google Analyticsiin mutta en tiedä mitä seuraavaksi pitää tehdä, pitääkö se seurantakoodi liittää johonkin jne.. Osaatko neuvoa?

  • outilespyy says:

   Seurantakoodi pitää kopioida ja embendata blogiin html-plugarin avulla. Eli lisäät blogiin uuden html-elementin (WP:ssä plugin ja Bloggerissa widget). Se kannattaa nimetä Google Analytics niin löydät sen helpommin. Ja sivun alareinaan tai jonnekin muualle huomaamattomaan paikkaan.

 2. Selma says:

  Moikka!

  Alan käydä hermoilleni. ;)

  Haluaisin perustaa blogin ja pistää heti kaikki peliin (ja olen nyt käyttänöt koko vapaaviikkoni taustatyön tekemiseen. So far, tämä postaus on yksi hyödyllisimmistä oppaista.) Voisin hyvinkin sijoittaa webhotelliin, wordpressiin ja layouttiin, mutta epäröin, koska mitä vain voi tapahtua tai esim. tajuan, ettei bloggaaminen olekaan oma juttuni.

  Katoaako blogin alku netistä, jos webhotellin maksusuhteen katkaisee? Kannattaisiko sittenkin aloittaa bloggerilla, vaikka ulkoasu kärsiikin? Onkohan blogin mahdollinen siirtäinen myöhemmin vaikeaa?

  • outilespyy says:

   Aloita Bloggerilla. Suosittelen myös WordPress.org blogeja, sillä siellä koodi on täysin hallinnassasi. Minusta WP:tä on mukavampi käyttää kuin bloggeria ja siihen löytyy kauniimpia teemoja. Bloggaaminen vaatii aikaa, varsinkin jos meinaat tehdä siitä visuaalisesti kiinnostavan (=kuvien otto ja käsittely). Mutta samalla se on loistava tapa tuoda esille ajatuksiaan. En tiedä katoaako blogi, jos käyttää webhotellia ja lopettaa maksamisen. Todennäköisesti. Lykkyä!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *