ilmaista työvoimaa

coachella18

MTV julkaisi viime viikolla työpaikka-ilmoituksen facessa tähtitoimittajan pestistä.

“Etsimme tähtitoimittajaa.
Oletko sinä Social News:n tähtitoimittaja FLOW festivaaleille? Tee lyhyt 1-1.5 min mittainen esittelyvideo yksin tai kaverisi kanssa miksi juuri te olisitte lyömätön duo haastattelemaan flow-festivaalin esiintyjäkaartia ja kertomaan muulle Suomelle mitä flow -festivaaleilla tapahtuu viikonlopun aikana. Voittajille tarjoamme ilmaisen sisäänpääsyn festivaaleille sekä mahdollisuuden tähtihaastatteluihin backstagella – sekä luonnollisesti näkyvyyden medioissamme.”

Ilmaisen työn teettäminen palkatta alkaa olla kovin yleistä yritysmaailmassa. Korvaavat palkkiot ovat pieniä ja pitäisi tehdä “näkyvyyttä” vastaan. Bloggaajille tämän tyyppisiä ehdotuksia satelee koko ajan, sillä monen yrityksen mielestä bloggaaminen ei ole ammatti  vaan bloggaaja on vaan jonkunlainen internetin julkkiskokelas, joka suostuu tekemään töitä ilmaiseksi. Jos minulle puhutaan näkyvyydestä, kysyn kuinka paljon, missä ja millaista näkyvyyttä (netti? printti? radio? televisio?). Arvioin sen mukaan mitä hyötyä minulle on diilistä jos teen sen palkkiotta tai palkatta. Omalla blogillani alkaa jo olla lukijoita ja facebookissa tykkääjiä sen verran, että pystyn kilpailemaan ja vertailemaan omaa näkyvyyttäni työtä tarjoavan yrityksen kanssa. Minulla on jo myös ammattitaitoa ja tiedän oman arvoni. Toivottavasti sinäkin, vaikka olisit vasta aloitteleva bloggaaja tai muu nuori media-alan työntekijä.

Jos työstä tarjotaan jotain palkkiota, on se yleensä tuotteita (tässä tapauksessa Flow-liput ja kännykkä), joiden arvosta työtekijän itse on maksettava verot. Eli, tulet meille tekemään hommia kolmeksi päiväksi, tuotat meille sisltöä ilmaiseksi, saat naamasi johonkin mediaan (se ei ole välttämättä televisio vaan mitä todennäköisimmin vain MTV:n nettisivut) ja saat siitä hyvästä liput ja kännykän verojen hinnalla. Tavallaan siis maksat siitä meille, että pääset työpaikallesi ja käyttämään työhän vaadittavia työkaluja. MTV tekee projektin yhteistyössä Flow-festareitten ja kännyfirman kanssa. Työhaemukset lähetetään Microsoftille, joten oletan sen olevan toinen yritystaho. Nämä yhteistyökumppanithan maksavat MTV:lle tämän mainostuksen järjestämisestä, useita tonneja, jos muistikuvani brändidiileistä pitävät paikkansa. Palkkaa maksetaan myös MTV:n omalle henkilökunnalle, joka käsittelee Lumia-videot nettiin, tekee niihin grafiikat yms. Toimittaja on siis tässä tapauksessa ainoa, joka ei saa työstä mitään korvausta. Puhelinta ja festarilippuja kun ei minun mielestäni voi oikein palkaksi laskea, sillä ne ovat työvälineitä. Mitä, jos toimittaja ehdottaisi MTV:lle, että hänellä on jo omat festariliput ja hän voi kuvata videot omalla iPhonellaan. En usko, että menee läpi, sillä brändiyhteistyödiiliin ei saleen voi tuupata mukaan kilpailijan puhelinta tai videokameraa. Toimittajan on siis pakko ottaa kännykkä vastaan, koska kyseessä ei ole arvonta tai palkinto vaan palkkio.

Sinänsä huolestuttavaa, että yritykset luottavat siihen, että aina tulee joku joka on valmis tekemään ilmaiseksi. Laadulla ja ammattitaidolla ei näytä olevan niinkään väliä. Tuntuu kuin yritykset käyttäisivät hyväksi nuorten ihmisten halua “näkyä” medioissa. Olen kuullut, että monen nuoren unelma-ammatti on olla julkkis. Ihan sama mitä tekee ja millä meriiteillä kunhan naama näkyy jossain. Eikö Big Brotherinkin tyyppiset reality-ohjelmat nimenomaan perustu tähän? Julkkis ei ole mielestäni ammatti sellaisenaan ja isot yritykset tuntuvat ajattelevan asiasta samalla tapaa, koska jos homma ei ole ammatti niin siitä ei tarvitse maksaa palkkaa. Pääseehän työssä bäkkärille tapaamaan artisteja, mutta ainakin minä muistan vielä sen kun jokin aika sitten näitä bäkkärilippuja ja artistitapaamisia arvottiin kilpailupalkintoina, eikä työmahdollisuuksina.

Miten on? Kiinnostaisiko sinua päästä festareille ja backstagelle duuniin ilman palkkaa sillä vaivanpalkalla, että saat naamasi nettiin?

Kuvat: Free People

coachella-7

Share


8 responses to “ilmaista työvoimaa”

 1. kyllä kiinnostaisi says:

  Moi,
  Tuohon viimeiseen kysymykseen; Kyllä kiinnostaisi!
  Kyllähän Flow järjestetään kokonaisuudessaankin aikalailla talkootyöllä. Itse tunnen kaksi tyyppiä, joista toinen on ollut mukana festareiden taiteellisessa suunnittelussa ja toinen taas kasaamassa paikkaa valmiiksi. Molemmat palkatta.

  Yllä mainituista töistä en ehkä olisi kiinnostunut, mutta ilmaiset festariliput, puhelin JA ENNEN KAIKKEA mahdollisuus päästä keskustelemaan artistien kanssa kiinnostaisi paljon. Ymmärrän toki, että toimittajalle tämä on työtä, mutta monen mielestä tuo olisi varmasti niin mielenkiintoinen kokemus, ettei rinnasta sitä mitenkään työntekoon. Ymmärrän myös että alan ammattilaisia tämä harmittaa.
  Tuo artistien haastattelu ja koko festaritoimittajan rooli on sellainen, että varmasti moni nuori tekisi ihan ilmankin ilmaista Lumiaa.
  En ymmärrä miksi heti olettaa, että tuo pesti kiinnostaisi vain sen takia että pääsisi tuomaan itsensä esille ja saisi oman naamansa nettiin.. Ihme ajatus. Muutama kaveri, joiden kanssa tästä keskustelin, eivät myöskään nostaneet tuota näkyvyyttä mitenkään jalustalle – ilmaiset festariliput ja jännittävä kokemus tässä kilpailussa viehättää.

  • outilespyy says:

   Harmittaa, koska tässä haetaan “toimittajaa”, eikä festareista innostunutta fania. Jos mukaan voisi osallistua halutessaan omalla puhelimella, niin se olisi silloin vapaaehtoisempaa. Miten minä tämän nyt oikein selkeyttäisin..? Ero on siis brändäyksessä. Kun on pakko toimia jonkun brändin puolesta (Lumia/microsoft/Nokia) niin se on mielestäni pakollista brändin edustamista ja siitä kuuluu saada palkkaa. Homma kuitenkin markkinoidaan mainostempauksena Lumian/Microsoftin piikkiin. Enkä sanonut, että pesti kiinnostaisi ketään vain julkisuusarvon takia. Harmittaa vaan se, että brändit nimenomaan luottavat tähän että jengille riittää pelkkä “näkyvyys” palkaksi. Kokemus on varmasti jännittävä sille joka pääsee messiin. En siis missään tapauksessa arvostele niitä, jotka hakevat tätä paikkaa, vaan isoja yrityksiä, joilla ei muka ole budjettia maksaa siitä. Todellakin heillä olisi.

 2. Ompelunoviisi says:

  “Kyllä kiinnostaisi”:lle Juu, festarit voisin itsekin pistää pystyyn talkootyönä, mutta mitään multikansallista firmaa en lähtis talkootyönä brändäämään. Ymmärrät varmaan näiden talkoiden eron(?).
  Ja kuten Outi mainitsi, kilpailun palkintona liput, puhelin ja fanitapaaminen olis varmasti hieno ja tavoittelemisen arvoinen juttu, mutta tämä ei ole vastikkeeton kilpailu vaan työ, josta odotetaan jotain tulosta. Festariliput ja puhelin eivät siis ole _ilmaisia_ ja ovat kaiken lisäksi veron alaista tuloa.
  Noin yleisesti on tosiaan ikävää, että “nuorisoa” käytetään ilmaisena markkinointi armeijana, niin on kai aina ollut. Itse muistan haaveilleeni 90-luvulla neulepaidasta, jossa lukee suurin rekisteröidyin kirjaimin erään kasvisuutejuoman nimi. Olisin jopa viikkorahoistani voinut maksaa, että olisin päässyt ko. markkinointikampanjaan mukaan…
  Erityisen valitettavaa on, ettei ikä automaattisesti tuo mukanaan ymmärrystä näissä asioissa.
  Onneksi on Outeja, jotka jaksavat puuttua näihinkin epäkohtiin. Kiitos kirjoituksesta!

 3. Voisiko tuon ajatella myös niin, että se nuori voisi itsekin hyödyntää tuota kokemusta ja yritystä esim. ottamalla jatkossa yhteyttä ko. yritykseen opinnäytetyön, harjoittelupaikan tms. vuoksi ja mainita, että on ollut tuossa Flow-tapahtumassa, jossa on yhteistyökumppaneina olleet em. yritykset? Ei olisi lainkaan huono homma, että hän saisi tehtyä opparin tai harjoittelun ko. yritykseen ja ehkä jalan ovenrakoon. Tai sitten ei poikisi mitään jatkojuttua tuo Flowssa oleminen. Ainakin CV:ssä kiva lisä olisi tuo festivaali. Kaikki työ on nuorelle hyväksi ja tuo kokemusta ja näyttöjä, että on jotain pientäkin työtä tehnyt. Samaten tuo voi tuoda kontakteja ja niiden avulla mahdollisia työtilaisuuksia.

  • outilespyy says:

   Totta tuokin, ilmoitus vaan oli muotoiltu minusta niin, että nyt haettiin jo ihan ammattilaista, eikä harjoittelijaa. Tällaiset on kyllä nuorille loistavia mainintoja CV:ssä ja kiva kokemuksena. Mutta tietääkö nuori, että se kännykkä ja festariliput eivät ole hänelle ilmaisia vaan ne pitää ilmoittaa verottajalle. Epäilenpä ettei tiedä.

 4. Ompelunoviisi says:

  :D alkaa jo itseäkin naurattaa tämä oma tinkimätön periaatteellisuus.
  Näihin “jalka oven väliin” ja “hyvä merkintä cv:een” vedotaan usein, kun nuorilla teetetään liian pieni palkkaisia töitä. Minusta kontaktitkaan eivät olen työehtosopimuksen mukaista liksaa.
  Kyllä tästä hommasta varmasti on nuorelle hyötyä yli puhelimen verran, mutta periaate on mielestäni väärä.
  Vai miltä kuulostaisi, jos omasta työstäsi tarjottaisiin rahan sijasta korvaukseksi työvälineet ja työkokemusta, “voit sitten ensi kesänä soitella pomollesi, kun olette jo tuttuja”.
  Pahoittelut periaatteellisuudestani.

 5. Maikki says:

  En menisi, mikäli olisin ammattitoimittaja. Muutenkin suhtaudun nihkeästi työkokeiluihin ja palkkatukitöihin, koska ne vääristävät työmarkkinoita ja niiden kautta ei saada aikaan mitään pysyvää. Jakson loputtua otetaan uusi työtön firmaan ja entinen kokeilija jai tukityöllistetty on jälleen työtön. En hyväksy tuollaista ja en muuten tiennyt tuosta veroasiasta.

 6. Pomppu says:

  Hohoo, tervetuloa Brittein saarelle! Täällä työmarkkinoilla “arvostetaan suuresti vapaaehtoistyökokemusta” No varmasti tosiaan juu, kukas sitä ei ilmaista työvoimaa “arvostaisi”. Muutettuani tänne sanoin suoraan haastattelussa yhdelle agentille, että kyllä meillä Suomessa on ainakin sellainen tapa, että jos on mahdollisuus tehdä oikeita töitä niin kyllä sitä hyväntekeväisyyttä harrastetaan sitten ihan eri muodossa ja hän vastasi hieman kiusaantuneen oloisena, ettei itsekään oikein kannata tätä melko vakiintunutta toimintamallia. Mutta mitäs sitä vanhoja hyviä orjatyövoima-aikoja unohtamaan… Tässä kyseisessä tapauksessa on harmillista kyllä huomiohakuisen somesukupolven hyväksikäyttö mutta toisaalta, jos on niin turhanpäiväinen, että tuollaiseen lähtee mukaan niin varmasti saa juuri sitä mitä tilaa :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *