lue rivien välistä

h-and-m-cotton-1

#hm #ecouterre #muotibisnes #puuvilla #ekologisuus #luomupuuvilla

Viime viikolla Ecouterre uutisoi siitä miten H&M nousi vuonna 2013 listaykköseksi luomupuuvillan käytössä. No sehän on kiva ja tosi hyvä juttu. Käykääpä itseasiassa lukemassa uutinen läpi, ennen kun jatkatte tämän postauksen lukemista pidemmälle. Lukekaa se läpi rauhassa ja makustelkaa hetki. Mutta mitä uutisessa itseasiassa sanotaan?

Monista nettiuutisista, jotka kuluttaja lukee vain nopeasti läpi, jää mielikuva perustuen ensimmäiseen kappaleeseen ja varsinkin otsikkoon. Minun piti lukea teksti pari kolme kertaa läpi ennen kuin edes ymmärsin ihan tarkalleen mistä siinä oli kysymys. H&M on listaykkönen, koska se on ilmoittanut kyselyn tekijöille, että sen mallistoissa luomupuuvillan osuus oli melkein 11% (10,8%) kaikista sen tuottamista puuvillavaatteista. Ajatella. 11% kuulostaa paljolta, koska sillä pääsi listaykköseksi kaikista maailman vaatefirmoista? Väärin, listalla ovat vain ne yritykset, jotka ovat ilmoittaneet listan tekijöille lukunsa. Yhteensä 80 firmaa. Ja H&M käyttämä määrä luomupuuvillaa on 11% firman puuvillavaatteista, ei koko mallistosta. Uutisessa ei myöskään mainittu mitään lukuja siitä, miten paljon firma valmistaa vaatteita kokonaisuudessaan vuoden aikana (kiloja, kappalemääriä tai kangasmääriä), joten koen sen uutisarvon siksi hieman vajaaksi.

“Textile Exchange’s list is not complete. There are no numbers, and it includes only retailers that voluntarily submit data. This year 80 companies opted-in. Wal-Mart (WMT), the world’s largest retailer, didn’t participate. “They haven’t in a number of years,” noted LaRhea Pepper, managing director of Textile Exchange.” (Businessweek.com)

h-and-m-cotton-3

Suosittelen lukaisemaan uutiset aina läpi ajatuksella. Ja jos se vaikuttaa “liian hyvältä” niin etsiä vielä pari muutakin uutista samasta aiheesta, jossa käytetään eri sanamuotoja ja mahdollisesti syvennytään aiheeseen tarkemmin. Jotain missä on lisää tarkentavia lukuja ja vertailua. Jos puuvillavaatteitten osuus H&M kokonaismallistosta on 10%, niin silloin luomupuuvillan osuus koko firman tuotannosta on oikeasti vain jotain 1% luokkaa. Eipä enää kuulosta niin hienolta, vai mitä? Prosentit ovat petollisia uutisissa, sillä niillä luodaan mielikuvia. Hyvässä uutisessa mainitaan aina molemmat, sekä prosentti (helppotajuinen), että konkreettisia lukuja (vaikeampi hahmottaa). Jos puhutaan prosenteista, niin lukijan pitää heti kysyä mihin verrataan. Hyvä uutinen laittaa asiat sekä isoon, että pieneen miittakaavaan.

“The U.S. market for organic cotton reached $960 million last year, up 16.2 percent from 2012”, says Haumann. Growth has been steady since at least 2003, when the market for organic fibers was merely $85 million. That’s considerable headway, but it amounts to a minuscule segment of America’s total textile consumption. “It still represents less than 1 percent,” says Haumann. (Businessweek)

h-and-m-cotton-2

Uutisessa kerrottiin myös, että H&M tavoite on vuoteen 2020 mennessä käyttää vain luomupuuvillaa mallistoissaan. Erinomaista kuulla, sillä niin pitäisi kaikkien muidenkin vaatemerkkien, sillä normipuuvillantuotanto on aika likaista hommaa hyönteismyrkkyjen, lannoitteiden ja vedenkulutuksen puolesta. Tekemistä on paljon, sillä luomupuuvillaa tuotetaan maailmalla normipuuvillaan verrattuna edelleen aivan liian vähän. Mutta se ei yksin riitä, että vaihdetaan luomuun.  Jos halpavaatteitten tuotantotilannetta tarkastelee kokonaisuutena niin tuotannon vähentäminen määrällisesti, on mielestäni ainoa nopea tapa saada aikaiseksi todella isoja ekologisesti merkittäviä muutoksia. Vaatteita pitää siis ommella vähemmän ja myydä vähemmän. Toisekseen luomupuuvillakin on uusi materiaali, joskin sen valmistusmenetelmä on parempi luonnolle ja ihmiselle kuin perinteisen puuvillan. Kierrätysmateriaalien käyttöä pitäisi siis myös lisätä huomattavasti, sillä kaikki vaatteet mitkä saadaan valmistettua jostain muusta kuin uudesta kuidusta on hyvä homma. Olisin todella iloinen, jos H&M esimerkiksi alkaisi yhteistyöhön suomalaisen Pure Waste Textilesin kanssa. 100% kierrätysdenimistä valmistettuja farkkuja leviäisi samantien kaikkialle maaailman halpavaatekauppoihin. Se olisi kuulkaa jotain se. Pure Waste ei muuten maksa minulle firmansa tai tuotteittensa mainostuksesta. Kahvit ovat joskus tarjonneet. Mainostan heitä ja puhun heistä paljon, koska minusta heidän tuote on nerokas ja haluan nähdä sen maailmalla.

En usko että H&M tai mikään muukaan iso halpavaatefirma tekee tällaisia “2020 kaikki on luomupuuvillaa”-manifestoja puhtaasti sen takia, että he haluavat olla ekologisia (niin kuin kuluttajalle usein annetaan ymmärtää). He tekevät sen siksi, koska normipuuvillan hinta nousee koko ajan maailmalla kasvavan kysynnän vuoksi. Halpavaatebrändit suorastaan tappelevat tästä materiaaleista, sillä kuituja ei enää pystytä tuottamaan niin nopeasti ja niin paljon kuin mitä firmat haluaisivat niitä ostaa. Halpavaatteisiin tarvitaan enemmän materiaalia ja kuituja, koska niitä myydään hintansa takia määrällisesti vuosi vuodelta enemmän maailmalla. Tämä on yksi syy mikä pakottaa puuvillan (ja villan!) tuottajat mm. huonontamaan kuidun laatua, jotta sitä saadaan tuotettua enemmän kiloina. Kysyntä on ylittänyt tarjonnan ja se vaikuttaa siihen miten laadukas t-paitasi on. Ostan H&M:ltä mm. alusvaatteita luomupuuvillaisena, mutta toivoisin kovasti että niiden laatua parannettaisiin. Olen huomannut, että luomupuuvillan kysynnän kasvaessa, laatu on mennyt alaspäin, myös luomupuuvillaissa vaatteissa. Harmi, sillä olisin valmis maksamaan niistä kyllä ihan käyvän hinnan. Minua kiinnostaa ostaa vähemmän, laadukkaampaa ja käyttää sitä pidempään.

Saatat ehkä kysyä itseltäsi, miksi otan usein vain H&M:n esimerkiksi kirjoituksissani. Siksi, koska he skandinavialainen megakorporaatio ja yksi maailman suurimmista vaatevalmistajista. Sinä, rakas lukijani, olet heidän asiakkaansa ja ostat heiltä tuotteita. Turha minun olisi keskittyä sellaisiin toimijoihin, joilla ei ole Suomessa myymälöitä tai jakelua. H&M on halpavaatefirma.  Itse merkkiä kohtaan minulla ei ole mitään vihasuhdetta, sillä yritän olla objektiivinen näissä asioissa. He tekevät joitain asioita oikein ja joitain mielestäni todella väärin. Uutisointin H&M:stä on taas ollut mielestäni heidän toimintaansa nähden hieman liian vihreää ja mielikuviin perustuvaa, joten puran sitä teille selkokielisemmäksi lukemalla rivien välistä ja esittämällä lisäkysymyksiä. He eivät todellakaan ole ainoa laatuaan yritysmaailmassa, ja samat kommenttini koskevat myös monia muita yrityksiä ja vaatebrändejä. Mutta eikö se ole parempi puhua naapurin Maijasta ja keskustella miten hänellä menee, kuin jostain kaukaisen maan A, jota kukaan ei tunne?

h-and-m-cotton-4

Jos etsitään tämän viikon luomupuuvillakuningasta niin mielestäni se on muusikko Neil Young. Tuo vanha hippi meni ja poisti fanituotteistaan kokonaan normipuuvillan. Ja suosittelee, että muut bändit ja artistit tekisivät samoin. Huippujätkä! Neilin perustelu muutokselle oli se, että yhden t-paidan tuottamiseen kuluu malkein 2700 litraa makeaa vettä. Luomupuuvillan taas tuottamiseen menee vähemmän, sekä vettä että lannotteita ja hyönteismyrkkyjä eli parannusta on. Hän myös toivoo kaikkien faniensa jättävän normipuuvillan kauppaan muutenkin, sillä sillä vedellä pitäisi kasvattaa ruokaa, eikä vaatteita. Voisiko joku nyt Pure Waste Textilesin kundeista soittaa Neilille, ja kertoa että heillä olisi tarjolla 100% kierrätyspuuvillaisia kiertue t-paitoja, jonka valmistukseen on kulutettu 0 litraa vettä. Se on aika helvetisti enemmän kuin 2700 litraa. “That’s enough water for 1 person to drink for 900 days or enough water to flush your (non low flow) toilet 270!” Siinä olis teille pari lukua ja prosenttia, josta minä pidän.

Kuvat: Ecouterre

Share


4 responses to “lue rivien välistä”

 1. Rinna says:

  Mielenkiintoista nähdä, miten H&M ratkaisee sen ongelman, että luomupuuvillaan sadot maa-alaa kohden ovat pienempiä kuin normikasvatetun, ja jos he aikovat 2020 mennessä siirtyä vain luomupuuvillaan, niin misssä se kaikki kasvatetaan? Puuvillalle tuskin tässä maailmassa löytyy enää lisää peltoalaa. Ehkä he sitten muuttavat koko firman konseptia ja alkavat tosiaan tehdä vähemmän vaatteita?

  Mistä on yläkuvan hurjan hieno pitsiasu?

  • outilespyy says:

   Eihän niiden tyyppi sanonutkaan, että puuvillan määrä mallistossa pysyy samana kuin nyt. Ne vaan sanoi, että tavoitteena on , että kaikki niiden puuvillavaatteet on luomua vuonna 2020. Eli, jos puuvillan määrää kokonaismallistossa vähennetään niin teoriassa sen pitäisi onnistua.

 2. Rinna says:

  Niin joo, ehkä sit painotus siirtyy tekokuituihin ja puuvilla jää ylellisyystuotteena sivuosaan. Jos H&M investoisi tekokuitujen kierrätykseen niin ehkä siitä syntyisi jotain hyvää!

 3. […] sivuvaikutukset olisivat sietämättömät. Tämä H&M yliääkäri todennäköisesti vielä palkitaan hyvästä työstä vaikkei potilaan elämänlaatu ole parantunut tippaakaan ja sairautta ei ole parannettu. Mutta […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *