Vestiarium – hidasta muotia vauhdikkaille naisille

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy

*) Sisältöyhteistyö. Sain palkkion.

Sattuipa eräs sunnuntai, kun taas raivosin kirjoittelin pitkin internettiä siitä, miten minua ärsyttää kun kotimaiset vaatemerkit eivät merkitse valmistamiaan kokoja asiakkaan mitoilla nettikauppaan. Minulta jää usein tilaukset tekemättä, kun en halua tilata vaatetta ellen ole varma, että mahdun siihen. Tai sitten minun kokoani ei vaan valmisteta (siro 44). Olin turhautunut, koska haluaisin tukea ostoksillani enemmän kotimaisia tekstiilivalmistajia, mutta on päiviä, joina minusta tuntuu ettei rahojani kaivata. Onneksi jotkut yrittäjät ovat hereillä ja aktiivisia. Helsinkiläinen vaatesuunnittelija Camilla Mikama vastasi kommentiini heti, että tulepa käymään Vestiariumin liikkeessä. Että heiltä löytyy kuulemma kestävää suunnittelua, laatua, etiikkaa ja niitä kokoja. Eikä hän valehdellut.

Vaatteen ekologisuutta ja eettisyyttä voidaan mitata ja toteuttaa aika monella tavalla tekstiilejä valmistavissa yrityksissä. Olen itse määritellyt tekstiilialalle 45+ tapaa olla vastuullinen, eli toimintatapojen lista on melko pitkä. Toki vastuullisuuden määritelmä tarkoittaa jokaiselle kuluttajalle hieman eri asioita, sillä kyse on meidän jokaisen henkilökohtaisesta arvomaailmasta. Itse painotan kulutuksessani ekologisuutta, eli esimerkiksi tuotteen hiilijalanjälkeä ja käyttökertojen määrää, joku muu taas painottaa enemmän etiikkaa. Minulle vaatteen käyttökestävyys ja materiaalin mukavuus on olennaista. Jos ne eivät toteudu, en käytä kyseistä vaatetta, vaan se jää kotona rekkiin roikkumaan.

Ensimmäinen vierailu Vestiariumin liikkeeseen allekirjoitti heti Camillan väittämän vaatemerkkinsä laadusta. Vestiariumin vaatteissa materiaalin ja kankaiden laatu on kaikki kaikessa ja sen tuntee heti, kun koskee vaatteisiin. Ompelijalle herahti aika monen kohdalla vesi kielelle, sillä sitä se hieno villakangas tekee ammattilaiselle, joka lukee ja analysoi materiaaleja sormenpäillä. Suosittelen kokeilemaan tätä hypistelemällä vaatteita silmät kiinni ja oikeasti käymään myymälässä sen sijaan, että ihailisi vain kuvia netissä. Koska näppi- ja peffatuntuma best.

Vestiariumin paksummissa neuleissa käytetään sitä parempaa merinovillaa, mikä on aika nappi kuituvalinta skandinaaviseen työelämään ja hyggeilyyn. Listalla on myös 100% pellavaneuleita, ja ne eivät todellakaan raavi ihoa, vaan ovat ihanan pehmeitä ja kevyitä. Huomaa, että Camilla käyttää aikaa eri materiaalian ja kangaslaatujen löytämiseen. Neuleet ja mohairpipot valmistetaan Holopaisella Tuusulassa. Paitojen ohuemmat neulokset (eli trikoo) ovat painavaa ja laskeutuvaa viskoosi-elastaania. Pidämme selvästi samantyyppisistä materiaaleista Camillan kanssa, sillä minusta yksi laadukkaan kankaan ominaisuuksista on sen paino yhdistettynä laskeutuvuuteen. Paino kertoo kestävyydestä ja painavan kankaan liike on eleganttia. Villakankaissa on silkkimäinen kiilto ja ne eivät rypisty istuessa, sillä sellaista laadukas villa on kun kuitupituudet ovat kohdillaan. Kävimme Camillan kanssa pitkän keskustelun elastaanista ja sen tarpeellisuudesta vaatteissa. Vestiariumin tuotteissa sen käyttö on tarkoin mietitty ja se ei lyhennä vaatteen käyttöikää. Kaikkien kankaiden laatu testataan ennen kun ne otetaan mukaan mallistoon.

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy

Vestiariumin tuotteet suunnitellaan ja kaavoitetaan Suomessa ja valmistetaan ateljeetyönä Talinnassa. Tämä takaa ompelutyön korkean laadun ja nopeat toimitukset. Kaikki ateljeen ompelijat tunnetaan nimeltä ja tuotteen valmistaneen henkilön nimi lukee tuotteen roikkulapussa. Lähituotanto mahdollistaa nimikoinnin lisäksi myös varaston minimoinnin, mikä tarkoittaa sitä ettei tuotteita tehdä enemmän kuin mitä myydään ja varmistaa arvikkaiden materiaalien maksimaalisen hyödyntämisen.

Yksi pahimpia tekstiiliteollisuuden rikoksia on juurikin ylituotanto, kun vaatemerkit valmistuttavat tuotteita moninkertaiset määrät tilauksiin nähden. Työntekijät ahertavat yötä päivää karmeissa olosuhteissa, ja vaatteita jää käyttämättä ja myymättä. Asiakas maksaa ylituotannon hinnan, ompelijalle maksetaan huonosti ja luonnonvaroja haaskataan pilkkahinnalla joka välissä. Yh.

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy
Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy

Vestiariumilla on erinomainen slogan – Slow fashion for speedy women, eli hidasta muotia vauhdikkaille naisille. Camillan suunnittelijafilosofia on tehdä yksi mallisto ja kehittää sitä eteenpäin pienin askelin sesonki sesongilta. Vestiarium (2016) on jatkumoa Camilla Mikama vaatemallistolle, joka perustettiin 2009. Suurin osa malliston tuotteista siirtyy siis aina seuraavaan sesonkiin, jotta asiakkaiden lempimallit ovat koko ajan saatavilla. Vestiariumin tämän hetken vanhin tuote aloitti matkansa SS2009 mallistosta, eli on ollut mukana jo 10 vuotta! Tämä jos jokin on kestävää suunnittelua.

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy

Vestiariumin visio on tehdä pukeutumisesta helppoa, pitää palvelun taso korkealla ja omatunto puhtaana. Merkki on ottanut asiakseen selvittää tuotannon kaikki taustat ja tehdä ne parhaat valinnat asiakkaan puolesta, jotta sinun ei tarvitsisi selvittää niistä mitään. Suurin osa tuotteista tilataan tuotannosta vasta kun ne on myyty, ja ne saadaan jopa muutamassa päivässä Tallinnan ompelimosta Uudenmaankadun myymälään. Virallisesti toimitusaika on 1-2 viikkoa, mutta Camilla kertoi, että tuotteet saapuvat heille yleensä nopeammin.

Vestiariumin mittataulukossa koot menevät 46/XXL:n asti (126cm lantio). Tämän kokoisia vaatteita saattaa satunaisesti löytyä muidenkin laatuvaatemerkkien kokotaulukosta, mutta yritäpä osua paikalle vielä silloin kun niitä on saatavilla nettikaupassa. No Vestiarium on päättänyt olla myymättä ei-oota, mikä on ihanaa. Jos haluamaasi kokoa ei ole, se tilataan sinulle. Ja minulle tilattiin. Tarkistetulla lahkeenmitalla ja vyötärönympäryksellä, jotta pitkä saa pitkää ja pätkä pätkää. Ja kaikki palvelua.

Mittamuutoksilla saadaan “räätälöityä” asiakkaalle täydellisesti istuva vaate ilman lisäkustannuksia ja tämä on Camillan mukaan ollut heillä erittäin pidetty lisäpalvelu, jota vielä harva merkki tarjoaa. “Uskomme, että tulevaisuudessa tuotteiden räätälöinti asiakkaan toiveiden mukaiseksi tulee lisääntymään – mitä vähemmän halutaan omistaa vaatteita, sen suuremmat tulevat olemaan vaatimukset vaatteen istuvuuden, laadun ja käytettävyyden suhteen, sekä tietysti ympäristöystävällisyyden.” Olen samaa mieltä. Täydellisesti istuva vaate myös pysyy käytössä pidempään, koska se on muokattu juuri sinulle. Käyttörkertojen määrä on tärkeä tuotteen ekologisuuden mittari.

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy
Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy

Brändin nimi tarkoittaa latinaksi vaatekaappia ja merkin kantava idea on, että Vestiariumin jokainen vaate on ajaton ja trendeistä riippumaton klassikko. Ne on suunniteltu kestämään sekä aikaa että satoja käyttöjä. Tuotteen jälleenmyyntiarvo säilyy, eli saat vielä jotain takaisinkin jos myyt sen jossain vaiheessa eteenpäin. Epäekologisin vaate on sellainen, joka valmistetaan turhaan, eli se jää käyttämättä ja vain roikkuu vaatekaapissa. Tai jonka pilaat taitamattomalla vaatehuollolla.

Hanki siis sellaisia vaatteita mitä käytät usein (300+ kertaa) ja osaat huoltaa niitä. Pyri ostamaan kotimaisilta merkeiltä niin usein kuin mahdollista, vaikka vaatteissa olisi elastaania, sillä vaatteen laatu kuittaa sekoitekuidun velan. Hanki Suomessa ja EU-alueella pääasiassa tuotettuja tuotteita. Opettele tunnistamaan laatu vaatteissa. Helpointa se on tehdä käymällä sovittelemassa laatumerkkien tuotteita ja jututtamassa heidän myyjiä.

Tämän syksyn mallistosta lempituotteitani olivat: Sorbonne dress, Sorbonne jumpsuit, Vestinariumin THE mohairpipo, Hague wide trousers ja Seattle long merino dress.

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy

VESTIARIUM

facessa // instassa // nettikauppa

Tiedustelut: [email protected]

Myymälä: Uudenmaankatu 13, 00120 Helsinki.

Vestiarium on laadukas vastuullinen suomalainen vaatemerkki OutiLesPyy
Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *