Jos sen voisi antaa ystävälle käyttöön, sen voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen

Trashion-kierrätysmuoti-Outi-Pyy-Mikko-Rasila-2

Upeeta, olet siis tehnyt päätöksen lahjoittaa vanhoja vaatteitasi ja muita tavaroita hyväntekeväisyyteen. Onneksi olkoon. Suosittelen kuitenkin käymään niitä ensin hieman läpi, jotta et lahjoita järjestöille mitään sellaista mitä he eivät pysty jälleenkäsittelemään. Hyvänä sääntönä voisi pitää sitä että “Jos sen voisi antaa ystävälle käyttöön, sen voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen”. Alla pikaopas kodin tavarakierrätykseen:

VAATTEET: Kierrätykseen lahjoitettavien vaatteitten tulee olla puhtaita (pestyjä) ja niissä ei saisi olla nukkaantumia, tahroja tms. Tarkista vetoketjut, napit ja kulumat.  Jos vaatteessa on vetoketju rikki tai siitä puuttuu nappeja, ei se valitettavasti kelpaa jälleenmyytäväksi. Ompele nappi takaisin, niin sen voi lahjoittaa. Korjaa repeämät. Hanki nukanpoistaja ja siisti vaatteet ennen lahjoitusta. Pese vaatteet, jos ne voi pestä. Puhdista tahrat pois ja tarroita vaatteet jos niissä on lemmikkien karvoja. Lahjoitettavien sukkien ja alusvaatteitten pitää olla lähen uudenveroisia. Poikkeuksena ovat vintage ja retrovaatteet (90-lukua ja vanhempaa) . Niissä menee läpi pikkuvialliset ja kuluneetkin, mutta uudemmissa, varsinkin 2000-luvulla valmistetuissa ollaan kierrätysjärjestöillä todella tarkkoja. Sanoisinkin että vintage- ja retrovaatteet kannattaa lahjoittaa aina kierätykseen, sillä niitä ei valmisteta enää.  Miesten vaatteissa on sama juttu kuin naisten vaatteissakin, mutta tarkista lisäksi kauluksen sisäpuoli ja kainalot. Niissä ei saa olla tahroja tai kellastumaa.

ASUSTEET: Kenkiä lahjoittaessa pitää olla todella tarkka. Jos pohjissa on pahat kulumat, kenkä on linttaanastuttu tai korko rikki niin sitä ei voi lahjoittaa. Lahjoitettavaksi kelpaamaton kenkä kuuluu sekajätteeseen. Tämän takia esimerkiksi vain harvat lenkkarit ja miestenkengät läpäisevät seulan. Poikkeuksena jälleen vintage ja retroasusteet. Niissä pikkuviat ja kulumat ovat ok. Lahjoitettavat kengät, laukut, hatut ja muut asusteet (joissa on siis käyttöikää vielä jäljellä) kannattaa viedä aina suoraan myymälään. Keräilylaatikoissa ne joutuvat valtavaan paineeseen, jossa moni kaunis hattu ja laukku on lytistynyt myyntikelvottomaksi. Kengät kannattaa pakata pareittain muovipussiin, jotta pari säilyy yhdessä. Asusteitten sisään (varsinkin laukut ja hatut) tulee laittaa sanomalehteä, jotta ne säilyttävät muotonsa kuljetuksissa. Muista puhdistaa kengät ennen lahjoitusta.

Trashion-kierrätysmuoti-Outi-Pyy-Mikko-Rasila-4

KODIN TEKSTIILIT: Verhot (varsinkin vintagekankaiset) voi lahjoittaa kierrätykseen, vaikka niissä olisi valoraitoja tai muita vaalentumia. Lakanoitten ja pyyhkeitten kanssa ollaan tarkempia. Jos niissä on tahroja tai kellastumia ne kannattaa kierrättää kotona siivousrätteinä, eikä lahjoittaa. Matot ja muut raskaammat tekstiilit olisi hyvä tampata ennen lahjoitusta.

ASTIAT: Lasitavara ja posliini kannattaa aina viedä suoraan myymälään, sillä ne harvoin säilyvät keräilylaatikoista ehjinä. Pakkaa astiat sanomalehteen tai kodintekstiilien väliin.

KIRJAT JA TAIDE-ESINEET: Kaikki muut kirjat ja lehdet kelpaavat kierrätettäviksi, paitsi tiedoiltaan vanhentuneet tietokirjasarjat. Viikkolehtiä voi kierrättää myös naapureitten kesken. Jos taide-esineen historia ja tekijä on tiedossa, se kannattaa laittaa tavaran mukaan post-it lapulla. Näin järjestöille on helpompaa hinnoitella tuote oikein myymälässä.

MUSIIKKI JA ELOKUVAT: Vanhat LP-levyt, uudet CD:t ja DVD:t kannattaa aina viedä kierrätykseen jos ne ovat vielä ehjiä. VHS-kasettit eivät kelpaa tällä hetkellä jälleenmyytäväksi, mutta Kierrätyskeskukselta voi kysyä, voiko niitä käyttää materiaalina heidän työpajoissaan.

TEKNIIKKA: Lahjoita vain toimivaa tekniikka. Johdot, laturit ja muut sen sellaiset olisi hyvä merkata lapulla tai teipillä, mitä ne ovat, esim. tv-kaapeli jne. Tarkista että lahjoitettavissa laitteissa on virtajohto mukana, teipattuna laitteen kylkeen muovipussissa.

Lahjoituksia ottavat vastaan Suomessa mm. seuraavat organisaatiot:

Mitäs sitten niille tavaroille ja vaatteille, joita en voi lahjoittaa? Mene ensimmäisenä myymään niitä itse kirpparille tai lahjoita ystäville. Jos ei mene kaupaksi, todella rikkinäiset ja likaiset (2000-luvulla valmistetut) vaatteet tulisi laittaa energiajätteeseen. Jos sellaista laatikkoa ei ole taloyhtiössä, vaatteet pitää heittää sekajätteeseen muiden roskien kanssa. Tässä vielä tarkempi pikaopas yleisimmille lahjoitettaville tavaroille. Lähimmän kierrätyspisteen eri tavaroille näet täältä. Lue myös postaukseni vuonna 2016 voimaan tulevasta uudesta jätelaista.

On kivaa raahata kaupoilta kotiin kaikenlaista, mutta kuluttajan vastuu on myös kierrättää kaikki hankkimansa materia oikeaoppisesti. Kun käy omia tavaroitaan läpi, kannattaa myös miettiä sitä ostatko jatkossa tavaroita joilla on elämää myös meidän jälkeemme vai onko suurin osa ostoksistasi vain roskaa.

Kuvat: Trashion-kirja (Atena), valokuvaaja Mikko Rasila, vaatteet: OutsaPop Trashion.

(Published on: Aug 23, 2013)

Trashion-kierrätysmuoti-Outi-Pyy-Mikko-Rasila-3

Share


12 responses to “Jos sen voisi antaa ystävälle käyttöön, sen voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen”

 1. * says:

  Vanhoja pyyhkeitä ja lakanoita voi lahjoittaa myös hesylle eläinten alusiksi. :) Ottavat vastaan myös muuta joutilasta, kuten ohessa on lueteltu.

  http://www.hesy.fi/tue-toimintaamme/tavaralahjoitukset/

 2. […] Jos tuntuu siltä, ettei tiedä, mihin nuo vanhat tekstiilit kuuluu laittaa tai ei voimat riitä niiden käsittelyyn, pyydä kavereita apuun. He jaksavat kyllä sortteerata koko varaston läpi ja eritellä sieltä ne 1900-luvun vaatteet pois. Jos et tiedä, mitä kannattaa säilyttää, soita ja kysy kierrätyksen ammattilaisilta. Remakella, Fidalla, Kierrätyskeskuksessa ja UFFilla neuvotaan varmasti enemmän kuin mielellään siinä mitä vaatteille kannattaa tehdä ja mitä voi lahjoittaa mihinkin. Minulle voi myös laittaa mailia ja lukaista läpi kirjoittamani pikaoppaan lahjoituksen tekemisestä. […]

 3. HANNA says:

  H&M ottaa myös vastaan tekstiilejä, itse vien sinne kaiken rikkinäisen yms. joka ei kelpaa enää muuten kierrätettäväksi sellaisenaan. He hyötykäyttävät myös rikkinäiset tekstiilit raaka-aineena.

 4. […] jätemuodosta on uudelleentuotantoon sopimatonta huonon laatunsa vuoksi. Olennaista olisikin, että kuluttaja tietäisi mikä on lahjoitettavaksi sopivaa ja mikä sopii polttouuniin. Ainakin kaikki tekstiilit, jotka on valmistettu ennen vuosituhannen […]

 5. […] Omat ohjeeni vaatelahjoituksen tekemiseen. Lisää pohdintaa vaatelahjoituksista, varsinkin 1900-luvun vaatteista. […]

 6. […] ja opettele erottelemaan vaatekeräyksiin vaatteet oikein. Lue eri organisaatioitten sivuilta lahjoitusohjeet ja kysy lisätietoja myymälöistä. Yli puolet […]

 7. Laura says:

  Miksi hyväntekeväisyyteen lahjoitetussa vaatteessa pitää esim. olla kaikki napit kiinni? Itse ajattelen, että jos minulle ei ole varaa ostaa uusia vaatteita, pidän mielelläni käytetettyä, vaikka siitä puuttuisikin yksi nappi. Onhan se parempi, kuin olla ilman vaatteita. Jos minulla ei ole varaa ostaa uusia vaatteita, voin ostaa esim. saumasta ratkenneen paidan ja korjata sen itse. Miksi keräykseen vain uudenkuntoiset kelpaa, niitä kun voi ostaa kaupasta rahalla? Täysin hullua, ettei pikkuviallisia vaattteita halua kukaan edes pikkurahalla!! Kirppariltahan ostaessaan saattaa vaikka arvata ostavanssa käytettyä, joka voi näkyä tuotteessa.

  • outilespyy says:

   Ompelutaito on katoava luonnonvara. Hyväntekeväisyysjärjestöt voivat ottaa vastaan vain sellaisia tuotteita, joita he ovat varmoja että ne myyvät, sillä muutenhan ne roikkuvat vaan rekeillä viemässä tilaa. Minusta olisi ihanaa sanoa sinulle, että suurin osa asiakkaista ostaisi myös pikkuviallisia tuotteita, mutta todellisuus on ettei niitä osteta kovinkaan usein. Jengi on välillä todella laiskoja :(

 8. […] Lahjoitukseen lähtevän tavaran on syytä olla priimaa: ”Jos sen voisi antaa ystävälle lahjaksi, sen voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.” (Outi Les Pyy) […]

 9. […] korjauttamisesta paikalliselle ompelijalle ja pienyrittäjälle. Kierrätä ne vastuullisesti, ja oikeisiin paikkoihin, kun et niitä enää […]

 10. […] Lahjoitus- ja tavaranlajitteluohjeita tavaramäärän karsintaan, 2013. […]

 11. […] kuskaamaan vaatettasi mihinkään, tarkista vielä nämä: Laittaisitko vaatteen itse päällesi? Voisitko antaa sen lahjaksi ystävällesi? Jos myisit sen, saisitko siitä rahaa? Onko se ajanmukainen? (Miksi ajanmukainen? Turvapaikkaa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *