juhlakauden pukeutumisvinkit

remake-showpiece-ompelimo-1b

 

Marraskuun myötä astuimme tulevaan juhlakauteen. Seuraavien kuukausien aikana on tulossa firman pikkujouluja, illallisia, koulujen päättäjäisiä, uusi vuosi, linnan juhlat, mitä näitä nyt on. Varmaan jokainen meistä käy ainakin kerran ulkona niin, että päälle tarvitaan ykköset tai vähintään cocktailmekko. Joillakin juhlilla kun on ihan määritelty pukukoodi ja etiketti.

Siksi näihin aikoihin myös kaupoissa näkee aika stressaantunutta mekonmetsästäjää. “Voinko olla avuksi? Mitä etsit?” “Tarvitsen jotain juhliin…” Jotain. Ymmärrämme kyllä, että vieraitten tulee kunnioittaa tilaisuuden pukukoodia, mutta silti usein etsitään vain väliaikaista ratkaisua. Vaatetta joka on sinne päin. Ja ihan ymmärrettävistä syistä, sillä iltapuvut ja juhlapuvut ovat usein aika kalliita* vaatteita. Halutaan saada se expensive look, mutta ei investoida siihen, koska vaatetta tullaan käyttämään niin harvoin. Ehkä vain yhden kerran. Lisäksi ostoskeskuksien joulumusiikki kaikuu pääkopassa niin, että sovituskoppiin punkeminen toppatakin kanssa on kidutusta. Tässä omat vinkkini kauden juhlapukeutumiseen, sillä tässä maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin stressata joidenkin bileitten pukeutumisen takia.

 

remake-showpiece-paulamalleus-3

 

TRASHIONISTAN PUKUVINKIT JUHLAKAUTEEN:

LAINAA. Kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi. Pukuvuokraamoilta saa iltapukuja parilla sadalla eurolla lainaksi. Valikoima kannattaa katsastaa etukäteen läpi jo marraskuussa, jos tiedät, että tulet tarvitsemaan vaatetta joulu-tammikuussa. Ystäviltä lainaamalla puvun hankinta tulee vielä halvemmaksi, mutta suosittelen korvaamaan vaivan ainakin pesettämällä vaatteen pesulassa käytön jälkeen. Ota itsestäsi mitat ja laita ne frendeille, josko heillä löytyisi jotain sopivaa. Niskalappujen vaatekoot ovat aika epämääräisiä. Jos olet klassikoiden ja minimalistisen tyylin ystävä, hanki itsellesi vain hyvin yksinkertaisia vaatteita (mustia), joita asustat sitten laadukkailla lainatuilla koruilla ja laukulla.

 

HYVÄ ISTUVUUS ON TÄRKEÄMPI KUIN TRENDIKÄS TYYLI TAI UUSI VAATE. Isäni sanoin “Hyvin istuva ja tiukka eivät ole sama asia.” Hän oli mies joka ymmärsi istuvuuden ja tyylin päälle. Hän myös puhui usein teinille siitä, miten kiiltäväpintainen ja liian tiukka vaate näyttää aina halvalta ja tyylittömältä, vaikka se olisi ollut kuinka kallis. Noudatan näitä oppeja edelleen. Välttelen siis kaikki superkiiltävät satiinit, sillä ne eivät näytä mielestäni koskaan hyvältä salamalla otetuissa valokuvissa. Mattapintaiset kankaat, tai puolihimmeät “silkit” ovat suosikkejani. Juhlissa otetaan usein paljon kuvia, joten panostan sellaisiin vaatekuituihin, jotka eivät ryppyynny käytössä ja toimivat hämärässä otetuissa valokuvissa (tämän voi helposti testata kotona kännykällä). Lisäksi vaatteessa kuuluu olla tilaa eli väljyyttä liikkumisen takia. Kun siis sovitat niitä, tee normaalit liiketestit. Mene kyykkyyn poimimaan jotain lattialta, kumarru eteenpäin, istu jne. Katso peilin kautta miltä vaate näyttää näissä kulmissa ja asennoissa (onko pääntie sittenkin liian avoin, onko helma liian lyhyt). Paukkuuko saumat? Mm. mekon tai housujen lantiolla on oltava n. 6cm tilaa (paitsi farkut), koska peffa leviää sen verran kun istumme alas. Myöskään alusvaatteitten rajat eivät kuulu kuultaa (raja näkyy kohoumana) mekon läpi. Jos näin käy, vaate on liian pieni. Kuultoa voi myös hillitä käyttämällä juhlavaatteen alla sileäpintaisia, saumattomia ja kaarettomia alusvaatteita.

 

NETTITILAUS ON AINA RISKI. Netissä on tuhansia kauppoja, jotka myyvät edullisia juhla- ja cocktailpukuja ja joita mainostetaan jopa “mittatilauspukuina”. Syötät vaan mitat tilaukseen ja hoplaa, oma pukusi saapuu Kiinasta postissa parin viikon päästä. Mutta halpa on harvoin hyvä. Ja itse en ostaisi ikinä juhlavaatetta sokkona ja ilman että pääsen sen sovittamaan ja hiplaamaan materiaalin. Jos et usko, niin googlaa “online shopping dress fail”. Ja vaikka uskoisitkin, niin googlaa tuo joka tapauksessa, sillä siitä saa mainiot naurut. Nettikaupoissa kuvat on photaroitu niin, että vaatteen materiaali näyttää lähes aina täydellisesti istuvalta, laskeutuvalta ja paksulta silkiltä, vaikka se olisi todellisuudessa ohutta halpasatiinipolyesteria. Lisäksi se on kuvattu mallin päällä, jonka vartalon mittasuhteet ovat todennäköisesti aika erilaiset kuin omasi. Mittatilauspuvun tekemiseen vaaditaan oikeasti parikymmentä eri mittaa ja lähes aina protosovituksen, eli RY-VY-LY ei todellakaan riitä. Laatupuvut maksavat alessakin useita satoja ja normaalihintaisena lähemmäs tonnin. Varsinkin, jos niissä on pitsiä, strasseja tai paljetteja. Juhlapukujen tai cocktailmekkojen tyyli ja trendit eivät vaihtele vuodesta toiseen juurikaan, joten suosittelen lämpimästi sijoittamaan vaatteeseen, jonka materiaalit ovat laadukkaita ja jotka kestävät käyttöä useamman vuoden, jopa kymmenen. Jos olet taas joskus tilannut netistä täysin istuvan juhlavaatteen, joka oli edullinen ja jopa hyvälaatuinen, niin onneksi olkoon. Olit yksi tuhannesta. Monet eivät ole näin onnekkaita.

 

MUOKKAUTA KIRPPISVAATE. Kirppiksillä ja vintage-liikkeissä kannattaa kierrellä pitkin syksyä. Ennen vuotta 2000 valmistettujen pukujen materiaalit olivat aivan eri kaliiperia kuin nykyään, ja niitä on helpompi uudelleenmuokkauttaa ja korjata kuin nykyvaatteita (on saumanvaraa). Lisäksi puvut maksavat kirppareilla huomattavasti vähemmän kuin uutena, joten hyvän pohjan saattaa löytää aika edullisesti. Vintage-löytö kannattaa viedä ompelijalle ja muokkauttaa ja uudelleenistuttaa se sopivaksi. Operatio maksaa tod näk reilun satasen tai kaksi, riippuen pukuremontin laajuudesta. Mutta se kannattaa, sillä kokonaiskustannuksena saat itsellesi täydellisesti istuvan ja mitoitetun laatuvaatteen vain muutamalla satasella, ja sillä mennäänkin sitten jo monta vuotta.

 

JUHLAVAATTEEN EI TARVITSE OLLA AINA MEKKO. Juhlavaate voi nykyisen etiketin mukaan olla muutakin kuin mekko. Esim. siistit ja juhlavat housut ovat erinomainen vaate, joka onkin sitten vuosien varrella helppo yhdistää eri toppeihin, paitoihin, neuleisiin ja jakkuihin. Näin sama vaate palvelee eri tilaisuuksissa ja näyttää aina erilaiselta. Housut ovat yksi vaikemmista vaatekappaleista löytää kiireessä, joten hyvine juhlahousujen etsintään kannattaa käyttää aikaa. Muista ottaa kaupoille mukaan luottokengät, jotka voi sovittaa juhlahousujen kanssa. Lahkeen on oltava oikean mittainen, ja jos se ei ole, ompelija voi sen lyhentää sellaiseksi. Huomio, miten korkeita kenkiä käytät itse juhlassa (sisäkengät) ja millä kengillä liikut tapahtumaan (ulkokengät).

 

KÄYTÄ PESULOITTEN PALVELUITA. Onko oma vanha juhlapukusi ollut rypyssä varastossa vuoden? Se kannattaa huollattaa pesulan kautta ennen käyttöä. Pesulat pystyvät mm. höyryttämään puvun sileäksi, vaikkei sitä pestäisi. Kotisilitysraudat kannattaa yleensä pitää kaukana iltapuvuista ja muista vuoritetuista vaatteista, ettei käy vahinkoa. Jos käytät juhlavampia vaatteita useammin vuoden aikana, suosittelen investoimaan höyrynkehittimeen silitysraudan sijaan. Sillä oikenee aremmatkin kuidut. Käsityöläisille suosittelen Trevilin Dominaa, mikä minulla on ollut itsellä käytössä jo yli 15 vuotta. Jos taas et halua investoida uuteen silityslaitteeseen, Remakella veloitamme juhlapuvun höyryttämisestä 10€/kpl ja se onnistuu odottaessa, koska meillä on höyrypata päällä joka arkipäivä. Viikonloppunakin sopimuksen mukaan.

 

JUHLAKENGÄT. “Kalleinkaan mekko tai puku ei näytä kauniilta ja tyylikkäältä, jos sitä ei kanneta hyvällä ryhdillä.” Juhla-asun pahin vihollinen on huonot kengät. Päkijöitten kipu, nilkan ja pohkeen jännittäminen ja yleinen epämukavuus vie muutamassa tunnissa ensin ryhdin, sitten hymyn ja lopuksi pilaa lähes aina illan, koska et voi tanssia. En siis voi painottaa tarpeeksi sitä, miten tärkeät mukavat kengät ovat onnistuneen juhlan kannalta. Väentungoksessa kukaan ei muutenkaan huomaa nättejä kenkiäsi, mutta hymysi katoamisen he kyllä heti näkevät. Jos et halua, että kenkäsi näkyvät vaatteen alta, hanki itsellesi maksimittaisia mekkoja tai lattiaan ulottuvia housuja. Niiden alle on hyvä piilottaa tolppakorot. Uusia kenkiä ei ikinä pidä laittaa juhliin, ilman että ne on ajettu sisään. Paras tapa testata juhlakengät ja ottaa ne käyttöön on imuroida niissä koko asunto. Jos et sitä pysty tekemään, kengät eivät ole juhlimista varten. Jos taas välttämättä haluat laittaa jalkaasi ne nätit korkkarit, missä voi seistä max. 2 h, muista ottaa mukaan vaihtokengät.

 

SOVITUS. Älä lähden kaupoille sovittelemaan mitään, jos sinulla on miljoona villavaatetta päällä ja nauhalliset kengät. Tai kun olet väsynyt ja kiireessä. Vaateketjut luottavat tähän, ja siihen että teet kiireessäsi heräteostoksia. Jos etsit juhliin vaatteita, joita voisi käyttää monena vuotena, tee se silloin kun sinulla on helposti puettavaa päällä, hyvä fiilis ja aikaa miettiä valintojasi. Ota makutuomari mukaan, niin näet samalla frendiäsi, etkä ole niin altis kauppjen houkutuksille.

 

MEIKKAUS & KAMPAUS. Vanhankin vaatteen saa näyttämään täysin uudelta, jos annat ammattilaisten laittaa itsesi siihen. Palvelujen ostaminen on myös erinomainen tapa tukea talouttamme ja paikallisia yrittäjiä sen sijaan, että ostaisit uutta rompetta ketjuilta. Mene siis juhliin vanhassa mekossa, mutta käy kampaajan tai meikkaajan kautta, joka laittaa sinut juhlakuntoon. Vaikka osaan itseni meikata hyvin, olen aina yhtä yllättynyt siitä miten uskomattoman hyvältä näytän ammattilaisen käsien kautta. Juhlalookkia varten kun muutenkin tarvitaan kaikenlaista tököttiä ja ainetta, mitä arkena ei tarvitse, joten säästät siinäkin rahaa kun et osta niitä, vaan maksat vain lopputuloksesta. Kysy ystäviltä suosituksia paikoista missä he ovat käyneet.

Toivottavasti näistä oli teille apua. Tähän loppuun suosittelisin pk-seutulaisia vielä piipahtamaan myös Remakella (Annakatu 13). Meillä on rekillä muutamia erikoisempia ja taatusti uniikkeja kierrätysmateriaaleista valmistettuja iltapukuja, joita vuokraamme 80€/päivähintaan. Kuvagallerian voi chekata Remaken Facesta. Meiltä saa myös kymmeniä erilaisia vanhoista rikkinäisitä koruista valmistettuja uniikkeja pääkoruja ja kämmenkoruja.

*) Kallis on käsitteenä täysin subjektiivinen, eikä viittaa mihinkään tiettyyn summaan. Tässä tapauksessa tarkoitan sellaista summaa, joka on omalle kukkarolle beyond heräteostos ja usein harkinnan paikka.

 

remake-showpiece-outilespyy-3

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *