Kysyvä ei tieltä eksy

Wild-by-Marita-Huurinainen

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Suomen Blogimedian ja I Love Me -messujen kanssa. I love Me -messut järjestetään Helsingissä nyt tulevana viikonloppuna 17.-19.10.

Minua pidetään kriittisenä muodin kuluttajana, mutta samalla myös asiani tuntevana. Olen ottanut tavakseni lukea säännöllisesti alan uutisia ja samalla perehtyä päivänpolttaviin aiheisiin, uusiin merkkeihin ja tuotteisiin hieman pintaa syvemmältä. Koskaan ei ole pakko tietää kaikesta kaikkea. Se on itse asiassa täysin mahdotonta. Mutta on olennaista osata esittää hyviä kysymyksiä ja lukea uutisia rivien välistä. Mitä ei kerrottu? Miksi ei kerrottu? Mistä saan tietää lisää? Muoti ja sen markkinointi perustuu suurimmaksi osaksi mielikuviin ja fantasioihin ja siksi tiedostavan kuluttajan kannattaakin opetella näkemään tämän kaiken läpi. Koska tämä on pitkä tie, teen parhaani auttaakseni blogini lukijoita tulkitsemaan alan mainospuheita ja tuoteselosteita ja navigoimaan ammattisanastoviidakon läpi. Kaikkea ei siis pidä missään tapauksessa tietää itse, mutta aina on hyvä olla joku jolta kysyä. Minua ei kiinnosta pelkästään se mikä on vialla vaan myös se mitä voisin tarjota lukijoilleni vaihtoehdoksi ilman, että heidän arkensa hankaloituisi liikaa.

Messut ovat loistava tilaisuus tavata eri merkkien ja tuotteitten edustajia ja keskustella heidän kanssaan. Tuottajalle ja jälleenmyyjälle dialogi kuluttajan kanssa on tärkeää, jotta he pääsevät kosketuksiin asiakkaittensa ja tuotteensa loppukäyttäjän kanssa. Parhaimmillaan keskustelu voi johtaa tuotteen tai yrityksen toiminnan parannuksiin. Suomalaiset jostain syystä pelkäävät keskustelua. Mielestäni sekoitamme pinnallisen small talkin normaaliin vuoropuheluun. Messuille ei kannata mennä pelkästään kyselemään mitä kuuluu tai miten menee (hyvää, kiitos) vaan sinne kannattaa lähteä keskustelemaan itseä kiinnostavista aiheista ja oppimaan uutta. Keskustelun luonteeseen kuuluu se, että kysellään ja kyseenalaistetaan, mutta myös kuunnellaan. Suomalaiset ovat olleet aina huonoja antamaan palautetta (hyvää tai huonoa), mikä on minusta erittäin harmillista. Moni pelkää loukkaavansa toista tai ei vaan kehtaa kehua, koska sehän voi nousta päähän. Positiivinen palaute pitäisi sanoa aina ääneen, jos olet tyytyväinen. Se kannustaa ja kertoo tuotteen tekijälle, että he tekevät työtään oikein. Negatiivinenkin palaute kannattaa sanoa, mutta asiallisesti. Hyvä dialogi on aina kohteliasta, vaikka keskusteltaisiin jostain epämiellyttävästä. Jos ei kehtaa keskustella kasvotusten niin sitten vaikka sähköpostilla.

Olen tähän mennessä määritellyt 12 eri tapaa kuluttaa muotia ekologisemmin ja eettisemmin. Ne ovat kuin pieniä askelia. Voit ottaa yhden kerrallaan, tai juosta vähän matkaa. Liikkua sivuille ja jopa taaksepäin. Pääasia, että liikut tietoisesti ja omasta tahdostasi. Muodissa minua kiinnostaa koko tuotteen elinkaari materiaalin kasvatuksesta, sen käsittelyyn, tuotteen valmistukseen, sen käytettävyyteen ja kestävyyteen ja lopulta sen kierrätettävyyteen. Miten ja kenen toimesta materiaali on kasvatettu ja tuotettu? Missä ja miten tuote on valmistettu ja missä olosuhteissa? Jos siinä on jotain ekologista ja eettistä niin tarkalleen ottaen mikä osa? Mitä loput osat ovat? Kauan tuote kestää käyttökertoja? Onko tuote minulle turvallinen? Mitä ympäristöhaittoja tuotteen käytöstä aiheutuu? Miten kierrätän sen kun en enää käytä sitä? Olennaista on tajuta se, ettei ekologisempaa elämään ole yhtä oikeaa tietä vaan se on valintoja ja vertailua. Joka päivä. Siksi tarvitaan keskustelua, jotta saisit enemmän tietoa ja osaisit sen pohjalta tehdä näitä valintoja.

Mutta yksi asia on varma – tulet kävelemään messuilla paljon. Fiksu varustautuu viikonlopun kierrokselle mukavilla kengillä, isolla olkalaukulla, omalla ostoskassilla, muistiviholla ja vesipullolla. Niillä pidät huolen siitä, että jaksat kiertää mahdollisimman paljon, kirjoittaa havaintojasi ylös ja keskustella tuntikausia ilman että suu tuntuu pumpulilta.

Muistakaahan osallistua I Love Me -messulippujen arvontaan! Kommentteja voi laittaa vielä tämän päivän iltaan asti. Postitan liput huomenna voittajille.

Pitäkää hauskaa messuilla!

Kuvat: Wild (villiturkismallisto) by Marita Huurinainen

Wild by Marita Huurinainen 2

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *