maailman ekologisin vaatemallisto NYCiin

 

Ekologinen ja eettinen kierrätysvaate, joka istuu sinulle oikeasti. Vaate, joka on suunniteltu ja valmistettu 100% kotimaassa ja vieläpä vanhoista, suomalaisten käyttämistä vaatteista. Mallisto, jonka tuotteet eivät ole mittatilausvaatteen hintaisia. Vaate, jolla on 6kk rakennetakuu. Aikamoista.

Kuulostaa haaveelta, mutta on todellisuutta. Ja vieläpä Suomessa.

 

 

Paula Malleuksen MEM on sellainen kierrätysvaatemallisto. Olen kirjoittanut MEMistä täällä aina silloin ja tällöin ja voin todeta, että se on edelleen maailman ekologisin vaatemallisto. Enkä edes liioittele. Olen ilolla ja ylpeydellä seurannut vierestä Paulan työskentelyä, MEMin suunnittelua ja työprosessin kehitystyötä post consumer jätteestä (käytetyt vaatteet) toimivaksi vaatemallistoksi viimeisen neljän vuoden ajan.

Tämän blogin lukijana olet varmaan huomannut, etten helposti lähde kehumaan mitä vaan eko- ja kierrätysjutuksi lehdistötiedotteissa esiteltyä asiaa/tuotetta, ja suhtaudun alaani todella kriittisesti. Eihän näillä kilometreillä kehtaisi. Te luotatte siihen, että selvitän postausten taustat aina kunnolla. Kiinnostuin Paulan töistä vuonna 2013 ja meistä tuli työpari samana vuonna Remake EkoDesignilla. Yhteistyömme jatkuu edelleen Remakella ja sen ulkopuolellakin, sillä meillä on sama missio ja unelma. Haluamme tehdä vallankumouksen tekstiilialalla kierrätysvaatteen muodossa, sekä alan koulutuksessa että tuotannon puolella.

 

“MEM on maailman ekologisin vaatemallisto. Se ei ole vain joku staattinen tuotesarja, vaan se on työprosessi, jota voi kasvattaa ja tehdä muillekin vaatemerkeille. Tarkoituksenamme ei ole ainoastaan viedä maailmalle MEMiä vaan ideologia ja uudenlainen vaatetuotannon paradigma.” -Paula Malleus

 

Työmme on nyt siinä vaiheessa, että MEMin mallisarjat ja pohjatyö on tehty ja meillä on kaupallinen JA sarjatuotettava kierrätysvaatemallisto (joka on samalla työprosessimalli), mitä esitellä maailmalle ylpeydellä. MEMin vaatteitten luonnonvarojen kulutusta mittaava jalanjälki on negatiivinen, sillä jokainen käyteystä vaatteesta valmistettu uusi vaate säästää luonnonvaroja, eikä kuluta niitä! Mutta MEM ei ole vain sarja yksittäisiä uniikkivaatteita vaan se on sarjatuotettavissa, mikä on juuri se juttu mikä tekee siitä vallankumouksellisen malliston ja tuotantotavan muihin kierrätysvaate- ja ekomallistoihin verrattuna.

Kuvia MEM mallistosta voit käydä katsomassa Weecosin nettikaupassamme ja MEMin nettisivuilla.

 

 

Kirjoitan tästä siksi, että tämä kehitystyö ei ole ollut ilmaista. Saimme upean mahdollisuuden Weecosin kutsumana lähteä New Yorkin Design viikoille seitsemän muun suomalaisen vaatemerkin kanssa. MEM esitellään Weecos @ The House of Finland tapahtumassa. Suomalaiseen designiin keskittyvä THoF (11.-14.9.2017) on osa Finland100NYC-kokonaisuutta ja osa New Yorkin Design Viikkojen virallista ohjelmaa. Tämä on ensimmäinen kerta kun NYCissä esitellään 100% käytetystä vaatteesta valmistettu ja sarjatuotettava kierrätysvaatemallisto, joten olemme tapahtumasta todella innoissamme. Tätä mahdollisuutta on odotettu, jotta saisimme malliston eteenpäin maailmalle!

Mutta tarvitsemme apuasi sen esittelyyn ja myymiseen. NYCiin ei voi lähteä itseliimatun portfolion ja kännykkäkuvien kanssa. Ja to be honest, meiltä on rahat loppu. Loimme siis MEMille joukkorahoituskampanjan Mesenaattiin tätä reissua varten. Haluamme, että MEM tehdään aina läpinäkyvästi ja yhteisöllisesti ja tämä kampanja on juuri sitä.

 

 

Tiedättekö sen tunteen, kun teet satoja, ellet jopa tuhansia työtunteja jonkun jutun eteen, ja uskot siihen ihan 100, koska tiedät, että sä olet just se oikea tyyppi tekemään sitä. Ja sulla on myös jengi kasassa (en voi sietää tiimi-sanaa). Ja sitten kun tarjotaan upeaa mahdollisuutta tarjottimella, niin sulta puuttuu se saamarin lentolippu ja lounasrahat. No tämä olisi nyt se hetki. Omassa mielessäni olen ollut jo miljoona kertaa esittelemässä MEMin maailman ekomuoti-ihmisille, vaatefirmoille ja sijoittajille niin, että ne eivät tienneet mikä niihin iski. Todellisuus on taas sekalainen sarja kokeilemisia, sähköposteja, puhelinsoittoja, tuuria, tupakkataukoja, turhautumista, onnistumisia ja satunainen pudotus tyhjän päälle.

Nytkin tätä kirjoittaessani istun keittiössäni keskiyöllä sormet ja varpaat ristissä toivoen, että tämä on se onnistumisen hetki, eikä pudotus. “Vittu mehän muuten saadaan se Vogue.” Aamulla olisi ajastettavana 20 some-postausta ennen töihin lähtöä. Mutta sitä vaan jatkaa ja jaksaa, koska tiedän tekeväni oikeita asioita Remaken, MEMin ja blogini kanssa. Jotain sellaista mitä maailma ja tämä ala tarvitsee.

Mä en näe muita vaihtoehtoja, mutta joskus on osattava pyytää apua.

 

 

MIKSI SINUN KANNATTAISI TUKEA TÄTÄ KAMPANJAA?

Käytettyjen tekstiilien kierrätys on teollisesti todella vaikeaa, sekä Suomessa että maailmalla. Ainoa tapa tällä hetkellä on myydä käytetyt vaatteet sellaisenaan eteenpäin mutta tämä toimii vain n. 15%:lle kerätystä massasta. Teollisuus voi käyttää murskeena lumppua vain max. 30%. Kierrätysprosessista ylijäävä materiaali poltetaan energiaksi (tai myydään jätteenä tai hyväntekeväisyyden nimissä jonnekin muualle maailmalla, mikä on minusta todella huono homma), mikä on ihan järjetöntä, sillä tekstiilistä saa huonosti energiaa ja polton myötä menetetään kaikki ne miljardit vesilitrat ja muut luonnonvarat mitä on tarvittu niiden valmistamiseen.

“Jäte pitäisi käsitellä siellä, missä se syntyykin eli Suomessa, mutta kaikkein paras olisi, jos mahdollisimman paljon siitä voitaisiin uusiotuottaa joksinkin muuksi.”

MEM palauttaa vanhat farkut kiertoon sellaisenaan. Ne leikataan kappaleiksi ja ommellaan uudeksi vaatteeksi Helsingissä. Koko prosessi on täysin vedetön ja kemikaaliton, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen vaatekappale säästää luonnonvaroja ja varsinkin vettä tuhansia litroja. Käytetyt farkut on valittu MEMin päämateriaaliksi, sillä niitä heitetään joka vuosi pois tuhansia pareja. Yhden parin mukana menee hukkaan yhden ihmisen 10 vuoden juomavedet. Ajattele, jos H&M tekisi malliston MEMin tuotantotavalla. Sillä olisi jo merkitystä isommassa mittakaavassa ja siksi tämän malliston pitäisi päästä NYCiin.

 

 

Paulalla on yli 10 vuoden kokemus vaatteiden ekologisesta muokkaamisesta ja ompelimotyöskentelystä Remake EkoDesignilla. Kokemus näkyy vaatteiden istuvuudessa, käyttömukavuudessa ja muotoilussa. Tätä mallistoa ei ole tehty vain langanlaihoille malleille vaan peruskokoisille ihmisille, jotka haluavat pukeutua joskus johonkin muuhunkin kuin trikooseen ja tunikoihin.

MEMin vaatteet istuvat erinomaisesti eri vartalotyypeille ja moniin eri käyttötarkoituksiin. Ne päällä voi olla töissä, ja lähteä sieltä suoraan edustamaan. Vaatteiden leikkaukset ovat kulmikkaita mutta asujen silhuetit pehmeitä ja skandinaavisen pelkistettyjä. Kaikki tuotteet painetaan ja kootaan Helsingissä ja niiden materiaali, eli vanhat käytetyt farkut, on kerätty suomalaisilta kuluttajilta. Osan olemme ostaneet SPR:n lajittelusta, mikä sekin on suomalaisilta kerättyä tekstiiliä.

 

 

OSALLISTUMINEN?

Jos siis ikinä olet fanittanut kierrätysmuotityyppejä ja ekologisuutta, niin nyt siihen olisi timanttinen tilaisuus! Voit osallistua MEM mesenaatti-kampanjan tukemiseen monella tapaa. Nopeinta ja helpointa on jakaa mesenaatin linkki Facebookissa omille kavereille ja kertoa, että olet messissä ja tägätä postaukseen tuttuja ja ystäviä, jotka diggaa kierrätyshommista. Jaa & täggää.

Voit myös ostaa itsellesi mm. pyörän sisäkumista valmistetut MEM-korvikset tai muotikuvaaja Kanerva Mantilan editorialkuvan vedoksen. Puhumattakaan omilla mitoillasi valmistetuista uniikeista MEM-vaatteista tai alennuksista, jotka voit ostaa etukäteen tulevan malliston REVOLT-tuotteisiin. Mansikkana kakun päällä tarjoamme kampanjavastikkeena Paulan ja minun vetämiä työpajoja tai luentoja!

 

 

 

MUKANA KAMPANJASSA:
Grafiikka / Last Tuesday
Kampanjan kuvat / Kanerva Mantila
MUAH / Meghna
Verkkokauppa / Weecos
Tuotanto / Remaken jengi

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *