Zadaa


Zadaa app blog cover

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Zadaan ja Suomen Blogimedian kanssa. Saan palveluun tutustumisesta ja postauksen tekemisestä palkkion.

 

Vaatteiden nettimyynti on käynyt viime vuosina kuumana. On faceryhmiä, toreja ja huutonettejä, mutta mikään niistä ei ole ainakaan minulle tuntunut omalta. Meni hermot loputtoman seinän selaamiseen (kenellä on siihen oikeasti aikaa?!) jonottajiin, ohareitten tekijöihin, jahkailijoihin, tinkijöihin, sovittelijoihin ja yleiseen säätöön. Tai sitten käyttöliittymä on niin ruma, ettei esteetikko vaan pysty selaamaan ostettavaa tai laittamaan omia kamojaan sinne myyntiin. Zadaa on uudenlainen mobiiliappi, joka eroaa perinteisestä nettimyynnistä monellakin tapaa. Palvelun nerokkuus sekä innovaatio perustuvat turvallisuuteen ja helppoon käyttökokemukseen.

“Appi etsii automaattisesti sinun tyylisiä, kokoisia vaatteita ja myyjiä  eli ns. vaatekaksosia. Voit määritellä prosenteilla, miten tarkkoja osumia haluat ja miten lähellä (km) myyjän pitää olla. Kaikki vaatteen kuvaamisesta maksusuoritukseen sekä toimitukseen asti tehdään puhelimella.”

Zadaa app denim shirt collage

OSTAMINEN:

Palveluun kirjautuminen tapahtuu Facebook-tunnuksilla, jonka jälkeen syötät ohjelmaan kokotietosi. Niiden avulla appi suosittelee sinulle jatkossa ostettavia tuotteita ja vaatekaksosia. Mittoja ei ole pakko laittaa kaikille näkyväksi, mutta suosittelen tekemään sen niin kauan kunnes palveluun lisätään senttimitat. Minua ei ainakaan haittaa kuka näkee farkkukokoni tai rintsikkakokoni. Ompelijana tiedän, että kirjain- ja numeropohjaiset vaatekoot ovat hyvin suuntaa-antavia, mutta mittanauha ei valehtele (mutta se ei myöskään arvostele!).  Siksi toivon, että senttimitat (RY, RYA, SL, VY, YLY, ALY, KÄP, SIP) lisätään palveluun heti kun se vain on mahdollista. Toistaiseksi mennään siis kirjain- ja numerokoilla, kengän numerolla ja pituudella.

Sen jälkeen oletkin valmis shoppailemaan! Suosittelen selaamaan ensin muiden myynti-ilmoituksia läpi, ennekun laitat omia tuotteita myyntiin, niin voit hieman vakoilla, miten muut ovat tuotteitaan kuvanneet ja tuotetietoja ilmoittaneet. Tuotteita voi myös tietenkin likettää, jolloin ne tallentuvat suosikkeihisi.

Zadaa app buying collage

Ostaminen tapahtuu “Check Availability” nappulasta ja sitten klikkaamalla “Buy Now”, syötät korttitietosi ja maksat tuotteen. Appi lähettää myyjälle ilmoituksen myynnistä ja aukaisee sinun ja ostajan/myyjän välille chätin, jossa sovitte noutoon tai postitukseen liittyvät asiat. Tuotteesta maksamasi summa ei siirry myyjälle, ennenkun molemmat osapuolet ovat kuitanneet myyntitapahtuman vahvistetuksi. Näin raha ei vaihda omistajaa ennen kun tapahtuma on clousattu. Jos haluat varmistua siitä, että ostaja merkitsee tuotteen saaduksi/vastaanotetuksi, pyydä häntä tekemään se heti luovutuksen yhteydessä. Teillä molemmilla kun on puhelin taskussa. Postilla lähetettävissä paketeissa pitää olla aina seurantanumero mukana, niin näet, onko paketti haettu postista. Tracking-numero kannattaa laittaa myös ostajalle chätissä.

Tapahtumien seurantatoiminto varmistaa, että kauppa sujuu ongelmitta. Esimerkiksi jos ostajan saama tuote ei vastaa kuvausta tai hän ei saa tuotetta itselleen järkevässä ajassa, Zadaa palauttaa koko myyntihinnan ostajan pankkitilille veloituksetta. Ongelmatapauksissa voi olla aina yhteydessä ylläpitoon (support). Itse ostin tänään esimerkiksi kengät, joista myyjä ilmoitti minulle heti, ettei hänellä ole enää niitä (oli unohtanut poistaa myynti-ilmoituksen). Eipä siinä mitään. Painoin tuotteen kohdalta “Request cancellation” ja laitoin mailia ylläpitoon. Selitin keikan ja rahat palautuivat minulle takaisin saman päivän aikana.

Huomasin ettei listoilla ollut vielä kovinkaan montaa L/XL kokoista myyjää. Nyt mars uploadaamaan myytävää! Täällä olisi yksi innokas ostaja 105cm lantiolla.

 

Zadaa app silk shirt collage

 

MYYMINEN:

Zadaahan pystyy uploadaamaan tuotteesta max. 4 kuvaa ja rajatun merkkimäärän kuvaustekstiä. Myyntiin ladattavien tuotteet pitää olla puhdistettuja ja tarkistettuja. En itse laittaisi myyntiin mitään tahraista tai rikkinäistä, ellei se sitten ole vintage-vaatteen patinaa. Kun laitat ensimmäisen tuotteesi myyntiin, appi kysyy sinulta tilinumeroasi (IBAN ja BIC).

Voit valita, haluatko että tuotteesi vain noudetaan, vai voitko myös postittaa sen. Henk koht en diggaa postissa juoksemisesta (jotenkin minulle megavaikeaa, en tiedä miksi), joten en ruksinut tuotteilleni postitusvaihtoehtoa. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että ulkopaikkakuntalaisille jää myynti tekemättä. Kuulemma yli puolet ostoksista Zadaassa tehdään postittamalla. Mikäli et ole laittanut postitusmahdollisuutta, kannattaa harkita sen lisäämistä. Jokaiselle tuotteelle voi erikseen laittaa postitusmahdollisuuden ja määritellä siitä koituvan lisähinnan. Saat puhelimeesi push-ilmoituksen aina kun tuotteestasi tykätään tai sitä kommentoidaan. Kommentit ovat yleensä kysymyksiä tuotteesta, joten aktiivinen ja hyvä myyjä tarkistaa ilmoitukset kerran päivässä, ettei missaa mitään.

Zadaa tekee yhteistyötä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa, ja voit valita tuotteen uploadauksen yhteydessä, haluatko lahjoittaa oman osuutesi tuotteen myynnistä suoraan hyväntekeväisyyteen. Zadaa ottaa provisiota tuotteen myyntihinnasta n. 10% appin ylläpitoon ja kehittämiseen. HAASTANKIN TEIDÄT NYT UPLOADAAMAAN PALVELUUN AINAKIN YHDEN TUOTTEEN, JONKA TUOTTO MENEE HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN. Kohteelle sillä on iso merkitys, mutta sinulle se on vain yksi myyty vaate ja pieni vaiva. Minun myyntiin laittamistani vaatteista suurin osa menee hyväntekeväisyyteen.

 

Zadaa app gray sweater collage

Zadaa app bird skull necklace collage

 

MITEN TUOTE KANNATTAA KUVATA MYYNTIIN:

 • Tarkista, että tuote on ehjä ja puhdas. Pese tai ainakin tuuleta myytävä vaate hyvin. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta se ei aina ole.
 • Höyrytä tai silitä tuote ennen kuvaamista. Ryppyiset vaatteet näyttävät karsealta kuvissa. Jos myyt paljon vaatteita netin kautta ja tai nettikaupanteko kiinnostaa tulevaisuudessa, investoi silitysasemaan.
 • Jos kuvaat tuotteen henkarilla, napita se kiinni, tai sulje vetoketju.
 • Ota tuotekuva itsesi päällä, jos mahdollista. Kuvaa aina luonnonvalossa.
 • Tuotteen voi myös kuvata flättinä lattialla/sängyllä, ja ottaa kuva seisoen tuolilla, niin pääset tarpeeksi korkealle. Yritä ottaa kuva kohtisuoraan tuotteen yläpuolelta, jotta kuvaan ei tule kallistuksesta mittasuhdevääristymiä.
 • Jos tuote on musta, sitä ei kannata kuvata valkoista taustaa vasten, sillä tuotteesta ei erota silloin yksityiskohtia. Kuvaa mustat tuotteet esim. harmaata taustaa vasten ja päivänvalossa, niin leikkaukset ja yksityiskohdat erottuvat.
 • Kaverilta voi pyytää apua kuvaamiseen. Voitte tehdä ilmoitukset vaikka yhdessä!
 • Käytä kaikki neljä ruutua. Kuva henkarilla, edestä (ja takaa). Lähikuva materiaalista ja kuva pesulapusta / tuotetiedoista, niin niitä ei tarvitse jengin kysellä. Jos tuotteessa on vikaa, kuvaa myös se.

 

 

VINKKEJÄ HYVÄN MYYNTI-ILMOITUKSEN TEKEMISEEN:

 • Kun uploadaat kuvia palveluun, laita ensimmäiseksi kuvaksi mahdollisimman kaunis ja myyvä kuva. Sillä se on se kuva, jonka jengi näkee Zadaan feedissä ja jonka perusteella he klikkaavat tuotteen tiedot auki. Kengästä se on yleensä esim. kengän sivukuva tai etuviistosta otettu kuva.
 • Kuvaile tuotetta mahdollisimman monipuolisesti ja tarkkaan. Näin vältyt lisäkysymyksiltä. Minkä värinen se on (valo, kamera ja puhelimen screeni voivat vääristää tuoteen väriä)? Millainen materiaali on (pehmeä, pörröinen, kulutettu, joustava jne.)? Sana ihana, ei ole kuvaava, sillä se on subjektiivinen käsite. Keskity mieluummin tuotteen faktoihin. Yläosissa olen huomannut, että ihmisiä kiinnostaa eniten helman pituus, eli mihin asti se ulottuu olkapäältä (cm).
 • Jos vaate on aidosti vanha eli vintagea, retroa, kasaria tai ysäriä, niin mainitse se ilmoituksessa. Mitä vuosikymmentä? Lisään tällöin usein tekstiin “ostettu käytettynä”. Tämä kertoo siitä että vaate on ollut jo minulla käytössä ja kestää vielä seuraavallekin kierrokselle.
 • Onko tuotteessa vikoja, kulumia, nyppyjä, tahroja, puuttuu nappeja jne.? Jos niitä on, harkitse laitatko tuotetta ollenkaan myyntiin, ovatko viat korjattavissa (eli korjaa ne ennen myyntiä) tai kirjoita ne ilmoitukseen. Viallisista tuotteista ei voi pyytää täyttä hintaa.
 • Lisätietona esimerkiksi asusteisiin, olisi hyvä lisätä millaiset kiinnitykset ovat (jos kuvasta ei näy)? Onko tuotteessa taskuja, missä? Tärkeimmät mitat ja koron korkeus? Missä kunnossa (laukun) vuori on?
 • Merkitse aina materiaalitiedot prosenteilla, jos ne lukevat tuotteessa. Jos laput on leikattu pois merkitse edes “keinokuitu”, “sekoitekuitu” tai “luonnonkuitu”. Minusta on inhottavaa ostaa vaatetta, jossa lukee materiaalitietona N/A eli not announced. Jos tuote on nahkaa, kerro onko se oikeaa nahkaa vai feikkinahkaa.
 • Hinnoittelu on kimurantti asia. Jos laitat tuotteelle korkeamman hinnan, muista perustella se tuotekuvauksessa. Omasta mielestäni 30 vuotta vanha second hand vaate on arvokkaampi kuin 2 vuotta sitten hankittu ketjumyymälän vaate (koska niiden laatu on aivan eri luokkaa), vaikka kirpparilta hankittu second hand olisi maksanut sinulle ostohetkellä kaupan vaatetta huomattavasti vähemmän. Arvioin itse vaatteen hintaa mm. sen trendikkyyden, kestävyyden, helppohoitoisuuden ja jäljellä olevan käyttöiän mukaan. Luonnonkuidut ja aito nahka ovat mielestäni arvokkaampia kuin keinokuidut ja feikkinahka.

 

Zadaa app product collage

 

KEHITETTÄVÄÄ (käytän Android, Samsung Galaxy Note 4:sta):

 • Senttimittojen lisääminen kokotietoihin. Se tekisi vaatekaksosten löytymisestä vielä luotettavampaa, ainakin näin ompelijan näkökulmasta. Mutta tästä olen jo Zadaan kanssa puhunutkin ja kommenttini on huomioitu.
 • Zadaan nettisivuille pari tutorial-videota siitä miten palveluun kannattaa kuvata ja uploadata myytävää. Minähän listasin ylle jo monta juttua, mutta video olisi helpompi ja nopeampi katsoa läpi.
 • Myynti-ilmoituksiin olisi hyvä saada päivämäärä näkyviin jonnekin. Ja joku maksimiaika, mitä tuote näkyy palvelussa. Myynti-ilmoitus olisi hyvä uusia vähintään 2kk välein. Tämä siksi, että jos kauppa ei käykään, niin jengi ei unohtaisi sinne myynti-ilmoituksia jos ovat jo myyneet tuotteet muualla. Näin feediin saataisiin myös koko ajan freesejä ilmoituksia, kun myyjät uusivat niitä. Ja palvelussa näkyvät tuotteet olisivat varmasti vielä olemassa.
 • Jos olen valinnut, että myynnin tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, olisi se mahtavaa nähdä tuotelistauksessa tai tuotten tiedoissa (button?)! Näin ostaja tietäisi, mihin hänen rahansa menee.

Zadaan voi ladata iPhonelle App Storesta ja Androidille Play Kaupasta. Zadaa löytyy myös Facesta, missä on paljon linkkejä muihin blogipostauksiin ja juttuihin, mitä palvelusta on tehty.

Juttu julkaistu 1.4.2016

 

Zadaa app palmroth shoes collage

 

Share


6 responses to “Zadaa”

 1. Tiina says:

  Zadaata on ihan pakko päästä kokeilemaan!
  Itsekin kaipaisin senttimittoja. Olen usein pitänyt vaihtareita kavereiden kanssa, ja vaikka olisimme samaa kokoa, näyttää sama vaate erilaiselta, koska olemme vain niin eri muotoisia.
  Itse asun ihan postin lähellä (ja myös pakettiautomaatti on lähellä), joten koen, että postitus olisi minulle vaivatonta ja sitä kautta voisin saada paremmin myytyä.

 2. […] Sinulla on todennäköisesti liikaa vaatteita kaapissasi. Suurin osa meistä myisi niistä parhaimmat mielellään muualla kuin Facen kierrätysryhmissä (koska menee hermot) tai viikonloppukirppiksillä, mutta kun se meininki ei vaan sovi kaikille. Zadaa on nerokas uusi mobiilisovellus, joka eroaa perinteisestä nettimyynnistä monellakin tapaa. Palvelun nerokkuus sekä innovaatio perustuvat turvallisuuteen ja helppoon käyttökokemukseen. Lue vinkkini Zadaan käyttöön edellisestä postauksestani. […]

 3. Emppu says:

  Moro, tämä juttu tuli vastaan kun googlailin Zadaata. Sellainen kehitysehdotus, että lisäätkö jutun alkuun päivämäärän? Tästä ei yhtään tiedä, koska juttu on julkaistu, ainoastaan kommentit antavat jotain osviittaa viime vuoden keväästä.

  • outilespyy says:

   Blogini layoutista todellakin puuttuu julkaisupäivämäärä. Katson, jos saan sen jostain asetuksista näkyviin. Tämä Zadaa-juttu on julkaistu 1.4.2016.

   • outilespyy says:

    Olen pahoillani, en löydä tästä teemasta paikkaa, missä saisin päivämäärän aktivoitua näkyviin.

 4. […] tietää Zadaan toiminnasta enemmän ja lukea omat vinkkini onnistuneeseen myyntiin, klikkaa itsesi vanhaan postaukseeni […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *