diy pyykinpesujauhe – ekologinen pyykki

Olen tehnyt omat pyykinpesuaineeni nyt kahden vuoden ajan ja vaihtelen ohjetta ja tekotapaa aina hieman sen mukaa, mitä aineksia on saatavilla. Julkaisin 2017 sitten ohjeen nestemäisen pyykinpesuaineen tekemiselle, mutta tässä tulee nyt sen seuraaja DIY jauhemainen pyykinpesuaine. Tsekkaa myös aiemmat postaukseni liittyen etikkaan huuhteluaineena ja tahranpoistoon ja Facebookista Pyykkimuia-ryhmäni.

Itsetehty pyykinpesuaine ei sisällä monimutkaisia teollisia kemikaaleja tai säilöntäaineita, eli se on turvallista ja sopivaa käyttää lastenvaatteita pestessä, henkkähipiäisillä ja mökillä tai matkaillessa. Itsetehty pyykinpesuaine ei myöskään allergisoi, ja jos on herkkä hajuille, niin voit valmistaa sen ilman eteerisiä öljyjä. Helppoa ja nopeaa. Mutta muistakaa kuitenkin, että vaikka puhutaan ekopesuaineista, niin saippuavesiä ei saisi kaataa suoraan vesistöihin (huom. matonpesijät), vaan ne tulisi kaataa maahan tai viemäriin.


“Joka kolmas suomalainen (1,7 milj.) kärsii tuoksuherkkyydestä. On siis kohteliasta vaihtaa hajuttomaan pyykinpesu- ja huuhteluaineeseen.”

Ohjeita on kaksi. Toista, saippuatonta ohjetta, suosittelen käytettäväksi kylmän veden pyykille, koska saippua ei oikein liukene kunnolla viileään veteen. Ja toista, saippuaraaste-ohjetta, suosittelen kuuman veden pyykeille. Kumpaakin pesuainetta voi valmistaa varastoon ja se säilyy vuosia, koska siinä ei ole lisättyä vettä.

Ohjeen ruokasooda kannattaa ostaa isoina useamman kilon tukkupakkauksina tai kavereiden kimppatilauksena, jos perheessä pestään päivittäin pyykkiä, niin se tulee todella edulliseksi. Ruokasoodasta voi tehdä myös paljon muitakin kodin puhdistusaineita ja sitä voi käyttää likaisessa pyykissä buusterina. Ruokasoodaa lisätään likaiseen pyykkiin yhden pesumitallisen verran, ja näin itse pesuainetta siihen ei tarvitse lisätä enempää kuin normaalisti. Itse pesen pyykkiä enintään kerran viikossa, joten valmistan sitä vain lasipurkillisen kerrallaan.

Pesusoodaa voi tehdä itse ruokasoodasta uunissa. Levitä uunipellille ruokasoodaa max 2cm kerros leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200-asteessa 1 tunti ja sekoittele tänä aikana pari kertaa. Anna jäähtyä.

Pyykinpesujauhe valmistetaan raastamalla saippuapala pieneksi raasteeksi ja mittaamalla ainekset kulhoon. Sekoita ne kunnolla. Säilytä raaste ilmatiivissä astiassa, jotta se ei pääse paakkuuntumaan ilmankosteudesta.

PYYKINPESUJAUHE 30/40 VIILEÄLLE VEDELLE

Soveltuu viileässä vedessä konepestävälle pyykille ja käsinpesuun. Jauhe annostellaan suoraan koneen rumpuun pesupallossa. Tämä pesuaine ei sisällä saippuaa, joten se soveltuu myös kestovaipoille (voi käyttää myös korkeammissa lämpötiloissa kestovaippojen kanssa). Suosittelen huuhteluaineeksi väkiviinaetikkaa. Esikäsittele vaikeat tahrat vaatteista ennen koneeseen laittoa.

 • 3,5 dl ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti)
 • 3,5 dl pesusoodaa (natriumkarbonaatti)
 • 1 dl Epsom-suolaa (magnesiumsulfaatti)
 • 2 rkl hienoa suolaa eli tavalllista ruokasuolaa
 • 5 tippaa eteeristä öljyä tuoksuksi, esim. laventeli, sitruuna, salvia

PYYKINPESUJAUHE 60/95 KUUMALLE VEDELLE

Soveltuu 60- ja 95-asteen pyykille. Jauhe annostellaan suoraan koneen rumpuun pesupallossa. Käytä ohjeessa vain tekstiilien pesuun tarkoitettua marseille- ja castilesaippuaa, sillä ihon pesemiseen valmistetut saippuat eivät sovellu pyykin pesemiseen. Ei vaalenna tummaa tai värillistä pyykkiä. Ei sovellu kestovaipoille, koska sisältää saippuaa. Suosittelen huuhteluaineeksi väkiviinaetikkaa. Esikäsittele vaikeat tahrat vaatteista ennen koneeseen laittoa.

 • 2,5 dl raastettua marseillesaippuaa tai castilesaippuaa
 • 1,5 dl pesusoodaa (natriumkarbonaatti)
 • 1 dl ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti)
 • 1 dl Epsom-suolaa (magnesiumsulfaatti) tai hienoa suolaa eli tavalllista ruokasuolaa
 • 5 tippaa eteeristä öljyä tuoksuksi, esim. laventeli, sitruuna, salvia

Yleisesti vaatteita ei ole hyvä pestä pelkällä marseille saippualla. Se on siihen aivan liian rasvaista. Tämän takia itsetehdyssä pyykinpesuaineessa tai pesupulverissa on marseillesaippuaa vain maksimissaan puolet ohjeesta, mielellään vähemmän. Marseille saippua ei sellaisenaan käy millekään muulle pyykille kuin villalle ja silkille. Jos peset toistuvasti kirjo- ja valkopyykkiä pelkällä Marseille saippualla alkaa pyykki kyllästyä rasvasta ja sitä on todella vaikeaa saada vaatteista silloin enää pois. Pesuvedet, joissa on paljon saippuaa saattavat lisäksi tukkia vähitellen koneen putkistot, siksi itsetehtyjen pesuaineiden kanssa on huolehdittava myös pesukoneen säännöllisestä puhdistamisesta sitruunahapolla.

Kookosrasvasta sekä oliiviöljystä valmistetut siivoussaippuat sopivat pyykille, mutta nämä siivoussaippuat ovat selkeästi vahvempia kuin ihonhoitoon tarkoitettu saippua. Sitä ei siis kannata käyttää ihmisille eikä lemmikeille vaan ainoastaan siivoukseen, tiskaamiseen ja pyykkäämiseen ja mieluiten hanskat kädessä. Vastavuoroisesti ihon pesemiseen tarkoitettua saippuaa ei tule käyttää tekstiileille ja siivoamiseen. Lisää eri siivoussaippuoista ja miten sellaisen voi valita.

Yleisesti vaatteita ei ole hyvä pestä pelkällä marseille saippualla. Se on siihen aivan liian rasvaista. Tämän takia itsetehdyssä pyykinpesuaineessa tai pesupulverissa on marseillesaippuaa vain maksimissaan puolet ohjeesta, mielellään vähemmän.

Itsetehtyihin pyykinpesuaineisiin kannattaa siirtyä monestakin syystä. Ne eivät allergisoi ja ovat edullisia tehdä. Valmistaminen tulee vieläkin halvemmaksi, jos lasket ainesten tarpeen koko vuodelle ja tilaat ne kotiisi kannettuna tukkupakkauksissa.

Vaatehuollossa ja pyykinpesussa kannattaa myös miettiä tekstiilin jälleenmyyntiarvoa. Vaatteisiin jäävä voimakas parfyymin tai pesuaineen tuoksu saattaa estää sen myymisen ja on käytetyn tavaran nettikaupassa inhottava yllätys. Sitä kun on todella vaikeaa saada vaatteesta pois, jos olet käyttänyt samoja aineita vuosia ja konepessyt tekstiiliä usein. Eli älä käytä tuoksuvia pesu- tai huuhteluainetta, jos meinaat myydä omia tai lastesi vaatteita käytettynä kirppareilla.

LISÄÄ LUKEMISTA Olen kirjoittanut paljon pyykinpesusta. Tsekkaa aiemmat postaukseni Vaatehuolto-aiheesta (blogin sivuvalikossa), sillä tuotteita on monenlaisia ja meitä on aika erilaisia pyykkääjiä.

Kommenttiloota on toki edelleen auki kysymyksille ja pohdinnalle. Mutta jotta voin auttaa sinua pyykkiasioissa, minun pitäisi tietää mitä pesit (valko-, kirjopyykki?), mitä kuituja, millä aineella, millä ohjelmalla ja missä lämpötilassa? Ja käsittelitkö näkyvät tahrat etukäteen ja millä? :)

Ihanaa viikkoa, toivottaa Pyykkimuia Pyy!

Share


15 responses to “diy pyykinpesujauhe – ekologinen pyykki”

 1. Hanna says:

  Tekstissä sanotaan, että kylmässä vedessä käytetään saippuatonta pesuainetta, mutta ohjeessa on saippuaa. Kummassa on virhe?

 2. Jenni says:

  Voiko epsom-suolan sijasta käyttää merisuolaa?

  • outilespyy says:

   “Magnesiumsulfaatti on kemiallinen yhdiste, joka sisältää magnesiumia, rikkiä ja happea. Sen kemiallinen kaava on MgSO4. Yleiskieliseltä nimeltään se on karvassuola tai katkerosuola. Anglismina käytetään myös nimeä Epsomsuola.” Tämä ei ole sama asia kuin normaali merisuola, joten en suosittele korvaamista. Epsomsuolaakin löytää tukkupakkauksissa, joten kannattaa googlailla. https://www.fitnessfirst.fi/epsom-suola-5kg.html

 3. noa says:

  Moro,
  saippuattomassa pyykinpesuaineessa on käytetty pesu- ja ruokasoodaa. Onko mahdollista, että käyttäisin tuotteessa vain pesusoodaa ja jos näin, korvaanko puuttuvan ruokasoodan tuplaamalla pesusoodan?

  • outilespyy says:

   Tee ruokasoodasta pesusoodaa uunissa. Ohje ei toimi samalla tavalla, jos käytät siinä vain ruokasoodaa. Epsom-suolaa (karvassuolaa) ei myöskään voi korvata tavallisella suolalla, sillä ne ovat kemiallisesti eri asioita.

 4. Heidi says:

  Kiitos hyvästä blogista! On tarkoitus vaihtaa luonnolliseen pyykinpesuun. Olen lueskellut eri ohjeita, mutta ekan kerran törmään suolaan. Saako kysyä miksi suolaa?

 5. […] esimerkiksi vaatehuollosta. Tahranpoisto, pienimuotoiset korjaustoimet, vaatehuoltotoimenpiteet tai oman pyykinpesuaineen teko ovat loistava tapa oman tekemisen kautta päästä kiinni uuden ja hyödyllisen arkitaidon […]

 6. Kaisa says:

  Paljonko ohjeiden pyykinpesuainetta on tarkoitus annostella koneelliseen pyykkiä?

  • outilespyy says:

   Saman verran kuin annostelisit kaupan pesuainepulvereitakin. Pyykinpesuaineen annostelumäärään vaikuttaa kolme asiaa: käytetyn veden kovuus, pyykin likaisuus ja koneen koko (kg). Suomessa yleensä vesi on pehmeää, mikä tarkoittaa sitä, että pesuainetta ei tarvitse paljoa. Pyykinpesussa mitään pyykinpesuainetta ei tarvitse lisätä “varmuuden vuoksi”. Yleisesti ekologisinta ja taloudellisinta olisi käyttää pyykinpesuainetta aina normaaliin pyykin annostuksen verran, ja “buustata” tehoa lisäämällä koneelliseen esimerkiksi ruokalusikallinen ruokasoodaa, jos vaatteet ovat todella likaisia. Todella tahraiset vaatteet tulee esikäsitellä ennen koneeseen laittoa, ettei koko koneellista tarvitse pestä enemmällä pesuainemäärällä vain yhden tai kahden vaatteen takia.

 7. Tiina says:

  Kiitos ohjeesta ja muutenkin asiantuntevista blogauksista! Pyykinpesussa vaikeimmaksi olen kokenut valkopyykkien pitämisen valkoisina, niin kysynpä tässä samalla, että löytyykö sinulta mahdollisesti tähän? Riittääkö tämä sama ohje kenties siihenkin, vai tarvitsisiko siihen lisätä jotain?

 8. Tiina says:

  Sekä että, mutta vaatteita varmaan eniten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *