pyykkiraaste ja kookossaippua – ekologinen pyykki

EDIT. Tämä postaus on kirjoitettu heinäkuussa 2017. Kaikki sen linkit eivät enää valitettavasti toimi, mutta kookospohjaisia JA tekstiileille suunniteltuja saippuoita löytyy muiltakin valmistajilta. Postauksen linkit eivät ole enää maksettuja linkkejä.
Viime vuosina moni on kiinnostunut itsetehdyistä saippuoista ja ekokosmetiikasta, sillä erilaiset kemikaaliherkkyydet ovat yleistyneet paljon ja tiedostava kuluttaja haluaa tietää mitä ihollemme laitetuissa tököteissä on. Jostain syystä pyykinpesuaineet ja muut kodin siivoukseen ja puhdistukseen käytettävät aineet ovat kuitenkin jääneet vähemmälle huomiolle mediassa ja blogeissa, mikä on mielestäni huolestuttavaa. Meidän pitäisi olla kiinnostuneita myös siitä, miltä kodin viemäristä menee alas.
Ekologisella vaatehuollolla voi myös vaikuttaa siihen, miten kauan vaatteemme kestävät käytössä ja estää pesuainejäämistä aiheutuvia ihoreaktioita. Kuluttaja voi vaikuttaa näihin asioihin helposti, ja kannattaisikin, sillä 30% vaatteen ympäristövaikutuksista tulee siitä, miten ja millä huollamme ja pesemme niitä. Eivätkä nämä pienet, mutta luonnolle merkittävät muutokset muuta arjen rutiineja paljoakaan, kun tiedät mitä teet.
Mökkeilijät ja omakotitaloissa asuvat ovat varmasti törmänneet kodin kemikaalien ekologisuuteen talonsa imeytyskenttien ja jätevesisuunnitelmien kautta, mutta meille kaupunkilaisille nämä voivat olla uusia juttuja. Vaikka mökille tulisikin vesi sisälle, käyttövedet saattavat mennä suoraan maahan puhdistukentän kautta. Näissä talouksissa pitäisi ehdottomasti käyttää luonnollisia pesuaineita jottei imeytyskentän bakteerikanta vahingoitu. Omilla mökkireissuillani on tähän asti menty perinteisillä shampoilla ja muilla pesuaineilla, mutta eipä enää. Ekopesuaineisiin vaihtaminen olisi taloudellisestikin järkevää, sillä ne eivät ole tavallisia pesuaineita juurikaan kalliimpia ja talon imeytyskenttä toimii ekopesuaineilla pidempään, eikä kalliita huoltoja tarvita tällöin niin usein.
Erityisen tärkeitä ekologinen kosmetiikka ja pesuaineet ovat ulkomailla matkaillessa, sillä aika monen turistikohteen jätevesihuolto ei todellakaan ole Suomen tasoa. Ja vaikka olisikin, miksi lopettaa kemikaaliekoilu lomalla?
Mediasta on tullut vuosien varrella luettua jos jonkinlaisia juttuja hometaloista ja erilaisista sisäilmaongelmista. Mutta se mitä niissä ei usein kerrota, on se, että homealtistus on laukaissut monella vakaviakin kemikaaliherkkyyksiä ja allergioita, minkä takia tavallisten pesuaineiden ja kosmetiikan käyttö on lähes mahdotonta monelle suomalaiselle. On arvioitu, että jopa 200 000 suomalaista kärsii näistä. Kemikaaliherkistyminen vaikeuttaa arjesta selviytymistä, sillä säilöntäaineita ja muita allergisoivia kemikaaleja on about kaikkialla.

Jos sinulla on todettu kemikaaliherkkyyttä, tai joku perheestäsi on joutunut tekemisiin huonon sisäilman ja homeen kanssa, suosittelenkin lukemaan koko tulevan pyykkipostaussarjani huolella läpi, sillä niistä voi olla sinulle huomattavaa helpotusta liittyen allergioihin ja kodin vaatehuoltoon.

Tässä postauksessa esittelen teille pyykkiraasteen eli saippuahiutaleet. Löysin kookossaippuaa, eli siivoussaippuaa Fiini Naturally nimisestä kotimaisesta ekokosmetiikan nettikaupasta syksyllä 2019. Fiinin mimmit päätyivät valmistamaan omat pyykinpesuaineensa itse kookosöljystä tekemäänsä saippuaraasteeseen, sillä myös joissakin nestemäisissä ekologisissa pesuaineissa on herkille allergisoivia säilöntäaineita, koska niissä on lisättyä vettä. Pesuaineet voivat lisäksi aiheuttaa ongelmia atooppiselle iholle. Onneksi kookossaippuasta oli näissä molemmissa apua. Kemikaaliherkälle allergisoivia säilöntäaineita ovat mm. formaldehydi, bentseeni ja tolueeni, jotka ovat täysin sallittuja EU:n alueella. Konttitavaran mukana tulee myös oma kemikaalikuormansa, joista saattaa jäädä jäämiä mm. kauppojen uusiin vaatteisiin. Lisää näistä voi lukea mm. Safkanetin puolelta.
Kun haastattelin siivouksen ammattilaista Outi Lempaa pyykkisaippuan valitsemisesta, selvisi ettei ihonhoitoon valmistettuja ylirasvoitettuja saippuoita kannata käyttää pyykissä (mm. vihreä marseille saippua). Jos saippua on tarkoitettu ihonhoitoon, jätetään siihen aina ns. ylirasvoitus, mikä tarkoittaa sitä, että lipeän määrä on laskettu alakanttiin, jotta saippuaan jää saippuoitumattomia rasvoja hoitamaan ihoa. Eli käyttämällä ihonhoitoon tarkoitettua saippuaa siirtyy saippuoitumaton rasva tällä tavoin pyykkiin eikä se pese sitä silloin niin puhtaaksi. Pyykinpesuun tarkoitetussa saippuassa pitäisikin tämän takia ylirasvoituksen olla 0%, koska siinä ei tarvita ihoa kosteuttavia ominaisuuksia.
Marseille-saippuoita myydään sekä vihreää että valkoista versiota. Valkoinen marseille-saippua sopii käytettäväksi vain arkojen tekstiilien pesuun (esimerkiksi villalle, silkille ja vauvanvaatteille) ja meikkisiveltimien pesuun. Kasvikuituisille ja keinokuituisille tekstiileille en sitä käyttäisi. Oliiviöljystä valmistettu eli väriltään vihreä marseille-saippua on ihon puhdistukseen suositeltavampi valinta.
Kookossaippua valmistetaan lähes aina ylirasvoittamattomana ja se sopii kasvikuituisille ja keinokuituisille tekstiileille, mitä on suurin osa arkipyykistä. Se on siis yleispätevämpi valinta suomalaisen pyykille ja sen voi ostaa kotimaassa valmistettuna. Kookossaippualla voi poistaa myös suuriman osan tahroista.
Saippuanvalmistus on käsityötä, jossa tekijä voi valita siihen erilaisia ominaisuuksia riippuen siitä, mihin saippuaa halutaan käyttää. Onneksi käsintehdyissä tuotteissa tekijä tietää saippuan sisällön täysin ja se onkin ilmoitettu aina tuotteen yhteydessä. Valmistusainelistaa on kuluttajan myös suht helppo tulkita, sillä monimutkaisia aineksia ei yleensä käytetä, mutta niiden suhde toisiinsa on olennainen. 
Edellisessä ekopallosta kertovan postaukseni kommenteissa kyseltiin jo työvaatteiden, urheiluvaatteiden ja lääkerasvoista likaantuvien lakanoitten perään, koska niihin ekopallo ei valitettavasti ole paras puhdistusaine. Kookossaippua on erittäin tehokas rasvanpoistaja ja toisin kuin ekopallo, se toimii erinomaisesti kaikissa lämpötiloissa. Pyykkiraastetta voi käyttää alhaisissa lämpötiloissa (20-40 astetta) esim. keinokuituisille urheiluvaatteille, mikä on niille parempi kuin 60- ja 95-asteen pesu. Tällöin pyykkiraaste liuotetaan ennen pesua kuumaan veteen, esim. pesupallossa ja laitetaan pallon kanssa suoraan pesukoneen rumpuun. Lakanat, lasten- ja vauvojenvaatteet ja työvaatteet vaativat usein yli 60-asteen pesun, jotta ketsupit ja muut saadaan irti. Pyykkiraasteella nekin lähtevät.
Raastetta tietenkin kuluu joka pesussa pari ruokalusikallista, eli raastetta joutuu ostamaan uudelleen ja uudelleen. Yhdellä pesupallolla pesee taas vuoden. Onneksi kookossaippua ja siitä valmistettu raaste on sekin sen terveysvaikutuksiin nähden edullista. Yhden koneellisen hinnaksi tulee n. 0,70-1,00€. Sulattamalla raastetta isommassa vesimäärässä siitä saa myös suihkutettavan yleispuhdistusaineen kodin pinnoille. Lisäämällä seokseen esimerkiksi sitruunan tai appelsiinin eteeristä öljyä, siitä saa ihanan tuoksuisenkin. Kookossaippuapalaa voi sellaisenaan käyttää karhunkielen kanssa mm. kylpyhuoneen kaakeleitten ja keittiön tasojen pesemiseen.
Tämä kookosöljystä valmistettu pyykkisaippua on 100% luonnontuote. Valmistusaineet ovat kookosrasva, vesi ja lipeä. Palasaippuan valmistuksen jälkeen sen annetaan olla n. 6 viikkoa kypsymässä, sillä hyvät saippuat tehdään niin kuin hyvä viinikin eli kypsyttämällä! Castile-pohjaisia oliiviöljysaippuoita kypsytellään kuulemma vähintään 12 kk. Kypsymisen aikana saippuapalan lipeä neutraloituu, vesi haihtuu pois ja pala kovettuu.

Kookossaippua on kova pala.

Lyhyestä kypsymisajasta huolimatta kookosöljystä tehty palasaippua on valmiina kovempaa kuin marseillesaippua tai castile-saippua, mikä tekee siitä helpomman raastettavan ja pidempikestoisen käytössä. Laiska tilaa pyykkisaippuansa suoraan raasteena, mutta pihi ostaa vain palan ja raastaa sitä sitten tarpeen mukaan. Pyykkiraasteen tulisi olla mahdollisimman hienoa ja pieneksi raatettua, jotta se liukenee veteen hyvin koneessa. Raastamisen voi tehdä tavallisella keittiöraastimella ja hientaa sitä vielä tarpeen mukaan blenderissä. Jos palasaippuaa ei raasta kokonaan, jäljelle jäänyttä palaa voi käyttää tahranpoistoon paikallisesti ja käsinpesuun. Palat tulisi säilyttää saippuaritilän tai muun hengittävän alustan päällä, jotta pala pääsee kuivumaan käytön jälkeen hyvin joka sivulta.
 

KOOKOSSAIPPUAN KÄYTTÖ:

TAHRANPOISTO: Hiero kookossaippuapalaa kevyesti tekstiiliin juoksevan veden alla ja pese vaate normaalisti. Tahra tulee käsitellä paikallisesti mahdollisimman pian tahran ilmestyttyä. Jos et pese vaatetta heti koneessa, älä huuhdo saippuaa pois tahran alueelta, vaan anna sen jäädä ja kuivua tekstiiliin ja peset sen sitten myöhemmin saippuoineen päivineen.

VIILEÄ KÄSINPESU (ALLE 40-ASTETTA): Kaada kuumaa vettä pesupalloon ja lisää pyykkiraastetta 1 ruokalusikallinen (10-15g). Sekoita ja anna liueta veteen. Kun raaste on liuennut, voit pestä vaatteen käsin lavuaarissa tai astiassa tällä tekemälläsi pesuaineella.

20-40 ASTEEN KONEPESU: Kaada kuumaa vettä pesupalloon ja lisää 1 ruokalusikallinen pyykkiraastetta. Sekoita ja anna liueta veteen. Kun raaste on liuennut ja seos jäähtynyt hieman, laita pesupallo koneen rumpuun ja laita kone päälle.

60-95 ASTEEN KONEPESU: Annostele 1 ruokalusikallinen (10-15g) pyykkiraastetta koneen pesuainelokeroon. Raastetta voi laittaa 2-3 lusikallista, jos pyykki on todella likaista ja rasvaista, tai peset isoja koneellisia. Laita kone päälle.

Huuhteluaineena suosittelen käyttämään pyykkietikkaa tai puhdasta väkiviinaetikkaa. Etikka on raikas itsetehty huuhteluaine, joka poistaa mahdolliset pesuainejäämät pyykistä, koneen rummusta, sulkee vaatteitten kuidut ja poistaa viimeisetkin hajut. Etikkaa annostellaan 1-2 ruokalusikallista koneen huuhteluainelokeroon, riippuen pyykin määrästä. Pyykki saattaa märkänä tuoksua etikkaiselta, mutta haju haihtuu nopeasti pyykin kuivuessa.

Pyykinpesukone pitäisi puhdistaa kerran kuukaudessa pesemällä se tyhjänä 95-asteessa, jos peset pyykkiä usein (mm. lapsiperheet). Koneeseen laitetaan tällöin pesuainekaukaloon laimentamatonta etikkaa, eikä mitään muuta. Pesukoneen huollosta voi lukea lisää täältä.

SÄILYTYS:

Säilytä raaste (varsinkin kosteissa tiloissa) kannellisessa, ilmatiiviissä lasipurkissa tai sen alkuperäisessä pakkauksessa. Kuivissa tiloissa riittää mikä tahansa kannellinen lasiastia. Kun raastetta liuotetaan kuumaan veteen eli tehdään palasta nestemäistä, tee sitä vain niin paljon mitä sinä päivänä tarvitset. Saippuaraasteesta tehdyllä pesunesteellä on nimittäin ominaisuus paakkuuntua, koska saippuaan ei ole lisätty kemiallisia lisäaineita. Mutta paakkuuntuminen ei vähennä saippuan pesutehoa tai ole vaarallista. Se on lähinnä vain visuaalinen haitta.

Kommenttiloota on edelleen auki kysymyksille ja pohdinnalle. Mutta jotta voin auttaa sinua pyykkiasioissa, minun pitäisi tietää mitä pesit (valko-, kirjopyykki?), mitä kuituja, millä aineella, millä ohjelmalla ja missä lämpötilassa? Ja käsittelitkö näkyvät tahrat etukäteen ja millä? :)

Ihanaa viikonloppua, toivottaa Pyykkimuia Pyy!

Share


62 responses to “pyykkiraaste ja kookossaippua – ekologinen pyykki”

 1. Silja says:

  Ottaisin mieluummin valmiiksi raastettuna. Uskon noin yleisesti ottaen, että ekologisia toimintatapoja edistetään parhaiten tekemällä niistä mahdollisimman helppoja.

 2. Kaisa says:

  Palana! Tätä olisikin mukava kokeilla, vaihtelua pesupähkinöihin! Olen muutenkin kookosöljyhullu, joten tulisi ihan oikeaan osoitteeseen. :D

 3. Tiina says:

  Pala. Saisi tuntumaa tuotteen sopivuuteen muussakin käytössä, esim. mainituissa kaakeleiden välien puhdistuksessa.

 4. Henna says:

  Ottaisin mieluiten palana ^^,

 5. Henna says:

  Raastetta haluttaisi ehdottomasti kokeilla.

 6. Mimi Alén says:

  Hei :)
  Mielelläni kokeilisin raastetta.

 7. Kati says:

  Ottaisin tuotteen palana. Tätä tuotetta olen ennenkin miettinyt varteenotettavaksi vaihtoehdoksi pyykinpesuun. Olisipa siis hienoa, jos arpaonni suosisi ja pääsisin testaamaan tuotetta :).

 8. Vilma says:

  Palana voisin kokeilla varsinkin tahranpoistoon.

 9. Emilia says:

  Palaa haluaisin kokeilla. Olisi mielenkiintoista nähdä miten toimii pienten lasten vaatteissa oleviin tahroihin :) .

 10. Maija says:

  Palana! Olipas mielenkintoinen postaus, kiitos :)

 11. Lea Remes says:

  Pala kiinnostaisi, sillä raastetta olenkin jo tilannut, mutten koskaan testannut :)

 12. Nina says:

  Kiinnostavaa!
  Raasteena kiitos.

 13. Kukka Tuomainen says:

  Raastettuna kiitos ❤

 14. Roosa says:

  Palana, niin voisin kokeilla sitä muihinkin kohteisiin, joita lapsi- ja kissaperheessä riittää loputtomasti!
  Muutamme sisäilmaongelmaisesta asunnosta toivon mukaan kuukauden päästä pois ja samalla heitän kaikki myrkylliset pesuaineet mäkeen ja ostan uuteen kämppään uudet. Olisi loistavaa hieman säästää tässä, jos yhden ostettavan asian voittaisi. :)

 15. Paula K says:

  Raasteena. :)

 16. Ari Kanerva says:

  Palana, kiitos!

 17. Leena Valkonen says:

  Raasteena – on helppo käyttää.

 18. Tanja Loppi says:

  Kumpi vaan kiinnostaisi, mutta ehkä valmis raaste olisi alkuun kätevämpi. ☺️

 19. Heli says:

  Raaste tai pala, molemmat käy.

 20. Heidi says:

  Palana, vaikuttaa monikäyttöisemmältä!

 21. Sanna Saarenkoski says:

  Raasteena voisin kokeilla

 22. Johanna Hokkanen says:

  Haluaisin kokeilla tuollaista raastetta, tosin taidan kyllä tuollaisen palankin hankkia, vaikutti kätevältä kun sitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen :)

 23. Virpi says:

  Ihan sama kumpana, jos vaan arpaonni suosii

 24. Sirpa says:

  Raaste tai pala – tätä en ole vielä kokeillut.

 25. Minna Lehtola says:

  Palana kokeilisin tätä. Hienoa jos tämä toimisi myös urheiluvaatteisiin :)

  • outilespyy says:

   Kannattaa ainakin kokeilla! Me hikoilemme ja urheilemme aika eri tavalla, mutta teoriassa minusta sen pitäisi toimia myös urheilupyykkiin hyvin. Tästä minulla ei ole vielä omakohtaista kokemusta. Urheiluvaatteissa on myös aika paljon eri materiaaleja, mikä osaltaan vaikuttaa lopputulokseen. DIY huuhteluaine toimii anyway ja on erinomainen poistamaan hajuja urheiluvaatteista. Eli ota ainakin se käyttöön heti. Urheiluvaatepyykistä on tulossa oma postauksensa, mutta haluan testata ystävilläni sitä ennen useita eri ekopesuaineita selvittääkseni mitä suositella minkäkinlaiseen urheilupyykkiin.

 26. Kaisu Tajakka says:

  Siis aivan ehdottomasti pala! Aivan huikeaa, että tulee lisää kemikaalittomia vaihtoehtoja!

 27. Didi says:

  Ottaisin tämän palana, koska se vaikuttaa monikäyttöisemmältä niin

 28. Anna says:

  Raasteena, kiitos! Olen yrittänyt etsiä mieleistä ekologista pesuainetta, tämä olisi ihan mahtava myös kiertotaloudellisesta näkökulmasta.

 29. Anne Karjalainen says:

  Palana kiitos.

 30. Ulla Hiltunen says:

  Palana❤ Pitkään jo olen tehnyt itse palasaippuasta pyykkiaineen. En kylläkään kookossaippuadta. Tää täytyy kokeilla!

 31. Maiju says:

  Raaste olisi nopea käyttää, sitä siis.

 32. Jenni Kähkönen says:

  Palana, kiitos!

 33. Marjo Palander says:

  Molempia olisi kiva kokeilla, mutta palalla pääsisi alkuun

 34. Laura says:

  Pala kuulostaa hyvältä! :)

 35. Helena Immonen says:

  palaa kokeilisin mielelläni

 36. Susanna says:

  Hei, kuulostaa mielenkiintoiselta! Palaversiota olisi mukava kokeilla. =)

 37. Ottaisin palana, niin voisin kokeilla sekä pyykinpesuun että tahranpoistoon helposti.

 38. Anna Koljonen says:

  Pala kookossaippuaa kelpaisi meidän perheelle. Poikani on neljän vuoden ajan kärsinyt kovista kutinoista ja olemme kokeilleet lukuisat, lukuisat keinot kutinoiden vähentämiseksi. Nyt löysin yllättäen sivullesi, johdatusta vai mitä lie, mutta pyykkisaippua on vielä kokeilematta. En tilaa netistä tuotteita, joten luotan tuuriin, että voitto sattuu kohdalleni.

 39. Maria says:

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Palana ehdottomasti haluasin kokeilla tätä monipuolisuuden vuoksi! Mukavaa juhannusta!

 40. Tytti Auvinen says:

  olisi kiva kokeilla tällaista vaihtoehtoista pesuainetta ja palana ottaisin.

 41. JEnnaO says:

  Raaste olisi todella kovasti mieleeni! :)

 42. anna s. says:

  Raasteena voisin kokeilla :)

 43. hilkka says:

  Raaste sopisi meille :)

 44. Katja Tynjälä says:

  Mahtava juttu, jota on kokeiltava! Pala on hyvä!

 45. U-M Tuomainen says:

  Vieläkö ehtii?? Jos, niin raasteena :))

 46. Eija says:

  Palana. Kiinnostava tuote, tosin tuo liotustarve matalammissa lämpötiloissa vähän mietityttää, että tulisiko sitä sitten käytettyä, jos liukenemista joutuu odottelemaan.

 47. […] itse ja on kunnia saada osaamistaan tänne omalle tontilleni iloksenne. Huomasitteko muuten Outin Pyykkiraaste ja kookossaippua -blogauksen? Kannattaa käydä […]

 48. Severiina says:

  Tuota saippuapalaa olisi kyllä erittäin mielenkiintoista testata! Onkohan näitä saatavilla lähiaikoina messuilta/ myydäänkö näitä jossakin kivijalkakaupassa?

 49. Kirsi says:

  Raaste testiin!

 50. […] aiheesta, sillä tuotteita on monenlaisia ja meitä on aika erilaisia pyykkääjiä.   pyykkiraaste ja kookossaippua, 18.6.2017 ekopesupallo & ekologinen pyykki, 4.6.2017 ekopyykki ei ole rakettitiedettä, […]

 51. […] pyykkiraaste ja kookossaippua, 18.6.2017 ekopesupallo & ekologinen pyykki, 4.6.2017 ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017 pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016 tahranpoisto 2.0, 7.6.2015 mikromuovimuotia, 9.3.2015 farkkujen pesuohjeet, 4.8.2013 […]

 52. Melissa says:

  MIten kookosöljystä/rasvasta tulisi ajatella, sitähän tuodaan kaukaa ulkomailta. Entä minkälaisissa oloissa sitä tehdään? Olisiko mitään korvaavaa enemmän lähituotetta?

  • outilespyy says:

   Onhan noita korvaajia. Marseille- ja castilesaippuat ovat oliiviöljypohjaisia ja niitä valmistetaan usein Euroopassa. Suomessakin tehdään erilaisia saippuoita monenlaisista aineista, varsinkin kosmetiikan puolella. Mutta tekstiilisaippuoita on vähemmän ja niiden ominaisuudet poikkeavat iholle tarkoitetuista saippuoista. Näiden osalta on vielä selvitystyö kesken, mutta siihen asti suosittelen marseille- ja castilepohjaisia saippuoita, jos tuotteen hiilijalanjälki kiinnostaa. Tuotteen etiikka on taas täysin kiinni valmistajasta, ei niinkään siitä mitä valmistetaan. Eli jos haluat tietää kookosrasvan valmistusolosuhteista, ota yhteys tuotteen maahantuojaan tai valmistajaan ja kysy sitä suoraan heiltä.

 53. […] pyykkiraaste ja kookossaippua, 18.6.2017 ekopesupallo & ekologinen pyykki, 4.6.2017 ekopyykki ei ole rakettitiedettä, 30.4.2017 pyykki on muutakin kuin lämpötila, 6.11.2016 tahranpoisto 2.0, 7.6.2015 mikromuovimuotia, 9.3.2015 farkkujen pesuohjeet, 4.8.2013 […]

 54. […] pyykinpesuun, sellaisenaan meikkisiveltimien, nahkalaukkujen ja kenkien putsaamiseen. Myös kookossaippuaraaste […]

 55. Tamara says:

  Hei ja kiitos hyvästä postauksesta. Mikä on kookospyykkisaippua lemppari merkkisi tällä hetkellä? Ja mistä saisi ostettua, esim. nettikauppa? Minulla atooppinen iho ja olen myös kemikaaliherkkä ja haluaisin siirtyä luonnollisempaan pyykinpesuun pysyvästi. Terveisin, Tamara.

  • outilespyy says:

   Kookossaippuaa, eli siivoussaippuaa tekee Suomessa mm. Candle Light Story ja Saaren Taika. Osta pala ja raasta siitä sitten itse mitä tarvitset. Kookossaippua on aika kovaa, joten sitä on helpompi raastaa kuin esim. marseillesaippuaa.

 56. Tamara says:

  Hyvä ja kiitos vastauksesta. :)

 57. […] Tsekkaa myös aiemmat postaukseni liittyen etikkaan huuhteluaineena ja tahranpoistoon, kookossaippua-postaus ja Facebookista […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *