vuoden parhaat 2015

foam bow editorial styling

Taas on kohta yksi blogivuosi pulkassa. En tänä vuonna saanut kirjoitettua ihan niin paljon kuin mitä olisin halunnut, mutta kokeillaan ensi vuonna uudelleen. Onneksi ekomuodin, diy-kulttuurin ja kestävän kulutuksen aiheet eivät muutu niin nopeassa tahdissa. Niistä pystyy kirjoittamaan vielä jatkossakin. Listasin tähän teille mielestäni vuoden tärkeimmät postaukseni. Siltä varalta, jos olette jonkun niistä missanneet.

Täydellinen talvitakki -postaus kertoo kaiken mitä tiedän ompelijana ja vaatetusalan ammattilaisena tästä talven tärkeimmästä vaatekappaleesta. Kolmekymppinen tyyli taas listaa niitä juttuja mitä olisin sanonut kaksikymppiselle minälleni tyylistäni. Kohtahan tässä jo täytetäänkin 40, että oli aikakin heijastella oppimaansa.

Kirjoitin kesäkuussa pitkän jutun ekologisesta ja marttahenkisestä tahranpoistosta ja pohdin miten oikeaoppinen vaatelahjoitus tehdään kirpputorille eikä kaatikselle. Uusi tekstiilijätelaki tulee voimaan ensi vuonna. Tiedätkö mistä siinä on kyse? Tai mitä edes on tekstiilijäte? Se on paljon muutakin kuin kirppareille päätyvät vaatteet. Pyykinpesuun ja kuitutietouteen liittyvä uusi tutkimustulos avaa sitä mitä keinokuiduille tapahtuu pesussa. Niitä kutsutaan mikromuoveiksi ja ne voivat jopa päätyä ruokalautasellesi. Mutta hyvät uutiset ovat, että nörtit ja insinöörit saattavat pelastaa suomalaisen muotiteollisuuden. Aaltoyliopiston Ioncell-hanketta kannattaa seurata ensi vuonnakin, sillä se on todella mielenkiintoinen ei pelkästään ekologisuutensa vaan myös kaupallisten sovellutustensa puolesta. Olen kirjoittanut ioncellista useampaankin kertaan, sekä viime vuonna että tänä vuonna. Sitten listasin teille vielä tämän hetken parhaimmat DIY-blogit.

Vakavammista aiheista puhuin Orjatrikootyöläisen valinta-postauksessa, jossa keräsin yhteen keskustelupalstoilta löytämiäni kommentteja ja vastakommentoin niitä. Vuoden tärkein muotiteollisuuteen liittyvä dokumentti oli Yle näyttämä Canal+ toimittajien tekemä Ulkolinja-dokumentin siitä, mikä on halpavaatteen hinta. Se oikea hinta. Halpavaateteollisuudessa on monia ongelmia. Osa niistä liittyy ihmisoikeuksiin ja tuotannon aiheuttamiin sosiaalisiin ongelmiin, osa luonnonsuojeluun ja luonnonvarojen kuluttamiseen. Vaatefirmat harrastavat myös ikävästi veronkiertoa.

Onko jotain aiheita, mistä olisitte halunneet tietää lisää? Laittakaa minulle mailia, tai kommentoikaa alle.

Sitten ensi vuoteen. Pystyisitkö olemaan koko vuoden ostamatta uusia vaatteita? Vaan korjaat vanhat, viet ompelijalle korjattavaksi ja hankit kirppareilta käytettyä? Ehkäpä harvennat hieman varastoa hyväntekeväisyyteen tai vaihtelet vaatteita frendien kanssa? Lainaat muilta? Mulla on jo alkamassa kolmas vuosi ilman uusia vaatteita. Haaste sallii pieniä poikkeuksia, mutta kovimmat vetää ilman mitään helpotuksia. Tutustu haasteen sääntöihin facessa ja tuu messiin. Helppoa kuin heinänteko.

Ihanaan uutta vuotta kaikille!

 

white leather harness

Share


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *